Glad for samarbeid

På lørdag da Eggen Gardsysteri lanserte sin nye ost, Rørosblå, delte gardsysteriet stand med Rørosbaker´n. Elin Norvik sto på stand for Rørosbaker´n, hun delte ut smaksprøver av påleggskjeksen Knekks. På kjeksen serverte Elin osten Rørosblå.

Ola Eggen i Eggen Gardsysteri er glad for samarbeidet i Rørosmat.

Bergljot og K.E.S. Lunds fond

Det lyses nå ut muligheten til å søke om støtte fra Bergljot og K.E.S. Lunds fond. Ungdom under 20 år og driver med musikk kan søke. 


I statuttene for fondet står det følgende:

Midlene fra fondet skal brukes innenfor Røros kommune til oppmuntring og hjelp for unge musikere under 20 år, som viser interesse for og har behov for undervisning, instrumentkjøp, stipend, deltakelse på kurs, musikkleir eller liknende. Du kan søke om maksimalt kr. 10 000. 

Søknad sendes på epost til Nils Graftås, avdelingsleder ved kulturskolen. Søknadsfrist er 10. oktober. Stipendet blir utdelt på Jubileumskonserten K.E.S Lund 120 år – 27. oktober. For spørsmål, ta gjerne kontakt med styretsleder for fondet, Nils Graftås.

Karl Eugen Sundt Lund (1899 – 1981) var en betydelig komponist, arrangør, utøver og dirigent. Lund var utøvende musiker på Røros og i omliggende distrikter gjennom 65 år. Fra 1933 og helt fram til 1977 sto han for opplæring på fiolin, piano og blåseinstrumenter. Ekteparet Bergljot og K.E.S. Lund gjorde en betydelig innsats for musikklivet i regionen.

«Luste tjaeledh» lea Gaaltijen urremes barkoe – daelie Gaaltije sæjhta teekstide åadtjodh

Gaaltije lea åarjelsaemien gïelejarnge mij Staaresne tseegkeme. Erika Unnes Gaaltijisnie barka jïh daan jaepien edtja «Luste tjaeledh» öörnedh. «Luste tjaeledh» lea akte tjaaleme-gaahtjeme mij Gaaltije öörnie dan åvteste Gaaltije sæjhta vielie teeksth åarjelsaemiengïelesne åadtjodh.

Daan jaepien 2019 lea Aalkoealmetjegïeli gaskenasjonaale jaepie – IYIL 2019. Gaaltije sæjhta daam lutnjedh jïh dannasinie Gaaltije ussjede gærjam åarjelsaemiengïelesne tjaeledh. Gærjan sisvege lea ovmessieh teeksth mejtie noerh jïh geervh åarjelsaemien siebriedahkesne leah tjaaleme.

Erika Unnes jeahta daan tjaaleme-gaahtjemen aamhtese lea «Saepmie: goh dajve, sijjie, deahpadimmie, faantasije, veadta, mojhtesh, båetije biejjieh jallh maahtoe. Jeahta maahta dam aamhtesem «Saepmie» ovmessieh vuekine guarhkedh, jïh Gaaltije sæjhta gåabpatjahkh åenehksh jïh guhkies teeksth åadtjodh.

-Sïjhtebe daaletje teeksth åadtjodh, maahta vaajese, mojhtesh jallh tjihtese årrodh. Sïjhtebe gellieh ovmessieh teeksth åadtjodh, juktie hov gellieh almetjh teeksth v.g. datovresne jallh biejjiegærjesne utnieh. Daejtie teekstide sïjhtebe lutnjedh juktie gïelem nænnoestidh. Onterdibie gieltegs orre teeksth jïjtjen gïelesne lohkedh mejtie eah leah aarebi bæjjoehtamme, Erika Unnes jeahta.

Tjaaleme-gaahtjeme njieljie ovmessieh klaassh åtna: Teeksth åarjelsaemiengïelesne noereste jïh geerveste, jïh teeksth daaroengïelesne noereste jïh geerveste. Erika jeahta Gaaltije aaj sæjhta aktem heevehtimmiem vedtedh giese lea uvtemes teekste tjaaleme. Jeahta maahta aaj daaroengïelesne tjaeledh, juktie Gaaltije åarjelsaemiengïelese jarkoste.

Minngemosth Erika Unnes jeahta rahka 30.biejjien minngemes biejjie teekstem seedtedh. Aaj jeahta lea akte jury mij edtja teekstide veeljedh jïh heevehtimmiem vedtedh. Erika jeahta vielie bïevnesh «Luste tjaeledh» bïjre Gaaltijen nehtesæjrosne jïh facebook-sæjrosne gååvnesieh.

Tar tilbake det sørsamiske brettspillet Daabloe

Daabloe er et gammelt sørsamisk brettspill som lenge har vært tapt på grunn av fornorskning og forsvenskning, men i det siste har spillet kommet i vinden og mange jobber hardt for å redde Daabloe. Blant annet den sørsamiske bokbussen Gærjah jobber hardt for å videreføre Daabloe.

-Jeg tenker at vi trekker fortida inn i nåtida og at vi tar det med videre inn i framtida. Og det er veldig viktig selv om det ikke har så stor innvirkning i dagliglivet, for det er en arv dette også. Med spillet kan man bygge inn historier, fortelle hvor det har opprinnelse fra, fortelle om hvordan det ble spilt og hvordan det ble dokumentert, sier Marianne Kappfjell.

Marianne Kappfjell sier at mye av motivasjonen til å ta fram Daabloe har vært å bringe tilbake noe som er tapt. I sommer tok Gærjah kontakt med Gïeleviehkie og Saemien Åålmege og det er planlagt et samarbeid om å arrangere Bååstede Daabloe, som er et prosjekt for tilbakeføring av Daabloe. Marianne sier at blant annet Mikkel Berg Gaup også har bidratt til tilbakeføring av Daabloe, hvor han har laget en Facebook-side om Daabloe og andre samiske brettspill som har vært med på å revitalisere spillene i hele Saepmie.

-Det finnes mange arkeologiske funn av dette brettspillet. Både på gamle steiner som runer, og likedan på gamle treelementer som fjøler. Daabloe er også et uttrykk for et bord eller et brett som er beslektet med Tablut som også er et spill som for eksempel ble spilt i Frankrike. Dette tilhører jo en gruppe med urspill som er så gamle at vi ikke vet helt sikkert hvor gamle de er, sier Marianne.

Marianne sier at Gærjah har hatt gode erfaringer med å bruke Daabloe som en brobygger og at det for eksempel har blitt brukt som språkformidling av sameskolen i Hattfjelldalen. Hun sier det er gøy å se at spillet sprer seg så lett som det gjør og at det er mange som vil spille det. Marianne sier at når de møter eldre så er det ofte ukjent for dem helt til de begynner å spille det. Da har de minner fra de var små av at de spilte det og at det er fint å se hvor viktig Daabloe er, og at dette er med på å øke motivasjonen for å videreføre Daabloe. Marianne sier at Daabloe også for eksempel kan brukes for å hjelpe demente samiske pasienter.

Ramona Kappfjell Sørfjell er 21 år gammel og er en av ungdommene i Gïeleviehkie som jobber for at sørsamisk skal bli mer synliggjort og at flere ungdommer skal bruke språket. Ramona sier at det er viktig å ta tilbake Daabloe og at ungdom også er viktige for å videreføre spillet.

Ramona Kappfjell Sørfjell håper flere ungdommer tar i bruk Daabloe. Foto: Privat.

-Jeg håper at flere ungdommer tar i bruk Daabloe og at det kan inngå i for eksempel samiskundervisning. For det er jo mange begreper i spillet som kan være med på å løfte det sørsamiske språket. Daabloe kan jo også for eksempel videreutvikles slik at det blir digitalisert, ved at et blir utviklet app eller at man kanskje kan spille på nettet mot hverandre for eksempel. For dette er jo også med på å knytte folk sammen, sier Ramona Kappfjell Sørfjell.

Avslutningsvis sier Marianne at det straks går an å låne Daabloe på Nordland fylkesbibliotek. Hun sier også at Daabloe skal presenteres for alle biblioteksjefene i Nordland og at de skal få lære å spille det. Marianne sier hun synes det er spennende at det er så mye som skjer og at de gleder seg til prosjektene framover.

Seniorer i frivilligheten er folkehelse

Pressemelding fra Frivillighet Norge:

I anledning verdensdagen for eldre 1. oktober lanserer ProAge i samarbeid med Frivillighet Norge, en ny rapport der vi har sett på mulighetene for en engasjert og aktiv alderdom gjennom deltakelse i frivillige organisasjoner.

SSBs siste tall (2018) om aldring sier at andelen personer i befolkningen over 70 år vil stige med 21 prosent frem til 2060. Veksten vil bli særlig stor for de over 80 år.   

Rapporten «Seniorers engasjement i og for frivillige organisasjoner» er basert på en undersøkelse gjort blant Frivillighet Norges medlemsorganisasjoner av ProAge ved Sturla Bjerkaker. 

Eldre som er engasjerte og aktive i det frivillige organisasjonslivet kan få økt livskvalitet og holde seg både mentalt og fysisk friske lenger. Frivillige organisasjoner som rekrutterer og holder på seniorer som frivillige, har stort utbytte av deres erfaringer og innsats. Mens det har vært vanlig å tenke på eldre mennesker som mottakere av frivillige «tjenester», har deres egne bidrag som frivillige tidligere fått mindre oppmerksomhet.  

Seniorer er en aktiv gruppe i frivilligheten.I følge Frivillighet Norges Frivillighetsbarometerer det en større andel blant de over 60 som gjør frivillig arbeid ofte – det vil si minst 5 timer hver måned – enn i resten av befolkningen.  

Organisasjonene i undersøkelsen svarer at eldre er en ressurs og at eldre sitter på erfaringer og kunnskaper som kommer godt med i nær sagt enhver frivillig sammenheng. Seniorene er stabile, har høy tillit og er til å stole på.93 % av organisasjonene i undersøkelsen mener at det ikke er noe hos dem som hindrer folk over 62 år å bli frivillige i deres organisasjon. 

83% svarer i undersøkelsen at seniorer er viktige i tillitsverv, for eksempel i styrer i frivillige organisasjoner. Det framheves sterkt at eldre medlemmer også er viktige for å utføre andre praktiske frivillige oppgaver – oppgaver som alltid er viktige for å holde foreninger og lag i gang.  

Halvparten av organisasjonene i undersøkelsen har en plan om å rekruttere flere eldre, og mange av respondentene mener det ikke er vanskelig å rekruttere eldre. «… Vi har stort sett mange nok frivillige seniorer». «De hører om oss fra sine venner som er frivillige medlemmer her, eller fra vårt nettverk, eller har sett vår annonse på Frivillig.no», svarer noen av respondentene.  

Samtidig viser Frivillighetsbarometeret at blant de som ikke allerede er frivillige fra før har bare 12 % blitt forsøkt rekruttert til å gjøre frivillig arbeid. 

– Selv om det er lett å få med eldre som frivillige bør organisasjonene være bevisst på at det også er mange som ikke blir spurt. Folk som har et mindre sosialt nettverk bør også få mulighet til å være med, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.   

– Folkehelse handler om å fremme god livskvalitet, ikke bare om å unngå sykdom. Dette innebærer blant annet å kunne delta i samfunnets felleskap og oppleve sosial støtte.En åpen rekrutteringskanal som Frivillig.no kan være et godt utgangspunkt for økt deltakelse i frivillig sektor, sier Slotterøy Johnsen.   

– I anledning 1. oktober og verdensdagen for eldre inviterer vi til en frivillighet for alle. Vi håper mange eldre vil ta en titt på Frivillig.no og vurdere frivillig innsats i en organisasjon i tiden fremover, avslutter Slotterøy Johnsen. 

  • Se rapporten «Seniorers engasjement i og for frivillige organisasjoner» her