Mini-Elden gir lys fremtid for Elden (+)

Denne uken har det vært fire forestillinger med Mini-Elden. Barna viser sin egen versjon av musikkteatret- rett ved spillplassen. Årets Mini-Elden hadde premiere på mandag, deretter var det forestillinger på tirsdag, onsdag og torsdag.

Barn og unge som spiller i Mini-Elden er med i Elden-forestillingene på kvelden. De kan sangene og replikkene før øvelsene til Mini-Elden begynner. Årets Mini-Elden var en konsertversjon med litt dialog. Regissør Unni Ryen og de unge skuespillerne begynner å jobbe med forestillingen dagen etter premieren på Elden. Skuespillerne er fra fem år og oppover.

– Disse heltene de spiller om kvelden også til ett-tiden om natten. De står på, sier Unni Ryen.

Rollelisten for Elden 2021: Kalle: Aslak og Maja Johanne, Ellen: Anna, Pär Åke: Frikk, Nicklas: Mikkel (understudy Snorre), Barre: Edvin, Armfeldt: Jakob, Kaptein: Batol, Maren: Julie, Kristine: Leah, Rakel: Petra, Ingrid: Kater og Bergmann: Aye. Orkesteret besto av Harald Hauge Sjalg Raaen.

I Mini-Elden møtte publikum krigens drama, militær disiplin og ung kjærlighet slik bare barn kan. Når man ser på Mini-Elden ser fremtiden for Elden lys ut.

– Det kan ikke være noe problem. Jeg kan ikke skjønne det jeg nei, annet enn at fremtiden til Elden er sikret, sier Unni Ryen.

Foto: Tove Østby

Mange meter med fredsmaleri (+)

I hele sommer har musikkteatret Elden, i samarbeid med Rørosmuseet og Kunst og kaos, arrangert maleverksted for barn. Resultatet er et stort fredsmaleri – malt av barn på Røros nå i sommer. Maleriet henger på «Kloppa» ved inngangen til Rørosmuseet.

Fredsmaleriet som består av 140 maleri, ble i dag avduket av Arnfinn Strømmevold. Kunstutstillingen heter «Fyll en meter med fred». Det ble mange meter med fredsmaleri.

Ellen Kristine Klemmetvold fra Kunst og kaos har veiledet barn og unge i kunstprosjektet.

Maleriprosjektet startet på kulturskolen i mai. I slutten av juni flyttet de inn på Rørosmuseet, der de tok imot unge kunstnere frem til Elden startet. Under Elden har maleprosjektet vært på spelplassen.

De unge kunstneren har blant annet malt landskap, regnbue, norske flagg, fotballkamp, og en basketball. De fikk utdelt fargene rød, blå og gul. Fargeblandingene gjorde de selv.

– Det har blitt fantastiske bilder, sier Ellen Kristine.

Kunstprosjektet er støttet med midler fra Innovasjon Norge, Trøndelag Fylkeskommune og Røros kommune,

Ole Solvang er fra 1.august ansatt som ny daglig leder i FIAS

Pressemelding fra FIAS

Ole Solvang ble ansatt som driftssjef i FIAS 1.april 2019, og fikk fra starten nok å gjøre med innføring av ny renovasjonsordning. Han er opprinnelig fra Alvdal, men etter at han flyttet tilbake til Fjellregionen er han bosatt på Tynset. Som driftssjef har han vært fungerende daglig leder siden Jan Otto Saur sluttet 1.juni.

Ole ser på FIAS som en viktig miljøaktør i Fjellregionen, og vil fortsette å arbeide for å gjøre Fjellregionen avfallsfri. Målet er minst mulig forsøpling og mest mulig gjenvinning av avfall. Han vil også ha fokus på å legge til rette for at ansatte skal oppleve trivsel og arbeidsglede i hverdagen.

Iver Waldahl Lillegjære er ansatt som ny journalist på Røroskontoret til Nea Radio

Pressemelding fra Nea Radio

Han kommer fra Rørosnytt der han har jobbet som journalist de siste to årene. 
– Vi gleder oss til å jobbe sammen med Iver, han har en bred mediefaglig erfaring og kompetanse som vi mener vil passe godt sammen med resten av teamet i Nea Radio, sier redaksjonssjef på Røros for Nea Radio, Anita Sivertsgård. 
Lillegjære begynte i jobben den første august og har nå vært en uke på jobb. 
– Jeg syns det er fantastisk å få jobbe sammen med den sterke redaksjonen som allerede er i Nea Radio og ser frem til å jobbe under redaktør Karin Jegtvik og daglig leder Stian Elverum, sier han. 
Tidligere har Lillegjære jobbet som medieansvarlig i Femundløpet og har en lang erfaring fra skoleverket som medielærer. 
– Nedslagsfeltet til Nea Radio er selve hjertet i Trøndelag og det er med stolthet jeg nå får muligheten til å formidle nyheter og andre saker som er viktig til lytterne, avslutter Lillegjære.   

VM-kvalifisering bra for regionen (+)

Det er Norges orienteringsforbund, som er arrangør for juniorenes orienteringsløp i Rørosgatene i dag. Nestor i orienteringssporten på Røros, Petter Gullikstad, ser det som en fin fjær i hatten for lokale o-entusiaster at landslaget velger Røros og området rundt.

Selv om dagens løp er et nasjonalt arrangement, finnes det lokale innslag også, om man leter litt, og ikke er for snever i tolkningen. Knut Harald Smevold fra Tynset er tidenes mann i O-sporten.

Hans Orset føler seg også litt på hjemmebane, selv om han løper for Tromsø IL. Han har familie på Tolga, og han har vært mye på Røros før.

Kunstnerisk team i Elden 2022-2024

Pressemelding fra Elden:

Det er en ung trønder i spissen som skal forvalte Arnfinn Strømmevold og Bertil Reithaugs manus og musikk. Regissøren for neste tre-årsperiode er ikke helt ukjent med utendørsteater da hun selv har deltatt frivillig ved Steinvikholmen i tenårene, og har siden hatt en rekke nasjonale og internasjonale regioppdrag.

Regissør:

Maren Bjørseth har sin regiutdannelse fra de Theaterschool, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten i Nederland (2008–2012). Før det tok hun en bachelorgrad i Drama og Teater ved NTNU (2004–2007).

Hun har etter endt utdannelse hatt regioppdrag ved flere teatre, i utvalg:

Et dukkehjem (2012), en forestilling som ble spilt i Nederland, Tyskland og som gjestet Ibsen-konferansen i Skien. Bjørseth mottok Ton Lutz-prisen for beste regi ved ITs Festivalen i Amsterdam i kategorien beste regi.

Det Norske Teatret: Fem årstider (2013), Romeo og Julie (2016) – en forestilling som ble nominert til Heddaprisen 2016 i kategorien beste regi, Cally (2018) og Lehman-triologien (2021).

Oslo Nye Teater: Vepsen (2017), Min briljante venninne (2019) og Den 25. timen (2020).

Trøndelag Teater: Runddans (2014), Tvillingenes dagbok (2016), Alt jeg ikke husker (2018) og Leksikon om lys og mørke (2020). Ved Turnéteatret i Trøndelag: Folkehelsa (2015) og Kunst (2017).

Bjørseth har også satt opp En folkefiende (2015) ved Teater Ibsen og Drei Schwestern (2020) ved Staatstheater Mainz, Tyskland, samt en rekke forestillinger i Nederland. 

Musikalsk leder

Alf Lund Godbolt er en komponist, musikkprodusent og musiker utdannet ved avdeling for rytmisk musikk ved UiA.

Han har komponert, arrangert og produsert musikk for symfoniorkestre, film, show og artister som blant annet Aurora og Sigrid. Han har arbeidet med musikk og lyddesign til oppsetninger ved de fleste teatrene i Norge samt Aalborg Teater i Danmark. 

Oppsetninger i utvalg: Leonce og LenaLang dags ferd mot natt, Kristin Lavransdatter og Leksikon om lys og mørke (Trøndelag Teater). KirsebærhagenTusen takk teater og Antigone (Det Norske Teatret). Sporvogn til begjær og Min briljante venninne (Oslo Nye Teater).

I 2018 fikk Godbolt Heddaprisen for Beste audiovisuelle design for Antigone ved Det Norske Teatret.

Ved Nationaltheatret har komponert musikk til Den kaukasiske krittringen (2020) og Hamlet (2021). 

Koreograf:

Ida Wigdel jobber som danser og koreograf i ulike samarbeid med base i Oslo. Hun er utdannet ved Kunsthøyskolen i Oslo, avdeling moderne dans og samtidsdans 2003-2006. Wigdel har jobbet som koreograf på Nationaltheatret, Rogaland Teater, Hålogaland Teater, Oslo Nye, Det Norske Teatret og Trøndelag Teater. 

Som danser har jobbet med blant andre Ingun Bjørnsgaard, Francesco Scavetta, Ina Christel Johannesen, Ingeleiv Berstad, Sulekha Ali Omar, Stian Danielsen, Jon Tombre og Hege Haagenrud.             

Hun driver kompaniene Th’Line og Berstad/Helgebostad/Wigdel som har turnert i Norge og i utlandet siden 2012 (Rotterdam, Berlin, Manilla, Barcelona, Stockholm, Amsterdam, Wien, Århus, Helsinki og Reykjavik m.m)

Hun har undervist i Bevegelse på Kunsthøyskolen i Oslo, avdeling Teaterhøyskolen, og har vært ansatt i Skuespiller-og Danseralliansen siden 2015.

I 2021 ble hun tildelt Rolf Gammlengs ærespris.

Scenograf:

Olav Myrtvedt er utdannet scenograf fra Danmarks Design Skole, og har arbeidet som scenograf innen teater og dans siden 1995. Han har arbeidet som scenograf ved flere teatre i inn- og utland; som Nationaltheatret, Stockholm Stadsteater, Gøteborgsoperan, Gøteborg Stadsteater, Malmö Opera, Malmö Stadsteater, Århus teater, Budapest Kammerteater og Antonín Dvořák Theatre i Ostrava, Tsjekkia.

Olav Myrtvedt har laget scenografi til flere urpremierer på Jon Fosses stykker, som ble presentert i utstillingen «Fosse via Myrtvedt» under Praha-quadriennalen i 2003. Han har samarbeidet med en rekke frigrupper innen dans og teater. Myrtvedt ble tildelt Reumert-pris for scenografien til Helligtrekongersaften ved Aalborg Teater i 2011. Han er nominert flere ganger til Heddaprisen, og mottok Heddaprisen for årets scenografi/kost til forestillingen «Vår ære/vår makt» i 2016.  Forestillingen «Orlando» fikk Hedda-prisen for årets forestilling i 2017, der Myrtvedt også var nominert til årets scenograf.

Lysdesigner

Ingrid Skanke Høsøien er utdannet lysdesigner ved Den Danske Scenekunstskole (tidligere Statens Scenekunstsskole/Teaterskolen) i København (2010–2014). Etter endt utdannelse har hun turnert i Norge og flere steder i verden med band som Highasakite, Trygve Skaug, Janove, og en rekke jazzproduksjoner og bestillingsverk. 

Hun har gjestet de fleste spillesteder og kulturhus i Norge og hatt lysdesign ved flere teatre i både Norge og Danmark. «Alice i Vidunderland» (Nationaltheatret), «Czardasfyrstinnen» (Operaen i Kirstiansund) «En dag» (Trøndelag Teater), alle forestillinger ved Det Nye Teateret, «Søsiden» (Den Nationale Scene), «Et juleeventyr» (Aalborg Teater). «

Ingrid har også et nært forhold til Røros,  da begge foreldrene er født og oppvokst der. Faren vokste opp på Høsøien pensjonat (nå Solheim) moren vokste opp i bankgården i Kjerkgata. Hun har med andre ord et nært forhold til Røros.

Catrine Telle og hennes kunstneriske team har hatt tre suksessfulle sesonger bak seg (2018,2019 og 2021) og overlater nå stafettpinnen til et nytt kunstnerisk team som skal bidra til å fornye og utvikle musikkteatret Elden. En stadig fornyelse er Eldens styrke og årsak til at publikum vender tilbake for å oppleve musikkteatret i ny drakt. 

Elden er Trøndelags største utendørsteater og en av de få friluftsteatrene som ble satt opp i 2021 med ulike smitteverntilpasninger og redusert publikumskapasitet.  Vanligvis ser 12 000 publikummere Elden hvert år, men i var det plass til vel 6000 grunnet smittevernrestriksjoner. Alle forestillingene var utsolgt før premieren 27.juli. Over 330 frivillige bidrar med uvurderlig innsats sammen et profesjonelt team hvert eneste år.

Stiftelsen Elden vil takke regissør Catrine Telle, musikalsk leder Skjalg M Raaen, koreograf Arne Fagerholt, scenograf Bård Lie Thorbjørnsen og lysdesigner Eivind Myren for denne perioden. De har på et utmerket vis utviklet og fornyet musikkteatret og løftet det musikalske uttrykket, forsterket kvinneskikkelsene og det sørsamiske perspektivet i forestillingen.

Løper for VM-plass i Rørosgatene (+)

Norges beste juniorløpere i orientering løper det siste testløpet i sprint i Rørosgatene i dag. Plasseringene kommer til å bli helt avgjørende for hvem som skal representere Norge i VM i Tyrkia i begynnelsen av september. Løper foregår i gatene, og startet nå klokke 09.00.

Juniorlandslagstrener Håvard Haga, som forøvrig er ski-verdensmester Ragnhild Hagas bror, forventer et jevnt løp der et 20-talls løpere kjemper om de 12 VM-plassene.