Studert spanskesjuka i Røros

Mandag 13.januar 2020 skal Ragnar Kokkvoll ha foredrag på Rørosmuseet om spanskesjuka. Den siste tiden har Ragnar kartlagt hvordan epidemien var i Røros. Han har blant annet sett nærmere på hvem som døde av sykdommen, hva folk visste som spanskesjuka og hva slags behandling de syke fikk.

Inge Hånes i Slekt og Data Røros tok i vinter kontakt med Ragnar, i anledningen at det nå er 100 år siden spanskesjuka slo til. Kokkvoll begynte å lese i gamle Rørosaviser. I Fjell-Ljom i juli, august, september 1918, ut året og inn i 1919. Han leste nummer for nummer. Også Arbeidets Rett og Dovre ble lest.

– Det ble veldig interessant. Der sto det mye om hvordan denne epidemien kom som et plutselig uvær, sier Ragnar Kokkvoll.

Det første tegnet er i Fjell-Ljom tidlig i juli. «Spanskesygen er nu kommet til Kristiania». Men i dødsannonsene i september 1918 ser han at influensaen har kommet til Røros.

– Etterhvert blir det hustrig lesning. Avisen ble mildest talt full av dødsannonser, sier Kokkvoll.

Han oppdaget at egentlig var det skrevet veldig lite om spanskesjuka. Anders Sakrisvoll har skrevet en notis om de som døde borti Vika og Sandneset. Men det var lite skrevet om epidemien i Norge, og ute i verden, til tross for at det var den verste katastrofen. Spanskesjuka tok flere menneskeliv i løpet av kort, enn to verdenskriger. Mer enn 50 millioner mennesker på verdensbasis døde. Sykdommen spredde seg over absolutt hele verden, til de minste utpostene.

Tre bølger

Spanskesjuka kom i tre bølger. Først på forsommeren 1918, så ble den mye verre på høsten 1918, og inn i 1919 kom et etterslep. Den siste som blir syk av Spanskesjuka er en japaner i mars 1920.

Myndighetene gjorde lite for å beskytte folk mot spanskesjuka. Noen steder i USA var de flinke til å påby munnbind og forby samling av folk. Dermed falt dødsraten med 50%. Men i Europa var det mindre av dette. Det forundret Ragnar at han ikke kunne lese i avisene at skolene ble stengt. Forsamlingslokalene var åpen, det var fortsatt fest på Vonheim, og det var kirkekonserter.

Det var ikke de helt unge, og ikke de helt gamle, men det var kvinner og menn mellom 20 – 40 år som døde av spanskesjuka. Det skjedde i veldig stort omfang. Høsten 1918 døde det rundt 35 personer i Røros og Ålen. Mange av dem var familiefolk, og hadde mange barn. Noen kvinner som mistet ektemannen giftet seg om igjen, men det var også mange mødre som ikke gjorde det. Enker som forble enslige klarte seg som syersker. Noen strikket for salg, og noen tok husposter, i tillegg til at de hadde barn og kanskje et småbruk. En del barn ble også satt bort.

– Spanskesjuka er et blaff i verdenshistorien. Tuberkulosen tok flere liv, sier Ragnar. Han har sammenlignet statistikk fra 1918 og 1919 i Røros legedistrikt, som på den tiden er Røros og Ålen. I løpet av disse to årene så dør det flere i tuberkulose enn i spanskesjuka.

Spanskesjuka

Spanskesjuka var et influensavirus, som folk ikke viste hva var. De som fikk sykdommen fikk høy feber og veldig vondt i hodet. 30 – 50 % av befolkningen ble smittet og ble syke. Dyrene fikk ikke stell. På de gårdene det var eldre, som unngikk spanskesjuka var de heldige som kunne få hjelp av de eldre til stell av dyrene. Egentlig var det få som døde av spanskesjuka i antall syke. Folk var veldig syke i ei uke. Då lå med høy feber og ventet nærmest på å dø, så ble de bra. Men det var noen som ikke tålte dette og døde.

– Det var en slik epidemi som neste alle hjem, alle hus og nesten alle familier ble berørt av, sier Ragnar.

På slutten av første verdenskrig ligger tyskerne, engelskmenn, amerikanerene og franskmenn å sloss mot hverandre. Der er det veldig mye syke folk, men det er sensur. Ingen skulle vite at inne i skyttergravene ligger det syke folk. Spania var ikke med i krigen. Kong Alfonso XIII av Spania og hans regjeringsmedlemmer ble liggende syke, men de kom seg igjen. Det ble en nyhet ute i verden, at de hadde fått den mystiske influensasykdommen som var så veldig smittsom. Derfor ble den kalt Spanskesjuka. Man tror at spanskesjuka oppsto i en militærleir i USA, og ble transportert over til Europa med troppeskip.

Kokkvoll håper at det er interesse for hvordan spanskesjuka var i Røros, og kommer på foredraget han skal ha på Rørosmuseet. Arrangør er Slekt og Data Røros i samarbeid med Rørosmuseet.




Glimt fra skolejubileum i Glåmos

I kveld feirer Glåmosingene 60-årsjubileet til Glåmos skole. Det startet med underholdning i Gymbygget. Først gikk 1. Og 2. klasse Lucia. Så fremførte mellomtrinnet et sett med tablåer/rollespill som forklarte hva som skjedde da skola ble bygget og tatt i bruk i 1959.

I første tablået diskuterte man hvor skola skulle ligge, og til slutt ble de enig om Glåmos. Både Vika, Rugldalen og Orvos var blant alternativene. Etter tablåene var det sang fra småtrinnet. Så var det noen korte taler blant annet fra varaordfører Christian Elgaaen. Til slutt fremførte hele skola sangen «Alle går på skola» fra «Ongan på Glåmos» som ble satt opp i 2003.

Etterpå var det åpen skole med bildefremvisning, kaffe og unger i skolearbeid. Her er noen glimt fra kvelden. Fotograf: Ole Bjarne Bekkos.

Førjulskonsert på Thomasgaarden

Førstkommende torsdag, 12.desember blir det førjulskonsert på Thomasgaarden. Det er folkemusikktrioen Ingeborg Ulberg Sommer fra Røros, Synnøve Brøndbo Plassen fra Folldal og Kristina Farstad Bjørdal fra Tennfjord, som skal ut på en liten førjulstuné. De besøker Systra Kafé på Sjøholt, Hen Kirke i Isfjorden, Thomasgaarden på Røros, Gruvekroa i Folldal og Bortistu på Tynset. Trioen ble kjent på Norges musikkhøgskole og har spilt sammen en god stund.

De har med seg vare og fine folketonar samt kjente og kjære julesanger. Trioen jobber med å bevare og formidle tradisjonsmateriale fra henholdsvis Møre og Romsdal, Folldal og Røros. Publikum vil blant annet høre Et lite barn så lystelig, Den yndigste rose og polsen Julottan.
De gleder seg til førjulsturnèen og håpar å se mange kjente og ukjente på konsertene sine.

Plassen

Synnøve Brøndbo Plassen kommer fra Folldal i Østerdalen. Der vokste hun opp i en familie der folkemusikk og gammeldansmusikk sto sterkt. Hun har drevet aktivt med musikk siden hun var ca. 12 år, gjennom både gitarspill, pianospill og sang. Hun har en bachelor i faglærer i musikk fra Nord universitet, Levanger, men går nå 3. året i utøvende folkemusikk på norges musikkhøgskole. Hun har de senere årene jobbet mye med folkemusikk fra både Folldal, Østerdalen og Trøndelag. Hun har jobbet i duo med Ingvild Blæsterdalen, der de har jobbet særskilt med Folldalstradisjonen. Hun er også medlem av gruppen Svadilja, som tar i bruk folkemusikk fra Østerdalen.

Sommer

Ingeborg Ulberg Sommer spiller fele og kommer fra Røros. Hun er en allsidig musiker med en sterk tradisjonsbevissthet. I 2018 ble hun tildelt talentstipend fra Sparebanken 1 Midt-Norge. Ingeborg er utdannet ved Noregs musikkhøgskole der hun våren 2019 fullførte sin mastergrad i utøvende folkemusikk, der hun fokuserte på å ta i bruk igjen ulike spillestiler fra Rørostraktene som ikke er i bruk i dag. For tiden jobber hun med litt ulike prosjekter og spiller blant annet med gruppen Frøken, duo med Sigrid Stubsveen, Sommer Trio og gammeldansgruppa Sommers.

Bjørdal

Kristina Farstad Bjørdal spiller trekkspill/akkordeon og kommer fra Tennfjord på Sunnmøre. Kristina fokuserar på å vere ein allsidig musiker og mestre mange musikksjangrar, der folkemusikk er eit av hovudfokusområda. Ho har blitt Noregsmeister under NM i Trekkspel ei rekkje gongar, og har turnert inn- og utland, blant anna Tyskland, Island, Shetland og Danmark. Ho har Bachelor i utøvande akkordeon på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. For tida spelar ho i mange ulike prosjekt, blant anna Storm Duo med Asta Soffia Thorgeirsdottir, Sommer Trio, Sommers Kvintett og gammaldansgruppa Varde.

Forbedret regularitet og vekst i november

Færre kansellerte fly ved Avinors lufthavn på Røros gir betydelig forbedret regularitet i november. Når en i tillegg tar med seg at Widerøe nå flyr flere flygninger pr. uke enn tidligere, er tallene i realiteten enda bedre.

Når det gjelder antall passasjerer fløy 2294 reisende via Røros lufthavn i november, en vekst på 1,3% målt mot samme periode i fjor. For året som helhet til og med november er antallet reisende 23764, opp hele 8% målt mot de samme 11 månedene i 2018. 

-I desember 2018 reiste 2330 passasjerer til og fra Røros med fly – holder tallet seg i årets desember måned passerer vi 26.000 reisende. Det er tall en må tilbake til Braathens-tida for å finne, Widerøe leverer svært gode resultater og økt nytte for samfunnet i vår region, sier lufthavnsjef ved Røros lufthavn, Gudbrand Rognes. Han legger til at på utviklingssida satses det på grønnere luftfart: Avinor-konsernet deltar aktivt i luftromsprosjektet Green Flyway, hvor et av delmålene er å etablere et testområde for bl.a. elektriske fly. Kanskje får vi snart se el-fly i lufta over Bergstaden?

Årets sikkerhetstips fra kontrolltårnet ved lufthavna på Røros, som drives av Avinor Flysikring AS:

Nettsiden www.dronelek.no inneholder gode tips til alle eiere og brukere av droner. Les deg opp på gjeldende regelverk og ta kontakt med kontrolltårnet eller lufthavna på Røros dersom du har spørsmål vedr. droneflyging.

-Om du planlegger å gi drone i julegave, er det viktig å sørge for at mottageren får informasjon om korrekt bruk av dronen, sier Rognes.

Drone i lufta over Røros, med klarering fra kontrolltårnet. Foto: Gudbrand Rognes.

Sametinget gir stipend til videreutdanning av lærere

Pressemelding fra Sametinget:

I behandlingen av Sametingets budsjett 2020 ble det vedtatt å utvide stipendmulighetene. Nå kan ferdigutdannede lærere få stipend til å skaffe seg undervisningskompetanse i samiske språk. – Det vil gi mulighet til å rekruttere lærere på en bredere måte enn tidligere, sier sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen.

Sametinget har frem til nå gitt stipend til nye studenter som studerer blant annet grunnskolelærerutdanninger. Nå snur Sametinget seg mot den gruppen lærere som har samisk språkkompetanse, men ikke formell undervisningskompetanse i samiske språk, og gir stipend til lærere som ønsker å undervise i samiske språk, men som mangler studiepoeng i det.

Stor lærermangel

– Vi trenger flere lærere, det er en stor lærermangel, noe også Riksrevisjonen peker på. Dette er et av tiltakene i tråd med Hjertespråket som vi presenterer i budsjett 2020 for å møte denne utfordringen, sier Mikkelsen.

Riksrevisjonen konkluderer med at det er for få samiske lærere i rapport fra november 2019. Samtidig viser tall at antall samisklærere, særlig i lulesamisk område, går ned. 

– Sametinget har et ansvar for å møte kompetanseutfordringer i det samiske samfunnet. Et sentralt virkemiddel er stipendene. Derfor må vi hele tiden søke å innrette stipendene på best mulig måte, sier Mikkelsen.

Stimulere til valg av samiske studier

Under budsjettbehandlingen ble ikke bare stipendmuligheten utvidet. Nå skal Sametinget også møte samiske elever i videregående skole for å stimulere til valg av samiske studier. Det skal være en møteplass for å gi elever informasjon om samiske studiemuligheter.

– Vi må invitere alle samiske elever i videregående til informasjon om de mulighetene som finnes både gjennom stipender og utdanningsmuligheter. Der vil elevene få møte alle universiteter og høgskoler med samiske utdanningstilbud, sier Mikkelsen.

Fordypningspoeng

Sametinget gir stipend til elever som har samisk språk som 1. eller 2. språk i videregående skole. Nå har Sametingets plenum vedtatt at elever som har samisk som 1. språk burde få fordypningspoeng for dette.

– Vi vet gjennom stipendordningen for elever på videregående hvilke skoler elevene befinner seg i. Nå ønsker vi å gi disse elevene konkurransefortrinn under opptak ved utdanningsinstitusjonene. Både stipend, fordypningspoeng og utdanningskonferanse er tiltak for å møte kompetansebehovet det samiske samfunnet har, sier Mikkelsen.


Sju søker om fritidskulturmidler

Røros kommune har mottatt sju søknader om fritidskulturmidler. Søknadene er totalt på 120 700 kroner. Tilskudd til fritidskulturlivet er en ordning som ble vedtatt innført i 2016. Søknadsfristen for 1. fordeling 2020 var 1. november 2019. Tilskuddsordningen har en budsjettramme på 115 000,-. Det er to søknadsfrister i løpet av året, derfor tas det hensyn til at det trolig vil komme flere søknader ved neste søknadsfrist som er 1.mai 2020. Det betyr at hele summen til disposisjon ikke bør tildeles i denne runden.

Ved søknadsfristens utløp hadde det kommet inn 7 søknader. Dette er omtrent samme nivå som ved dette søknadstidspunkt i fjor. Søknadene fordeler seg som følger:

SøknaderSøknadssum
The Folk music academy v/Olav Mjelva30 000
Bergstaden Filmklubb12 500
Hjerteelskende venner v/Mari Eggen20 000
Nissen som mista trua på seg selv v/SommeRohde5 000
Kølfogden v/Eiliv Grue40 000
Framtiden i våre hender v/Hanne Feragen3 200
Dokumentarfilm om Johan Falkberget v/Steinar Bendiksvoll10 000
Sum120 700

The Folk Music Academy:

Denne søknaden handler om et bidrag til oppstart og realisering av en WEB-basert utlæringsportal for nordisk folkemusikk. Tanken er at dette både skal være et nettsted der folk kan lære og ikke minst utvikle og fornye folkemusikktradisjoner. I tillegg tar prosjektet mål av seg til å bidra til et nettverk mellom musikere, amatører så vel som profesjonelle, og nasjonale så vel som internasjonale. Søker og mannen bak ideen er Olav Mjelva. En vel kjent folkemusiker fra vår kommune. Søknaden befinner seg i et skjæringspunkt mellom kultur og næring.

Bergstaden Filmklubb

Bergstaden filmklubb søker om støtte til ordinær drift av laget gjennom sesongen, samt at de ønsker å vise filmer under prosjekter, som for eksempel skeive filmer under Røros Pride.

Hjerteelskende venner

Gruppa «Hjerteelskende venner» består av Mari Eggen, Rolf J Feragen, Jens Nyplass, Roar Kjeldsberg, Gro Kjelleberg Solli og Ole Anders Feragen. De søker om støtte til en innspilling av lokale toner av Lars Valseth sin samling av «Folketoner fra Rørosdistriktet». De ønsker å dokumentere og ta vare på denne immaterielle kulturarven gjennom en innspilling. De ønsker også å ta med seg barn fra Brekken og Feragen i dette arbeidet.

«Nissen som mista trua på seg selv» v/SommeRohde

Dette er en forestilling for barn i alderen 3-10 år, i hovedsak utarbeidet av to unge musikalartister, Karianna Sommero og Åsmund Lockert Rohde. Forestillingen har blitt spilt to ganger tidligere, begge gangene i Bentgården på Flanderborg. Det var også spillestedet i år.

Kølfogden v/Eiliv Grue

Eiliv Grue søker om tilskudd for å utgi ei bok om Kølfogden. Boka er planlagt utgitt til Urpremieren av Wolfgang Plagges nye opera om akkurat Kølfogden. Det skjer under Vinterfestspill i Bergstaden 2020. Om boken sier Grue selv at han har overraskende analyser som han er forbauset over at litteraturforskere ikke har sett tidligere. Grue har gitt ut flere bøker knyttet til Johan Falkbergets diktning.

Framtiden i våre hender Røros

Framtiden i våre hender søker om tilskudd for å arrangere og gjennomføre «fornybart juleverksted». Dette er et arrangement der formålet er å fikse ting for å gjenbruke, i stedet for å kjøpe nytt.

Dokumentarfilm om Johan Falkberget

Søker om tilleggsmidler til prosjekt dokumentarfilm som tar mål av seg til å kaste nytt lys over vår store dikter og samfunnsmenneske Johan Falkberget. Tanken til filmskaperen er å øke interessen for både Johan Falkbergets liv og diktning. Steinar Bendiksvoll har i 25 år jobbet som selvstendig film/videoprodusent, og har bl.a. vært innleid av NRK. Han har knyttet til seg lokale ressurspersoner som bidrar som konsulenter i arbeidet.

Rådmannen legger fram saken med slik innstilling: Formannskapet bevilger tilskudd på til sammen kr 51 000,-.

SøknaderTilskudd
The Folk music academy v/Olav Mjelva10 000
Bergstaden Filmklubb6 000
Hjerteelskende venner v/Mari Eggen10 000
Nissen som mista trua på seg selv v/SommeRohde5 000
Kølfogden v/Eiliv Grue10 000
Framtiden i våre hender v/Hanne Feragen0
Dokumentarfilm om Johan Falkberget v/Steinar Bendiksvoll10 000
Sum51 000

Saken blir behandlet i formannskapet 12.desember 2019.