Slutter som fylkesrådmann

Pressemelding fra Trøndelag Fylkeskommune

Odd Inge Mjøen slutter som fylkesrådmann i Trøndelag fylkeskommune. Mjøen har hatt stillingen som fylkesrådmann siden de to trøndelagsfylkene slo seg sammen i 2018.

– Fylkeskommunene er på god vei til å nå målene i intensjonsplanen for sammenslåingen. Den underliggende driften er solid og vi har god kontroll på økonomien, sier Mjøen.

Samtidig er det to år igjen av den femårige omstillingsperioden etter sammenslåingen. Høsten 2021 starter en større evaluering. 

– Jeg mener det er riktig at dette arbeidet ledes av en ny rådmann med et nytt blikk på organisasjonen og måten vi jobber på, sier Mjøen. 

– Topplederjobben i en stor og kompleks organisasjon er fortsatt spennende og gir mye energi, men jeg har hatt denne eller tilsvarende jobb i 10 år og både mine medarbeidere, fylkestinget og jeg selv trenger endring. Derfor er dette en riktig beslutning nå.

Mjøen har hatt mange sentrale roller i Trøndelag over mange år. Han har vært assisterende Fylkesmann i Sør-Trøndelag, fylkesrådmann i Sør-Trøndelag, prosjektleder for sammenslåingen av fylkene og nå fylkesrådmann for Trøndelag. 

En leder med høy integritet og tillit

– Jeg har samarbeidet med Odd Inge Mjøen i ulike roller i 25 år. Jeg har visst om hans beslutning en stund, og må være såpass ærlig at jeg har gruet meg til denne dagen. Jeg kommer til å savne å jobbe tett med ham når den dagen kommer, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik.

Sandvik mener Mjøen har gjort en formidabel jobb i alle sine posisjoner.

– Han har høy integritet og nyter høy tillit og respekt i alle deler av det trønderske samfunnet, men også nasjonalt. Arbeidet med samlingen av Trøndelag vil stå som en bauta etter ham.

– Odd Inge vil etter hvert forlate en administrasjon og organisasjon i god stand blant annet takket være hans stødige ledelse. Han får fram det beste i folk og det vil både stå etter ham som en suksess, men også vare videre for den som skal etterfølge ham for å lede en meget kompetent stab med dyktige medarbeidere i alle ledd, sier Sandvik.

Mjøen fratrer formelt sommeren 2021.

Fyrverkeriforbud på Røros

Pressemelding fra Røros kommune

Kart over Røros sentrum som viser hvor det er forbudt å sende opp fyrverkeri.

Bildet viser kart over sone med fyrverkeriforbud i Røros sentrum.

Brann- og redningstjenesten opplyser om forbudet mot fyrverkeri i denne sonen (Se bilde)

Vi ønsker alle godt nytt år!

Tilbud om koronavaksine

Pressemelding fra Røros kommune

Vi forbereder oss på å kunne starte vaksinering mot covid-19 i januar. Innbyggere i risikogruppene får nå tilbud om vaksine først, blant annet personer i alderen 65 år og eldre.

Vaksinen er frivillig, og den er gratis for alle innbyggere i Norge. Du skal ta vaksinen i din hjemkommune (der du er folkeregistret).

Ønsker du å ta vaksinen? Da må du gi oss beskjed

Alle som er 65 år og eldre kan nå ta kontakt med Røros legesenter så raskt som mulig og senest 30. desember. Du blir da satt opp på liste for vaksinering. Om du ikke har mulighet for å svare før 30. desember, ber vi om at du tar kontakt med oss så fort du har mulighet.

  • Logg inn på helsenorge.no, klikk på Kontakt legekontoret. Her kan du sende melding til oss.
  • Hvis du ikke kan bruke internett kan du ringe koronatelefonen på 72 41 94 80 – tastevalg 1. Vi svarer på telefonen alle hverdager fra klokken 09.00 til 12.00 og 13.00 til 15.00. Julaften og nyttårsaften svarer vi fra klokken 09.00 til 12.00.

Du får melding om time for vaksinering

Når du står på listen for vaksinering får du beskjed fra oss når det er din tur:

  • Vi sender en SMS til din mobiltelefon med dato og klokkeslett når du skal møte for å få vaksinen.
  • Hvis vi ikke har et mobilnummer til deg, får du et brev i posten fra oss.

Tidspunkt

Vi vet ikke eksakt dato for når de første vaksinene kommer til Røros. Sannsynligvis får vi varsel ca. 5 dager før vaksinen kommer til Røros. Vi sender da ut bekreftelse på time for vaksinering til de som har meldt seg, når vi vet dato for dager for vaksinering. Dette betyr at vi alle må være forberedt på å stille til time på relativt kort varsel.

Vi forventer at vaksineringen i Røros vil foregå over flere måneder.

Sted

Vaksineringen vil gjennomføres på samme måte som årets influensavaksine, og skjer i gymbygget på Røros. Forskjellen er at du nå får en time for vaksinering. Når du kommer til gymbygget vil det være gode hjelpere som viser deg til lokalene.

Hvem får vaksinen?

Det er begrenset tilgang på vaksiner i starten av året, og vi prioriterer risikogruppene i denne rekkefølgen:

  1. beboere i sykehjem og omsorgsboliger (er allerede kontakter)
  2. personer i alderen 65 år og eldre (mottar SMS og brev før jul)
  3. personer i alderen 18–64 år som har en eller flere av sykdommer (vil bli kontaktet fortløpende på nyåret)
  4. helsepersonell (blir kontaktet via arbeidsgiver)

I Røros følger vi prioriteringen som regjeringen har fastsatt etter råd fra Folkehelseinstituttet. Rekkefølgen kan bli endret underveis. Det er risikogruppene som har størst risiko for alvorlig forløp og død. Ved å beskytte disse med vaksiner, reduseres alvorlig sykdom og dermed også belastningen på helsevesenet og alle som jobber der.

Folkehelseinstituttet vil komme med nærmere spesifisering av hvilke sykdommer som gjelder for de mellom 18-64 år.

Det er ennå ikke bestemt om resten av befolkningen vil få tilbud om vaksinering. Barn og gravide skal ikke vaksineres.

Om koronavaksinen

Det er satt inn store ressurser for å utvikle gode vaksiner mot koronaviruset.

Vaksinasjon er en av de mest effektive formene for forebygging av smittsomme sykdommer. Hensikten med vaksinasjon er å forebygge sykdom eller å gjøre sykdomsforløpet mildere uten å bli utsatt for alvorlig bivirkninger. Hovedmålet med koronavaksine er å beskytte liv og helse til de som er mest utsatt for covid-19 sykdommen.

Det er ikke besluttet hvilken vaksine vi får. Informasjon blir lagt ut på vår nettside så fort vi vet hvilken type vi får.

+ Full grensekontroll på Vauldalen

I en pressemelding fra politiet på Røros sier de at grensekontrollen foregår for fullt og at forsvaret fremdeles bistår i det døgnkontinuerlige arbeidet.

– Grensekontrollen på FV31 Vauldalen, pågår fremdeles for fullt. Forsvaret bistår politiet i kontrollen som nå er døgnkontinuerlig, og samtlige biler som kommer inn til Norge blir stanset og kontrollert. I Jul- og Nyttårshelga blir kontrollvirksomheten stort sett på samme nivå som den er i dag, sier avsnittsleder Øyvind Unsgård fra politiet i en pressemelding.

Unsgård sier også at det er hovedsaklig pendlere og annen næringstrafikk som passerer grensen i disse dagene og at det ikke er stor trafikk.

HV forlot grensa 15. mai. Nå er soldatene tilbake for å bistå politiet i grensekontrollen. Arkivfoto.

– De strenge innreisereglene fra Sverige har medført at det er svært få kjøretøy som passerer grensen. Det er i all hovedsak pendlertrafikk og annen næringstrafikk. Likevel er det noe trafikk av borgere som har lovlig adgang til Norge, men som blir satt i hjemmekarantene. Det har også forekommet bortvisninger av borgere som ikke fyller vilkårene for å komme inn til Norge, fortsetter Unsgård.

Han sier at de forventer mer trafikk ut av Norge på grunn av pendlere som skal hjem til jul.

– Politiet forventer nå et forhøyet trafikktrykk ut av Norge, av pendlere som skal hjem til jul. På nyåret vil ha fokus på pendlere som kommer tilbake, og håper de følger råd og tilbud om testing slik at de slipper å sitte i karantene før de kan gjenoppta arbeidet, avslutter han.

+ Ordføreren: – Trygt å vaksinere seg

I en oppfordring på pressekonferansen i dag ba ordfører Isak Busch innbyggerne i kommunen om å stole på vaksinene som kommer og vise aktsomhet under julefeiringen.

– Jeg har registrert at en del er skeptisk til vaksinering. Mye av det handler om at man tenker at det vanligvis tar 10 år å utvikle en vaksine og det her har gått på ett år. Det er klart at det er rekordfort i vestlig medisinsk historie, sa Busch.

Busch fortalte en metafor for hvordan det er mulig å utvikle en vaksine på så kort tid. Han syns metaforen beskriver veldig godt hvorfor han kan si at det er trygt å vaksinere seg.

Busch´s metafor

– Se for deg at du skal gjøre et ærend på et kjøpesenter. Du skal innom Vinmonopolet, posten, dagligvarebutikken og en klesbutikk. Skal du gjøre dette på egen hånd så tar det kanskje en halv time eller en time. Er dere fire stykker som gjør det, en går på posten, en går på Vinmonopolet, en går på dagligvarebutikken og en går på klesbutikken, så går ærendet mye raskere. Det er akkurat det som har skjedd under utviklingen av denne vaksinen. Svære fagmiljø i hele verden har jobbet og dratt i samme retning for å få dette på plass så raskt som mulig, sa Busch.

Busch sa at han mener at det er ingen grunn til å tvile på at det er trygt å ta vaksinen. 

– Alle våre fremste fagfolk sier at at dette er trygt, viktig og at det er det vi må gjøre for at vi skal kunne komme tilbake igjen å feire jul som normalt i 2021, la han til. 

Vise aktsomhet

Busch understreket også viktigheten av å unngår smitte i de siste ukene og dagene frem mot vaksinen er på plass. 

– Det understrekes viktigheten av at vi unngår et lokalt utbrudd nå på tampen av året frem mot vi skal starte med vaksineringen. Jeg vil gjerne forsterke det budskapet. Det er enormt viktig. Vi har lyst til å bruke ressursene våre på å jobbe med vaksinering fremfor smittesporing. Det er det vi trenger nå og har jobbet for og holdt ut for i nesten et helt år, sa Busch.

Ordføreren oppfordret alle innbyggerne til å vise aktsomhet under julefeiringen og ta en telefon for å bestille testing hvis man er usikker på om man er smittet. 

– Nå er det slik at vi nærmer oss en tid der vi vet at det er omløp av folk. Det er mange som reiser i forbindelse med julefeiringen. Jeg oppfordrer alle innbyggerne til å vise aktsomhet. også de som får besøk av familie som kommer fra andre steder. Det er veldig hyggelig at vi kan samles til jul men vi må alle passe på og være ekstra oppmerksom på symptomer og andre ting. Er vi usikker så er det bedre at vi tar en telefon og ber om å få en test, sa han.

Vil ta tid

Busch sa også at selv om kommunen begynner med vaksinering så er det bare en begynnelse. Man kommer ikke til å være i mål med å vaksinere alle den første måneden. Det kommer til å ta lengre tid. Og det handler om tilgangen Røros kommune har på vaksinen. I tillegg vil det gå 28 dager etter første dose med vaksinen før man er immun. 

– Jula 2020 blir ikke normal og det er det heller ikke sikkert at sommeren 2021 blir. Men jula neste år ser ut til å bli bra hvis vi tar det her på alvor og gjør vår skjerv den siste tida i innspurten her. Det er viktig for meg å understreke at man er nødt til å akseptere at jula i år blir annerledes enn før, men det gjør vi for at vi skal kunne få det bra senere, sa ordføreren.

+ Sykehjem og omsorgsboliger vaksineres først

I en pressekonferanse i dag ble prioriteringslisten over gruppene som skal få vaksinen først gjort kjent. Beboerne på sykehjem og omsorgsboliger er de som skal vaksineres først.

– Vi har en klar prioriteringsliste. Beboerne på sykehjem og omsorgsboliger skal vaksineres først. Deretter går det aldersvis og hvor de eldste starter siden alder er en tydelig faktor i risikovurderingen for Covid 19, sa kommuneoverlege Anne Lajla Westerfjell Kalstad på pressekonferansen. 

En vaksinegruppe i kommunen jobber sammen med kommuneoverlegen for å planlegge vaksineringen. Fylkesmannen i Trøndelag har satt en frist til i morgen for innsending av en handlingsplan for vaksinering i alle kommunene. Det er forventet at vaksineringen i kommunen starter rett over nyttår. 

Vaksinen som kommer først til kommunen er den fra Pfizer. De skal settes i to doseringer med 21 dagers mellomrom. Syv dager etter andre dose skal den være effektiv mot Covid 19 smitte. Kommunen ønsker at 75% av innbyggerne skal vaksinere seg for å oppnå flokkimmunitet.

– Målet vårt for vaksinedekningen er at 75 prosent av alle innbyggerne i kommunen skal ta vaksinen for å oppnå flokkimmunitet, sa Kalstad.

Vaksineringen av de prioriterte gruppene skal være ferdig til påsken 2021 og hvor raskt dette skjer kommer an på hvor mange vaksiner kommunen får og hvor raskt de får tilgang på disse.