+ Jobber med kultur på heltid

I 2017 startet Wenche S. Bendixvold – Ryjord og Thomas Ryjord firmaet Bjuda på. Begge hadde jobbet mange år i Trondheim med kultur. De startet et selskap for å satse sammen på kultur på heltid. Wenche og Thomas var med på å starte festivalen Trondheim Calling. De to møttes i forbindelse med Trondheim Calling.

I et par år har Bjuda på arrangert festival på Stokkøya, og jobbet med arrangementer som Starmus, The Big Challenge, Trondheim Rocks m.m. Wenche og Thomas jobber også en del med rådgiving, bærekraft og konseptutvikling. De har hatt oppdrag for blant annet Livestock på Alvdal. 

Flyttet

I fjor tok Wenche og Thomas med seg bedriften og flyttet til Glåmos. Wenche er fra Glåmos, og de hadde vært i mye i Røros de siste årene. I januar i fjor fant de ut at de skulle prøve å bo her på heltid. Det har fungert veldig bra, og kommer til å fortsette med det. 

Wenche er oppvokst ved Aursunden. Hun er 33 år gammel, og bodde på Røros til hun var ferdig med videregående. Da flyttet hun til Trondheim, der hun har studert markedsføring og merkevarebygging. Wenche har engasjert seg mye i kulturelle ting i Trondheim. Hun har jobbet blant annet jobbet i Trøndelag Reiseliv og ulike reklamebyrå.

– Vi trivdes veldig godt i Trondheim, men det er jo veldig fint oppå her. Jeg kjente litt på behov for mer ro, kanskje naturomgivelser. Man blir lei av å bo i blokk, det er folk over alt. Jeg hadde behov for å trekke meg tilbake. Det blir veldig intenst når vi jobber som vi gjør. Kanskje kan vi ha fri i tre uker, så er det super intenst i et par måneder. Det er veldig bolk jobbing. Da er det godt å kunne trekke seg tilbake når man har friperiodene, sier Wenche. 

En grunn til at de flyttet er også at Røros er en spennende region. Det er spennende miljø og mye som skjer. På sikt håper de å få engasjert seg mer lokalt, og gjøre ting oppå her. Fjellregionen er både mat, turisme, tradisjoner, historie, musikk og kultur. 

Miljøbok

2020 ble et spesielt år også for Bjuda på. Mye at det de jobber med er knyttet opp mot store arrangement som skal samle mellom 5000 – 20 000 folk. De oppdragene forsvant over natten. 

Selv om det er rolig i kulturlivet for tiden, har Bjuda på noen prosjekter på gang. De jobber blant annet med manuset til ei miljøbok for arrangører. Det er en bok om å arrangere plastfritt og mer bærekraftig. De jobber også med en musikkundersøkelse, kartlegging av hvordan koronakrisen har påvirket musikere og musikkbransjen i Midt-Norge. 

– Så gleder vi oss til den dagen det er igjen er trygt å samle mer folk igjen, sier Thomas. 

Trondheim Calling pleier å bli arrangert i februar, i år er planen at festivalen skal arrangeres i juni. Det er fortsatt mye uklart hvordan koronasituasjonen er i juni, så Wenche og Thomas har plan både plan A,B,C og D. Det viktigste er å få gjennomført noe for få. Normalt er det 2500 publikum per kveld på mange konsertsteder i Trondheim sentrum. I år er de fornøyd med å få samlet et par hundre per dag. Det mest pessimistiske scenarioet er at festivalen må gjennomføres digitalt. 

Wenche og Thomas er optimistiske og tror at man lærer noe av koronasituasjonen med hjemmekontor, hjemmeskole og besøks begrensninger. De tror det er mange som vil ha mye de skal gjøre opp for når det er over. 

– Jeg tror at hele året etter at det er trygt å møtes igjen, kan være et år med mye som skjer. Folk er på farten og vil oppleve. Det er jo ikke lenge til, sier Thomas. 

Kulturarbeid

Thomas er født og oppvokst i Trondheim. Han har jobbet med kultur hele livet, det startet med at han var musiker. Han har spilt i flere band, og har vært en del på turne´i Europa. Før han rakk å gjøre ferdig mastergraden på NTNU var han inne i kulturarbeid. I mange år har Thomas jobbet med Storåsfestivalen. Han har også drevet et artistbyrå. 

– Jeg har aldri hatt noen særlig plan. Jeg startet med å være musiker og frivillig på kulturarrangement. Så etter hvert ble det jobb og næring av det, sier Thomas. Han legger til at kulturlivet i Norge har hatt en voldsom utvikling de siste 20 årene med antall festivaler, profesjonelle teater, profesjonelle artister og leverandører. 

Drivkraften til Thomas har vært at han har ønsket at det skulle skje mer i Trondheim og Trøndelag. Da han spilte i band og det var få plateselskap som var aktive i Trondheim, startet de sitt eget plateselskap. Det var få artistbyrå, så startet de det. Trondheim Calling ble etablert fordi de ønsket å skape en møteplass for regional musikkbransje. 

Stokkøya Festival var Norges første plastfrie festival. Festivalen ble gjennomført uten plast og engangsutstyr. Drikke ble solgt i vaskbare kopper og mat på fat som kunne komposteres. Det er en spennende utvikling som de liker å jobbe med, å gjøre arrangement grønnere og mer bærekraftig. Det er alltid noe å ta tak i. Bjuda på har flere spennende planer fremover. 

+ Nytt Covid 19-dødsfall i Härjedalen

Ytterligere en person er død som følge av covid 19 i Härjedalen. Det går fram av tilstandsrapporten fra Härjedalens kommun som ble lagt fram i dag. Det dreier seg om en pleietrengende pasient i eldreomsorgen. Så langt under pandemien, er seks pleietrengende personer døde som følge av covid 19 i Härjedalen.

I løpet av pandemien har 29 personer blitt syke som følge av covid 19 i Härjedalen. 22 av disse har frisknet til igjen, og en person er fortsatt syk. Fem personer som jobber innen eldreomsorg er syke med covid 19 nå. I løpet av pandemien har 76 personer som arbeider inne helse og omsorg pådratt seg smitte. 71 av disse er friske nå.

+ Pålagt å teste seg på Røros

Mens hytteeiere bes om å teste seg i sin hjemkommune, kreves det av utlendinger som har sitt arbeide på Røros, at de tester seg på Røros. Ivar Näs og hans snekkere tester seg hver tirsdag. Ivar Näs har mange negative tester bak seg, og i dag var han på plass i en lang kø for å ta enda en test på Røros legesenter.

https://vimeo.com/530873565

+ Nedringt fra riksmedia

I dag har de største nyhetsredaksjonene i Norge ringt til ordfører Isak V. Busch for å få en kommentar til stor pågang på teststasjonen. Både i går og i dag har det møtt opp rundt 70 personer for å ta testen. De fleste av dem er hytteeiere, som tester seg etter å ha blitt oppringt i forbindelse med smittesporing i Trondheim.

I følge forskriftene skal de som er på hytta, reise hjem og la seg teste i sin hjemkommune. Røros kommune har sendt ut sms om dette til alle hytteeiere i kommunen med folkeregistrert hjemmeadresse i andre kommuner.

Dette har fått landets nyhetsredaksjoner til å ta kontakt.

https://vimeo.com/530813490

Påske og testkapasitet i Røros kommune

Pressemelding fra Røros kommune:

Nå er påsken her. Mange kan glede seg over gode dager på tross av at vi fortsatt må forholde oss til strenge smittevernregler. Mange har reist på hyttene rundt om i landet. Mange har kommet til vår region, og alle er hjertelig velkomne

«I Røros har kriseledelsen forberedt seg godt på at mange tilreisende vil komme til kommunen. Tidligere under pandemien har vi hatt stor tilstrømning av turister og andre, så dette er noe vi har god erfaring med,» sier leder for kriseledelsen i Røros, kommunedirektør Kjersti Forbord Jensås. 

«Kommunene Røros og Os har felles teststasjon på Røros. Også Os er en hyttekommune, og testkapasiteten er skalert opp i påsken. Vi er klare til å ta imot alle som er på hyttene sine i påsken og som får symptomer som kan ligne på covid-19-sykdom». 

Forbord Jensås presiserer følgende: «De som oppholder seg i Os eller Røros skal teste seg her dersom de får symptomer. Dersom de tester positivt eller blir syke, er regjeringens tydelige anbefaling at de bør reise hjem».

Sprengt kapasitet på teststasjonen

De siste dagene har Røros opplevd en uventet høy pågang på teststasjonen. Dette har sammenheng med en pågående smittesporingssak i en annen kommune. Personer som oppholder seg i Røros blir ringt opp av smittesporingsteamet i sine hjemkommuner med beskjed om at de må teste seg og gå i karantene. Regjeringen gjorde det klart før påske at disse personene skal reise hjem, teste seg og gå i karantene i hjemkommunen.

Noen av de tilreisende til Røros har valgt å teste seg på Røros i stedet, og noen har valgt å forbli på hytta og ta karantenetiden der. Dette er ikke teststasjoner og helsevesenet i hyttekommunene forberedt på å håndtere. Det har heller ikke vært regjeringens føring for kravet om tilstrekkelig kapasitet hos hyttekommunene.

«I går testet Røros teststasjon 70 personer», sier kommunedirektør Kjersti Forbord Jensås. «Av disse var kun 10 innbyggere i Røros eller Os. Også i dag er det innmeldt tilsvarende tall på personer som skal testes. Alle som ønsker det er blitt testet, ingen er blitt avvist, men kapasiteten på teststasjonen er nå sprengt. Bemanningen er allerede styrket, men over tid vil dette utgjøre en urimelig tilleggsbelastning».

Blir du oppring av smittesporing, bør testing og karantene skje i egen hjemkommune

Med bakgrunn i dette kontaktet Røros kommune smittesporingsteamet i Trondheim i går med oppfordring om at de gir beskjed til personer som oppholder seg i andre kommuner om å reise hjem, teste seg og gå i karantene i hjemkommunen. Ordførerne i Os og Røros kommuner sendte i dag ut en sms til hytteeierne der de oppfordres til å følge regjeringens anbefaling om å reise hjem dersom de blir kontaktet av smittesporingen.

Hjelp oss å holde Røros smittefri!

På Røros er vi veldig glade i hyttefolket vårt og hilser dem velkommen både i hverdagen og i ferier. Vi skal gjøre vårt beste til at alle har det bra. Men dersom kommunen skal kunne fylle sin rolle i arbeidet med å håndtere og bekjempe pandemien, er vi helt avhengige av at alle følger regjeringens anbefalinger. Slik kan vi raskest mulig ta imot alle våre gjester uten begrensninger.

Fortsatt god påske!

Påskekonkurransen 30.mars

I årets påskekonkurranse på Rørosnytt skal vi frem til et ord på 10 bokstaver. Hver dag til og med 2. påskedag kommer et hint til en ny bokstav i konkurransen. Her er dagens spørsmål: 

Hvem er administerende direktør i Ren Røros? Noter siste bokstaven i etternavnet.

Premier: 

10 vinnere får et månedsabbonement på radiobingo hos Radio Trøndelag. Radiobingoen foregår på tirsdager fra klokka 20.30. Det er 100.000 kroner i lykketallspotten og 23.950,- i ordinære premier hver uke

En vinner får et årsabonnement på Rørosnytt.no. Det gir tilgang til alt som publiseres på Rørosmytt.no 24 timer i døgnet, sju dager i uka i et helt år. Om vinneren allerede er abonnent, kan premien gis bort til en som vinneren velger. Vinneren får da en annen premie av tilsvarende verdi.

Svar på konkurransen sendes på mail til tove@rorosnytt.no. Alle som har sendt inn riktig svar innen mandag 5. april klokken 21.00 er med i trekningen.

+ Hyttefolket sprenger testkapasiteten på Røros

Testkapasiteten for covid 19 er under press, fordi mange hyttefolk velger å teste seg nå. Trondheim kommune har gått ut med pressemelding, der de oppfordrer sine innbyggere om å teste seg i Trondheim, for å lette på trykket på Røros. I pressemeldingen opplyses det at Røros kommune har tatt kontakt om sprengt testkapasitet. Trondheim kommune oppfordrer også hyttefolk som føler seg syke om å dra hjem og teste seg der.

Det er hyttefolk fra flere kommune, som nå vil teste seg på Røros. I tillegg er det pågang også fra utenlandske arbeidere og lokalbefolkning. Det foreligger ikke opplysninger om positive tester så langt.

På Røros foregår testing i egen teststasjon ved Røros legesenter. Positive tester vil gi Røros kommune store oppgaver, med kartlegging av nærkontakter og smittesporing.