+ Brann varslet av nabo

Det var naboen som oppdaget røyk i et bolighus ved Klasvollen i kveld. Han så også flammer gjennom et vindu på loftet. Naboen tilkalte brannvesenet som var raskt på stedet, og fikk kontroll over brannen etter kort tid. Det ser ut til at brannen startet i eller ved et sikringsskap. Årsaken til brannen er ikke kjent.

-Skadene på huset ser ikke ut til å være så omfattende. Rask reaksjon fra nabo og rask innsats fra brannvesenet hindret en større brann. Jeg ønsker ikke å spekulere i årsaken til brannen før vi har undersøkt dette nærmere, sier skadestedsleder til Rørosnytt.

Beboeren i huset var ikke hjemme da brannen oppstod.

+ Kontroll på brannen

Alle nødetetane er på plass ved huset på nordsiden på Aursunden ved Klasvollen der det oppstod brann i kveld. Det ser ut til å være full kontroll på brannen, og det virker å være en rolig steming blant brannvesen og politi. Skadestedsleder er opptatt med aksjonen og har så langt ikke hatt tid eller mulighet til å snakke med media.

Det er redusert fremkommelighet på Aursundveien i forbindelse med slukningsarbeidet. Brannvesenet dirigerer trafikken forbi.

https://vimeo.com/452686017
Video fra Aursundveien der det har vært brann i et bolighus. Video: Tore Østby

+ Brann i bolighus i Aursundveien

Politiet melder at det er brann i et bolighus i Aursundveien. Ingen personer skal være skadd i følge operasjonsleder Frank Brevik i Politiet i Trøndelag.

– Det er mye røykutvikling og brann i andre etasje i et bolighus. Nødetater er på vei til stedet. En person skal ha forlatt stedet i ettermiddag så det er ingen personskade, sier han.

+ Kultur i skolesekken

I går gikk startskuddet for Den kulturelle skolesekken (DKS) i Røros kommune, med forfatterbesøk gjennom Litteraturfest Røros. I løpet av skoleåret 2020 – 2021 får skolene i kommunen 15 forskjellige kunst- og kulturproduksjoner på besøk. I tillegg får de nyutviklede digitale produksjoner som er klare i september.

Gjennom ordningen DKS blir elevene kjent med kunst og kulturuttrykk av alle slag. Dette skoleåret får elevene også digitale produksjoner, som er et nytt innslag i skolesekken. De forskjellige DKS-tilbudene er spredt utover hele skoleåret. Utøverne er både lokale kunstere/artister og utøvere som kommer fra andre steder i landet. Noe av programmet setter Røros kommune sammen selv, mens andre deler produseres av Trøndelag fylkeskommune.

Både digitale og analoge produksjoner

Da skolene stengte i mars, ble DKS-turneer i hele Norge avlyst. DKS utviklet da flere digitale produksjoner. De fleste skoler har i dag gode tekniske løsninger som gjør det mulig med visninger hvor utøveren selv ikke er fysisk tilstede, men formidler enten i et opptak eller på streaming.

Selv om det finnes gode løsninger for kulturformidling på skjerm, er det i de faktiske, fysiske møtene mellom utøver og elev at magien skjer. De aller fleste forestillingene, workshopene og formidlingene skjer derfor fremdeles “på ordentlig” og “på stedet”. Elevene får besøk både i klasserom og i gymsal, samt at noen av forestillingene vises på Storstuggu.

DKS-program skoleåret 2020 – 2021

  • Litteraturfest Røros: forfatterbesøk av Simon Stranger og Bjørn Rørvik (Utvalgte trinn)
  • Fortæleran kjem: Fortellere dukker plutselig opp i skoletimen (Alle trinn)
  • Drømmefanger/Lykkebein: Samisk duetjie med Meerke Krihke Leine Biente (7. trinn Røros)
  • Lydworkshop med lydkunstner Tulle Ruth Jespersen (5.-7. trinn Brekken og Glåmos oppvekstsenter)
  • Historiekista: Kulturarv med formidlere fra Stiklestad nasjonale kultursenter (1.-4. trinn)
  • Antifestkomiteen: forfatterbesøk med Bjørn Ingvaldsen (5.-7. trinn)
  • Laget i verden: Kulturhistorie, visuell kunst (8. og 9. trinn)
  • I tråd med musikken: Figurteater og musikk (1.-4. trinn)
  • Moderne dans: danseworkshop (valgfag scene)
  • Pols: Levende kulturarv, dans med Røros folkedanslag (9. trinn)
  • Når mamma blir et monster: teaterforestilling om skilsmisse (5.-7. trinn)
  • Arkitektur for 10.trinn: arkitekturworkshop (10. trinn)
  • Den store skolekinouka: film (alle trinn)
  • Tråante: musikk (8.-10. trinn)
  • Sommerles: kickoff for bibliotekenes lesekampanje med forfatterbesøk (utvalgte trinn)

Den kulturelle skolesekken er et samarbeid mellom kultursektoren og oppvekstsektoren. Et viktig mål for Den kulturelle skolesekken er å bidra til en helhetlig innlemmelse av kunstneriske og kulturelle uttrykk i realiseringen av skolens læringsmål. Med de nye læreplanene, hvor estetiske fag og -læringsprosesser har fått en tydelig plass, ligger det også godt til rette for dette!

+ Kortsvindel pågår

Rørosbanken har i dag tidlig avdekket en rekke e-poster som er sendt på vegne av Eika med mål om å innhente kort-informasjon. Dette er svindel e-poster som forsøker å lure kunder til å oppgi sensitiv kort-informasjon. De har mottatt en mistenkelig epost, klikket på lenke i eposten og bekreftet sin kort-informasjon, må sperre kortet med en gang.

Kort kan sperres og nytt kort bestilles i nett- og mobilbanken via menypunktet Kort. BankID på Mobil dialoger som kommer opp uten grunn må kanselleres.

+ Et spørsmål om tid

Ine Hoem har konsert på Storstuggu i morgen i forbindelse med Litteraturfest Røros. Hun føler at det er en passende ramme for hennes musikk.

– Det passer at jeg skal spille på Litteraturfest i morgen fordi jeg føler meg hjemme i litteraturens verden. Tekstene mine er jo historiefortellende, sier Hoem til Rørosnytt.

Hoem kom med albumet “100 dager“ i januar i år og låten “Jeg vil aldri hjem” ble en radiohit på P1 i sommer. Musikken hennes blir beskrevet som visepop med historiefortelling og jazzvokal.

– Utgangspunktet for ideen var tittellåten som heter “100 dager”. Den handlet om de 100 dagene etter jeg ble mor for første gang og beskrivelsen av den tilstanden man er i akkurat da. De første 100 dagene er ganske spesielle, sier hun.

Hoem sier at mange av sangene på platen handler om det å se tilbake i tiden, og spekulere på hva som hadde skjedd hvis man tok andre valg.

– En fellesnevner er jo beskrivelse av tiden som går, mange av låtene er sånn bakoverskuende som ser tilbake på barndom og studentliv. Det handler også om hva som hadde skjedd hvis man hadde tatt andre valg. Så “100 dager“ blir et bilde på hvordan tiden som element påvirker våre liv, sier hun.

Inspirert av litteratur

Hoem som har lest mye norsk samtidslitteratur liker forfattere som beskriver det menneskelige relasjonelle på en veldig gjenkjennbar måte. Helga Flatland, Agnes Ravatn, og Nina Lykke syns hun er fantastisk flinke til akkurat det.

– Det har jeg lyst til å få til i sangene mine også. Å kunne beskrive følelsene, men gjerne ut fra en konkret situasjon slik at folk kan forstå det. Det skal ikke bare handle om meg, men om noe som er allmenngyldig og folk kan kjenne seg igjen i, sier hun.

Ikke første Litteraturfest

Ine Hoem har tidligere vært på Litteraturfest Røros sammen med sin far Edvard Hoem for en del år tilbake. Men da var det pappa Hoem som var i fokus.

– Pappa og meg var på Litteraturfest Røros for mange år siden, da sang jeg litt under noen av hans foredrag. Dette blir den første egne konserten jeg har på Røros, og at det skjer under litteraturfestivalen syns jeg er stas, sier hun.

Hoem er spent på hvor mange som kommer på konserten i morgen og kan komme med en garanti til de som tar turen til Storstuggu.

– Jeg lover at de kommer til å like konserten, og har en garanti på at alle kommer til å le minst en gang, sier hun mens hun selv ler godt av tanken på det som kommer til å bli morsomt.

Konserten i Storstuggu blir med fullt band: Markus Lillehaug Johnsen (gitar), Edvard Synnes (keys), Jo Berger Myhre (bass) og Bjørn Sæther (trommer).

Sørsamiske kulturfestivaler bytter år

Pressemelding fra Tjaktjen Tjåanghkoe og Raasten Rastah:

Annen hvert år arrangeres de sørsamiske kulturfestivalene Raasten Rastah og Tjaktjen Tjåanghkoe på henholdsvis Røros og Snåsa. Raasten Rastah skulle egentlig arrangeres denne høsten. Men covid-19 sørget for at festivalen måtte avlyses.

I stedet for å måtte vente til 2022 med ny festival på Røros, bytter festivalene år. Det vil si at Raasten Rastah blir arrangert 30. september til 3. oktober 2021 og at Tjaktjen Tjåanghkoe blir flyttet til 2022.

Dette er en god løsning for begge festivaler, mener Toini Bergstrøm, styreleder for Raasten Rastah og arrangørene for Tjaktjen Tjåanghkoe Birgitta Fossum, direktør ved Saemien Sijte og Hanne-Lena Wilks, daglig leder ved Gielem nastedh.

– Det var en tung beslutning å avlyse Raasten Rastah høsten 2020, og vite at det skulle bli to år før vi kunne arrangere festivalen neste gang. Så når muligheten å bytte år kom var det ikke en vanskelig beslutning å ta, sier Toini Bergstrøm.

Saemien Sijte står samtidig midt i en byggeprosess og etterhvert flytting til nytt museumsbygg.
– Det vil være en hektisk periode høsten 2021. Dermed tenkte vi at det hadde vært perfekt for oss å arrangere i åpningsåret for det nye bygget, sier Fossum.
Saemien Sijte og Gielem nastedh har pleid å leie lokaler for å få plass til å arrangere høstfestivalen. Fra 2022 vil det meste kunne arrangeres i det nye museumsbygget. Tanken er også at festivalen kan være en del av åpningsårets arrangementer.

Kai-Rune Hætta er ansatt som koordinator for festivalen. Han sier at de nå vil ha god tid til å videreutvikle og lage en strategi for Tjaktjen Tjåanghkoe. – Med nytt bygg kan vi videreutvikle og skape vekst for høstfestivalen. Det at åpningen av det nye museet og høstfestivalen faller på samme år tror vi vil føre til økt interesse for å delta på både Tjaktjen Tjåanghkoe og for å komme å se på det nye museet, avslutter Hætta.

Velkommen til Raasten Rastah på Røros 30. september til 3. oktober 2021, står det i pressemeldingen.


+ Vil rive Litjmoen

Idrettslaget søker om permanent drift av bobiloppstilling og riving/flytting av Litjmoen for å gi plass til servicebygg. Røros Idrettslag har søkt Røros kommune om permanent dispensasjon fra detaljreguleringsplan Øra/Øya. Bobilparkering på Øra/Øya har blitt svært populært, og plassen var full mange av dagene i sommer.

I søknaden skriver idrettslaget at de ønsker å fortsette driften av oppstillingsplass for bobiler og campingvogner, og flytte eller rive Litjmoen i den hensikt at idrettslaget ønsker å gjøre plass for et servicebygg og eventuelt klubblokaler. Det er uklart for idrettslaget om dette vil kreve omregulering av området eller om virksomheten går innenfor tidligere bestemmer. I først omgang ber idrettslaget om et møte med Røros kommune for avklaring av spørsmål rundt dette.

Røros Idrettslag har i store deler av tiden etter byggingen av Idrettsheimen som ungdomsherberge i 1953 drevet turistvirksomhet på Øra.

I 2017 innvilget Røros kommune en midlertidig dispensasjon fra reguleringsplan for Øra/Øya, for etablering av oppstillingsplass for bobiler og campingvogner. Tillatelsen ble fornyet i april 2020. I søknaden skriver Røros IL at de har fulgt opp alle vilkår som ble satt for den midlertidige tillatelsen. Videre vedtok idrettslagets årsmøte i 2020 at det skal søkes om lov til permanent drift av bobiloppstilling, samt bygging av servicebygg for blant annet å øke kvaliteten på tilbudet. Røros IL har investert mye for å etablere et godt tilbud til tilreisende med mobile boenheter, og er hittill fornøyd med de resultatene dette prosjektet har gitt idrettslaget og mulighetene Røros kan tilby som turiststed.

Spesielt viktig ser idrettslaget at bobiltilbudet har vært under store arrangement som Julemarked og Rørosmartnan, og ikke minst de travle sommermånedene. Oppstilling ved en sentrumsnær oppstillingsplass har blitt meget godt mottatt av bobilturistene, og har etterhvert gitt en kjærkommen inntekt til Røros IL. Det er derfor ønskelig å drive denne virksomheten på permanente basis, samt utvikle fasilitetene slik at de kan gi et attraktivt tilbud til en sterk og voksende kundegruppe, står det i søknaden. I den forbindelse ønsker idrettslaget en rivingstillatelse på Litjmoen, og erstatte den med et servicebygg. Eventuelt med klubbkontor og publikumsfasiliteter ved arrangement. Røros IL har mottatt to henvendelser vedrørende interesse for bygget hvor det er ønske om å flytte det til en annen eiendom på Røros.

+ Vedtok endringer i selskapsavtale

Kommunestyret vedtok i går kveld endringer i selskapsavtalen til Interkommunalt Arkiv Trøndelag. Tidligere har formannskapet innstilt enstemmig på å vedta den nye selskapsavtalen.

Saksopplysninger:
Interkommunalt Arkiv Trøndelag IKS (IKA Trøndelag) er et interkommunalt selskap etablert i
1987 og er i dag eid av fylkeskommunen, de fleste trønderske kommunene og Os
kommune i Hedmark.

Saksfremlegg:
IKA Trøndelags formål er å bistå eierkommunene slik at de kan overholde arkivlovens
intensjoner og bestemmelser på en rasjonell og funksjonsdyktig måte (Selskapsavtalens
§4). Dette innebærer mottak, bevaring og formidling av eldre og avsluttede kommunale
arkiver. Dette gjelder både dokumentasjon i papirformat og det som er digitalt skapt. I tillegg
er IKA Trøndelag eierkommunenes faginstans i spørsmål om dokumentasjonsforvaltning.

Kommunereformen medfører endringer i kommunestrukturen og søknad fra kommuner som
søker medeierskap medfører endring i eiersammensettingen i selskapet IKA Trøndelag IKS.
Lov om interkommunale selskaper §4, 3.ledd pkt.2 pålegger dermed IKA å endre
selskapsavtalen.

De eksisterende eierkommunene Agdenes, Bjugn, Hemne, Hitra, Meldal, Orkdal, Roan,
Snillfjord, Steinkjer, Verran, Ørland og Åfjord opphører. Nye eierkommuner blir Heim, Hitra,
Orkland, Steinkjer, Ørland og Åfjord. I tillegg ønsker Flatanger, Namsos, Nærøysund og
Overhalla kommuner å tre inn som eiere i IKA Trøndelag.

Dette forutsetter at alle eierkommunene fatter likelydende vedtak om ny selskapsavtale
gjeldende fra 01.01.2020.

Selskapsavtalen for 2019 og ny selskapsavtale for 2020, ligger vedlagt saken.

Innstilling:
Kommunestyret vedtar endringer i selskapsavtalen for IKA Trøndelag IKS gjeldende fra
01.01.2020.

Innstillingen ble enstemmig vedtatt.

+ Nytt medlem valgt til kontrollutvalget

Ruth Helen Haugen ble enstemmig valgt til nytt fast medlem i kontrollutvalget i gårsdagens kommunestyremøte.

Haugen fra Aursunden ble valgt som representant istedet for Signy Thorsvoll. Thorsvoll ble ansatt i Røros kommune den 1. august og er dermed inhabil til å fortsette i rollen.

Det nye kontrollutvalgets medlemmer:
Ole Jørgen Kjellmark, leder (H)
John Helge Andersen, nestleder (Ap)
Ruth Helen Haugen, medlem (Sp)
Inga Ryen Evavold, medlem (Ap)  
Thorleif Thorsen, medlem (Sv)

Varamedlemmer:
Einar Aasen, vara for Andersen
Eva Nordfjell, vara for Evavold
Signe Johanne Nordermoen, vara for Thorsen
Jan Kurås, vara for Haugen
Mona Waldahl Slettum, vara for Kjellmark