+ Uttrykker stor bekymring for Vinterfestspill

Under tildelingen av arrangementsstøtte i dagens digitale formannskapsmøte uttrykte Guri Heggem stor bekymring for hvordan det skal gå med årets Vinterfestspill i Bergstaden.

– Jeg er veldig bekymret for årets Vinterfestspill. Hvordan kan vi håndtere dette på best mulig måte hvis det blir avlyst? Hvordan kan vi hjelpe dem med å redusere den økonomiske risikoen og ta en avgjørelse, spurte Heggem i dagens formannskapsmøte.

Vinterfestspill i Bergstaden var det første arrangementet på Røros i fjor vår som ble avlyst etter at smitteverntiltakene og nedstengingen av samfunnet trådte i kraft i mars. 

Morten Tøndel som var saksbehandler i tildelingen av arrangementsstøtte understreket i innledningen at de fleste arrangement som har søkt om støtte fra kommunen enten er avlyst eller har en usikker status på om de blir gjennomført. 

Hittil er Femundløpet og Vinterfestivalen avlyst mens Norgescupen i skiskyting på Os lever en høyst usikker tilværelse. Krisestaben i Os kommune skal gjennomføre et møte i den nærmeste tiden der det kan være aktuelt å komme med en anbefaling om å avlyse. 

Alle arrangementene har en tett og god dialog med kommuneoverlege Anne Lajla Westerfjell Kalstad i forhold til både smitteverntiltak og om det er mulig å gjennomføre dem. 

Nye tiltak og anbefalinger har imidlertid en kort frist fra første signal til at de skal være gjennomført og dette vanskeliggjør planleggingen for arrangørene. Et eksempel på det er avlysningen av Femundløpet i forrige uke der alle syv kommunene og FHI var klare på at løpet kunne gjennomføres mens Helsedirektoratets jurist kort tid etter at FHI hadde sagt ja sa at det ikke var mulig. 

Alle arrangørene som hadde søkt midler skal etter det Rørosnytt kjenner til likevel få beholde pengene fra kommunen hvis arrangementet blir avlyst. 

Disse fikk støtte:

Disse arrangementene fikk støtte i dagens formannskap. Illustrasjon: Skjermbilde fra sakspapirene.

Innreiserestriksjoner for utlendinger fra midnatt natt til fredag 29. januar

Pressemelding fra Røros kommune

Regjeringen innfører nå strengere innreiseregler til Norge. Fra 29. januar får kun norske statsborgere og utlendinger som er bosatt i Norge reise inn i Norge. Noen unntak gjelder. Det betyr at blant andre gjestearbeidere og familiemedlemmer som besteforeldre, voksne barn, foreldre til voksne barn og kjærester ikke lenger kan komme på besøk.

Dette gjøres for å begrense risikoen for spredning av den betydelig mer smittsomme varianten av koronaviruset, strammer regjeringen kraftig inn på utlendingers adgang til innreise til Norge, for en periode.

Se hvilke grupper som nå ikke kan reise inn til landet, og hvem som er unntatt innreiserestriksjonene.

Innreise over grensa ved Vauldalen

For de som er unntatt innreiserestriksjonen gjelder reglene om obligatorisk testing, reiseregistrering, karantene og karantenehotell. På grensen ved Vauldalen er teststasjonen åpen hver dag fra klokken 8.00 til 12.00. Når teststasjonen er stengt er også grensa stengt for grensepasseringer. Da er det kun personer som er unntatt kravet om testing ved grensa som får reise inn til Norge.

Mer informasjon

Endringene trer i kraft ved midnatt, natt til fredag 29. januar 2021. Utlendinger som har påbegynt en reise til Norge før ikrafttredelse, gis likevel adgang til innreise.

Alle som skal reise inn til Norge har selv et ansvar for å sette seg inn i innreisereglene:

Les pressemelding fra regjeringen / Read press release in English:

+ Kan komme nye koronamidler

I formannskapet i dag ble de siste midlene fra kommunens ekstraordinære koronafond fordelt til Fjellpryd og Kalsa gårdsbakeri etter at Røros Food & Beverage Group fikk endret sitt tilsagn. Ordfører Busch signaliserte imidlertid at det snart kan komme nye midler .

– Vi har fått signaler gjennom eget partiapparat og fra Stortinget at det kan komme lignende ordninger i løpet av året. Jeg ser ikke bort fra at regjeringen legger frem noe i løpet av kort tid. Opposisjonen på stortinget fikk vedtatt en smørbrødliste om aktuelle tiltak. Der sier punkt 19 at det kan komme ytterligere påfyll i løpet av året, sa ordfører Isak Busch under saksbehandlingen i det digitale formannskapsmøtet i dag.

Røros kommune fikk tildelt to millioner kroner fra regjeringen til å avhjelpe situasjonen i næringslivet på Røros etter nedstengingen av samfunnet i fjor vår. De siste midlene fra dette gikk i dag ut til Fjellpryd og Kalsa gårdsbakeri etter at Røros Food & Beverage Group fikk endret sitt tilsagn på midler etter forespørsel. 

– RF&BG klarer å oppfylle kundekontraktene med å vri litt på strategien sin. Slik kommune- administrasjonen ser det er søknaden som kom inn fra dem om å omdisponere midlene  innenfor reglene. Den gjør at RF&BG klarer å oppfylle større deler av kontraktene sine mot sine kunder og at 115 000 kroner blir frigjort i potten for koronamidler, sa kommunalsjef Elisabeth Wikan Heidtmann.

Av de 115 000 kronene som ble frigjort gikk 98 997 kroner til å fylle opp et tidligere tilsagn til Geir Magne Ryttervoll og Kalsa gårdsbakeri mens de resterende 16 003 kronene gikk til Atelier Fjellpryd i støtte til å opprette et begravelsesbyrå.

+ Fortsatt drift ved Mix-kiosken

I dag ble det gjennomført en skiftesamling i boet til Annibua AS i Trondheim tingrett. Her var det en redegjørelse for bobehandling fram til i dag, og i tiden fremover. Hovedaksjonæren av Annibua ønsker en tilbakelevering av boet, og har nå fått en måned på seg på å innfri kravene, eller komme fram til en avtale med kreditorene.

Dette innebærer at Mix-kiosken fortsatt holdes åpen. I retten i dag gjorde den største kreditoren det klart, at de vil være med på en avtale om fortsatt drift. Det som gjenstår er å få til en løsning med de mindre kreditorene. I mellomtiden drives Mix-kiosken videre som vanlig.

– I og med at man forsøker å få til en tilbakelevering, holdes aktiviteten nede i bobehandlingen, og kostnadene holdes på lavest mulig nivå. Dersom det ikke skulle komme en løsning med kreditorene, må vi inn å stoppe driften og gjennomføre tvangssalg. Etter det vi kjenner til nå, ser dette ut til å gå greit, og driften kan fortsette, sier bobestyrer Frode Kvernerød til Rørosnytt.

Rørosnytt publiserte tidligere i dag en sak som var basert rettsdokumenter som ikke gjelder lengre. Vi beklager dette!

+ Røros unngikk ødelagte vaksiner

En rutinemessig kvalitetssikring har avdekket at en leveranse med 342 vaksinedoser til Trondheim, Malvik og Melhus den 19. januar, kan ha blitt utsatt for frost. Disse vaksinene har gått til Trondheim, Melhus Malvik og Trondheim, men ikke til Røros kommune.

Transportfirmaet World Courier varslet Folkehelseinstituttet (FHI) umiddelbart da et temperaturavvik ble oppdaget 25. januar, og firmaet startet samtidig en undersøkelse for å avdekke bakenforliggende årsaker til temperaturavviket.

Grundig vurdering

Folkehelseinstituttet gjør nå en grundig vurdering av det aktuelle vaksinepartiet.

– Hvis vaksinen har vært utsatt for frost kan vi ikke garantere at den virker. For å sikre optimal beskyttelse vil de dette gjelder få tilbud om en ny dose. Det er ikke farlig å ta en ekstra dose, men de det gjelder kan oppleve mer av de milde eller moderate og forbigående bivirkningene som følger med vaksinasjon, sier Sara Viksmoen Watle, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Avvik

Avviket skyldes en svikt i transportfirmaets rutiner for transport av koronavaksine. Kjølekuben ble ikke gjort klar i henhold til prosedyren før transporten. World Courier har iverksatt tiltak som skal sikre at tilsvarende hendelse ikke skjer igjen. Tiltakene innebærer ekstra opplæring og utvidet kontroll under klargjøring av kjølekuber. Transportfirmaet har ikke funnet tilsvarende avvik på andre forsendelser.

– Det er uheldig det som har skjedd. Samtidig har vi tillit til at World Courier har gode kvalitetsrutiner som identifiserer og rapporterer om avvik. Vi har orientert de dette gjelder i Trondheim, Malvik og Melhus, og vil følge dem opp videre, sier Knut Jønsrud seksjonsleder ved FHI.

Mange sikkerhetsledd

Jønsrud forklarer at avvik oppdages fordi det er mange sikkerhetsledd. Vaksinene transporteres i en kjølekube med temperaturmåler og display for avlesing. Det er plassert en måler som leser av temperaturen med fast intervall under transporten.

Når vaksinen er levert, sendes temperaturmåleren rutinemessig inn til transportfirmaet, som leser av målingene og kontrollerer at transporttemperaturen har vært innenfor krav.

Rørosbefolkningen holder ut og står sammen mot korona

Pressemelding fra Røros kommune

Snart 10 måneder etter at koronaen snudde hverdagen vår på hodet, har vi fortsatt sluppet unna større utbrudd i kommunen vår. Det kan vi takke hverandre for. Både innbyggere og hyttebefolkning har fulgt smitteverntiltakene trofast gjennom hele perioden. Lokalt kultur- og næringsliv har lagt til rette for trygg handel og andre opplevelser – for både oss som bor her og alle som besøker oss.

Vi kom oss trygt gjennom jula – ja, hele desember – uten et eneste smittetilfelle! Det kan alle gi seg selv en stor klapp på skuldra for. Godt smittevern hos hver enkelt av oss er dét som holder viruset unna.

Det nye året startet med økning i smittetallene og forsterkede tiltak. Vi har innført testing på grensen mot Sverige, og grensen er åpen bare 4 timer i døgnet for alle, med noen unntak. Den siste uken har østlandsregionen fått et utbrudd av det muterte viruset, som også påvirker tiltakene vi har lokalt. Og slik vil det nye året være fremover. Det vil komme utbrudd på ulike steder i landet, og vi vil i perioder få nye tiltak vi må følge.

Da er det godt å se at smittetallene nasjonalt nå går ned, og i Trøndelag har smittetallene falt kontinuerlig siden nyttår.

Vi må unngå virusutbrudd når vi starter vaksinering

Det vi alle ser frem til nå er å få vaksiner hit. Vi har allerede startet, og de eldste i risikogruppene, beboere på sykehjem og utvalgte helsearbeidere har fått vaksinen – 89 personer så langt. Foreløpig får vi kun mindre leveranser av vaksinen, og vi vet ikke sikkert når vi får større leveranser.

Helsevirksomheten i Røros har vaksineplanen klar, og er godt forberedt på å vaksinere større grupper personer på kort varsel. For at vi skal få til dette er det viktig at vi ikke samtidig har et pågående utbrudd av viruset. Det vil gå ut over ressursene vi har til å vaksinere befolkningen.

Derfor er oppfordringen vår at vi alle fortsetter å holde ut – og følger nasjonale og lokale smitteverntiltak i tiden som kommer.

+ Ja til spleiselag om kulturminneforvalter

I formannskapet i dag ble samarbeidsavtalen mellom kommunene Os, Tolga, Holtålen og Røros om et spleiselag for å opprette en stilling som kulturminneforvalter enstemmig vedtatt.

– Det er en fin sak at vi får på plass denne stillingen. Den vil være en av mange stillinger knyttet til kulturminnevern i vår kommune. Vi håper at dette blir en styrking av statusen til verdensarven i Røros og ikke minst i Cirkumferensen, sa varaordfører Christian Elgaaen (Sv) under saksbehandlingen.

Engerdal kommune ble invitert til å være med i dette samarbeidet men de hadde ikke midler til overs på budsjettet i år for å være med på opprettelsen av stillingen. Torfinn Rohde som er verdensarvforvalter i kommunen og saksbehandler i denne saken sa at Engerdal kommune er med i andre sammenhenger relevant for arbeidet.

– Engerdal kommune hadde ikke råd til å være med i år. Men de er med i Uthusprosjektet og i andre sammenhenger som dreier seg om samarbeid innen kulturminnevern. Det er byggesakslederandelen som Uthusprosjektet bidrar med her som gjør at vi kan opprette stillingen, sa Rohde.

Uthusprosjektet bidrar med 330 000 kroner i året inn i prosjektet. Innlandet fylkeskommune og Trøndelag fylkeskommune bidrar med 150 000 kroner hver årlig og kommunene som er med bidrar med 30 000 kroner hver.

Samarbeidsavtalen skal opp til endelig behandling i kommunestyret neste torsdag.

+ Tar ikke risikoen på syv doser per ampull

I formannskapsmøtet i dag informerte kommunedirektør Kjersti Jensås om hvorfor det er forskjell i tallene på vaksinerte mellom Tynset og Røros.

– Vi mener det er for stor risiko å ta ut syv doser for hver ampull med vaksiner vi får. Våre fagfolk har vurdert det slik at det vil være for stor usikkerhet om man får ut det antallet og mengden man trenger hvis man gjør det slik. Spesielt i forhold til at man skal sette en dose to for at vaksinen skal være effektiv, sa Jensås. 

Det som ble sagt i utgangspunktet var at man kunne få fem doser per ampull som kommunene får av vaksinen til Pfizer/Biotech. Etter hvert ble dette endret til at man kan få seks doser per ampull. Tynset kommune har altså gått for syv doser per ampull mens Røros kommune velger å holde seg på den sikre siden med seks doser per ampull. 

Hun påpekte ellers at det er cirka 90 personer som er vaksinert i kommunen og at kommuneadministrasjonen etter hvert vil med ukentlige oppdateringer for hvordan det går. Det at vaksinen fra Astra Zeneca ikke enda er godkjent av EU gjør at datoen for starten av gruppevaksineringen i Verket som skulle starte i midten av februar er usikker. 

Kommunedirektøren roste ellers innbyggerne i kommunen for at de har vært flinke til å teste seg og til å følge smittevernsreglene. 

+ Nei til flere dispensasjoner

I planutvalgsmøtet i dag var det stor enighet om at man må slutte å gi Coop Midt-Norge dispensajon for parkeringsplassen lengst vest for kjøpesenteret.

Det var bred enighet om at man ikke vil fortsette praksisen med å gi midlertidige dispensasjoner til Coop Midt-Norge, og det ble også påpekt at tiltakshaver ikke hadde oppfylt kravet om en permanent løsning, som et parkeringshus, som var en del av vilkårene.

Christian Elgaaen (Sv) lanserte et endringsforslag som avviste dispensasjonssøknaden til Coop Midt-Norge:

Endringsforslaget til Elgaaen:

Røros kommune avslår søknad om midlertidig dispensasjon mottatt den 18.11.2020, jf. pbl § 19-2. Fortsatt bruk av området til parkeringsplass er i strid med arealformålet boligbebyggelse og plankravet i bestemmelsene til områdeplanen.

  • Det er gitt flere midlertidige dispensasjoner i påvente av at det etableres parkeringsanlegg på eiendommen. Tiltakshaver har ikke gått videre med planene om å etablere parkeringsanlegg på egen eiendom.
  • Grunnlaget for tidligere gitte dispensasjoner er bortfalt, og følgelig må de midlertidige tiltakene tilbakeføres.

Det er ikke en klar overvekt av fordeler ved å gi enda en midlertidig dispensasjon. Røros kommune ønsker fortsatt dialog med tiltakshaver vedrørende parkeringssituasjonen i og rundt Røros sentrum.

Tilleggsforslag

Et tilleggsforslag fra Rob Veldhuis ble også lagt til innstillingen fra kommunedirektør Jensås.

– Ved dispensasjontidens utløp må området enten reguleres til formålet eller omsøkte bruk opphøre. Det kan ikke forventes at det vil bli gitt flere dispensasjoner, sa Veldhuis.

Kommunedirektør Kjersti Jensås sin innstilling til møtet var å gi en midlertidig dispensasjon for to nye år. Det understrekes imidlertid også i denne innstillingen at dette er den siste gang en slik dispensasjon vil gis. 

– Kommunen mener at vilkårene for dispensasjonen er oppfylt jf. pbl. § 19-2, og det gis derfor midlertidige dispensasjon fram til den 16.06.2023. Ved dispensasjonstidens utløp må området enten reguleres til formålet eller omsøkte bruk opphøre. Det kan ikke forventes at det vil bli gitt flere dispensasjoner, heter det i sakspapirene.

Kommunedirektøren legger fram saken med slik innstilling:

Røros kommune godkjenner søknad om dispensasjon mottatt den 18.11.2020 slik at det midlertidige parkeringsanlegget og tilhørende plankegjerde på GID 134/119 og 134/71 kan benyttes i ytterligere to år og fram til og med den 16.06.2023, jf. pbl § 19-2, jf. 12-4.

Tidligere fastsatte vilkår gjelder. Begrunnelsen går fram av saksvurderingen.

Kommunedirektøren kan tillate at uthuset med bygningsnr. 25779622 flyttes til ny tomt i samsvar med saksutredningen.

Endringsforslaget til Christian Elgaaen falt med seks stemmer mot en stemme. Tilleggsforslaget til Veldhuis ble enstemmig vedtatt.

+ Ønsker permanent løsning

I planutvalgsmøtet i dag ble saken om dispensasjon for fortsatt bobilparkering på Øra behandlet. Kommunedirektøren innstiller på videre midlertidig dispans i to år.

Det er uten tvil behov for slik parkering på Røros og for idrettslaget er det en god inntektskilde. Men planutvalget ønsker en mer permanent løsning.

– Det her er en siste gangen vi gir dispansasjon. Tiltakshaver må gå i en prosess umiddelbart hvis det her blir vedtatt. Vi må få dette i mer varige former, sa varaordfører Christian Elgaaen (Sv).

Etter toårsperioden er over må området enten omreguleres til bruk som parkering eller så må man slutte å bruke området til formålet.

Saksvurdering:
Det har i lengre tid vært etterlyst en bedre permanent løsning for bobiloppstilling i Røros
sentrum. Før midlertidig dispensasjon for opprettelse av bobiloppstillingsplasser først ble gitt
i 2017 stod de omsøkte arealene på Øra ubenyttet store deler av året. Det er attraktive
arealer som ligger svært sentrumsnært. I et samfunnsøkonomisk perspektiv kan det være
hensiktsmessig å jobbe for å få til en økt bruk av et så stort og sentralt areal.

Parkering i nærheten til sentrum er i utgangspunktet en utfordring ved store arrangementer.
Innvilgelse av søknaden vil ikke si at området i sin helhet må benyttes til bobilparkering, men
vil snarere bekrefte eksisterende bruk bedre og legge til rette for at området i perioder av året hvor det er marked for det kan benyttes til oppstillingsplass for bobiler. Det legges til grunn at
det først og fremst vil være et behov for dette i sommersesongen og at det for resten av året
kan benyttes i kombinasjon med vanlig parkering.

Kommunedirektøren vurderer at hensynene bak planen ikke blir tilsidesatt og at fordelene
ved å gi dispensasjon er klart større enn ulempene. Kommunedirektøren anbefaler at det gis
dispensasjon i 2 år, da dette gir tilstrekkelig tid for gjennomføring av en
reguleringsplanprosess. Ved dispensasjonstidens utløp må området enten reguleres til
formålet eller omsøkte bruk opphøre. Det kan ikke forventes at det vil bli gitt flere
dispensasjoner.

Innstilling:
Røros kommune godkjenner søknad om dispensasjon mottatt den 04.12.2020 fra
reguleringsplan for Øra/Øya, planid 19860005, for forlengelse av midlertidig dispensasjon for
oppstillingsplass for bobiler og campingvogner (kortidsoppstilling), kun for mobile enheter i
maks 7 sammenhengende dager. Tillatelsen gjelder fram til den 04.12.2022.

Innstillingen ble enstemmig vedtatt.