+ Fikk far tilbake på julaften

10. desember er skrekkens dag for Knut Brandstorp (88). Faren, Ola Johan Brandstorp ble arrestert på denne datoen i 1943. Det er 77 år siden. Knut husker hendelsen som det er i dag.

Familien var sent oppe, det var en trivelig kveld, til tross for at det var mye vondt rundt dem. Plutselig dundrer det på døren. Gestapo kommer. 15 mann styrter inn i den lille leiligheten, slår ned Knut sin far, moren ble dyttet bort i en krok. Knut forsvinner inn under en sofa. Hva er det som skjer?

Jo, Knut viste så mye, at nå var det et drama på gang. Faren blir arrestert. Det var den mest grusomme hendelsen som hadde skjedd i Knut sitt unge liv.

Dagene etterpå var som en mare. Men så en dag får de en telefon. Knut og moren må bort. Det kan skje noe. De blir fraktet av Hjemmefrontens folk til det som de kalte dekkleiligheter. Steder de kunne oppholde seg uten at Gestapo og Statspolitiet ville finne dem. Først var de hos Helga, så var de hos fru Hansen. Tilslutt endre de opp i Maridalen hos en halvsøster av faren.

De var alene i leiligheten, da banker det på døren. Kjennetegnet husker de med meldingene fra London. Skjebnesymfonien. Det kommer inn en røslig kar. Han ville snakke med moren, og han forteller at i kveld, på selveste julaften vil det komme besøk. Knut sine ører var større vanlig. Mannen ser bort på Knut, og sier at han guttungen kan ikke være her da.

Timene går. Hvor skal de gjøre av Knut? Han blir stuet opp på et kott i andre etasjen, og sitter der oppe. Så kommer de samme banketegnene, og det kommer inn et menneske. Ørene til Knut er ikke langt fra nøkkelhullet. og han hører stemmer. Knut synes han kjenner igjen stemmen. Det er jo faren hans. Det er stemmen til faren. Ingen kan hindre Knut. Han får opp døren og styrter ned i rommet, og der sitter han. Men det er jo ikke han som sitter der. Det er en fremmed mann. Han har mørkt hår, han har bart, han har hornbriller og masse bandasje på hender og føttene. Han er krokete i ryggen, han har stokk. Det er en gammel mann som Knut ikke kjenner. Men han snakket jo som faren.

Hjemmefrontens folk og leger har gitt faren injeksjoner med parafin, han har fått to ansikter, en annen form, farget håret og lappet opp det meste. Nå fikk Knut oppleve at faren var levende, han smilte, han hadde greid å unnslippe fra Gestapos klør i en drastisk fluktaksjon, og nå satt han der. Såret, neglene var røsket ut, tennene var slått inn, han hadde blåmerker over hele kroppen, men han smilte. Faren tok Knut på fanget og sa: Du har gjort en fin jobb, Knut. Nå skal vi reise til et annet land. Mor og du skal reise først. Så kommer jeg senere når jeg blir friskere.

Noen dager senere får de melding Det står en flukt bil ved Akerselva. De skal møte der, så skal turen gå videre til det forjettede land i øst, de skulle til Sverige.

+ Mot lysare daga

Julaften 2020 kommer til å bli husket lenge, fordi den ikke er som andre julaftener. Nå starter vaksineringen, og vi er på vei mot bedre tider. Aldri har det passet bedre med Arnfinn Strømmevolds fantastiske julesang: Mot lysere daga.

Julaften 2009 var heller ikke som andre julaftener. Kirka var i ferd med å bli puset opp for 70 millioner kroner, og julegudstjenesten ble flyttet ut på Malmplassen. Et høydepunkt under gudstjenesten under stjernene var urfremføringen av Arnfinn Strømmevolds julesang; Mot lysere daga. Maren Sandnes Røste og Jonas Øsbyhaug sang den gangen, og mange har sunget sangen siden.

Opphavsmannen sang den aldri offentlig, før i Kobberrekka her på Rørosnytt i 2016.

+ Mer stolt og rørt enn brudeparet

Han er pappa, prest og pianist Harald Hauge. Mest pappa presiserer han veldig tydelig, med å forlate kirkemøtet etter fire år. Det gjør han etter å ha vunnet igjennom på den saken som skapte engasjementet som førte til plass på kirkemøtet. Gjennomslaget la også grunnlaget for et historisk bryllup i Bergstadens Ziir.

Dette var tema for et intervju som ble gjort i direktesending på Radio Trøndelag.

Oppfordrer til å redusere kontakt mellom folk i jula

Pressemelding fra Fylkesmannen

De siste dagene er det meldt om økning av antall personer med påvist korona i Trøndelag. Nå oppfordrer fylkesmann Frank Jenssen til at vi har færre nærkontakter – og er mer bevisst på hvor mange steder vi oppsøker. Flere kommuner melder at smittesporingsarbeidet er svært krevende nå.Publisert 23.12.2020

De siste dagene er det meldt om flere smitteutbrudd av korona i Trøndelag. Nå er fylkesmann Frank Jenssen svært bekymret for situasjonen og meldingene Fylkesmannen får fra flere smittevernleger i de trønderske kommunene.

-De meldingene vi får fra kommuneoverlegene i hele fylket er at smittesporingsarbeidet nå er svært krevende. Årsaken er at folk kort og godt har for mye kontakt og alt for mange nærkontakter. Vi oppfordrer derfor alle innbyggere i Trøndelag til å redusere antall nærkontakter, sier Frank Jenssen fylkesmann i Trøndelag.

Mandag hadde Trondheim kommune 44 nye smittede, og det er det høyest antall smittede på ett døgn. Hitra, Heim, Levanger og Stjørdal kommune er også kommuner som har stigende smittetall og stort press på de som arbeider med smittesporing.

 -Smittesporingsarbeidet er viktig for å forebygge ytterligere smitte i samfunnet. Arbeidet er en av pilarene i smittevernarbeidet. Det skal sikre lav smitte i samfunnet og at helse- og omsorgstjenestene ikke overbelastes, sier fylkeslege Jan Vaage.

-Slik situasjonen er nå, har kommunene vansker med å smittespore, fordi mange personer har alt for stor omgang med folk. Husk at du kan si nei til noen sammenkomster, er fylkeslegens sterke oppfordring.