+ Lærte bort indianerknep

Årets Vinterfestspill i Bergstaden er godt i gang. I formiddag var det Mini ViB – skolekonsert i Sangerhuset, der 1. og 2. trinn ved Røros skole var publikum. Roar Kjølv Jenssen hadde forestillingen «Hjortefot og Kristiansen», til stor begeistring for barna som var med å ropte, sang og hoppet. Prosjektleder for Mini ViB, Kirsti Sæther er veldig glad for at Vinterfestspill i Bergstaden er i gang, og at det var barna som fikk den første konserten.

Det unge publikummet var ivrig med på forestillingen, og Roar lærte bort et indianerknep.

https://vimeo.com/525519665

Roar Kjølv Jenssen synes det var kjempe gøy å underholde i Sangerhuset i dag. Forestillingen veksler mellom å være en veldig redd Kristiansen og Hjortefot som er veldig modig.

-Det er noe som vi har i oss alle sammen, at vi er både redde og modige. Det virket som barna kjente seg igjen i det, sier Roar.

Han var vist forestillingen mange plasser. Det er forskjellige epoker som har sett litt forskjellig ut. Nå er han tilbake til orginalen, slik som den ble laget til barnehageunderholdning. Roar har skrevet historien selv. Han leste masse indianerbøker da han var liten.

-Han var min helt. Dette handler om en gutt som kommer inn i bøkene. Ikke bare at han leser bøkene, men han kommer litt inn i selve historien. Det gjorde vel jeg. Det tror jeg barnesinnet gjør, når man leser gode fortellinger kommer man inn i selve fortellingen. Jeg har lyst til å oppfordre til leselyst. Det er også barns møte med litteratur dette her, de prøver å formidle det som bor i bøkene, i dette tilfellet Hjortefot, sier Roar.

Foto: Tove Østby

+ 26 nye med covid 19 i uke 10 i Härjedalen

Det er fortsatt mye smitte av covid 19 både i Härjedalens kommun og Jämtland Härjedalens län. I Härjedalen er det registrert 26 nye sykdomstillfeller i uke 10, og det er det tredje høyeste antallet på ei uke siden pandemien startet. Det har vært 442 sykdomstilfeller i Härjedalen så langt under pandemien.

I länet er det registrert 371 nye smittetilfeller i uke 10. Hittil i pandemien er 7.661 registrert smittet, og 117 er døde som følge av covid 19 i Jämtland Härjedalen. Grafen under viser antall smittede i Jämtland Härjedalen uke for uke.

– Smittspridningen av covid-19 har ökat något i Jämtland Härjedalen. Ökningen syns i hela länet och kan inte kopplas direkt till sportlovsfirare som är på besök. Just nu sker det mesta av smittspridningen på arbetsplatser och bland familj och närstående i hemmen. Därför måste vi göra allt vi kan! Vi ska fortsätta hålla i och anpassa oss till de rekommendationer som finns, skriver Region Jämtland Härjedalen på sine nettsider.

Orions Belte på Ungdommens Hus

Torsdag 8.april blir det konsert med Orions Belte på Ungdommens Hus Røros.

-Vi gleder oss til Orions Belte besøker oss for første gang. Denne geniale instrumentaltrioen ga ut sitt debutalbum «Mint» til strålende kritikker i 2018. I april kommer endelig album nummer 2, «Villa Amorini». Herlig musikk og et unikt lydlandskap som bør oppleves i konsertform, sier Ove Testad som er avdelingsleder ved Ungdommens Hus Røros. Han legger til at det er for tiden lov til å ha 40 publikummere på UH-konsert, billettsalg må de dermed vente med. Ove håper inderlig på å få gjennomført denne konserten som planlagt med flere sitteplasser. Dette er et rusfritt arrangement med fri aldersgrense.

Orions Belte live:

Om Orions Belte:

Er det blues? Er det verdensmusikk? Er det undergrunnspop? Det kan du nesten bestemme helt selv, for det er ikke så viktig for Orions Belte å bli puttet i bås. De spiller instrumental musikk inspirert av Nigeriansk rock fra 70-tallet, postkort fra den franske rivieraen, Formel 1-løp på Monza-banen i Italia, og da Joe Frazier slo Muhammad Ali i ‘Fight of the Century’ i 1971. Eklektisk og unikt, klarer du å høre det for deg?

ORIONS BELTE – «Villa Amorini»

Husker du den gangen dørvakta løp etter de fulle ungdommene langs kaia? Når han stuper etter dem uti vannet skraper han seg opp på magen, men han tar dem igjen til slutt og returnerer til klubben med en våt villstyring under hver arm. Samtidig fortsetter bandet å spille inne på klubben, og vokalisten står på galleriet og håper at lysekrona holder i det han hopper mot den. Det gjør den ikke. Husker du nachspielene som aldri tok slutt, og den evige kampen om å unngå besøk av politiet og skjenkekontrollen? Nei? Ingenting?

Dette var klubbscenen på nittitallet i Bergen, og Villa Amorini var stedet der alt skjedde. Da det åpnet på åttitallet var det et sted man dro for å få seg en finere middag, men det utviklet seg til å bli ekstravagant klubb med tonnevis av artister og DJs i blendende skjorter og altfor store solbriller.

Alt dette danner bakteppet til Orions Beltes nye album. Det er fortsatt en god blanding av alle lydene og bandene de er inspirert av, og minnene fra en tid de aldri har opplevd, samtidig som de forsøker å navigere seg selv i sitt eget musikalske univers. Det er kaotisk og stille på samme tid.

«Villa Amorini» er spilt inn av Njål Paulsberg i Norsk Riksstudio, som sørget for at lydene kom ut som de skulle mens han lot bandet være alene i studio i timevis av gangen, mens de meislet ut grunnlaget for albumet. Der hvor debutalbumet ga deg vibber av sommer og lysere tider, lener denne skiva seg mer mot storbyen, det evige utelivet og restemat i kjøleskapet. Som alltid er skiva mikset av den makalause Matias Tellez

+ Positiv til beredskapssenter med en pris på 76 millioner

I formannskapet i dag stilte man seg postiv til å bygge et nytt beredskaps- og responssenter med en kostnadsramme på 76 millioner kroner.

Byggingen av et nytt beredskaps- og responsssenter ble vedtatt av kommunestyret i 2017. Etter planen skulle det nye senteret egentlig vært klart for bruk i 2020. Av forskjellige årsaker har prosessen blitt forsinket.

Leder for teknisk avdeling i Røros kommune Dag Øyen informerte formannskapet i dag om det hvordan det nye bygget blir. Øyen har hatt ansvaret for prosjektet for kommuneadministrasjonen.

– Vi mener at vi har fått en god pris fra Johan Kjellmark AS med 20 000 kroner per kvadratmeter i kostnader for å sette opp bygget, sa Øyen.

Andre kommuner har fått høyere pris per kvadratmeter på brannstasjoner som de har satt opp fortalte han.

– Frøya kommune betalte 23 000 per kvadratmeter og Heim kommune betalte 25 000 kroner per kvadratmeter, sa Øyen.

Fremtidens omsorgsbehov

Beredskap og responssenteret (BRS) er en betydelig del av Røros kommunes
omstrukturering for å kunne møte fremtidas tjenestebehov på god og effektiv måte. BRS henger tett sammen med fremtidas omsorgsstruktur samt drift av nødvendig samfunnskritisk infrastruktur og bygninger.

– Vi vil bli i stand til å levere mer og bedre tjenester med samme ressurser, og skape en trygghet for beboere som blir boende hjemme. Denne tryggheten skapes på tvers av virksomhetene. Jeg er sikker på et dette vil bidra til å skape et større fellesskap og fortåelse for at det er kommunen som leverer disse tjenestene og ikke bare de enkelte virksomhetene, sa Øyen.

Debatt rundt innholdet og størrelsen

Guri Heggem (SP) stilte spørsmålet om det hadde vært en prinsippdebatt rundt hvilke tjenester kommunen skal levere, og hvor mange årsverk man sparer på å bygge responssenteret.

– Når vi skal omstrukturere helse og omsorgstjenesten i kommunen så handler det ikke om hvor mange ansatte vi sparer men hvor mye tjenester vi kan levere ut fra det antallet ansatte vi har, sa økonomisjef Roger Mikkelsen som svar på spørsmålet til Heggem.

Spørsmålet om kommunen skal fortsatt drive med eget verksted som konkurrerer med lokale kommersielle aktører kom også opp på nytt.

Under sin del av presentasjonen sa brannsjef Frode Skogås at arealet i det nye bygget for blant annet vaskehallene til branntjenesten er lagt inn med knappe areler for å få ned totalprisen.

– Arealet er godt nok men det er en forskjell på det som er godt nok og det som er optimalt. Det som er hovedsaken for meg er likevel at man har fått på plass skillet mellom rene og urene soner, sa Skogås og pekte på pålegget fra Arbeidstilsynet etter tilsynet i 2016.

Kjell Magnus Krogh (H) sa at han er prinsippiell motstender av at kommunen skal drive verksted. Og at arealet som er satt av til verksted i det nye bygget kunne heller vært brukt til brannvesenet.

– Prinsipielt synes jeg ikke at kommunen skal drive verksted. Brannsjefen sier at man har behov for større areal til vaskehallen så sier det seg selv at man kunne brukt verkstedet til dem, sa han.

Debatten rundt verkstedet ble ikke avgjort, men det kommer en ny runde med ytterligere avklaringer praktisk og juridisk til den endelige saksbehandlingen i kommunestyremøtet i neste uke.

Resultatet av debatten rundt verkstedet ble protokollført som et tilleggsforlag fra Senterpartiet. Dette tileggsforslaget gikk ut på om det er mulig å starte med byggetrinn en og samtidig se på om bygget skal inneholde verksted eller ikke.

Innstilling:

  1. Røros kommune vedtar bygging av nytt Beredskaps- og responssenter innenfor
    vedtatt budsjettramme i økonomiplan på 76 millioner inklusive mva. Avtale med
    Johan Kjellmark AS effektueres.
  2. Kommunedirektøren gis mandat til å selge det kommunale anlegget i
    Stamphusveien. Inntekter fra salget settes av til usikkerhetsavsetning for prosjektet.
  3. Kommunedirektørens gis mandat til å styre prosjektet innenfor de vedtatte rammer
    og fremdrift i prosjektet.
  4. Kommunedirektøren holder formannskapet jevnlig orientert om prosjektet.

Innstillingen ble vedtatt med tilleggsforslaget fra Senterpartiet. Saken skal til endelig politisk behandling i kommunestyremøtet i neste uke.

+ Ikke overbevist om at det blir bedre

I formannskapsmøtet i dag fikk politikerne informasjon om Helseplattformen fra Tor Erling Evjen fra Trondheim kommune. Ikke alle ble overbevist om Helsplattformen er riktig vei å gå.

Helseplattformen er en felles pasientjournal utviklet av amerikanske Epic System Corporation. EPIC EMR (Electronic Medical Record / Elektronisk pasientjournal) er navnet på programmet som blir kalt Helseplattformen på norsk. 

Det er Helse Midt-Norge RHF (Helse Midt) og Trondheim kommune som har deltatt i en felles anskaffelse av systemet, mens de øvrige kommunene i helseregionen har tegnet opsjonsavtale med mulighet for å tre inn i avtalen på et senere tidspunkt.

Tor Erling Evjen fra Trondheim kommune som har vært med på anskaffelsen av Helseplattformen fra deres side informerte formannskapet i dag om jobben som har vært gjort så langt og hva som venter for Røros kommune hvis man velger å løse inn opsjonen. Dette var den tredje gangen han fortalte om prosjektet for politkerne på Røros.

Skepsis fra fastleger

Representanten Hilde Fjorden (AP) som var den eneste legen blant politkerne i dag, var ikke overbevist etter fremlegget til Evjen.

– Jeg skjønner visjonen men er foreløpig ikke sikker på at det blir mye bedre. Per nå har man god kommunikasjon med andre systemer som man bruker. Kommunen vår sogner til to helseforetak og Sykehuset Innlandet vil ikke ta i bruk Helseplattformen, sa Hilde Fjorden (Ap) som stemte mot innstillingen.

Tidligere har også Per Arne Gjelsvik (V) uttalt en skepsis mot å ta i bruk systemet.

Blir avgjort i neste uke

I kommunestyremøtet 29 august 2019 inngikk Røros kommune en opsjonsavtale med Helseplattformen AS. I kommunestyremøtet denne måneden skal man beslutte om man skal løse inn sin opsjon om å kjøpe Helseplattformen og bli med på første innføringsløp sammen med Helse Midt-Norge og Trondheim kommune. I tillegg skal man bestemme om Røros kommune skal kjøpe seg inn i selskapet Helseplattformen AS. 

Under avstemmingen i formannskapet i dag ble det flertall for å løse inn opsjonen om å bli med. Den endelige politiske behandlingen av saken skjer i neste ukes kommunestyremøte.

+ Kommer inn i Nasjonal transportplan

For første gang siden 2010, skjer en omorganisering av vedlikeholdet på Fylkesveiene, som gir håp for bedre vedlikehold av FV30 og de andre fylkesveiene. Finansiering av fylkesvei-vedlikehold blir da igjen en del av de økonomiske rammene i Nasjonal transportplan (NTP).

– Det er svært gledelig og et gjennombrudd for fylkeskommunene og KS. sier styreleder Bjørn Arild Gram i KS.

Gjennom en forvaltningsreform som ble gjennomført 1. januar 2010, skiftet veien mellom Koppang og Støren gjennom Røros status fra Riksvei til Fylkesvei. I denne reformen ble de fleste riksveier som ikke var såkalte stamveier fylkesveier. Dette skjedde uten protester, og veien ble vurdert som en nord/sørvei, og der E6 er stamveien.

Deler av Fylkesvei 30 er i realiteten del av en stamvei mellom Trondheim og Riksgrensen. Det som gjør at den ikke betraktes som det, er ikke bare at deler av veien går nord/sør der det finnes mer trakterte alternativer, men også at veien fra Røros til Riksgrensen er Fylkesvei 31, og at veien fra Støren til Trondheim er E6.

I forbindelse med reformen i 2010 fikk fylkeskommunene en kompensasjon på 6,9 milliarder kroner, men erfaringene fra årene etter, er at det har blitt veldig stor forskjell i veldllikeholdet av Fylkesveier og Riksveier.

– For første gang blir finansiering av fylkesveivedlikehold en del av de økonomiske rammene i Nasjonal transportplan (NTP), sier styreleder Bjørn Arild Gram i KS.

I det ligger det en forventning om kraftig oppgradering av vedlikeholdet på veier som FV 30. Bak endringen nå, ligger det en politisk drakamp mellom Regjeringen og opposisjonen.

– Vi registrerer at opposisjonspartier har tatt til orde for enda sterkere satsing på fylkesveivedlikehold enn hva regjeringen foreslår. Dersom det blir resultatet av Stortingets behandling av NTP 2022-33, vil det være ekstra gledelig, sier styreleder Bjørn Arild Gram.

Stortingsmeldingen om ny NTP for perioden 2022-2033 legges fram av regjeringen fredag 19. mars. Regjeringen har allerede varslet at meldingen inneholder forslag om ekstra satsing på vedlikehold av fylkesveiene. I første omgang varsles 825 millioner kroner årlig fra og med 2022, og så en betydelig økning videre i siste del av planperioden.

+ Mot megling i reguleringsplanen for Fjellsjøen

I planutvalget i dag ble reguleringsplanen for Fjellsjøen behandlet for andre gang. Utvidelsen av bruttoarealet for buene i området er i strid med regional plan for villrein i Forollhogna i følge innsigelsen til Statsforvalteren i Trøndelag.

I behandlingen i planutvalget i fjor høst ble et kompromissforslag fra Guri Heggem vedtatt som sa at det totale arealet for buene skulle være 40m2 . 

Etter første gangs behandling har det kommet innsigelser fra Statsforvalteren i Trøndelag som sier at endringen i utnyttelsesgrad vil være i strid med regional plan for villrein i Forollhogna.

Guri Heggem lanserte et endringsforslag der man beholdt konklusjonen fra forrige behandling og sender saken til megling.

– Dette er en viktig sak. 5 kvadratmeter større areal fører ikke til noe større ulempe. For meg er dette en prinsipiell sak der en regional myndighet overkjører lokale politiske vedtak basert på god lokalkunnskap. Jeg ønsker at saken går til megling, sa Guri Heggem.

I søknaden fra Galåen sameie søkes det om å få bygge naust med BYA på 47,5 m2 pr bu fordelt på 40 m2 bu og 7,5 m2 overbygget terrasse. Kommunedirektøren har fremmet et alternativt planforslag der BYA opprettholdes på 35 m2 slik det er i dagens reguleringsplan.

Kommunedirektøren mener en utvidelse ikke tar hensyn til regional plan for Forollhogna villreinområde og dermed i strid med nasjonale og regionale interesser. Opprinnelig skulle buene i dette området være 25 m2. Dette er senere blitt utvidet til 35 m2.

Kommunedirektøren sier at man har to muligheter i saksbehandlingen. Den ene vil være å opprettholde vedtaket fra 10. september 2020. Da vil man komme i en situasjon der innsigelsen fra Statsforvalteren i Trøndelag fortsatt står , og det vil bety megling med Statsforvalteren for å finne en løsning.

Alternativ to vil være å vedta planforslaget med kommunedirektørens forslag. Det vil si at man ikke går for en utvidelse av utnyttelsesarealet og dermed vil Statsforvalterens innsigelser droppes.

Endringsforslaget fra Guri Heggem ble vedtatt med seks mot en stemme. Dermed går det mot megling i denne saken og alternativ to ble planutvalgets valg.

+ Vinterfestspill starter i dag

Fra i dag til med søndag fylles Bergstaden Røros med vakker musikk i Vinterfestspill i Bergstaden 2021. Årets utgave er forbeholdt publikum bosatt i Røros kommune, på grunn av covid 19. Vinterfestspill var det første arrangementet som ble avlyst i fjor, og i forhold til det er årets arrangement et skritt i riktig retning.

Rørosingene har muligheten til å oppleve musikere av internasjonalt format i intimkonserter fra morgen til kveld. Åpningskonserten foregår i Røros kirke i kveld. Allerede klokka 10 i dag’, er det duket for Vinterfestspill i Bergstaden sitt eget barnefestspill MiniVIB, som er årets nyhet.

Et høydepunkt kommer lørdag, da Tor Espen Aspaas utfolder seg i samspill med tvillingene Berit Cardas og Bjørg Lewis fra Vertavokvartetten. Avslutningskonsert foregår i Røros kirke søndag