+ Klippet telefonledningen

I dag ble lesekiosken på Malmplassen åpnet. Biblioteksjef Ellen Vibeke Solli Nygjelten klippet snoren til Røros første lesekiosk. Det var ikke ei rød snor som ble klipt, men en telefonledning. Ellen Vibeke holdt også åpningstalen. Røros bibliotek er fadder for kiosken.

Ellen Vibeke Solli Nygjelten ble intervjuet av Tove Østby

Lesekiosken på Malmplassen er en av fem kiosker i Trøndelag, og nummer 26 av i alt 100 lesekiosker i Norge. Første verset av Rørossangen står på en tavle inne kiosken.

Lesekioskene er et landsdekkende formidlingsprosjekt, satt i gang av Foreningen !les, og Sparebankstiftelsen DNB. Prosjektet går ut på at de gamle røde telefonkioskene, fylles med bøker.

Ta en bok – gi en bok. I lesekioskene kan man finne finne nytt nytt lesestoff og sette fra seg bøker som andre kan få glede av. Man kan gjerne skrive en kort melding i boka om hvorfor man vil dele akkurat denne.

Lesekiosken på Malmplassen. Foto: Tove Østby
Biblioteksjef Ellen Vibeke Solli Nygjelten holdt åpningstalen. Foto: Tove Østby

+ Ny giv i Kjerkgata

I dag har vært den store åpningsdagen på Røros. Det har vært åpning av ny butikk i Kjerkgata, lesekiosk på Malmplassen og ny platting.

I formiddag åpnet butikken NY GIV Røros. Butikken drives av Inger Klæboe og Bjørn Salvesen. I sommer er det sønnen, Theodor Salvesen og hans samboer, Selja Ryöppy som kundene møter i butikken.

Theodor Salvesen ble intervjuet av Tove Østby.

+ Ny platting innviet

I ettermiddag ble den nye plattingen i Kjerkgata innviet. Det skjedde med en enkel seremoni med Rørosnytt til stede. Det var Arnfinn Strømmevold, som i sin tid tok initiativet til å sette opp en platting. Denne uken sørget hele Handelstanden og sponsorer for å skifte ut et nokså nedslitt byggverk.

Handelsstandens leder Rikke Lolk Norvik har ledet arbeidet med å få plattingen skiftet ut, og hun sto også for åpningen.

Rikke Lolk Norvik intervjuet av Tore Østby

Handelstandslederen tar «en liten tante Sofie», og har en liten oppfordring å komme med:

– Vær så snill å ikke sykle på den nye plattingen. Det var mye sykling på den gamle, og det er jo for så vidt greit siden den var så slitt. Nå har vi en kjempefin platting, og jeg håper vi kan beholde den slik lenge. Den slites fort i kantene og får mange gummispor hvis det sykles på den. Ikke sykle på den nye plattingen, sier Rikke Lolk Norvik til Rørosnytt.

+ Hiort-kapellet jekket opp

Vaabo Vainomaa er godt i gang med sommerens restaurering av Hiort-kapellet. Denne uken er gravkapellet blitt jekket opp. En viktig del av restaureringsarbeidet er å få opp bunnsvillen, som har forandret stilling i løpet av årene på grunn av is: frysing, smelting – vinter og sommer. 

Dette er et spesielt arbeid for det er ikke mye plass under. Noen steiner – spesielt under støttepunkter – er så store at det ikke er mulig å bevege de. Vaabo bruker jernbanejekker til arbeidet. I tillegg bruker han vanlige jekker som løfter og støtter til steinene er satt på plass. 

Vaabo Vainomaa forteller her om arbeidet han gjør i denne delen av restaureringsprosjektet.

Hiort-kapellet ble satt opp i 1782 – to år før Røros kirke var ferdig. Vaabo tror at den restaureringsjobben han gjør nå aldri har vært gjort tidligere. Muren – tørrmuren – har ikke vært rørt på over 200 år. Vaabo har ikke funnet noen store råteskader i bunnsvillene, men det er blitt for mye bevegelse i løpet av årene. Han håper at det er like lenge til neste gang muren trenger restaurering når drenering rundt bygninga blir utbedret.

Rundt kapellet er det ei vannrennesystem som tar bort regnvann. Det er et gammeldags system som ikke er tett nok for dagens forandrede klimasituasjonen. Nå jobber han med å finne den beste løsningen på dette, for vannet må styres bort fra bygningen. Fra hjørnet på kapellet går vannet i en tunnel til et hjørne på tomten til kapellet. Samtidig må det fjernes jordmasse rundt bygninga – som er vokst nesten 20 cm i løpet av 238 år – og lage et fall ned fra bygningen slik at vannet blir borte fra bygningen og ikke løper inne under kapellet.

-Her skal vi ta med spesialister for å finne den beste løsningen, sier Vaabo, som har jobbet med restaureringen av Hiort-kapellet i flere år. Planen er at arbeidet skal være ferdig i høst. Ulike detaljer på gavlefeltetet av kapellet, som engelen, sandklokken, ljå, hodeskalle – typiske symboler fra denne tiden – har han jobbet med på verkstedet om vinteren.

Restaureringsprosjektet er støttet av Riksantikvaren og Røros kommune.

+ Innstillingen klar til Ren Røros-styre

Etter en prosess med flere møter, har nå valgutvalget kommet med sin innstilling til styremedlemmer i Ren Røros AS. Innstillingen bryter med tidligere tradisjon om å gi disse styreplassene til politikere med lang fartstid. Kandidatene er jobbet fram sammen med Headvisor.

Valgutvalget har kommet frem til følgende forslag på styremedlemmer:

Tina Steinvik Sund Styreleder:

Jan Morten Ertsaas Medlem, Bente Lillestøl Medlem, Stein Inge Liasjø Medlem.

Ann Merethe Lyse Sommerset Varamedlem

Vegard Aune Varamedlem

Tine Steinvik Sund (50) er vokst opp i og bor i Trondheim. Sund har bred erfaring fra styrearbeid og ulike lederposisjoner, med spesielt fokus på teknologi som en viktig del av forbedringsarbeid. Hun har tidligere vært konserndirektør i SpareBank 1 SMN med blant annet ansvar for strategi, forretningsutvikling og forretningsstøtte. Hun har og jobbet som investor i tidligfase teknologiselskap for Intel Capital, basert i London. Annen arbeidserfaring inkluderer strategiansvarlig for et internasjonalt internett-batalingsselskap og konsulent i Accenture. Av utdanning har hun en MBA fra INSEAD i Frankrike og er sivilingeniør i Industriell Økonomi fra NTNU (NTH). Nåværende styreposisjoner er styreleder i Helse Midt-Norge RHF, styreleder i Electronic Chart Centre AS og styremedlem i Argentum Fondsinveteringer AS. har lang erfaring som styreleder og styremedlem i vekslingsfeltet mellom offentlig og private foretak. Sund har vært med på å utvikle digitale vekststrategier internasjonalt, ledet organisasjonsendringsprosjekter, øke salget i nye kanaler i teknologi- og finansielle tjenester, digital transformasjon. Hennes spesialiteter er strategi, innovasjon, operasjonell dyktighet, ventureinvestering med teknologi som en sentral komponent.

Stein Inge Liasjø (48) er bosatt i Trondheim og leder for Aker Solutions virksomhet i MidtNorge. Han har tidligere vært strategi- og kommunikasjonsdirektør i Enova i perioden 2016 til 2019. Før det var han elleve år i Akersystemet, i ulike ledelsesroller, blant annet fem år som landsjef for Aker Solutions i Kina, basert i Beijing. Liasjø har fem års høyere utdannelse innenfor økonomi og medievitenskap fra TØH, NTNU og Universitetet i Oslo. Jan Morten Ertsaas (57) er bosatt pt på Longyearbyen og har bodd lenge i Trondheim. Han har lang erfaring fra internasjonal olje- og gassindustri, blant annet som plattformsjef. Ertsaas har jobbet som investeringsdirektør i Investinor med porteføljeansvar for energi og fornybarsatsning. Han har vært administrerende direktør i Safetec Nordics og Vice President i ABS Consulting. Utdannet sivilingeniør fra NTNU.

Ann Merethe Lyse Sommerset (52) har lang erfaring innen ledelse, innovasjon, digitalisering og kommersialisering av teknologi (operasjonelt og strategisk). Jobber i dag hos TrønderEnergi med ansvar for å bygge opp og kommersialisere nye forretningsområder (fra idè til marked). Sitter i diverse styrer og er fom september 2018 medlem av Digitaliseringsrådet i Norge som gir råd til toppledere innen offentlig sektor om hvordan de kan lykkes med digital transformasjon. Har tidligere vært daglig leder for EGGS Design i Trondheim og har mange års erfaring som direktør for Digital Banking (SaaS) i EVRY Financial Services («fintech»). Et av fotavtrykkene var relatert til utvikling og kommersialisering av første mobilbank i Norge.

Vegard Aune (47) og har vokst opp på Røros, bosatt i Trondheim og hytte på Røros. Han er utdannet Geograf ved NTNU med mellomfag (bachelor) i Statsvitenskap og hovedfag (master) i Geografi. Aune har jobbet 11 år i softwareselskapet Powel som prosjektleder og mellomleder for konsulentmarkedet, salgsapparatet og produktutvikling innen Teknisk Infrastruktur. I 7 år har han vært del av konsernledelsen og plansjef i ALLSKOG. I dag er Aune avdelingsdirektør for omlag 60 ansatte i Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) med ansvar for forskning og kartlegging av dyphavet, kontinentalsokkelen, kystsonen, marine avsetninger, løsmasser/morene og fjellskred inklusive satellittovervåking. Aune har nå i mange år hatt styreverv i softwareselskapet Fram Web i tillegg til verv innen idretten.

Bente Lillestøl (51). Vokst opp på Røros, bosatt i Oslo. Sivilingeniør, bygg og anlegg (NTH). Bred erfaring som prosjektleder i større byggeprosjekter (Munch-museet, Den norske opera mm.), strategiske og operative utviklingsprosjekter og F&U-prosjekter (forskning og utvikling). Solid kompetanse i strategiprosesser og implementering av strategier med tiltak i et stort konsern med desentral styring. Ledererfaring av stabsfunksjoner på skandinavisk nivå med ansvar for HR, HMS og miljø, inkludert informasjon og opplæring. Bred erfaring fra ulike deler av byggenæringen (forvaltning, byggherre, entreprenør samt fagblad). Erfaring fra styrearbeid gjennom styrer i både næringsliv og akademia, samt deltakelse i fagkomiteer. Sitter nå blant annet i forstanderskapet i Rørosbanken. Godt kontaktnett innenfor byggenæringen og tilliggende næringer.

Jan Morten Ertsaas Medlem: Bente Lillestøl Medlem: Stein Inge Liasjø Medlem: Tina Steinvik Sund Varamedlem: Ann Merethe Lyse Sommerset Varamedlem: Vegard Aune

Pride – en feiring av mangfold og kjærlighet

Leserinnlegg fra Mariann Buås-Hansen:


Nå er det endelig tid for en av årets mest betydningsfulle markeringer. Pride er en markering
av at kjærligheten er for alle. Friheten til å elske den man vil er en menneskerett; en
ukrenkelig verdi som Human-Etisk Forbund alltid kommer til å kjempe for.
Som humanister setter vi mennesket i sentrum. Vi er født frie og likeverdige med de samme
rettighetene. Ingen skal måtte skjule hvem de er. Derfor er det viktig at vi minner hverandre
på at vi alle har rett til likestilling og frihet fra diskriminering, uavhengig av livssyn, etnisitet,
funksjonsevne, seksuell orientering, kjønnsidentitet og -uttrykk.
Human-Etisk Forbund har i et brev oppfordret både Røros, Os og Holtålen kommune til å
støtte årets Pride-markering ved å heise regnbueflagget. Støtten til Pride er viktig for å
synliggjøre at alle kommunene her på fjellet er åpen og inkluderende, for absolutt alle. Vi
håper kommunene tar oppfordringen og deltar i feiringen av mangfold og kjærlighet.
Her på Røros var det lokale elektroniske Pride-arrangement siste uka i mai. Nå er det i tillegg
Pride markering sentralt i Oslo fra 19. til 28. juni. Vi håper alle innbyggere viser sin støtte til
Pride disse dagene.
Og husk: små markeringer er like verdifulle som store!

Fra Mariann Buås-Hansen
Lokallagsleder Human-Etisk Forbund Røros Os og Holtålen lokallag

+ Lesekiosken åpnet

Klokken 12.00 i dag ble Røros første lesekiosk åpnet, som 1 av 5 i Trøndelag og 1 av 100 i landet. Lesekioskens fadder er Røros bibliotek.

Lesekioskene er et landsdekkende formidlingsprosjekt, satt i gang av Foreningen !les, og Sparebankstiftelsen DNB. Prosjektet går ut på at de gamle røde nasjonalskattene, telefonkioskene, fylles med andre nasjonalskatter, bøker.

I kiosken kan man bytte bøker, finne nye eller bare legge igjen en annen bok til en ny leser. Målet er å gjøre litteratur og gode leseropplevelser tilgjengelig for det norske folk.

Arrangementet ble gjennomført i henhold til smittevernsregler. Det er satt ut antibac i kiosken.

+ Hestslepp i Sandneset

Det blir hestslepp på Elensetra i Sandneset lørdag. Sleppet skjer klokka 15.00 og de som vil se på oppfordres om å møte opp i god tid. Det er et kvarters gange langs en fjellvei fram til sleppstedet.

I år er det 19. året med hestslepp, og det kommer 9 hester fra forskjellige kanter av landet. Setra er en gammel setervoll som var i drift til midten av 50-tallet. Nå står det en seterbu og en varmebu på stedet, og det er rikelig med sitteplasser og benker.

+ Vil bli NAV-sjef i Midt-Telemark

Kommunalsjef Mona Landsverk har sagt opp sin stilling i Røros kommune, og er på jakt etter ny jobb i hjemtraktene sine i Telemark. Offentlig søkerliste viser at hun er med i kampen om å bli ny NAV-sjef i Midt-Telemark og Nome. Nav varsler snarlig ansettelse.

Nåværende NAV-sjef der har sluttet, og kontoret ledes midlertidig av et annet NAV-kontor i Oslo. Stillingen har vært lyst ut to ganger, og det er nå 44 søkere som kjemper om stillingen. I søkerlisten ligger det både skarpe konkurrenter, og søkere som synes å mangle relevant utdanning og bakgrunn.

NAV Midt-Telemark har to avdelingskontorer, som ligger i Bø og Nome. Mona Landsverk lønnes ut året fra Røros kommune.

– Nåværende leder avslutter i Nav Midt-Telemark i midten av mai. Vi har derfor ønske om en snarlig tilsetning og løsning på en viktig posisjon for stat og kommune i området, sier Tønnessen, sier Nav-direktør i Vestfold og Telemark, Terje Tønnessen, til lokalavisa Varden.

+ NY GIV Røros har åpnet

Klokken 10.00 i formiddag åpnet NY GIV Røros i Kjerkgata 18. Butikken inneholder mest klær fra norske designere, såvel som noen andre driverne også synes er fine. Butikken drives av Inger Klæboe og Bjørn Salvesen, som også driver Gule Huset & NY Norsk Design i Kjerkgata 19 & 21. I dag åpnet de sin tredje klesforretning i Kjerkgata.

I første omgang er butikken tenkt fram til midten av august, men går den bra kan man tenke seg permanent drift. Drivere av butikken i sommer er sønnen, Theodor Salvesen og hans samboer, Selja Ryöppy. De er begge studenter, men har i tillegg en mangfoldig arbeidserfaring bak seg fra både butikk og andre serviceyrker.