Vaabo Vainomaa. Foto: Tove Østby

+ Hiort-kapellet jekket opp

Domus teaser

Vaabo Vainomaa er godt i gang med sommerens restaurering av Hiort-kapellet. Denne uken er gravkapellet blitt jekket opp. En viktig del av restaureringsarbeidet er å få opp bunnsvillen, som har forandret stilling i løpet av årene på grunn av is: frysing, smelting – vinter og sommer. 

Dette er et spesielt arbeid for det er ikke mye plass under. Noen steiner – spesielt under støttepunkter – er så store at det ikke er mulig å bevege de. Vaabo bruker jernbanejekker til arbeidet. I tillegg bruker han vanlige jekker som løfter og støtter til steinene er satt på plass. 

Vaabo Vainomaa forteller her om arbeidet han gjør i denne delen av restaureringsprosjektet.

Hiort-kapellet ble satt opp i 1782 – to år før Røros kirke var ferdig. Vaabo tror at den restaureringsjobben han gjør nå aldri har vært gjort tidligere. Muren – tørrmuren – har ikke vært rørt på over 200 år. Vaabo har ikke funnet noen store råteskader i bunnsvillene, men det er blitt for mye bevegelse i løpet av årene. Han håper at det er like lenge til neste gang muren trenger restaurering når drenering rundt bygninga blir utbedret.

Rundt kapellet er det ei vannrennesystem som tar bort regnvann. Det er et gammeldags system som ikke er tett nok for dagens forandrede klimasituasjonen. Nå jobber han med å finne den beste løsningen på dette, for vannet må styres bort fra bygningen. Fra hjørnet på kapellet går vannet i en tunnel til et hjørne på tomten til kapellet. Samtidig må det fjernes jordmasse rundt bygninga – som er vokst nesten 20 cm i løpet av 238 år – og lage et fall ned fra bygningen slik at vannet blir borte fra bygningen og ikke løper inne under kapellet.

-Her skal vi ta med spesialister for å finne den beste løsningen, sier Vaabo, som har jobbet med restaureringen av Hiort-kapellet i flere år. Planen er at arbeidet skal være ferdig i høst. Ulike detaljer på gavlefeltetet av kapellet, som engelen, sandklokken, ljå, hodeskalle – typiske symboler fra denne tiden – har han jobbet med på verkstedet om vinteren.

Restaureringsprosjektet er støttet av Riksantikvaren og Røros kommune.

Facebook
Twitter
LinkedIn