Fredag 8. januar 2021 var en meget vakker dag på Storwartz. Kulde, rimfrost og sol er fint å se på. Her er noen glimt fra Storwartzområdet i dag.
Dag: 8. januar 2021
Rundtur på solsnu
Hunden Lucky liker å gå på tur. Som navnet tilsier går det ofte hundens vei, for eieren Reidun Roland deler den samme interessen. De to har fast rute flere ganger om dagen.
Risikonivå for smitte i Røros per 8. januar 2021
Pressemelding fra Røros kommune
Fra januar skal kommunene ukentlig vurdere risikonivå i sin kommune, og rapportere dette til Statsforvalteren (tidligere Fylkesmannen). Risikonivået danner grunnlag for hvordan situasjonen må håndteres videre – både i kommunen og i fylket. Risikovurderingen er et viktig verktøy for kommunen og kommuneoverlegen, for å oppdage, vurdere og slå ned lokale utbrudd av covid-19. Vurdering av kommunens risikonivå gjøres av kommunen med kommuneoverlegen som hovedansvarlig. Her vurderes risikoen ved utbrudd og den generelle smittesituasjonen, eventuelt i samarbeid med nabokommuner og Statsforvalteren. Basert på risikovurderingen skal kommunen vurdere tiltak for å håndtere risikoen.
Vi vil hver uke fremover legge ut en status på risikonivået i kommunen på våre nettsider.
Risikonivå i Røros kommune
Røros befinner seg på nivå 1, per 8. januar 2021.
Situasjonen nå er at det ikke er noen lokale utbrudd. Vi har ett kjent smittetilfelle, som vi har kontroll på.
Om risikovurdering og tiltak
Tabellen under beskriver de fem risikonivåene. For hvert nivå er det også anbefalt hvilke tiltak som er nødvendig for å håndtere situasjonen. De grunnleggende tiltakene for å for å holde epidemien nede er: hygiene, holde avstand, være hjemme ved luftveissymptomer, testing, smitteoppsporing, karantene og isolering.
+ 22 nye smittetilfeller i Härjedalen
Tall fra Folkhälsomyndigheten i Sverige viser at det ble registrert 22 nye smittetilfeller i Härjedalen sist uke. Dermed er det registrert 250 smittetilfeller siden pandemien slo til. Smitte har kommet inn i helseinstitusjonene, og i følge Härjedalens kommun er 17 helsearbeidere nå smittet. I løpet av pandemien har 54 helsearbeidere testet positivt i vår nabokommune i øst.
Fire mottakere av pleie er registrert syke nå. I løpet av pandemien har 23 mottakere av pleie fått registrert smitte. 14 av disse har frisknet til, mens fem av dem er døde som følge av Covid-19.
I länet Jämtland/Härjedalen er det registrert 402 nye smittetilfeller den siste uka. Totalt under pandemien er det registrert 4717 smittetilfeller i Jämtland/Härjedalen. 85 er døde som følge av covid-19 i länet.
+ Norske Reindriftsamers landsforbund krever 41,7% økning
Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) har overlevert sitt krav til Staten i forbindelse med forhandlingen om Reindriftsavtalen 2021/2022. Landbruks- og matdepartementet forhandler hvert år med NRL om reindriftsavtalen. På grunn av gjeldende smittevernstiltak ble årets krav lagt frem i et videomøte mellom avtalepartene.
Kravet har en økonomisk ramme på 211,85 millioner kroner. Det er en økning på 62,35 millioner kroner i forhold til gjeldende avtale som er på 149,5 millioner kroner. Dette utgjør en økning på 41,7 prosent.
For å styrke reindriften som en bærekraftig næring peker NRL særlig på behovet for å redusere tapene av rein til rovvilt og at reindriftens beiteareal sikres. I kravet til ny reindriftsavtale har NRL prioritert tiltak som skal styrke reinbeitedistriktenes ressurser i arbeidet med arealsaker. NRL krever økninger i de direkte tilskuddene og foreslår å etablere flere nye tilskuddsordninger. Videre ønsker NRL at de frie midlene i Reindriftens Utviklingsfond økes.
Ekspedisjonssjef Viil Søyland er ny leder for statens forhandlingsutvalg.
– 2020 har vært et vanskelig år for reindrifta. Reindriften opplevde en omfattende beitekrise, i tillegg til den pågående koronapandemien som vi alle står i. Vi går derfor inn i årets forhandlinger med et krevende bakteppe men ser frem til gode diskusjoner med NRL, sier Søyland.
Statens tilbud legges frem fredag 29. januar 2021, og forhandlingene skal være avsluttet innen 1. mars 2021.
+ Lasskjørardram også uten Rørosmartnan
I spritens tidsalder, videreføres tradisjonen med å produsere Lasskjørardram, selv om Rørosmartnan er avlyst. Atlungstad Håndverksdestilleri og Hedmarken lasskjørerforening lanserer Atlungstads Lasskjører Dram 2021, og det er 13. årgang.
Rørosmartnan skulle arrangeres for 168. gang nå i februar, men utsettes til 2022 fordi martnan lar seg vanskelig forene med rådende smitteverntiltak. Å komme til Rørosmartnan, med en dram både under vesten og i lerka, har lang historie. Det er utgangspunktet for at Hedmarken lasskjørerforening for 13 år tok initiativet til produktet, som har blitt en suksess.
Lasskjørerdrammen kan neppe erstatte håndsprit og andre smitteverntiltak, men årets produksjon vil glede samlere, som slipper hull i samlingen sin. Hedemarken Lasskjørerforening har som formål å ivareta historien om lasskjøring fra Hedemarken med lokale landbruksprodukter, hester, kjøreredskaper, klær, mat, skysstasjoner og ferdselsårer. Og Lasskjørerdram var naturligvis med på lasset, både for hyggens skyld og for å varme kroppen under den kalde reisen mot Røros. Opprettholdelsen av dramproduksjonen kan tas et signal om at de glade Hedmarkingene er klar til å komme tilbake om ett år.
Lasskjørardram produseres av Atlungstad, som er Norges eldste brenneri som fortsatt er i drift. I 1855 gikk en rekke gårdbrukere i Stange sammen om å stifte Atlungstad Brænderi. Det tok nok ikke lang tid før varer derfra fant veien til Rørosmartnan.
SpareBank 1 SMN deler ut en million til midtnorske talent
Pressemelding fra SpareBank 1 SMN
Nå ønsker SpareBank 1 SMN å dele ut en million kroner i stipend til unge talenter fra Midt-Norge. Banksjef Eivind Langseth mener det er ekstra viktig å heie på ungdommen, som virkelig rammes av koronapandemiens konsekvenser. Dette blir 24. gang SpareBank 1 SMN arrangerer prisutdelingen.
Siden starten i 2003 har det blitt delt ut over tolv millioner kroner i stipend, fordelt på over 500 talent. SpareBank 1 SMN Talentstipend deles ut til unge i alderen 18-30 år, med et særlig talent innen idrett, kultur og gründerskap samt åpen klasse for andre typer talent. Vinnerne mottar stipend på 40.000 kroner og blir kåret etter nøye vurdering av fagjuryer.
Her er noen av de lokale som har fått talentstipend tidligere: Kristina Skjevdal, skiskytter Ingeborg Ulberg Sommer, musiker Ida Gløtheim Rambraut, sminkør Amund Rognes Kokkvoll, hundekjører Jon Lockert Rohde, skuespiller Lars Anda Berg, musiker Olav Mjelva, musiker Magnus Moholt, skiløper Lene Bjerkestrand, skiløper
Vil være heiagjeng for ungdommen Målet med SpareBank 1 SMN Talentstipend er å løfte frem, utvikle og inspirere unge talent fra MidtNorge, slik at de lettere kan nå sine mål.
– Koronasituasjonen er krevende for de unge, og det er viktig for regionen vår å ha unge talent som viser vei og inspirerer andre. Samtidig vet vi at det er utfordrende å forfølge sine drømmer når verden står midt i en pandemi. Med SpareBank 1 SMN Talentstipend ønsker vi å være heiagjeng for noen av dem som våger å satse, sier banksjef Eivind Langseth i SpareBank 1 SMN.
Oppfordrer lokale ungdommer til å søke Søknadsfristen går ut mandag 1. februar, og Langseth oppfordrer nå unge talenter fra Røros og Holtålen til å søke.
– Vi pleier å motta flere hundre søknader til dette populære stipendet. Vi håper selvsagt at vi kan få være med å realisere noen drømmer for ungdommer her fra området vårt, sier han.
+ Søkte om penger, fikk lykke til
Feragen Vannverk og «Seterveien Røros – Alvdal» har fått avslag på søknader om tilskudd fra Næringsfondet. Begrunnelsen for avslagene er at det er tomt for penger.
– Formannskapet fordelte de siste tilgjengelige midlene i møte den 3. desember 2020. Kommunen tar derfor ikke imot nye søknader til næringsfondet før dette har fått tilført friske midler. Vi vet ikke når dette skjer, men når det igjen finnes midler på fondet, vil dette bli kunngjort, heter det i begge avslagsbrevene.
Om «Seterveien Røros – Alvdal» skriver kommuneadministrasjonen at prosjektet er veldig spennende, og at produktet som utvikles er et godt tilskudd til regionens tilbud til tilreisende. Formannskapet i Røros kommune behandlet den første søknaden om tilskudd fra Feragen Vannverk AS i møte den 14.10.2020. Søknaden ble avslått, men i dette møtet ble det besluttet å gi inntil kr 5.000,- pr næringsenhet som er avhengig av rent vann, i tilskudd til arbeider i private vannverk. Når Feragen Vannverk AS nå søker om nettopp dette tilskuddet, er det derfor helt i tråd med formannskapets vedtak.
Røros kommune beklager avslagene til begge søkerne. Feragen Vannverk AS oppfordres til å følge med på kommunens nettsider og sende inn søknaden på ny så snart kommunen kunngjør at det igjen åpnes for å ta imot søknader til næringsfondet. «Seterveien Røros – Alvdal» ønskes lykke til med utviklingen av «Seterveien».