+ Årets fuktigste dag

Det har vært noen kraftige regnskyll over Røros i dag, og Rune Selboe på brannvakta rapporterer om 16 mm nedbør i måleglasset mellom 08.00 i dag tidlig og 20.00 i kveld. Dagen i dag er dermed den våteste dagen i år. I hele juli falt det 29,3 millimeter nedbør på Røros i følge yr.

Til tross for mye regn er det ikke rapportert om noen skader, eller flom. Nokså tørr natur hadde kapasitet til å ta imot mye regn nå.

+ Motanmeldelse etter episode på parkeringsplass

To bobilturister, som kom i klammeri med andre på parkeringsplassen ved jernbanen fredag kveld, har gått til motanmeldelse. Bobilturistene er selv anmeldt blant annet for å ha slått den som filmet hendelsen. Bobilturistene har tatt kontakt med Rørosnytt, for å fortelle sin side av saken, og ønsker ikke å stå fram med navn av hensyn til familien.

– Det er tuklet med bildene, og tape som dekket over parkering forbudt for bobiler ble revet bort av de vi var i konflikt med. Vi parkerte der vi sto fordi det var fullt på bobilparkeringen. Vi ringte parkeringsselskapet for sikkerhets skyld, og de sa det var greit at vi kunne stå der, sier de to til Rørosnytt.

Rørosnytt har vært i kontakt med daglig leder i Røros Parkering Jon Anders Kokkvoll, som bekrefter at bobilparkering nå er lovlig på parkeringsplassen ved jernbanen.

– Vi er nå utenom sesong, og bobiler kan bruke parkeringsplassen, og jeg har gitt ordre om at forbudsskiltet på dette skal tapes over, sier Kokkvoll til Rørosnytt.

Kokkvoll ønsker ikke å kommentere det som skjedde på parkeringsplassen ut over det, og overlater videre oppfølging til sin gamle arbeidsplass Røros Lensmannskontor.

– Det at vi ble provosert til at det gikk så langt, det er faktisk en politisak, og at vi ble anmeldt og blir straffet er også en politisak. Vi tar det som kommer ut av det og selvkritikk for det. Vi har engasjert advokat, og vil også komme med en anmeldelse på provokasjoner, tukling med bevis og at vi er blitt hengt ut på Facebook, sier bobilturistene til Rørosnytt.

Det er lagt ut videoer, som viser aggressiv oppførsel fra bobilturistene, der det ble slått i bilene, og at den som filmet hendelsen, også ble slått. Filmene er nå blitt fjernet fra Facebook av den som publiserte dem.

+ Kan og bør settes i stand

Hvert år strømmer publikum til Lasse Kolsruds forestillinger ved ruinene etter Røros kobberverks anlegg på Christianus Sextus. Hvert år har forfallet kommet lengre, og det er et tidspørsmål når bygningene faller sammen. Det har lenge vært en opplest og vedtatt «sannhet» at dette nytter det ikke å gjøre noe med. Håndverker med godkjenning for arbeid på bevaringsverdige byggverk Arild Bjarkø mener tiden er inne for å rive ned denne vrangforestillingen og redde anlegget.

https://vimeo.com/450692878
Arild Bjarkø og Ståle Lund intervjuet av Tore Østby

Christianus Sextus var en av de viktigste gruvene til Røros Kobberverk og var i drift i to perioder mellom 1723 og 1940. Fra starten var navnet Sandkjernan gruve, men det ble oppjustert til Christianus Sextus, som var den latinske benevnelsen på datidens konge i Danmark-Norge, Christian VI.

Kobberverket hadde mange anlegg og gruver, men ruinene ved Christianus Sextus er ironisk nok et av de best bevarte anleggene. Det var ingen tradisjon for å ta vare på anleggene ute i naturen, og flere steder ble de satt fyr på. På Sextus er det tidens flammer som sakte sluker anlegget.

Valget av Christianus Sextus som scene for Lasse Kolsruds vandringer i Johan Falkbergets rike er ikke tilfeldig. Det var her den legendariske forfatteren fikk sin først jobb som vaskarryss. Sextus fikk senere en sentral plass i romansyklusen Christianus Sextus, som regnes som noe av det fremste i hans forfatterskap.

Johan Falkberget drev forøvrig butikk på Kongens, som også ligger i det samme området som Sextus, Nordgruvefeltet. Falkbergets butikk ble i likhet med de andre bygningen i gruvebyen på Kongens brent ned.