Eiendomsskatt i Røros kommune


Leserinnlegg av Guri Heggem (Sp)

Eiendomsskatt er urettferdig men nødvendig. Når vi har en regjering som sørger for stadig mindre inntekter til kommunene må vi gjøre noe lokalt for å øke inntektene. Eiendomsskatt er ett av verktøyene vi kan bruke lokalt, men vi kan også prøve å gjøre den mer rettferdig. Senterpartiet ønsker på sikt å fjerne den men det må skje over tid samtidig som vi må finne andre inntekter. 

Det skrives, snakkes og diskuteres mye om eiendomsskatt i Røros kommune for tida. Det er forståelig. Eiendomsskatt er en skatt som fastsettes ved taksering, og som beregnes ut fra markedsverdi på eiendommen, uavhengig av eiers økonomi. Eier du et stort hus eller eiendom er sannsynligheten stor for at du må betale mer enn noen som har en mindre eiendom.En kommune kan ikke ta mer enn 5 promille i takst nå fra og med 2019. I Røros kommune ble den nå endret til 3,75 i forbindelse med retakseringen etter 10 år med eiendomsskatt. Dette har gjort store utslag for mange. 

Med en sentraliserende regjering som vil ha «robuste» kommuner reduseres inntektsgrunnlaget gradvis. Eiendomsskatten er innført hos mange kommuner nettopp for å kompensere for bortfall av andre inntekter. Hadde Senterpartiets alternative Statsbudsjett blitt vedtatt i fjor høst hadde Røros kommune fått ca 6 mill mer i overføringer fra Staten. Alle vet at det ikke ble vedtatt. Lokalt foreslo Røros Senterparti i høstens budsjettgjennomgang at satsen skulle settes ned til 3,5 promille. Det ville ikke Arbeiderpartiet og Røroslista, og dermed fikk vi ingen tilslutning til det forslaget. Men nå vil Arbeiderpartiet se på soneinndelinga for beregning av skatten. Det er bra, men vi mener at vi må se lengre og mer helhetlig på dette. 

Eiendomsskatten en er inntekt som gir oss alle bedre tjenester. Men den slår uheldig ut. Den reflekterer ikke eierens inntekt, men er kun beregnet ut fra markedsverdien til en eiendom. Røros Senterparti har et langsiktig mål om å på mulighetene for å fjerne eiendomsskatten helt, for alle hus og alle slags typer eiendommer. Dersom vi vil det må vi også finne andre inntektsmuligheter, vi kan ikke bare ta bort en inntekt uten å erstatte den med noe, da blir tjenestetilbudet tilsvarende dårligere.  Men det ligger flere muligheter i lovverket som vi har tenkt å se mer på. Kommunestyret bestemmer hvilke typer eiendommer som kan beskattes, hvor som skal betales og om vi skal ha bunnfradrag for å prøve å skape en mer rettferdig beskatning ut fra inntekt. Mange kommuner har innført eiendomsskatt, men ikke alle. Noen klarer det, og skal vi være en attraktiv kommune som stimulerer til tilflytting, næringsutvikling og bedre inntjening hos de som sørger for skatteinngang til kommunen må vi også legge til rette for det ved å bruke lokal medbestemmelse og lovverk som grunnlag.  

Røros Senterparti

Guri Heggem

+ Solan og Ludvig besøkte Røros

Solan og Ludvig deltok på den offisielle åpningen av Kunst i Bergstaden i dag. Det var daglig leder ved Aukrustsenteret, Kjell Erik Nordahl som åpnet Kunst i Bergstaden 2019. Under årets arrangement er det en Kjell Aukrust-utstilling, der det er maleri, tegninger og figurer som har vært brukt i de tre siste filmene om Flåklypa.

Det er en tradisjon at det gis ut ei bok i forbindelse med Kunst i Bergstaden. Redaktør for årets bok, Ellen Kristine Klemmetvold forteller her om boka.

https://vimeo.com/323233329?fbclid=IwAR1KFgliJQAv7yMgwpSlk3S2rbkQnq00kujH_DX9M7RxxEhKu99PhDXuop4


Barna har en viktig plass hos Kunst i Bergstaden. Flere barn var på plass allerede klokken 10 i formiddag for å delta på et åpent verksted. Barna ble inspirert av kunstverket til Pia Antonsen Rognes, som hun har med et spennende rosa kunstverk til hotellet.

-Barna har laget kjempefine skulpturer, sier Ellen Kristine.

Årets kunstnere er: Frans Widerberg, Kjell Aukrust, Jacob Oxholm Schive, Aasta Falkberget, Tor Refsum og Pia Antonsen Rognes.

Her er noen glimt fra Ludvig og Solan sitt besøk og verkstedet for barna:

Øivind Storm Bjerke sammen med Solan og Ludvig. Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby

Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby


+ I gang med beredskap og responssenter

Oppstartsmøte med arkitekt er gjennomført, og det nærmer seg byggestart for et nytt beredskaps og responssenter ved den gamle veistasjonen. Anbudskonkurranse blir trolig lyst ut før sommeren. Det skal bygges et nytt bygg og det gamle veistasjonsbygget skal renoveres.

Det har vært en langvarig prosess, og underveis har både navn og innhold vært i forandring.

https://vimeo.com/322760576

Politiet har annonsert etter et nytt sted å være. Etter det Rørosnytt kjenner til, er det nye beredskap og responssenteret et alternativ også for politiet.

+ Kunst i Bergstaden er åpnet

Kunst i Bergtaden er åpnet, med Solan Gundersen og Ludvik som hovedpersoner. Nå er Thomas Widerberg og Øivind Storm Bjerke i gang med en kunstsamtale på podiet i et fullsatt resepsjonsområde. Spisesalen og møterommene er fylt med kunstverk

Årets kunstnere er Kjell Aukrust, Frans Widerberg, Aasta Falkberget, Tor Refsum, Jacob Oxholm Schive og Pia Antonsen Rognes. Pia Antonsen Rognes bidrar med det største kunstverket, som har vært med i Kunst i Bergstaden så langt. Tekstilkunstneren stiller med et massivt monster, som fyller et helt rom alene.

+ Ansatt som daglig leder

Tore Fauske Haugen er ansatt som daglig leder i Røros Idrettslag de neste 15 månedene. Anne Mjelva har gått ut i permisjon av to grunner. Hun venter nemlig tvillinger.

Tore Fauske Haugen er 56 år gammel, gift med Stine og de har 3 barn. Familien er bosatt på Geilo i Hallingdal. Han er utdannet fra forsvaret og BI, og har jobbet i mer enn 20 år med salg/salgsledelse, primært i hotell og reiseliv. Siden 2011 har fokus vært idrett og fysisk aktivitet som verktøy for mestring, fellesskap og personlig utvikling. Han har arrangert flere sport- og mestringscamper/kurs, for barn, unge og voksne.

https://vimeo.com/323109025

Tore Fauske Haugen har Topptrener 1 utdannelse fra Norges Idrettshøyskole/Olympiatoppen, som han tok i 2016 – 2018. Han har Trener 3 utdanning gjennom Norges Cykleforbund/Olympiatoppen, som han gjennomførte i 2011.
– Det skal bli fint, det skal bli spennende. Det skal bli flott å komme til et så fint sted. Jeg gleder meg til å bli kjent med menneskene og naturen på Røros, sier Tore Fauske Haugen til Rørosnytt.

Tore Fauske Haugen bor på Geilo, og skal pendle til Røros. Planen er at han skal jobbe fulltid på Røros annenhver uke. Han var tilsteder på styremøte og gruppemøter i går og fikk en god start.

+ Seriekamper på hjemmebane

Førstkommende lørdag, 16.mars spiller Røros IL Volleyball to seriekamper i Verket Røros. Motstander er NTNUI7 og Melhus.

Før helgas kamper ligger Røros IL Volleyball på 3. plass på tabellen, motstanderne er på plassene rett bak Røros. Hans Oddvar Stuenes i Røros IL Volleyball tror det blir jevne kamper, men Røros håper på to seire.

Foto: Tove Østby