+ Godt å få griser på gården igjen

Nega Hailemichael har kommet seg i orden igjen på gården sin i Høsøien, etter å ha vært internert på Trandum i seks måneder. Nå har han hentet 10 griser, og steller og synger for dem hver dag. Nega er fortsatt statsløs og rettsløs. Livet har vært tøft også etter løslatelsen, men grisene er et stort lyspunkt.

https://vimeo.com/451130284
Nega Hailemichael intervjust av <Tore Østby.

Nega Hailemichael er sønn av en tidligere minister i Ethiopia, og flyktet inn i jungelen under den blodige maktovertakalsen i landet. I jungelen sluttet han seg til en geriljagruppe som barnesoldat. Siden da har han levd et liv på flukt. Nå har han ikke oppholdstillatelse i Norge, men kan heller ikke reise til landet han ble født i, fordi det kan innebære forfølgelse.

+ Feil sted til feil tid

28. oktober i fjor åpnet ordfører Isak Busch FIAS sitt nye motaksanlegg i Havsjøveien. Nå, 10 måneder senere deponeres fra tid til annen fortsatt søppel ved eller i nærheten av den gamle innkjørselen. Nå ligger det noen søppelposer ved et skilt ved gangveien forbi stedet. Tiden vil vise hvor lang tid det tar til alle oppdager flyttingen og finner det nye søppelmottaket.

Bildet viser imidlertid ikke bare en tidsmessig bom. Da FIAS holdt til i Osloveien var det heller ikke riktig på sette fra seg søppel på gang og sykkelstien. Mottaket var innenfor portene, og det var oppslag om åpningstider der. Om den som bommet på tid og sted for avlevering av søppel leser dette, skal det sies at feilen ikke er uopprettelig. Avfallet kan enda hentes, og flyttes til rett sted før noen andre må ta ryddejobben.

+ Tilskudd til overføring av utstilling

Sametingsrådet har bevilget tilskudd på kr. 182 500,- for overføring av utstillinga Hvem eier historien? fra NTNU Vitenskapsmuseet til Rørosmuseet. 

Utstillinga ble produsert av Vitenskapsmuseet, i samarbeid med Saemien Sijte og Rørosmuseet, i forbindelse med jubileet Tråante 2017 – 100-årsjubileet for samefolkets første landsmøte i Trondheim som åpnet 6. februar 1917. Inntil nylig har utstillinga kun blitt vist på Vitenskapsmuseet. 

Gjennom utstillinga får man et nærmere bekjentskap med unike sør-samiske gjenstander som ikke har vært utstilt tidligere. Nye arkeologiske funn og nye forskningsmetoder viser samisk tilstedeværelse i Sør-Norge langt tidligere enn det som hittil har vært hevdet.

– Det er av stor betydning å kunne tilby og vise slike spesielle og unike gjenstander som denne utstillinga omfatter for museumsbesøkende i samiske bosetningsområder, sier sametingsråd Henrik Olsen (NSR).

For å kunne relansere utstillinga i nye lokaler kreves det en del tiltak og tilpasninger som medfører kostnader: Blant annet er enkelte tekster i utstillinga skrevet direkte på faste installasjoner i utstillingsarealet, og de må nå overføres og produseres på en ny bakgrunn. Ved utlån av gjenstander fra museumssamlinger stilles det i tillegg strenge krav til håndtering, sikring og klimatiske forhold i utstillingsarealene. 

Hvem eier historien? Er inndelt i ulike temaer representert gjennom gjenstander. Blant annet kan man få se et aernie (ildsted) fra kraftmagasinet Aursjøen, skulptur av reinhorn, modell av torvgamme, og ikke minst en ramme og fragmenter fra en gievrie (tromme). Til sammen viser disse, samt mange andre av gjenstandene, stor tidsdybde i samisk forhistorie og en mer omfattende geografisk utbredelse som egner seg godt til formidling, spesielt rettet mot barn og unge.  

 – Alle tiltak som kan bidra med kunnskap og opplysninger rundt den samiske tilstedeværelsen i Røros, spesielt rettet mot barn og unge er betydningsfull. Utstillinga inneholder mye relevant og identitetsbekreftende informasjon, som kan være med å styrke samiske barn og unges selvforståelse, samt å bidra med synliggjøring av det samiske overfor ikke-samer i området, sier sametingsråd Henrik Olsen.

+ Største satsning noen sinne

I høst skal Kunst og Kaos ha sin største satsing noensinne, «Røros-høst 2020». Det blir offisiell åpning lørdag 5.september med kunsthistoriker Øivind Storm Bjerke, og gjester og venner fra K-U-K (Kjøpmannsgata Ung Kunst). De fleste av kunstnerne vil også være tilstede. Man kan oppleve rundt 20 trønderske kunstnere med Håkon Bleken og Kjell Erik Killi-Olsen i spissen. Utstillingen skal stå til og med 10. oktober. Dette er høstens kunstnere:

  • Håkon Bleken
  • Kjell Erik Killi-Olsen
  • Anne-Karin Furunes
  • Egil Bauck-Larssen
  • Julie Ebbing
  • Sverre Koren Bjertnæs
  • Bella Da Silva Buxbom
  • Christer Glein
  • Therese Myran
  • Tore Eidebakk Reisch
  • Marius Amdam
  • Per Stian Monsås
  • Mishi Foltyn
  • Martin Palmer
  • Andreas Fortes
  • Andreas Widerøe Hagen
  • Håvard Stamnes
  • Ingvar Wik Høgås
  • Turid Kvålsvoll
  • Håvard Homstvedt
  • Per Formo

Sammen presenterer de et stort spenn av teknikker, materialer og uttrykksformer – og et aldersspenn fra 19 til 90 år. Utstillingen er et samarbeid med Kjøpmannsgata Ung Kunst (K-U-K) i Trondheim, og galleri Ullinsvin i Vågå. Kunst og kaos har utvidet for anledningen, og tar både bakgården og “Papplemmen” i Finborudgården i bruk.

Av smittevernhensyn begrenser Kunst og Kaos hele tiden antall besøkende samtidig slik at de kan holde avstand. Derfor har de lagt ut et begrenset antall billetter til alle arrangement og åpningstider ut over høsten. Billetter må kjøpes på forhånd.

Konsert

På kvelden lørdag 5. september inviterer Kunst og Kaos til konsert med Motorpsykkel og bakgårdsfest i Finborudgården. 

– Vi er utendørs, har kun et begrenset antall billetter tilgjengelig, og holder avstand. Slik legger vi til rette for møter mellom virkelige mennesker, levende musikk, kunst, kultur, hjertevarme og liv, sier Ellen Kristine Klemmetvold og Sigrid M. Jansen i Kunst og Kaos.

Motorpsykkel er trønderbandet som har spesialisert seg på å spille det beste fra pop- og rockhistorien fra 1950 og fram til i dag – gjennomført med en stor dose humor. De tre bandmedlemmene er: Ulf Risnes, fra Tre Små Kinesere, på gitar, sang og orgel, Sola Johnsen, fra DumDum Boys, på trommer og vokal og Truls Waagø, fra Trondheim Symfoniorkester, på bass og vokal.

Søndagstreff

Søndag 6. september blir det søndagstreff med kunsthistoriker Øivind Storm Bjerke og kunstnerene. Arrangementet skal være i bakgården, der blir det samtale om utstillingen og verkene. Her vil både flere av kunstnerne og kunsthistoriker Øivind Storm Bjerke være tilstede. Deretter blir det omvisning og og god tid til å se alle delene av utstillingen.

Arrangementet har mottatt økonomisk støtte fra Trøndelag fylkeskommune, og kunne ikke vært muliggjort uten gjennom et nært og varmt samarbeid med Kjøpmannsgata Ung Kunst (K-U-K).

+ Stiller spørsmål om lovligheten ved å fly via Ørlandet

Ordører Isak Busch stiller spørsmål til Samferdselsdepartementet om den juridiske holdbarheten i det å kombinere en kommersiell flyrute via Ørlandet med FOT-ruten Røros – Oslo.

– Er det juridisk holdbart å kombinere en FOT-rute som var lyst ut kun for å fly Røros Oslo, med en kommersiell rute? Som tidligere sagt har jeg stor forståelse for at det var riktig å gjøre et unntak i en akuttfase, men som du sikkert har skjønt er jeg skeptisk til en forlengelse av dette, sier Busch i korrespondansen med seniorrådgiver Andreas Neumann hos Samferdelsdepartementet.

Ordføreren fortsetter med å peke på at andre flyselskaper kunne med letthet hevde at de kunne utfordret Air Leap sitt pristilbud på like vilkår.

– Da ønsker vi vårt opprinnelige flytilbud tilbake, og mener kombinering av kommersielle- og FOT-ruter utover akuttfasen kan være tvilsom, juridisk sett. Andre aktører kan med letthet hevde at de kunne utfordret Air Leaps pristilbud på like vilkår, sier Busch videre.

Busch avslutter brevet med så si at Air Leap i perioder har operert med langt dyrere flybilletter enn det rørosingene er vant med og at han ikke er fornøyd med det Air Leap har levert hittil.

– Jeg observerer også at prisene Air Leap nå opererer med er på et helt annet nivå enn det markedet på Røros er vant med, og det synes jeg er både uheldig og litt overraskende, gitt at det ligger en betydelig offentlig finansiering i bunnen. Jeg håper dere tar med disse betraktningene når dere skal avgjøre hvorvidt dagens ordning skal forlenges eller ikke, avslutter Busch.

For å sikre et flytilbud kjøper staten tjenester gjennom såkalte FOTruter. Ordningen skal sikre et tilbud der det er lite sannsynlig at flyselskapene vil drive på kommersielt grunnlag, og anbudene har en varighet på fire til fem år.

+ På varslingsliste for streik

Johan Kjellmark AS står på listen over bedrifter som vil bli tatt ut i streik, dersom det ikke blir enighet mellom partene i tarriffoppgjøret for byggfag. Forhandlingene om Fellesoverenskomsten på byggfag startet 6. august. Allerede dagene tter ble det brudd i forhandlingene, og frivillig megling startet. 20. august ble det brudd i den frivillige meglingen. Tvungen meglig startet 22. august. Det er 43 arbeidere ved Johan Kjellmark AS som er varslet tatt ut i streik. 18 arbeidere ved Støholen Entreprenør AS, som eies av Johan Kjellmark AS, er også på varslingslsten.

Fristen for å komme til enighet var satt til midnatt natt til i dag, Nå fortsetter meglingen på overtid. De vanskeligste temaene i forhandlingene skal være minstelønn, innleie og akkord. 17.000 bygningsarbeidere i over 900 bedrifter er varslet tatt ut i streik dersom det ikke blir enighet i oppgjøret for byggfagene.

+ Nattefrost på Røros

Temperaturen i natt sank til under null grader i Røros. Selv om man ikke har fått bekreftet minusgrader fra offisielle stasjoner ennå så var det is på gelenderet hjemme hos denne journalisten.

Værstasjonen til REN Røros viste minimumstemperatur på 1,9 grader klokken 05:40 men andre plasser har sannsynligvis nådd en lavere temperatur. Vi får se hva temperaturmålingen fra flyplassen sier, de bruker å ligge under temperaturen målt på E-Verket.

Yr viser temperaturer ned i 0 grader og minusgrader på onsdagsmorgen igjen. Skjermdump fra Yr.no.

En riktig så høstlig start på uka med andre ord.

+ Tett på utvides

Siden 2018 har alle som har levert byggesøknad eller kjøpt hus får en telefon fra tettpå:Røros. Skatteetaten, Arbeidstilsynet, NAV, Politiet og Røros kommune har samarbeidet for å  redusere etterspørselen etter useriøs arbeidskraft i byggenæringen. Telefonen til de som har levert byggesøknad eller kjøpt hus, skal bidra til å stoppe svart arbeid og gi et tryggere arbeidsliv. Røros er en av 11 kommuner som har etablert Tettpå. Nå videreføres arbeidet, og utvides til alle landets kommuner.

Gjennom 12.000 telefonsamtaler har Skatteetaten veiledet forbrukere til å velge seriøs arbeidskraft ved bygging og oppussing. Nå inviteres flere kommuner til samarbeid når tettpå:-satsingen blir nasjonalt.

– Forbrukeren sitter med makten; ingen etterspørsel, intet svart arbeid. Derfor er det viktig at de er sitt ansvar bevisst og tar velinformerte valg, fastslår konstituert skattedirektør Eve Bergli.

Nettopp dette er det tettpå: prosjektet søker å løse. Skatteetaten ringer privatpersoner som har sendt byggesøknad eller kjøpt bolig, og tilbyr veiledning rundt hvordan de kan sikre seg at håndverkeren driver seriøst. Etter samtalen oversendes en veileder med utfyllende informasjon.

Tettpå:-satsningen er et samarbeidstiltak på tvers av offentlige etater, partene i arbeidslivet, byggebransjen og forbrukernes interesseorganisasjoner.  

Positive tilbakemeldinger
Det var i 2016 Skatteetaten først lanserte pilotprosjektet tettpå:Trondheim. Siden er satsingen utvidet til ytterligere 10 kommuner, og så langt har 12.000 forbrukere blitt kontaktet.

Tilbakemeldingene er svært positive og 3 av 4 forbrukere sier til Skatteetaten at de vil gjøre nærmere undersøkelser før de velger håndverker.

– Vårt inntrykk er at de fleste forbrukere ønsker å bruke seriøse håndverkere, men tilbakemeldinger viser at mange opplever det som krevende og flere er usikre på hva de skal se etter – derfor er de også positive til at vi ringer, sier Bergli.

Omsetter for milliarder
Årlig omsetter privatmarkedet i byggebransjen for om lag 150 milliarder kroner. For velferdsstaten har det stor betydning at dette ikke skjer svart. Unndragelse av skatter og avgifter rammer også kommunenes økonomi.

Jeg er svært glad for at vi nå får med oss enda flere kommuner i dette viktige arbeidet i kampen mot den svarte økonomien, sier Bergli.

Også byggenæringen har siden oppstarten vært svært positive til tettpå:-satsningen.         

– BNL mener det er viktig at kommune deltar aktivt i kampen mot svart arbeid og arbeidslivskriminalitet. Tettpå: er et godt tiltak som kan bidra til at forbrukere tar mer informerte valg. Dette vil komme både forbrukerne og de seriøse bedriftene til gode, sier administrerende direktør Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforening.

Kort om tettpå:

  • Forankret i regjeringens strategi om arbeidslivskriminalitet.
  • Formålet med tettpå: er å redusere etterspørselen etter useriøs arbeidskraft i byggenæringen.
  • Fungerer som en markedskanal og los for forbrukere i bygge- og oppussingsmodus.
  • Veiledere ringer til privatpersoner som har søkt om byggetillatelse eller som har kjøpt bolig- eller fritidseiendom for å informere om hva de bør sjekke, og hvor de gjør det.
  • Forbrukerne får også vite om hva slags plikter og rettigheter de har.
  • Samarbeidspartnerne i tettpå: Skatteetaten, Arbeidstilsynet, politiet, NAV, Direktoratet for Byggkvalitet, Forbrukerrådet, Huseiernes Landsforbund, Byggenæringens Landsforening, Fellesforbundet, Finans Norge, Norges Eiendomsmeglerforbund, Norsk takst, Samarbeid mot svart økonomi – SMSØ (LO, NHO, YS, Unio, KS og Skatteetaten).
  • Tiltaket gjennomføres i flere kommuner i Viken, Agder, Vestfold, Telemark og Trøndelag.

Disse kommunene er foreløpig med:

  • Trondheim
  • Orkland
  • Røros
  • Oppdal
  • Kristiansand
  • Færder
  • Hol
  • Kragerø
  • Larvik
  • Sigdal
  • Vinje