Bjørn Felt i Brekken (+)

I går kveld ble ytterligere en bjørn flest i Brekken etter skader på sauebesetningen i området. Fellingstillatelse ble gitt da det ble funne kadaver som har avlivet av bjørn etter at den forrige bjørnen ble felt.

Det ble oppdaget nye skader etter bjørn i saueflokken til Ola Haugen i Brekken 7. juli. En bjørn ble avbilda på et viltkamera natta før. Det ble lett etter skader, og i løpet av dagen ble det funnet flere kadaver og en skadet sau. 

Fellingstillatelse ble gitt, og i går kveld ble bjørnen felt av jaktlaget som var ute.

Raser mot skjevfordeling av vaksiner (+)

Ordfører Isak V. Busch er mektig provosert over skjevfordeling av vaksiner. I Rørosregionen har kommunene måttet gi fra seg vaksinedoser, mens andre kommuner har fått flere vaksiner enn de får brukt. Årsaken til det, er at innbyggere i disse kommunene prioriterer ferie fremfor vaksine.

Redd det kan smelle på planovergangene i sommer (+)

Bobilbransjen melder om høy etterspørsel i sommer: mange skal ut på veiene med store kjøretøy de ikke er vant til. Bane NOR ber folk om å være ekstra forsiktige når de krysser jernbanen.

3 av 4 nordmenn skal på ferie i eget land i sommer. Mange skal debutere med bobil og campingvogn – og det på ukjente veier. Med lengre kjøretøy øker også tiden det tar å krysse planovergangene.

– Du må sørge for god sikt. I tillegg trenger du mer klaring til bilen foran. Du må komme deg helt over sporområdet når det er klart, ikke bli stående i kø midt på skinnegangen når bommene går ned eller toget kommer, sier Pål Buset, som jobber med holdningsskapende arbeid i Bane NOR.

Tung last til lands og vanns

Buset frykter at det kan smelle på planovergangene i sommer. Mens fastboende kjenner farene, er det mange som ikke tenker over hvilken fare persontog, godstog og arbeidstog kan utgjøre for ferierende på hjul.

– Toget kan verken bråbremse eller svinge unna. Det kommer fort og noen tog er nesten lydløse. Du må være våken og oppmerksom når du skal krysse en planovergang, sier Buset

Ifølge båtbransjen er det også mange som har tenkt seg til sjøs i sommer. Det betyr at flere godt lastede hengere skal fraktes på kryss og tvers av landet, til kysten eller innlandsvann. Også disse sjåførene må være ekstra varsomme ved planovergangene, og huske at de både kjører lange og tunge slep.

1600 trafikkerte overganger

Bane NOR har som mål å ha Europas sikreste jernbane. Det har imidlertid vært en økning i alvorlige hendelser ved planovergangene i Norge. Flere tar unødvendige sjanser, og flere kjøretøy havner mellom bommene.

– Vi finner ikke én forklaring på det, men trenden gjør oss bekymret. Derfor ber vi folk være litt ekstra oppmerksomme, og særlig hvis de kjører lengre og tyngre doninger, sier Buset.

I Norge er det over 1600 planoverganger på jernbanestrekninger som har togtrafikk. Alle planoverganger på offentlig vei er sikret med lyd, lys og bommer. På private småveier finnes det derimot planoverganger uten bom eller andre signaler.

Slik krysser du jernbanen på en trygg måte:

  • Se deg alltid godt for til begge sider og kjør raskt over planovergangene.
  • Stopp, se og lytt før du krysser planoverganger som ikke har bommer og signal.
  • Vær oppmerksom på lyd og lys ved anleggene som har dette, og stopp på signal.
  • Bli stående i god avstand til planovergangen når bommen er på vei ned. Ta ingen sjanser!
  • Havner du mellom bommene, kjør ned bommen! Bommene er laget for å kjøres ned og gir etter. Men er det saktegående trafikk og ikke klar bane på andre siden av skinnegangen, er det bare én ting å gjøre: Få med deg eventuelle andre passasjerer og kom deg ut av bilen!
  • Les også: Bommen går ned for deg

Ny bjørnejakt i Brekken (+)

Det er oppdaget nye skader etter bjørn i saueflokken til Ola Haugen i Brekken. En bjørn ble avbilda på et viltkamera ved et-tida natt til i går. Det ble lett etter skader, og i løpet av dagen i går ble det funnet flere kadaver og en skadet sau.

Fellingstillatelse ble gitt i går ettermiddag. Det ble iverksatt sporing av bjørnen, men fellingslaget oppnådde i går kveld ikke nærkontakt. Det avventes nå om det dukker opp tegn på ny aktivitet. Kadavera ble funnet i området Rålia – Haugensetera.

Ytterligere en nærkontakt bekreftet smittet

Pressemelding fra Røros kommune

En ung innbygger i Røros er bekreftet smittet med Covid-19. Personen er nærkontakt av et tidligere smittetilfelle knyttet til utbruddet i Holtålen.

Det er totalt 6 smittede i Røros nå. 76 personer er satt i karantene, og vi tester mange for å få oversikt over situasjonen. I går ble det gjennomført 170 tester.  140 personer har så langt meldt seg for testing i dag.

Kriseledelsen anbefaler sterkt at alle bruker munnbind
Kriseledelsen anbefaler sterkt at alle til en hver tid bruker munnbind innendørs på offentlig sted bortsett fra når man spiser eller drikker.

I tillegg er det viktig å:

  • ha lav terskel for å teste deg – bestill test her 
  • holde avstand til andre
  • ha rene hender
  • bli hjemme hvis du er syk

Kriseledelsen i Røros kommer med ny oppdatering av situasjonen etter kl. 17, eller så snart smittesituasjonen endrer seg vesentlig.