Hundeeier søkes

Politiet etterlyser eieren til en brun Irsk setter, som er funnet ved Røros hotell i kveld. Hunden ble observert ved Falunveien tidligere i kveld. Den som kjenner igjen hunden bes kontakte politiet på 02800.

Hundeeier er funnet kloken 22.30. Rørosnytt og politiet takker for tips i saken!

+ Hagaharen i fin form

Mens vi tobeinte passer oss for Covid 19, er det harde tider også for harene. Naturforvalter i Røros kommune, Hans Iver Kojedal, har varslet at det er stor sannsynlighet for at vi har harepest i Rørosdistriktet. Det er rapportert flere funn av døde harer både i Os, Røros og Holtålen. Beboerne på Hagaen har i sommer hatt hyppig besøk av den hyggelige haren på bildet. Den ser ut til å være i storform.

Harepest kan også spre seg til mennesker og hunder, og Kojedal anbefaler å unngå kontakt med harer pga smittefare. Hagaharen har fått flere venner i sommer, og er selv lite opptatt av sosial distansering. Renslig er den på sitt vis, men den mangler nok tilgang på antibac.

Det er en stor harebestand på Røros, og et utbrudd av harepest vil derfor kunne spre seg raskt. Det betyr ikke at alle harer rammes, og vår venn ser ut til å ha det helt fint. Det ser ikke ut til at det har manglet på næring, og Hagaharen ser ut til å like seg godt der det er fuglebrett. Det faller nok ned noen godbiter.

Om kort tid vil Hagaharen skifte til vinterhabit. Hvit pels kan såvidt skimtes der sommerpelsen har begynt å falle av. Det går rykte om at hvitt også er denne vinterens motefarge blant harene.

Hagaharen satser også på renslighet. Den vasker seg på samme måte som katter. Foto: Tore Østby

+ 70 år siden dagraset

I år er det 70 år siden dagraset på øvre Storwartz. Raset skjedde framfor stigerstuggu i 1950. Da falt hovedfaringen eller hovedinngangen til Nye Storwartz gruve sammen. Drifta var avsluttet i 1947, og ingen ble skadet i raset. Et gruveras på bakkenivå blir kalt dagras.

Øvre Storwartz er ett av tre delområder i gruveområdet Storwartzfeltet. Øvre Storwartz kan deles inn i Gamle og Nye Storwartz.

Kilde: kulturpunkt.org

Her er noen glimt fra dagraset sommeren 2020:

Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby

I 2020 er det 40 år siden Røros kom inn på Unescos verdensarvliste. «Røros er et særegent gruvemiljø med utelukkende trearkitektur. Byen har gjennom 333 år smeltet sammen impulser fra Tyskland, Danmark, Sverige, Trondheim og de nærmeste distriktene omkring. Dette har resultert i et trehusmiljø som bærer i seg mye av de fineste i norsk tradisjon, og som samtidig er blitt noe helt spesielt i vårt land såvel på det industrielle, sosiale og kulturelle som på det arkitektoniske området. Røros Bergstad er med sine omgivelser et karakteristisk eksempel på en betydelig tradisjonell stil i trearkitektur og dannner en enestående gruveby på en høyde på 600 meter over havet.». Det er 10 år siden verdensarvstatusen ble utvidet til å gjelde cirkumferensen. I den forbindelse har Rørosnytt en serie med glimt og reportasjer om sporene etter 333 år med gruvedrift.

Se også Høstdag på Christianus Sextus

+ Budsjett to dager til ende

I moderne kommunepolitikk er budsjettering nærmest en helårlig prosess, men neste uke starter kampen om kronene for 2021. Dialogkonferanse 2 2020 kommer til å bli viktig, selv om det ikke fattes noe vedtak. I bunnen ligger forslag om å legge ned bygdeskolene i Brekken og Glåmos, og det er nå de nye store investeringene begynner å tære på budsjettene.

Dagene skal være en arena for informasjons- og erfaringsutveksling mellom kommuneadministrasjonen, politikere og tillitsvalgte. Under disse konferansene løses skillelinjene mellom partiene opp, og deler av prosessen foregår i tverrpolitiske grupper, med deltakelse fra administrasjonen. Slik konferanser virker derfor svært konfliktdempende.

I år kommer politikerne trolig til konferansen med stort engasjement knyttet til enkeltsaker. For administrasjonen blir det viktig å realitetsorientere politikerne i forhold til økonomi. Det begynner å tegne seg et bilde av hvordan pandemien har påvirket kommuneøkonomien også. Røros kommune har hatt noen år med avsetning til disposisjonsfond. Trenden er at det strammes til i årene som kommer.

Røros kommune kom ikke så bra ut av kommunereformen, og straffes for at nabokommunene sa nei til sammenslåing. Skatteinngangen, som har vært meget god de siste årene, er mer usikker blant annet på grunn av pandemiens påvirkning på bedriftene. Utbetalingen fra NAV er langt større enn normalt, og nybygget på Øverhagaen begynner å spise av kaka.

Investeringer i en kommune er i realiteten drift fordelt på flere år. De nærmeste årene kommer flere store investeringer i blant annet byggetrinn to på Øverhagaen, barnehage og teknisk senter. Mulighetsrommet krymper, og da vokser gjerne engasjementet.

+ Volleyballsesongen starter opp

Røros IL Volleyball starter opp med treninger innendørs igjen. Første trening blir førstkommende tirsdag, 22. september i Verket Røros. Røros IL Volleyball stiller med herrelag i 3. divisjon i år også.

-Treningene blir på tirsdager klokka 19.30. Smitteverntiltak som er anbefalt av Volleyballforbundet blir fulgt. Vi ønsker både gamle og nye spillere velkomne. Vi gleder oss til å starte opp igjen, sier Hans Oddvar Stuenes i Røros IL Volleyball. Han legger til at det forhåpentligvis blir muligheter for mixturneringer utover.

Foto: Tove Østby