+ Bilfører kortløs på grunn av fart

UP hadde atferdskontroll på Røros i ettermiddag. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

En bilfører fikk førerkortet beslaglagt av UP etter trafikkontroll på Røros i dag. Bilføreren ble anmeldt på grunn av høy fart i 80-sona, og mistet førerkortet på grunn av orikker.

UP har gjennomført kontrolle i 30-sone og 80-sone i dag. I 30-sona ble det delt ut to forenklede forelegg for fart og mobilbruk.

Ingen covid-19 på Røros i dag.

Kommuneoverlege Anne Lajla Westerfjell Kalstad har slått til med en ny melding om at det heller ikke i dag er påvist noen med covid-19 på Røros.

I Norge er det i dag registrert 54 nye smittede, og en person er død som følge av covid-19. Det er nedgang i antall innlagte på sykehus, antall på intensivavdeling og antall i respirator.

Samtidig som utviklingen ser ut til å gå veldig i riktig retning i Norge, er det en dramatisk forverring mange steder i verden. Sverige ser fortsatt ut til å slite med å få kontroll over pandemien. Det er ikke registrert noen nye smittetilfeller i Jämtland og Härjedalen i dag.

Høyres fritt skolevalg-tvang truer de videregående skolene i Trøndelag

 Leserinnlegg av Hanne Moe Bjørnbet, Vebjørn Gorseth og Bente Estil

Det norske samfunnet er i ferd med å åpnes sakte men sikkert opp, etter at regjeringa den 12. mars innførte tiltak som er de mest inngripende vi har sett i Norge i fredstid. Det vil ta lang tid før vi har full oversikt over konsekvensene Korona-krisa får for enkeltmennesker, kommuner og næringsliv. I skrivende stund har vi en ungdomsledighet på 12% i Trøndelag. 

Mens Norge er i en dyp økonomisk krise, og diskusjonen om hvordan vi skal reise oss så vidt er i gang, så bruker regjeringa tid på innføre såkalt «fritt skolevalg» i videregående skole. Senest 24. april stemte regjeringspartiene ned forslag fra Arbeiderpartiet om at fylkene selv skal få velge inntaktsordning.  «Fritt skolevalg», som velgerne i Trøndelag forkastet klart og tydelig da de gikk til stemmeurnene for litt over et halvt år siden, skal nå tvinges på oss fra statlig hold. Vi som kjenner Trøndelag, geografien, demografien og næringslivets behov, skal altså ikke lenger få ta beslutning om noe som har stor betydning for skoletilbudet til elevene våre.  

For såkalt «fritt skolevalg» er ikke spesielt fritt. Det er karakterbasert. Dette favoriserer de flinkeste og mest ressurssterke, på bekostning av flertallet av elever i Trøndelag. Og i et fylke med mange små distriktsskoler, så trues både linjetilbud og i verste fall hele skoler. Og det igjen truer tilgangen til nødvendig arbeidskraft for våre verdiskapende bedrifter, og for de offentlige tjenestene i distriktet. 

Vi må dessverre regne med at en del av de jobbene som forsvinner under krisa, ikke kommer tilbake. Da må det skapes nye arbeidsplasser, og folk må tilbys kompetansebygging og omskolering.

Her mener Arbeiderpartiet at de videregående skolene, og Trøndelag høyere yrkesfagskole (tidligere Fagskolen) har en nøkkelrolle. Skal vi få til dette må vi ha skoler nært der verdiene skapes, og linjetilbud som står i stil med næringslivets behov. 

Da har vi ikke råd til et ideologisk eksperiment fra en regjering som ikke forstår landet de styrer. 

Tilbakemeldingen er klar, fra elever, lærere, kommunene gjennom KS, fylkeskommunene, og partene i arbeidslivet, LO og NHO. Dette er ikke det vi trenger!

At regjeringen likevel skal presse igjennom et forslag som så til de grader truer de videregående skolene i Trøndelag, i ei tid hvor vi trenger dem mer enn noen gang, er rett og slett sjokkerende.

Hanne Moe Bjørnbet
Vebjørn Gorseth
Bente Estil
Arbeiderpartiets utdanningsfraksjon,
Fylkestinget

+ Slipper tilsyn fra Fylkesmannen

Det er gjort endringer i planlagte tilsyn med kommunene på grunn av covid-19. Fylkesmannen vil la kommunene slippe forstyrrelser i arbeidet for å kunne ha fokus på tiltak mot pandemien. Dermed får også kommuneledelsen i Røros kommune færre tilsyn å bekymre seg for

Hensynet til smittevern og kapasitet i kommunene, innebærer store endringer i tilsynsaktiviteten for 2020. Mange av Fylkesmannen i Trøndelag sine planlagte tilsyn med kommunene er, eller vil bli, flyttet i tid. En del tilsyn blir også avlyst. Et planlagt tilsyn med tilgjengeligheten med sosiale tjenester i Røros kommune, som var planlagt 26. – 28. mai er utsatt.

Fylkesmannen i Trøndelag vil ikke gjennomføre planlagte tilsyn rettet mot kommunene som innebærer fysisk oppmøte før sommeren. Tilsynsaktiviteten utover høsten blir vurdert nærmere.

Det pågår likevel en del kontroll- og tilsynsaktivitet rettet mot kommunene. Dette gjelder blant annet avslutning av tilsyn som startet før pandemien brøt ut. Noen nye tilsyn og undersøkelser gjennomføres også, men da ved dokumentgjennomganger, egenvurderinger og bruk av digitale verktøy fremfor fysisk oppmøte i de enkelte kommuner. Dette gjelder eksempelvis for kontroller innen landbruksforvaltningen. Fylkesmannen er i dialog med den enkelte kommune om hva som er gjennomførbart og mulig ut fra kommunens kapasitet.

– Fylkesmannen gjennomfører fremdeles hendelsesbaserte tilsyn som følge av at vi mottar risikoinformasjon på enkeltområder innenfor våre fagområder. Terskel for å opprette nye hendelsesbaserte tilsyn kan likevel være noe endret/hevet som følge av pandemisituasjonen, men dette vil variere fra fagområde til fagområde, skriver Fylkesmannen i en mail til Rørosnytt.

Korona-veileder for luftfarten er klar

Pressemelding fra Samferdselsdepartementet

Nå er veilederen for hvordan flyselskapene kan sikre nødvendige smitteverntiltak klar.
– I et langstrakt land som Norge er luftfarten en viktig del av transporttilbudet. Det skal være trygt å reise med fly, og både de reisende og de ansatte skal føle seg trygge for smitte både på i lufte og på bakken. Derfor er det viktig at vi nå får på plass en veileder for luftfarten, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide. – Tydelige anbefalinger for smittevern gjør at flyselskapene kan drive sin virksomhet på en trygg måte overfor de reisende. Derfor kan vi nå endre tiltakene gradvis og kontrollert, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.Veilederen er utgitt av Helsedirektoratet, og er basert på faglige vurderinger levert av Folkehelseinstituttet i samarbeid med Luftfartstilsynet. Den gir konkrete råd for hvordan virksomhetene i luftfarten kan sørge for smittevernfaglig drift.

Gode rutiner og hygienetiltak
Et av de viktigste rådene i veilederen er at passasjerer og ansatte følger de generelle rådene om hånd- og hostehygiene, og at alle som er syke holder seg hjemme. Videre er det viktig med godt renhold.På flyplasser og under flyreiser er det gode muligheter for å sørge for at de generelle smittevernanbefalingene kan etterleves både før, under og etter reisen. Med gode rutiner vil man redusere bevegelse og kontakt mellom personer.

Ett tomt sete mellom hver passasjer
I flykabinen god utskiftning og filtrering av luften, og det er mulig å begrense kontakten mellom ansatte og passasjerer. Derfor kan helsemyndighetenes generelle anbefaling om minst en meters avstand mellom personer fravikes. Ett tomt sete mellom hver passasjer gir tilstrekkelig avstand, og det samme gjør midtgangen.Det er ikke nødvendig å legge inn ekstra avstand mellom seteradene i flyets lengderetning, på grunn av utskiftning og filtrering av luften, luftstrømmens retning og på grunn av barrieren som seteryggen utgjør. Reisende som tilhører samme husstand kan sitte ved siden av hverandre.Videre bør rutiner for ombordstigning og ilandstigning planlegges og organiseres godt, for eksempel gruppevis per rad og med god avstand. Bruken av håndbagasje som ikke kan plasseres under setet bør begrenses, og matservering bør unngås, eller maten bør deles ut på forhånd.

Sjekklister for tiltak på flyplassInnsjekkingsautomater, minibanker og selvbetjent bagasjeinnlevering
Sikre avstand mellom passasjerer i kø og mellomautomater/skranker (annenhver)Oppfordre til innsjekk på telefonSett opp hånddesinfeksjon til kunderForsterket renhold på hyppig berørte punkter

Innsjekkingsskranker, serviceskranker og gater
Sikre avstand mellom passasjerer i kø og mellom skrankerHolde avstand mellom skranker (annenhver)Montering av pleksiglass for å beskytte ansatteSett opp hånddesinfeksjon til kunderForsterket renhold på hyppig berørte punkter

Heiser, rulletrapper, rullebånd osv
Maks antall passasjererOppfordre passasjerer til å holde avstand (plakater)Forsterket renhold på hyppig berørte punkter

Sikkerhetskontroll, toll, passkontroll
Sikre avstand mellom passasjerer i kø og mellom rekkeneMontering av pleksiglass for å beskytte ansatteSett opp hånddesinfeksjon til kunder før kontrollenForsterket renhold på hyppig berørte punkter

Bagasjeutlevering
Sikre avstand mellom passasjererSett opp hånddesinfeksjon til kunder før bagasjeutleveringForsterket renhold på hyppig berørte punkter

Venteområder
Øk avstand ved å bruke annenhver stolForsterket renhold på hyppig berørte punkter

Kaféer og restauranter
Øk avstand ved å bruke annethvert bordSett opp hånddesinfeksjon til kunderRestauranter må ellers følge krav til virksomheter hvor det serveres matForsterket renhold på hyppig berørte punkterKontantløs/kontaktløs betaling

Butikker og kiosker
Sikre avstand mellom kunderMontering av pleksiglass for å beskytte ansatteSett opp hånddesinfeksjon til kunderForsterket renhold på hyppig berørte punkterKontantløs/kontaktløs betaling

Fellesområder (lekerom, stillerom)
Lekerom bør stengesSikre avstand mellom personer/maks antall av gangenSikre hyppig renhold på hyppig berørte punkterSett opp hånddesinfeksjon

Toaletter
Hyppig renholdBruk papirhåndklær, ikke lufttørkerAngi maks antall inne på toalettet

Ombordstigning og ilandstigning
Sikre god organisering og planleggingLegg inn godt med tid, og utfør ombordstigning/ilandstigning puljevis/radvisFyll opp flyet i rekkefølge slik at passasjerer ikke må kryssehverandrePassasjerer må bli sittende til det er deres tur til å gå ut av flyetSikre avstand mellom passasjerer og mellom passasjerer og ansatteTilby hånddesinfeksjon til passasjerer før påstigning og ved avstigning

Buss til og fra fly
Sikre god organisering og planleggingSikre tilstrekkelig kapasitet for å opprettholde avstand

Sitteplasser i flyet
Passasjerer som ikke er i samme husstand skal sitte på annethvert seteRengjøring av felles berøringspunkter, inkludert setebelter, armlener, bord og annet.

Bagasje på flyet
Begrens bruk av håndbagasje i kabinen som ikke kan plasseresunder setet.

Matservering
Unngå matservering ellerDel ut porsjonert mat og drikke på forhånd eller under påstigningToaletterEt toalett bør reserveres for ansattePassasjerer oppfordres til å bruke nærmeste toalettUnngå køHyppig renhold

Passasjerer med behov for assistanse
Sørg for god håndhygiene før og etter kontakt med den som skal ha assistanseMunnbind vurderes i hvert enkelt tilfelleRullestoler osv rengjøres etter bruk

Spesielt for ansatte
Hold god avstand til passasjerer ved på‐ og avstigningReduser unødvendig kontakt med passasjererOrganisér de ansatte slik at de håndterer ulike deler av kabinenHolde avstand til andre ansatte der det er mulig