+ Ingen Koronatiltak i Härjedalen

Kontrasten er stor mellom et nedstengt Røros og et vidåpent Härjedalen. I vår nabokommune i øst er så vidt Rørosnytt kjenner til alt åpent. Til og med legekontorene er like åpen som før, og de som har symptomer på smitte er like velkommen som andre. Samtidig strømmet i dag Harryhandlende fra vår side over grensa. Det kan se ut som smittevernet rundt Røros har et stort ukontrollert hull.

Det er uklart om det er registrert smittede i Härjedalen. Det er bekreftet 11 smittede i Jämtlands län. Det første tilfellet ble bekreftet 11. mars. På Jämtlands Läns hjemmeside advares det mot å tro på rykter om viruset. Tiltakene som er satt inn hos søta bror, begrenser seg til at høyskoleeksamen i vår er avlyst, og egenmeldingstiden for syke arbeidstakere utvides til 14 dager. Statsministeren i Sverige varsler imidlertid sterkere tiltak etter hvert.

– Det kommer att vara tufft, vi har en svår tid framför oss, men jag är övertygad om att vi kommer ta oss igenom det här, sa Stefan Löfven på en pressekonferanse i kveld.

Mens norske alpinanlegg har stengt ned, melder alpinanleggene på andre siden av grensen om fine snøforhold og åpne bakker. Det kan se ut som broderfolkene lever i hver sin verden, selv om de er naboer.

Viktig informasjon om hjemmekarantene og isolasjon

Pressemelding fra Røros kommune

Du skal i hjemmekarantene hvis du har vært i nærkontakt med en person med koronaviruset (covid-19), eller har vært i på reise utenfor Norden de siste 14 dagene.

Du skal i hjemmeisolasjon hvis det er mistanke om at du har smitte eller du har fått bekreftet covid-19.

Hjemmekarantene

Du kan gå ut av eget hjem, men det anbefales at du unngår nær kontakt med andre. Det omfatter å:

  • ikke gå på jobb eller skole
  • unngå reiser og ikke ta offentlig transport
  • unngå andre steder der man lett kommer nær andre

Da nærkontakter ikke har symptomer, ansees de å utgjøre en lav risiko for videre smitte. Det er derfor ikke nødvendig for deg og husstandsmedlemmer å følge spesielle råd for beskyttelse ut over håndhygiene og andre grunnleggende smitteverntiltak. God håndhygiene med hyppig håndvask med såpe og vann anbefales, spesielt etter toalettbesøk, før matlaging og før måltider.

Her kan du lese mer om hva du har lov og ikke lov til å gjøre ved hjemmekarantene. 

Hjemmeisolasjon

Hjemmeisolering betyr at du skal holde deg hjemme. Du skal ikke selv gå i butikk eller lignende. Legen skal i samråd med kommunelegen vurdere hvem som kan hjelpe deg med nødvendige innkjøp. Avhengig av situasjonen, kan det være en nabo eller andre, for eksempel hjemmetjenesten.

Her kan du lese mer om regler ved hjemmeisolering.

Bor du sammen med en som har koronaviruset? 

Dersom du bor sammen med en som er syk med covid-19, regnes du som nærkontakt og bør ha hjemmekarantene.

Nærkontakter behøver ikke å bruke beskyttelsesutstyr i hjemmet, men hvis mulig anbefales det å begrense nær kontakt med personen som er hjemmeisolert. Du skal være i karantene frem til isolasjonen av den syke oppheves og minimum 14 dager etter karantenen startet.

Her kan du lese de anbefalte rådene for deg som husstandsmedlem av en koronasmittet.

Reis hjem fra hytta hvis du er frisk

Pressemelding fra Røros kommune

Hvis du er frisk, og ikke har fått symptomer bør du reise hjem. Selv om du er frisk nå, kan du få smitte. Hvis du blir syk trenger du helsehjelp. Det er viktig at du oppholder deg der du har ditt primære helsetilbud.

Bli på hytta hvis du er i karantene eller isolasjon

Hvis du er i karantene eller er isolert må du bli på hytta ut karantenen eller isolasjonen. Det er viktig at du ikke smitter andre. Når du er ferdig med karantene, bør du reise hjem.

Det er særdeles viktig at du følger rådene for personer som er i karantene eller isolasjon. Rådene kommer fra helsemyndighetene.

Er dere flere på hytta? Da skal alle følge rådene fra helsedirektoratet.

Regler for personer i karantene

Regler for personer i isolasjon

Vi er en liten kommune med et begrenset helseapparat

Ved et smitteutbrudd, vil vi ha problemer bare med å ta vare på lokalbefolkninga. Luftambulanse og redningstjeneste vil også ha begrenset kapasitet ved et utbrudd.

+ Midt i smittefri flik av Norge

Selv om Norge kan se ut til å få kontroll på koronasmitten, er det mange kommuner som nå har fått påvist smitte. Røros ligger midt i en flik av Norge, som enda ikke har fått påvist noen smittede. De nærmeste kommunen med smitte påvist, er Selbu og Oppdal. Litt flaks er nok inne i bildet her. Det kunne nok sett annerledes ut, om en eller flere med smitte hadde kommet på martna.

I Oppdal er det påvist smitte hos tre personer, og for Selbu er tallet en. I kommunene Tydal, Holtålen, Midtre Gauldal, Melhus, Skaun, Orkland, Rindal, Rennebu, Os, Tolga, Tynset, Folldal, Alvdal, Engerdal, Trysil, Stor-Elvdal, Rendalen og Åmot er det så langt ikke påvist smitte.

Det kan være mørketall, siden få er testet i disse kommunen. Grunnen til at få er testet i disse kommunene så langt, er at det ikke har dukket opp tilfeller, der det er grunnlag for testing etter gjeldende retningslinjer. Målet om 0-smitte står ved lag, i det vi er i ferd med å legge fredag 13. mars 2020 bak oss.

Oppdatering: I dag 14. mars, ble den første bekreftet smittet på Tynset.

+ Tollen holder koken

Tollstasjonen på Vauldalen opprettholder aktiviteten under koronakrisen. Tollerne er i sving over hele landet, bortsett fra Drammen, der for mange tollere er i karantene. Også på tollen er det nå fokus på å hindre smitte.

Tolletaten er på lik linje med resten av samfunnet påvirket av tiltakene som er iverksatt for å dempe spredning av koronaviruset. Etaten har over tid planlagt for denne utviklingen, og har satt i verk en rekke tiltak for å håndtere situasjonen.

Ansatte i Tolletaten er på lik linje med resten av landet rammet av smitte, karantene eller av at skoler og barnehager nå er stengt. Dette har vi lagt planer for og håndterer fortløpende.

– Pr. 13. mars er 120 av 1500 ansatte i isolasjon eller karantene som følge av helsemyndighetenes føringer eller etter beslutning av oss som arbeidsgiver for å håndtere situasjonen med hensyn til smittevern eller beredskap. Vi er forberedt på at dette tallet vil stige, sier tolldirektør Øystein Børmer. Ansatte med hjemmekontor er ikke medregnet.

Redusert reiseaktivitet inn i landet, spesielt på lufthavnene, gjør at trykket på Tolletatens kontrollressurser blir redusert. Ytterligere innskjerpinger i innreisereglene vil bidra til at etatens utholdenhet styrkes ytterligere.

– Varestrømmen inn til landet øker nå noe på enkelte grenseoverganger, og det er viktig for forsyningssikkerheten i Norge at ordinær vareflyt opprettholdes, sier Børmer.

– Vi iverksetter smittereduserende tiltak på tollstedene, som å begrense antallet mennesker som slippes inn samtidig i våre lokaler, sier Børmer

Alle tollsteder, utenom Drammen, holder åpent som normalt. Ikke minst for å opprettholde import av varer, og slik bidra til forsyningssikkerhet, vil vi strekke oss langt for å holde tollstedene åpne. Det kan ikke utelukkes at vi blir nødt til å stenge eller redusere åpningstidene på enkelte tollsteder på grunn av redusert kapasitet i etaten, men foreløpig har vi ikke vurdert det som nødvending.

– Situasjonen endrer seg fra time til time. Vi følger løpende råd og føringer fra helsemyndighetene, overvåker trafikkutvikling og behov og justerer innsatsen vår fortløpende, sier Børmer.

Tolletatens kontor i Drammen er midlertidig stengt for publikum, men vi arbeider for å gjenåpne kontoret. De som berøres av dette bes henvende seg til andre kontorer. Tolletaten oppfordrer alle som skal fortolle til å benytte seg av den digitale fortollingsløsningen TVINN. Mer informasjon om TVINN finner du her.

Vareførselsdivisjonen har med virkning fra 13. mars kansellert alle kurs for næringslivet inntil videre.

Råd til barn og unge – Sosialt samvær i koronatider

Pressemelding fra kommunelegen

I disse dager er det mange barn og unge som ikke har et barnehage- eller skoletilbud i Røros kommune. I tillegg er alle fritidstilbud avlyst. Mange har derfor mye tid og et ønske om å være sammen med venner. Men om vi unngår smittespredning nå vil det gå raskere til samfunnet er tilbake til normalen.

Det er mulig å være sosial selv om vi ikke møtes fysisk

Hold kontakt på sosiale medier eller ta en telefon. Det er mulig å være sosial selv om vi ikke møtes fysisk. Hvis alle tenker på dette nå vil vi om en stund, når smittefaren er over leve normalt igjen. Men enn så lenge er vi sammen med så få som mulig. Kommuneoverlegen anbefaler at ikke flere enn to stykker møtes om gangen.

Ta forholdsregler

Hold avstand, vask hendene ofte og hold deg hjemme hvis du har symptomer på luftveisproblemer.

Ta vare på hverandre, men ikke ta på hverandre.

Helsestasjonen flyttes til tomme skolebygg

Pressemelding fra Røros kommune

Fra mandag 16. mars 2020 blir helsestasjonen å finne i lokalene til mellomtrinnet på Røros grunnskole. Vi merker våre lokaler godt slik at det blir lett å finne frem.

Det er koronapandemien som gjør at Røros legesenter trenger mer plass. Vi må spre personalressursene våre slik at ikke alle er samlet på samme sted til samme tid.

Jordmor og helsesykepleier

Det er jordmor og helsesykepleiere som vil holde til her en periode. Tjenestetilbudet vil bli litt lavere enn normalt, og noen faste kontroller ved helsestasjonen utgår for en periode. Alle er fortsatt hjertelig velkommen til å ta kontakt!

Helsestasjon for ungdom

På Helsestasjonen for ungdom vil du få hjelp og oppfølging via telefon. Det blir dessverre ikke mulig å besøke oss. Dette gjelder fram til påske i første omgang.

Ring oss!

Det er viktig at alle ringer oss først. Noen spørsmål kan vi løse på telefon.

Kontaktinformasjon

  • Helsestasjon telefon: 72 41 94 95
  • Jordmor telefon: 72 41 94 98 og 72 41 94 95
  • Helsestasjon for ungdom: 92 82 74 64

Åpningstiden er mandag til fredag fra klokken 9 til klokken 15.

+ En person lettere skadet i kollisjon

En bil som kjørte fra retning sentrum mistet kontorllen på det glatte føret, og kom over i feil kjøreretning. Fører av bil som kom i motsatt retning, klarte ikke å unngå at det ble et sammenstøt.

– En person er sendt til legevakt for sjekk. Tre andre ble dimmitert på stedet, og er ikke skadet. Den ene bilen, som var på vei fra Røros i retning Os, hadde nok litt for stor fart, og fikk skrens på glatt føre, sier politibetjent Hilde Håkonsund til Rørosnytt.

Ingen smitte påvist – 16 testet for korona på Røros

Det er er fortsatt ikke påvist koronasmitte på Røros. Så langt er 16 personer testet. Fem av disse testene har det kommet svar på, og alle disse var smittefri. Det kom fram i en pressekonferanse, som pågår på Storstuggu nå. Røros kommune fortsetter linja med svært sterke begrensninger i sosialt liv.

Helsestasjonen flyttes til mellomtrinnet på Røros skole, for å øke kapasiteten. Koronatelefonen har fått økt bemanning og blir åpen også på helgetid. Det generelle helsetilbudet i kommunen for å stå sterkere i beredskapssammenheng.

Det er nå opprettet en kontakttelefon for de som er engstelige, og trenger noen å snakke med om korona. Mange er engstelige nå, og sliter med uro og dårlig nattesøvn.

540 skolebarn er hjemme fra skolen nå, og rådet fra skolen er at det ikke møtes flere enn to. Ellers oppfordres det til nøye håndvask, og at ingen med symptomer møter andre barn.

+ Ulykke på brua ved Vianor

Nødetatene har rykket ut til en bilulykke på Fylkesvei 30 på brua ved Vianor. Skadeomfanget er ikke kjent, og det er heller ikke kjent om det er personskader.

Det er lange bilkøer i begge retninger ved ulykkesstedet.