+ Farlig bakketopp blir fjernet

Heidi Kolstad Eggen byggeleder for Trøndelag fylkeskommune sier at arbeidet med Brekkenveien starter opp igjen så raskt som mulig, og at den farlige bakketoppen blir prioritet nummer én.

– Det er bestemt at bakketoppen er prioritet nummer en, og i forhold til resten håper man å få ferdig mest mulig før vinteren. Vi må ta noen interne drøftinger i forhold til hvordan vi skal gjøre det, sier Eggen til Rørosnytt.

Trøndelag fylkeskommune hadde i dag et internt møte om Brekkenveien og kom frem til at arbeidet starter opp igjen så raskt som mulig. Røros kommune hurtigbehandlet en dispensasjonssøknad i forrige uke som hadde blitt liggende ubehandlet over ferien, og som måtte til for å kunne starte arbeidet.

– Arbeidet vil starte så fort som mulig, når entreprenøren har alt på plass så starter de for fullt. Vi har ikke gjort noen ordentlige prioriteringer i oppgaver bak det å fjerne bakketoppen, før det skjer må ta en runde internt i fylket om hva vi kan tillate og ikke, sier Eggen. 

HR entreprenør som gjør arbeidet for fylkeskommunen er innstilt å bli ferdig med så mye som mulig før snøen laver ned og det blir vinter. Det samme er fylkeskommunen sier Eggen.

– Entreprenøren ønsker å gjøre ferdig mest mulig før vinteren og det ønsker jo selvfølgelig vi også, sier hun.

+ To vil bli sykepleier ved legesenteret

To personer har søkt på stillingen som sykepleier ved Røros legesenter. Stillingen er 100% engasjement. Det er en kvinne og en mann som har søkt på stillingen.

De som har søkt er:

Trude Kroken Rokkones (30) fra Røros – sykepleier

Børge Sollie (31) fra Trondheim – sykepleier

Røros legesenter ligger ved Røros sykehus, og er bemannet med både leger, turnuslege, sykepleiere, bioingeniører og helsesekretær. I tillegg har de egen laboratorievirksomhet. Legesenteret har et nært samarbeid med Røros sykehus for røntgen, laboratorium og akuttmedisin. Den internkommunale legevakta har tilknytning i de samme lokalene.

+ Ingen konsekvenser for fremdriften

Enhetsleder for teknisk avdeling i Røros kommune Dag Øyen sier at selv om arbeidet er stanset på Øverhagaen inntil man får svar på alle testene, så er det ingen konsekvenser for fremdriften av prosjektet per nå.

– Det er ingen konsekvenser for prosjektet per nå. Byggeplassen er stengt frem til alle svar på tester foreligger, forhåpentligvis i løpet av morgendagen, sier Øyen til Rørosnytt.

Seks personer knyttet til byggeprosjektet på Øverhagaen ble lørdag satt i karantene og testet for Covid-19. Bakgrunnen er at de regnes som nærkontakter til en person i prosjektet som har testet positivt på Covid-19. 

Hvor mange av disse arbeiderne som skal returnere til Røros og Øverhagaen vites ikke per dags dato.

+ Åtte tas ut i streik

Åtte sjåfører i Boreal AS avdeling Røros er tatt ut i streik fra lørdag. Disse er organisert i Fellesforbundet, Fagforbundet og Norsk Jernbaneforbund.

– Bussjåfører har svært krevende arbeidstidsordninger, lønna er lav, sikkerheten er truet og vi er bekymret for fremtiden til dette viktige yrket. Derfor tar vi nå flere ut i streik, sier Jørn Eggum leder for Fellesforbundet i en pressemelding. 

Streiken trappes opp med over 4500 nye bussjåfører førstkommende lørdag. Da vil nesten 8500 bussjåfører over landet være i streik.

Det er foreløpig ikke kjent hvilke konsekvenser streikeuttaket får for bussrutene i distriktet. Men siden Boreal AS avdeling Røros opererer ruta Trondheim – Røros for AtB, er det naturlig å tro at det er her man først og fremst vil merke streiken lokalt.

+ Spør ordføreren om selvmord

Gaebpien Hilde M. Danielsen (SV) stiller et spørsmål til ordfører Isak Busch (Ap) om Røros kommune har en kommunal handlingsplan for selvmord og selvskading.

Spørsmålet kommer opp i kommunestyremøtet på torsdag og Busch vil fremlegge et svar der. Spørsmålet fra Danielsen er gjengitt under i sin helhet.

10 september i år la helseminister Bent Høye frem den nye handlingsplanen for forebygging av selvmord. I snitt har 500-600 mennesker i Norge tatt sitt eget liv årlig de siste årene. Menn skiller seg her ut med høyest statistikk (Folkehelseinstituttet).

Regjeringen har nå vedtatt en nullvisjon for selvmord,og anerkjent selvmord som ett samfunnsproblem. Selvmord og selvmordstanker er forbundet med skam. Og svært vanskelig å prate om for svært mange. Nullvisjon skal også gjelde for hele samfunnet fordi arbeidet med å forebygge selvmord hører hjemme i alle sektorer.

Vi har ett felles ansvar. Og vi har ingen å miste.

Kommuners ansvar inngår som en del av kommunenes sørge-for-ansvar for egne innbyggere. En måte for kommunene er å ha en handlingsplan med konkrete tiltak.

Jeg spør derfor Ordfører: Har Røros kommune en kommunal handlingsplan for selvmord og selvskading? Og hvordan jobber Røros kommune med forebygging og oppfølging av selvmord?

Gaebpien Hilde M Danielsen.

Røros SV. 

+ Ingen dramatikk i karantene

Seks personer knyttet til byggeprosjektet på Øverhagaen ble lørdag satt i karantene og testet for Covid-19. Kommuneoverlege Anne Lajla Kalstad sier at det er kun en nærkontakt som er på Røros.

– Det er kun en av de tre som ble testet som er på Røros i karantene. Det vil si at vi kun har en nærkontakt på Røros, så det er ikke en dramatisk situasjon, sier Kalstad til Rørosnytt.

Bakgrunnen til tiltakene er at de regnes som nærkontakter til en person i prosjektet som har testet positivt på Covid-19. Den smittede er ikke hjemmehørende på Røros, og ble testet i sin hjemkommune. Kalstad sier at alle tre som ble testet på Røros har fått svar.

– Vi har testet tre av dem som var på Røros fordi de andre hadde reist, og de tre har vi fått negative prøvesvar på. Og de sitter altså i ti dagers karantene ut fra retningslinjene til Folkehelseinstituttet, sier hun.

Kalstad sier at hun ikke vet om de tre andre som allerede hadde reist fra Røros og som ble testet i hjemkommunene sine skal tilbake til Øverhagaen og fortsette arbeidet.

– Jeg vet ikke hva som er planen for dem, om de er ferdige her eller ikke, sier hun.

Fortsatt viktig med smittevern

Kalstad understreker videre at hvis man opprettholder gode smittevernrutiner så vil smitte utenfra ikke få noen betydning.

– Det som er viktig nå er at man ser at det er Covid-19 i samfunnet og det gjør at lokalbefolkningen må være veldig flink med smittevernregler, og gjør man det så skal det mye til for å smittes. Man må holde god avstand på butikk og kafé, og må vaske hendene veldig ofte og ikke ta seg til ansiktet når man er ute i samfunnet. Gjør vi dette her så skal det veldig mye til før man blir smittet, selv om det kommer folk innom Røros med Covid-19, avslutter Kalstad.

+ Omfattende innkjøringsproblemer

Fire uker etter pasienter og ansatte har flyttet inn i det nye bygget på Øverhagaen sier prosjektmedarbeider og tidligere leder for sykehjemmet Bente Tellebon at de skal løse problemene som har vært i innkjøringsfasen.

– Det er jo innkjøringsproblemer som egentlig var forventet med den nye teknologien. Det er ikke helt de samme tilbakemeldingene fra alle ansatte, men jeg har stor forståelse av at de kan oppleve dette som stressende. Vi ønsker jo å gjøre noe med dette her og vi håper at vi skal klare å løse problemene, sier hun.

– Hva er det de ansatte har reagert på?

– Det går vel på det at de føler at det har blitt veldig mye teknologi som de har følt at de ikke har kontroll over. Det er veldig mye nytt, mye pålogginger og stressende lyder i alarmene. Vi har fremdeles lyden der, men vi jobber nå med å få til en annen lyd, og skal regulere volumet, sier hun. 

– Hva slags alarm er det snakk om?

– Det er når pasientene trykker på sin alarm og de trenger hjelp. De ansatte går rundt med mobiler som de får alarmene på, og da har de opplevd at de får inn den stressende lyden flere ganger, sier Tellebon.

– Alarmene fra pasientene går relativt ofte gjennom en arbeidsdag?

– Ja den går jo hver gang en pasient trykker på sin alarm, og de har ikke bestandig en forståelse når de har ringt på en gang, om de har faktisk gjort det eller ikke. Det at de ansatte har fått den lyden ganske ofte har vært stressende, bekrefter Tellebon.

– Har det vært møter med de ansatte der disse problemene har vært diskutert?

– Ja det stemmer. Vi har startet en evaluering med ansatte og vi er snart ferdig med dette. Vi hadde det første møtet på tirsdag denne uken med én etasje, så hadde vi møte i går med den andre etasjen. I dag hadde vi møte med renholdspersonalet og så skal vi ta møte med nattevaktene i neste uke.  Etter fire ukers drift så tenkte vi at vi måtte ha en slik evaluering. Nå har vi vært i gang så lenge at nå må vi se på hva som fungerer og som ikke gjør det, sier hun.