+ Viser frem Solnøkkelgården

I morgen, søndag 22. august er det visning i Solnøkkelgården. I fem år har Anna Lundquist Langen og John Arne Langen sammen med sønnene bodd i gården. Nå har familien flyttet til Glåmos, og de håper at gården får nye eiere som setter pris på den historie gården fra 1701.

Anna og John Arne sier at det er forskjellige grunner til at de valgte å selge gården nå.

https://vimeo.com/450539646
Anna Lundquist Langen og John Arne Langen ble intervjuet av Tove Østby

– Solnøkkelgården er en veldig spennende gård, som vi har brukt noen arbeidstimer på å oppgradere, sier Anna.

Innvendig er Solnøkkelgården autentisk slik som den var tidligere. Anna og John Arne har isolert husert slik at den som kjøper gården bare kan flytte rett inn i varmen. Gården består av hovedhuset, fjøs, låve, siderom og eldhus. Bakgården er oppgradert med plen og beplantning. Vaabo Vainomaa har hjulpet til med å isolere hele hovedhuset. To rom i første etasjen er slik som de var tidligere.

I Solnøkkelgården er det mulighet til å bo moderne i en gammel gård.

– Det er lagt nytt panel i de rommene som det ikke var panel på. Det er lagt glattpanel for å få det så tidsriktig som mulig, og malt med farger som vi har funnet i gården på lister og dører fra før, og brukt opp igjen de fargene, sier John Arne.

Solnøkkelgården er en gård med mange muligheter. Både låven og fjøset er helt tomt.

– Låven har alltid vært som den er, det er god plass til å finne på mye rart egetlig. Kontor, soverom kanskje. Det er mye muligheter oppå der, mye plass, sier John Arne.

– Det er også et siderom og et eldhus som det går an å bruke. Det går kanskje an å restaurere bakstovnen som står inni her, sier Anna.

Her er noen glimt fra Solnøkkelgården:

Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat

+ Amcarutstilling i Bergmannsgata

I helga arrangerer Røros Amcarklubb Late Summer Meet 2020. Dette er blitt et årlig arrangement for amcarklubben. I dag er det amcarutstilling i Bergmannsgata. Utstillingen avsluttes med cruising opp Bergmannsgata og videre ned Kjerkgata. Så kjører de til høyre bortover Johan Falkbergets vei og setter kursen mot Glåmos hvor de skal besøke Dantown.

Leder for Røros Amcarklubb, Gunn Irene Smistad er glad for at de fikk til å arrangere Late Summer Meet også i år.

Gunn Irene Smistad ble intervjuet av Tore Østby
Foto: Tore Østby
Foto: Tore Østby
Foto: Tore Østby

I gårkveld var det Drive in kino ved Verket Røros. Kinoen var åpen for alle typer biler.

+ Angrepet av «kongen og dronninga» av Parkeringsplassen

Arne Staverløkk ble slått i ansiktet og fikk brillene ødelagt, da han filmet en sint bobilturist, som skjelte ute kameratene hans på parkeringsplassen ved jernbanen.

– Er dette «forbildene» til unge folk? Folk som går mot angrep fordi noen filmer en hendelse som kan eskalere. Her sitter vi i hver vår bil på parkeringen ved jernbane linja, som også e den eneste plassen vi ungdommer kan møtes og snakke. Vi spiller musikk med moderat volum, Han kommer opp til å be oss om å skru ned, det gjør vi, men vi hører på musikk men fortsatt med moderat volum. Deretter kom fruen og er helt hysterisk jeg tar opp telefonen og begynner å filme fordi jeg ser at denne situasjonen kanskje kan eskaleres, jeg har helt lov til å filme på ett offentlig plass, sier Arne Staverløk til Rørosnytt.

Parkeringsplassen ved jernbanene har blitt et møtested, og under trusselen fra Covid 19, en trygg måte å møtes. De som står der betaler parkeringsavgift, selv om de sitter i bilene. De spiller musikk og snakker sammen gjennom åpne bilvinduer.

Parkeringsplassen har forbud mot bobilparkering og camping. I går kveld var en bobil parkert der, og de forlangte ro på plassen. I forbindelse med det ble det slått i bilene, og Staverløkk fikk seg også en lusing i ansiktet, som videoen viser. Saken er anmeldt til politiet.

https://vimeo.com/450397628
Dette er ikke en scene hentet fra humorserien «Neste sommer» men et kort utdrag av videoen som Arne Staverløkk filmet.

I følge skilt på plassen er det parkeringsforbud og ikke tillatt camping på parkeringsplassen ved jernbanen. Det er tilrettelagt en parkering for bobiler og camping ved idrettsanlegget på Øra.

Turistene er svært velkommen til Røros, og det er en fin plass for bobilparkering og camping i sentrum. Det er flere fine hoteller her også, men det er ikke tillatt å bare finne seg ei seng i de andre husene. Alle har et rykte å ta vare på, både Røros og bobilfolket….. Foto: Tore Østby

+ Søker støtte til digital guide

Rørosmuseet har søkt Verdensarvrådet for Røros bergstad og Circumferensen om støtte til å utarbeide digital guide med vekt på samisk historie. Det er søkt om kr 50 000,-.

Rørosmuseet ønsker å bidra til å komplettere framstillinga av historia knyttet til byen gjennom å utarbeide og tilby et digitalt formidlingsopplegg som kan synliggjøre også den samiske historia knyttet til stedet.

I søknaden står det at i dag er det bergverkshistorien som dominerer historiefortellinga i Røros bergstad. Byen som vokste fram på Røros fikk stor betydning for samene i regionen, på samme vis som samene med sine handelsvarer var et viktig tilskudd for lokalbefolkningen. For besøkende på Røros er ikke dette en historie som er lett å fange opp. Et digitalt formidlingsopplegg med vekt på samisk historie knyttet til Røros kan bidra til å komplettere historiefortellinga knyttet til Røros bergstad.

Røros kommune ble i 2018 forvaltningskommune for samisk språk. Rørosmuseet ser det derfor som selvfølgelig at formidlingen nå skal være på tre språk – sørsamisk, norsk og engelsk, skriver fagkonsulent ved Rørosmuseet, Jenny Fjellheim i søknaden.