Ungdomstrinnet driftes på rødt nivå fra mandag 4. januar

Pressemelding fra Røros kommune

Med utgangspunkt i kveldens pressekonferanse og regjeringens råd om strengere smittevern, så ser vi oss nødt til å starte året med hjemmeundervisning på ungdomstrinnet i morgen mandag 4. januar.

Det er gitt påbud om at ungdomsskoler skal driftes på rødt nivå (etter trafikklysmodellen) de nærmeste 14 dagene. Dette betyr en vesentlig innstramming av tiltak som berører organisering av opplæringa og skolehverdagen til elevene. For å lykkes med å tilrettelegge for opplæring innenfor smittevernbestemmelsene, så må de ansatte få tid til planlegging og koordinering i morgen formiddag. Det vil bli en kombinasjon av vanlig skole og hjemmeundervisning.

Elevene møter sine kontaktlærere på Meet kl.11.00 for å få nødvendig informasjon om de kommende ukene. Mer informasjon vil også bli sendt ut til foresatte i løpet av morgendagen

Elevene på 8. – 10. trinn møter altså ikke på skolen i morgen! De møter kontaktlærer på Meet kl 11.00! Elever som ikke har Chromebook hjemme, kan hente den på skolen i morgen tidlig. Om ikke dette lar seg gjøre, så må dere ta kontakt med kontaktlærer.

Foreldre og elever har i kveld fått melding fra skolen via SchoolLink/Meldeboka.

Anbefaler hjemmekontor

Varsel fra Regjeringen

Regjeringen strammer til smitteverntiltakene over hele landet. Selv om det for tiden ikke er registrert innbyggere i Røros kommune med covid 19-smitte, blir det innstramming også her. Det innføres rødt nivå både ved ungdomsskolen og Røros videregående skole. Det innebærer at det skal legge stor vekt på smittevern, og at deler av undervisningen vil bli gjennomført digitalt.

All undervisning ved universitet og fagskole skal gjøres digitalt. Det blir full skjenkestopp, og det tillates ikke møter med flere enn fem deltakere. Ingen skal gå på besøk. Unntak fra det er enslige, som kan ha en besøksvenn, eller besøke en husstand. Barnehager, småtrinnet og mellomtrinnet, vil fortsette som før.

Innstrammingen som skjer nå er begrunnes med økt smitte i samfunnet, og risiko for at smitten skal komme ut av kontroll. Folkehelseinstituttet har også anbefalt stenging av alle kjøpesentre og at alle restauranter skal stenges ned. Regjeringen har valgt å ikke etterkomme denne anbefalingen.

+ Statlig tilskudd til nærbutikkene

Butikkene i Glåmos og Brekken får statsstøtte gjennom Merkur-programmet i 2. halvår 2020. Coop Marked Brekken har fått 193.000 kr i investeringsstøtte til utvikling av butikken, og Coop Marked Glåmos har fått 297.000 kr i investeringsstøtte til utvikling av butikken.

Merkur er Kommunal- og moderniseringsdepartementet sitt program for utvikling av distriktsbutikker. Merkur arbeider for at folk i distrikta skal ha en nærbutikk av god kvalitet, med godt utvalg av dagligvarer og mange tilleggstjenester. Kjøpmenn får tilbud om rådgiving og kompetanseheving, i tillegg til støtte til viktige investeringer.

Nærbutikken er viktig for at folk skal bu og trives på bygda. Uten tilgang på en nærliggende dagligvarebutikk er det vanskelig å få folk til å bosette seg utenfor byer og tettsteder. Butikken er også en viktig møteplass i lokalsamfunnet. Distriktssenteret, som forvalter Merkur-programmet, er opptatt av å styrke dialogen mellom butikk og kommune.

Vår erfaring er at lokalbutikken både kan bidra til god samfunnsutvikling og styrke kommunens servicetilbud. Mange kommuner samarbeider aktivt med nærbutikkene sine, ved at butikken fungerer som kommunalt servicepunkt, heter det i en uttalelse fra Distriktssenteret, som forvalter tilskuddsordningen.

Brekken Samvirkelag Foto: Tore Østby
Coop Glåmos. Foto: Tore Østby

+ Smitte i nabokommunene

De siste dagene er det registret nye smittetilfeller i flere av Røros sine nabokommuner. I Tydal er det påvist smitte hos en person i går. I Selbu og i Midtre Gauldal er det registrert tre nye smittetilfeller de siste 14 dagene. Tynset har også ett smittetilfelle de siste 14 dagene. I Härjedalen er det registrert 36 smittetilfeller de siste 14 dagene.

Røros kommune står fortsatt med 0 smittede de siste 14 dagene. Den ene arbeideren, som er med på byggetrinn to ved Øverhagaen, og testet positivt ved innreise er ikke med i statistikken. Årsaken til det, er at vedkommende ikke er hjemmehørende i Røros kommune.

Røros kommune har så langt i pandemien hatt to smittetilfeller blant kommunens innbyggere. Flere smittede som har vært innom kommunen, har ikke ført til noen lokal spredning. Om to dager settes de første vaksinene i Røros. Med fortsatt godt smittevern, er muligheten fortsatt til stede for å komme gjennom pandemien med svært lite lokal smitte.

+ Grenseovergangen er ikke stengt

Politiet på Røros har det siste døgnet fått flere henvendelser og spørsmål om grenseovergangen på Vauldalen stengte andre januar. Dette skyldes nye regler fra Regjeringen, som innebar stenging av flere mindre grenseoverganger. I Trøndelag er det nå bare Vauldalen og Storlien som fortsatt er åpen.

Regjeringen har kommet med et nytt krav om at de som kommer fra røde land må testes innen et døgn etter de har kommet til Norge. Siden det ikke er teststasjon på Vauldalen må testing avtales med aktuell kommune eller en annen teststasjon. Kravet om en negativ covid-19 test før grensepassering fra de siste 72 timene gjelder fortsatt.

Det er nå et krav om at alle som passerer grensen må registrere seg med et innreiseregistreringsskjema før de kommer til en åpen grenseovergang. I startfasen kan registreringen være digital eller i papirversjon, og må fremvises til kontrollmyndighetene på de åpne grenseovergangene.