Har du vært på disse stedene? Vær ekstra oppmerksom på symptomer

Pressemelding fra Røros kommune

Dersom du har vært på disse stedene i Røros sentrum og i Brekken ber vi om at du er ekstra oppmerksom dersom du får symptomer på luftveisinfeksjon. Dette er i forbindelse med smittetilfellet varslet tidligere i dag.

  • Lørdag 20. februar: Princess, klokken 13.00
  • Mandag 22. februar: Nille og Mega, klokken 13.30
  • Mandag 22. februar: Coop Marked Brekken, klokken 17.00–18.00
  • Tirsdag 23. februar:  Coop Marked Brekken, klokken 15.00–15.15

Har du symptomer?

Da er det viktig at du holder deg hjemme, og at du bestiller en koronatest. Symptomene på covid-19-sykdom er feber, hoste, tung pust eller at du mister smaks- eller luktesansen. Du skal bestille test straks du merker ette eller flere av disse symptomene – ikke vent. Det gjelder også hvis du har lette symptomer.

  • Du kan bestille time for koronatest på nett.
  • Hvis du ikke kan bestille på nett, kan du ringe koronatelefonen på 72 41 94 80 – tastevalg 1 (mandag til fredag fra 09.00 til 12.00 og 13.00 til 15.00).

Følg disse smittevernrådene i Røros nå

Vi ber våre innbyggere om å være oppmerksom på symptomer, og å teste seg så fort symptomer oppstår. I tillegg er det viktig at vi alle følger smittevernrådene:

  • Vask hender, og bruk håndsprit
  • Hold avstand til andre
  • Begrens antall nærkontakter
  • Bli hjemme hvis du er syk – og test deg hvis du har symptomer

Vi innfører ingen andre tiltak – næringsliv, handel- og spisesteder og aktiviteter kan drive som normalt, men i tråd med smittevernråd og -regler.

Smittesituasjonen i Røros

Arbeidet med smittesporing pågår i tråd med prosedyrer, og smittesituasjonen er uavklart til vi har fått svar på tester av nærkontaktene.

+ Risikerer tvangsmulkt på grunn av arbeidsforhold

Røros kommune risikerer tvangsmulkt etter pålegg fra Arbeidstilsynet i 2016 ikke er utbedret. Saken gjelder arbeidsforhold for brannvesenet.

– Vi var der i 2016 på tilsyn. Alle påleggene er oppfylt med unntak av endelig utbedring av arbeidslokalene. Derfor sender vi nå varsel om tvangsmulkt for å få fortgang i saken, sier senioringeniør hos Arbeidstilsynet Anne Marit Kjelbergnes til Rørosnytt.

Forskerne er sikre på at brannfolk har økt hyppighet av ulike kreftformer sammenlignet med andre yrkesgrupper i befolkningen. Bare etter fem år i yrket er det dobbelt så høy risiko for å utvikle en eller annen form for kreft. Størst er risikoen for å utvikle blodkreft (leukemi) eller kreft i prostata og testiklene. Det er slik på grunn av brannrøyken er kreftfremkallende og den går gjennom bekledning og blir tatt opp gjennom huden. Derfor er det ekstra viktig med skille mellom rene og urene soner på brannstasjonen. 

På brannstasjonen på Røros er det ikke et slikt skille mellom rene og urene soner. Brannfolkene bruker vognhallen som uttrykningsgarderobe og henger fra seg klærne der etter uttrykning. I vognhallen avgir spesielt en av brannbilene mye eksos når den starter.  

– Klærne kan ikke henge i en vognhall der det mangler ventilasjon og eksosavsug. Brannmannskapet skal ta av seg brannbekledningen på innsatsstedet. Tilbake til stasjonen skal alt forurenset bekledning, utstyr og kjøretøy vaskes ned før de skal inn i rein sone. Brannstasjoner som mangler klart skille mellom reine og ureine har ikke muligheter til å ivareta dette. Tilbake på stasjonen er det viktig at mannskapet så snart som mulig går i dusjen for personlig rengjøring, og det også her er skille mellom reine og ureine garderober sier Kjelbergnes. 

De fysiske forholdene på brannstasjonen må være lagt til rette slik at arbeidstakerne ikke eksponeres for helsefarlige kjemikalier. For at dette skal kunne gjennomføres stilles det også krav om vaskemaskiner som utfører tilfredsstillende vask av arbeidstøy (branntøy og underbekledning), egnede muligheter til vask av utstyr og personlig verneutstyr som benyttes på brannstedet samt garderobeforhold og personalrom der en har muligheter til å oppbevare rent tøy, vaske seg og ta en dusj. 

Kjelbergnes understreker at de ikke har krevd at at Røros kommune skal bygge et nytt bygg men at de skal utbedre forholdene for brannfolkene og innføre rene og urene soner. 

Røros kommune har frist på å svare på varslet om tvangsmulkt til den  5. mars . Fristen på pålegget er 01.06.22 og tvangsmulkten vil ikke begynne å løpe før denne fristen utløper. Seks og et halvt år etter tilsynet ble gjennomført. 

En besøkende i Røros kommune bekreftet smittet og nærkontakter er i karantene

Pressemelding fra Røros kommune

En person, hjemmehørende i Oslo, som er på besøk i Røros er bekreftet smittet med covid-19. Personen har 7 nærkontakter på Røros, som er kontaktet og satt i karantene. Nærkontaktene skal testes i dag.

En nærkontakt som jobber på Gjøsvika sykehjem er foreløpig ikke erkjent smittet. Det er derfor gjort nødvendige smitteverntiltak der. Alle beboere på Gjøsvika sykehjem er fullvaksinert.

Arbeidet med smittesporing pågår i tråd med prosedyrer, og smittesituasjonen er uavklart til vi har fått svar på tester av nærkontaktene.

Følg disse smittevernrådene i Røros nå

Vi ber våre innbyggere om å være oppmerksom på symptomer, og å teste seg så fort symptomer oppstår. Du kan bestille time for koronatest her. Hvis du ikke kan bestille på nett, kan du ringe koronatelefonen på 72 41 94 80 – tastevalg 1 (mandag til fredag fra 09.00 til 12.00 og 13.00 til 15.00).

I tillegg er det viktig at vi alle følger smittevernrådene:

  • Vask hender, og bruk håndsprit
  • Hold avstand til andre
  • Begrens antall nærkontakter
  • Bli hjemme hvis du er syk – og test deg hvis du har symptomer

Vi innfører ingen andre tiltak – næringsliv, handel- og spisesteder og aktiviteter kan drive som normalt, men i tråd med smittevernråd og -regler.