Mens koronaviruset rir verden, er Røros kommune midt opp i sitt største byggeprosjekt noensinne. Ruta Entreprenør AS bygger Øverhagaen Bo- Helse og Velferdssenter med en prislapp på 245 millioner eksklusive mva. Noen bygningsarbeidere i karantene, og en tømrer med symptomer, som det ventes på prøveresultater for er status nå, og bygging pågår som planlagt.
– Vi forsøker så godt vi kan å holde hjulene i gang. Målet generelt er å holde så mye av samfunnet som mulig i gang innenfor de rammene vi har. Foreløpig går bygginga ettter planen, Det oppstår selvfølgelig noen utfordringere underveis. Entreprenøren følger nasjonale retningslinjer. Det er ingen fysiske møter, og alle som jobber på bygget er isolert fra andre virksomheter i området. Det er satt ut en rekke spritdispensere på byggeplassen og vasking er intensivert. Det for tidlig å si om fastsatt tidspunkt for ferdigstillelse er mulig å nå. Vi vet mer om dette uka før påske, sier virksomhetsleder tekniske områder Dag Øyen til Rørosnytt.
Karantenene som er satt inn for noen av arbeiderne henger sammen med at de har kommet til Røros fra utlandet.Tre arbeidere, som kom fra Polen kommer ut av karantene om tre dager, og flere arbeidere er fortsatt i karantane. Det er mange lokale bygningsarbeidere, og det øker tryggheten. Selv om firma utenfra har anbudene, er det mange lokale arbeidere som leies inn.
– Ruta har opptrådt veldig ryddig. På byggeplassen jobber flere fagområder sammen, og alle er avhengig av at alle fagområdene holder hjulene i gang. Det er sårbart, men går ganske greit enda, sier Dag Øyen.
Det er fortsatt ikke påvist et eneste tilfelle av Covid-19 i Røros kommune, melder kommuneoverlege Anne Lajla Westerfjell Kalstad. Heller ikke i nabokommunene er det påvist nye tilfeller av smitte.
Dermed står vi fortsatt med et smittetilfelle hver i Holtålen, Alvdal og Engerdal.
Det er ikke oppgitt hvor mange som er testet hittil. De viktigste tiltakene er fremdeles de enkle rådene om god håndhygiene, hoste i albuen og begrense sosial aktivitet, heter det i pressemeldingen fra Røros kommune.
På Røros legesenter får vi mange henvendelser fra folk som har spørsmål om koronaviruset. Vi skjønner godt at våre innbyggere synes det kan være vanskelig å forholde seg til mange beskjeder og mye informasjon fra ulike hold.
Vi har laget en kort oversikt over noen av de vanligste spørsmålene vi får fra dere, og håper dette kan være til hjelp for deg (vi oppdaterer informasjonen på denne siden løpende).
Jeg har ingen symptomer, bør jeg testes for sikkerhets skyld? Nei. Personer uten symptomer skal ikke testes for koronasmitte.
Hvem blir testet for koronaviruset? Nå er vi i en fase der det er viktig å hindre at personer i sårbare grupper blir smittet, og at spredning ikke skjer ved helseinstitusjoner som f eks. sykehjem.
Vi tester personer med symptomer på akutt luftveisinfeksjon (som betyr at du har minst et av disse symptomene: feber, hoste eller kortpustethet), og som oppfyller disse kriteriene:
pasienter med behov for innleggelse
pasienter/beboere i helseinstitusjoner
ansatte i helsetjenesten som har pasientnært arbeid. Denne gruppa kan vurderes for testing også ved mildere akutte luftveissymptomer som har vart over 2 døgn
personer over 65 år som har underliggende kronisk sykdom som; hjerte- og kar sykdom, diabetes, lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk
personer som har vært i nærkontakt med noen som er bekreftet smittet av koronaviruset (denne gruppa kan nedprioriteres ved mangel på testutstyr)
personer som har vært utenlands
Hvem er det som bestemmer om jeg skal testes eller ikke? Det er vakthavende lege som bestemmer hvem som skal testes.
Når skal jeg sette meg selv i hjemmekarantene? Du skal sette deg selv i hjemmekarantene dersom:
du har vært i nærkontakt med en person som har fått påvist koronasmitte
du har vært i utlandet
studenter fra Bergen, Oslo, Trondheim og Tromsø, samt skoler ellers i landet der det er påvist koronasmitte (på skolene/universitetene), skal sitte i karantene i 14 dager etter hjemkomst til Røros og Holtålen
Jeg har fått symptomer på luftveisinfeksjon mens jeg satt i karantene, hva gjør jeg? Hvis du har vært i hjemmekarantene og får symptomer på luftveisinfeksjon, skal du sette deg selv i hjemmeisolering. Du skal være hjemmeisolering frem til legen sier at du er smittefri, normalt 7 dager etter at du er frisk.
Når skal jeg sette meg selv i isolasjon hjemme? Du skal være i hjemmeisolering hvis:
du har fått påvist koronaviruset, men ikke har behov for å legges inn på sykehus
du har symptomer på luftveisinfeksjon og venter på svar på om du er smittet eller ikke
du er i karantene hjemme og utvikler symptomer på luftveisinfeksjon
Jeg har vært forkjølet. Hvor lenge må jeg holde meg hjemme etter dette? Alle med symptomer på akutt luftveisinfeksjon bør være hjemme helt til de har hatt minst ett døgn helt uten symptomer.
Jeg har vært utabygds, men ikke utenfor Norge. Hva bør jeg gjøre? Våre anbefalinger for innbyggere fra Røros og Holtålen er:
De som ikke kommer omfattes av karantenereglene bør som resten av befolkningen holde avstand og unngå store folkemengder. Ikke besøke personer med alvorlig sykdom og eldre over 65 år. God hånd- og hostehygiene anbefales sterkt.
Hvis du er frisk og må på jobb, så kan du gå på jobb.
Ved luftveissymptomer (forkjølelse) skal man være hjemme fra jobb så lenge man har symptomer + en dag i tillegg etter at du symptomfri.
Ukependlere fra Røros og Holtålen skal ikke karantene, og kan jobbe så lenge de ikke har symptomer på akutt luftveissykdom.
Kan jeg være på hytta mi på Røros? Det er ikke lov til å benytte hytte i annen kommune enn den man selv bor i til vanlig. Les mer her: Regjeringen innfører hytteforbud
Hvis du har smittevernutstyr du kan avse vil kommunen gjerne ha det. Slik situasjonen er i dag er det vanskelig å skaffe slikt utstyr fra leverandører, og ved et eventuelt utbrudd vil kommunen ha et stort behov for dette utstyret.
Type utstyr
Slikt utstyr kan for eksempel være:
smittevernutstyr
ånderettsvern
munnbind
Hvem kan ha slikt utstyr
Tannleger, bønder eller andre kan ha slikt utstyr liggende.
Kontaktinformasjon
Har du utstyr du kan donere til kommunen ta kontakt med Frode Bukkvoll. frode.bukkvoll@roros.kommune.no eller telefon 95 83 15 38.
1. Lag struktur og forutsigbarhet i hverdagen. Prøv å holde leggetid og stå-opp tid mest mulig likt en vanlig skoledag. 2. Gjør skole-oppgaver eller andre oppgaver først og spar Tv-spill til ettermiddagen. Da opprettholdes motivasjonen for skolearbeid bedre 3. La barna få pauser i løpet av dagen. I pausene bør barna få frisk luft. Gå gjerne gå en tur med en venn eller en skitur. Lek gjerne 2 og to sammen 4. Ikke ha for høye forventninger til alt som skal gjøres. 5.Fokuser på positive ting familien kan gjøre sammen. 6. Husk at du som forelder er en rollemodell for barna. Hvordan du håndterer stress, hvordan dere voksne snakker om sitasjonen og hvordan dere reagerer vil påvirke barna. 7.Legg konfliktfylte temaer til side. 8.Gi oppmerksomhet til atferd du ønsker mer av 9. Gjør ditt beste og gi slipp på dårlig samvittighet 10. forsøk å skape rom for alenetid og sammen-tid
Ta kontakt med helsestasjon, lege og BUP dersom du blir bekymret for ditt barns psykiske helse.
Røros lufthavn er blant de av landets flyplasser som fortsatt holdes åpen med et fungerende rutetilbud. Lufthavnrådet v/ leder Isak V Busch har i forrige uke vært i kontakt med samferdselsdepartementet angående rutetilbudet Røros-Oslo i den spesielle tiden vi nå er inne i.
Air Leap sendte i forrige uke et forslag på et endret ruteprogram til samferdselsdepartementet som innebærer en sammenkobling av den subsidierte ruten Oslo-Røros og den kommersielle ruten OsloØrland for en periode på 2 mnd.
Det betyr fortsatt to daglige frekvenser Røros-Oslo, Oslo-Røros. Samferdselsdepartementet tok en beslutning om dette på fredag 20/3 som innebærer en foreløpig godkjennelse for et tilpasset ruteprogram inntil 2 mnd., med forbehold om at dette kan ender seg.
Tiltaket kan avhjelpe nedgangen i antall passasjerer, og vil bidra til å lette arbeidsvilkårene for operatøren som skal fly Oslo-Røros de neste årene. Rent praktisk innebærer dette en rotasjon mindre på søndager, og et rutetilbud som vil se slik ut fra og med 1. april: Røros – Oslo 06.55 – 16:35. Oslo – Røros retning 9:30 og 18:15.
Luthavnrådet er opptatt av at vi skal ha et velfungerende flytilbud både under denne krisetiden, av hensyn til nødvendig vare- og persontransport, og også for tiden som kommer.
Rob Veldhuis (H) spør ordføreren om det er mulig å gjøre om reguleringsplan for Amneushagan slik at det blir mulig også å bygge fritidsboliger der. Da saken var oppe til politisk behandling, ble vedtaket en reguleringsplan som kun tillater boligbygging. Røros hotell søket om å få bygge ut området med en 50/50 blanding mellom fritids- og boligbebyggelse.
Bakgrunnen for forslaget er å gi Røros Hotell en større mulighet til å bygge opp igjen virksomheten når Korona-krisen er over.
Vi gjengir hele spørsmålet til ordføreren:
Spørsmål til Ordføreren.
At vi i lokal samfunnet vårt, i likhet med mange andre kommuner, nå står ovenfor store utfordringer det er ikke en hemmelighet. Alle opplever praktiske utfordringer i det daglige og mange frykter enda større utfordringer på lengre sikt. Ingen vet hvordan det hele kommer til å utvikle seg de neste dagene, ukene, månedene og årene…
Vi kan bare ane hva som venter i andre enden av denne krisen vi opplever nå. Røros Kommune har ikke muskler til å bidra stort økonomisk men Røros Kommune har andre muligheter! Vi må etter min mening sette inn tiltak der vi kan for å gi næringslivet vårt og dermed indirekte befolkningen vår en så godt som mulig utgangspunkt for å bygge opp igjen og videreutvikle virksomhetene sine og dermed lokalsamfunnet vårt når vi kan tilbake til normalen igjen.
Per dags dato vet vi ikke hva som trengs mest og hva som er best å satse på, derfor må tiltakene utformes slik at næringslivet har mest mulig fleksibilitet! For eksempel vet vi ikke om det i andre enden av krisen er bruk for flere eneboliger/leiligheter eller flere fritidsboliger/fritidsleiligheter. Ingen som har fasiten men det handler om å være forberedt på begge deler mener jeg. Vi trenger all form av verdiskapning i framtiden.
Jeg lurer på om Ordføreren kan tenke seg å be Planutvalget å gjøre om vedtaket sitt om høringen i sak 2/20 reguleringsplan for Amneushagan slik at hotellets opprinnelige plan for området tas til etterfølge og legges ut til høring slik at det blir muligheter for en 50/50 blanding fritids- og boligbebyggelse i stede for at kun boligbebyggelse tillates. Dette vil kunne forkorte hele prosessen og fremskynde verdiskapningen knyttet til området. En slik endring koster ikke mye for Røros Kommune men denne fleksibiliteten kan værende helt avgjørende for hotellet og tilknyttede arbeidsplassene fremover.
Fylkesmannen har kalt inn kommunene i Trøndelag til informasjons- og samhandlingsmøte i dag. Det er kommunedirektørene i alle fylkets kommuner som er kalt inn til videomøte om koronautbruddet. Kommunedirektøren står fritt til å ta med seg andre fra kommunens ledelse inn i møtet.
Hensikten med møtet er å bidra til mest mulig felles situasjonsforståelse, se til at viktige ressurser finner hverandre og identifisere mulige utfordringer i tiden som kommer.
Som bindeleddet mellom kommunene og sentrale myndigheter formidler Fylkesmannen informasjon til kommunene fra nasjonale myndigheter, men melder også tilbake viktige spørsmål og innspill fra kommunene til sentrale myndigheter.
Trønderske småbedrifter og enkeltpersonforetak får en utstrakt hånd i en vanskelig tid. Ni millioner kroner foreslås puttet inn i den fylkeskommunale ordningen «BIO Trøndelag».
Gjennom BIO Trøndelag kan aktørene søke om midler til bedriftsintern opplæring (BIO), som et tiltak for å styrke kompetanse for å motvirke en krevende markedssituasjon. Ordningen skal utvikles i samarbeid med næringslivet og kompetanse-tilbyderne i Trøndelag.
Det innstilles på at ordningen skal prioritere småaktører i spesielt utsatte bransjer. I første rekke gjelder det opplevelsesnæringer, reiseliv, kulturnæringer og småskalamatprodusenter samt mat- og restaurantbransjen.
Politisk behandling tirsdag
Førstkommende tirsdag behandles forslaget i fylkesutvalget i Trøndelag fylkeskommune. Målet er å få opp ordningen så raskt som praktisk mulig.
Mandag gjennomførte fylkeskommunen et samhandlingsmøte med NHO, LO, KS, Innovasjon Norge, NAV og de sentrale finansaktørene i fylket. Planene for BIO Trøndelag ble godt tatt imot av aktørene.
– Dette er nok et eksempel på at samarbeidet mellom partene fungerer når det virkelig gjelder. Vi er på vegne av bedriftene svært fornøyd med at dette kommer og at det vil bli rigget for å raskt kunne komme til nytte for ansatte og bedrifter, sier regiondirektør Tord Lien i NHO Trøndelag.
Det skal lages et eget søknadsskjema for BIO Trøndelag i portalen regionalforvaltning.no, og ordningen skal være både effektiv og attraktiv for målgruppa.
– Tilbydere av etter- og videreutdanning må også forberede seg på oppdrag, samtidig som fylkeskommunen kan bidra til å samordne kompetansetilbud til bedrifter med like opplæringsbehov, sier fylkesrådmann Odd Inge Mjøen i Trøndelag fylkeskommune.
Gjennom regionreformen fikk fylkeskommunene styrket den kompetansepolitiske rollen. For 2020 fikk Trøndelag opprinnelig 4,75 millioner statsbudsjett-kroner til ordningen bedriftsintern opplæring, som tidligere ble administrert av NAV. Den nasjonale BIO-bevilgningen er økt med 50 millioner kroner for 2020, som 1 av 10 prioriterte tiltak i regjeringens første tiltakspakke i korona-situasjonen. Av den samlede bevilgningen på 105 millioner kroner får Trøndelag om lag ni millioner kroner til BIO Trøndelag.