+ Morgenandakt med Harald prest

Denne uken er det Sokneprest i Røros og Hitterdal, Harald Hauge som er andaktsholder i NRK.

-I andaktene snakker Harald Hauge om aktivisten Rosa Parks som et viktig forbilde for alle mennesker, og en påminnelse om at Gud ikke gjør forskjell på folk. Om et kunstverk i Nagasaki som er et sterkt symbol på alle menneskers rett til å følge sin tro og sin overbevisning så lenge den ikke skader andre. Om verdien av å få høre Guds ord på eget hjertespråk. Og om Torsdager i svart, som markeres i kirker over hele verden, for å vise solidaritet og gi støtte til kvinner som er ofre for krigsvoldtekt, overgrep, misbruk og vold, skriver Den norske kirke på sin Facebookside.

Andakten sendes på P1 og P1+, i tillegg er det mulig å høre andakten på nettradio.

Ny samisk bibel på Samefolkets dag

På Samefolkets dag blir Bibelselskapets nye nordsamiske bibeloversettelse tilgjengelig digitalt på www.bibel.no. Den nordsamiske bibelen i bokform lanseres offisielt i Kautokeino 23.-25. august 2019, skriver Bibelselskapet i en pressemelding.

Oversettelsen er blitt til i et samarbeid mellom bibelselskapene i Norge, Sverige og Finland. Teksten er resultatet av et arbeid som har pågått i mer enn 30 år. En lang rekke medarbeidere og fagkonsulenter fra alle tre land har deltatt.

Bibelselskapet har opprettet en ressursside på samisk og norsk, www.biibbal.no, med informasjon om den nye oversettelsen. Denne siden vil oppdateres med nytt stoff i tiden fram mot lanseringen.

Samtidig legger Bibelselskapet ut ny sørsamisk bibeltekst på www.bibel.no. Alle kirkeårets tekster fra kirkene i Norge og Sverige er nå oversatt, og arbeidet fortsetter. Boken med kirkeårets tekster ble høytidelig innviet ved det samiske alteret i Nidarosdomen 23. november 2018. Nå blir denne teksten også tilgjengelig på nettet.Oversettelsen av den sørsamiske bibelteksten er et samarbeidsprosjekt mellom bibelselskapene i Norge og Sverige.

Bibelselskapene i Norge og Sverige samarbeider også om å oversette Det gamle testamentet til lulesamisk.

– Vi er takknemlige for å kunne bidra på denne måten til å løfte fram samisk språk og kultur i kirke, skole og samfunn. Det er en spesielt stor glede å presentere disse tekstene i 2019, som også er UNESCOs internasjonale år for urfolksspråk, sier Bibelselskapets generalsekretær, Paul Erik Wirgenes.

Bibelselskapets komité for godkjenning av bibelteksten i Norge: (f.v) Gunnar Johnstad, Marta Høyland Lavik, Ole Henrik Magga, Berit Frøydis Svineng Johnsen, Hans-Olav Mørk. Foto: Bibelselskapet.

+ Markerer 6. februar

Førstkommende onsdag, 6 februar markerer Aajege, Rørosmuseet og Røros kommune Samefolkets dag med et arrangement på Rørosmuseet. Det er blitt en årlig tradisjon at det er en markering av Samefolkets dag på Røros. Største delen av arrangementet blir lagt til Rørosmuseet.

Arrangementet starter med matservering på ettermiddagen. Til maten er det forhåndspåmelding til Laila Mari Brandsfjell. Etter matserveringen blir det et kulturelt arrangement. Der blir det bl.a. åpning og tilgjengeliggjøring av en ny innleid utstilling som heter «Mearan laante gaarvene/Mens landet forsvinner». Utstillingen ble laget og vist i jubileumsuken Tråante 2017, nå er den kommet til Røros.

-Det er en såpass innholdsrik utstilling, så om man har sett den før så er den vært et gjenbesøk for det er mye tekst og fine bilder, sier fagkonsulent ved Rørosmuseet, Jenny Fjellheim.

Håkon Hermanstrand fra NORD Universitet skal fortelle om utstillingen, og presentere jobben med den og innholdet i utstillingen.

De kulturelle innslagene er en foreløpig hemmelig. Men det blir et eget program for barn.

-Vi håper mange kommer og har lyst til å være med å feire denne dagen. Arrangementet er åpent for alle, sier Jenny.

Dagen blir avsluttet med Sørsamisk – norsk gudstjeneste ved Harald Hauge i Bergstadens Ziir.

-Det bruker å være en fin og høytidsfull stund, sier Fjellheim.




1900 – Bergstaden Ziir:
Sørsamisk – norsk gudstjeneste v/ Harald Hauge

Programmet er under utarbeidelse, og mer informasjon kommer.

Buerie båeteme/ Velkommen!

+ Sterk prestasjon med nytt spann

Niklas Rogne kjørte inn til en femteplass i årest Femundløp, etter at han også i år var med i tetstriden lenge. Niklas selv, hadde ikke ventet seg en så sterk plassering.

https://vimeo.com/315237707

+ 5 Vil bli avdelingsleder ved Gjøsvika

5 personer har søkt på stillingen som avdelingsleder ved Gjøsvika sykehjem. Det er 4 kvinner og 1 mann som har søkt på stillingen, som hadde søknadsfrist 31. januar.

De som har søkt på stillingen er:

Ruth Asphaug (49) sykepleier fra Røros

Solfrid Balstad (41) sykepleier fra Glåmos

Stine Moe Indseth (28) sykepleier/spesialsykepleier fra Røros

Deimante Smelstoriene (29) renhold fra Dalsbygda

Per Sørlie (48) sykepleier fra Levanger

+ ATV til Robert Sørlie

Kampen om seieren i åpen klasse på Femundløpet, NM-gull og Kongepokal gikk til Thomas Wærner i hard kamp med Robert Sørlie. Den største premien går likevel til hundesportens grand old man Robert Sørlie.

Sammelagtpremien over de to siste årene, en splitter ny ATV fra Tynset Bil og MC og CFMOTO, ble vunnet at Robert Sørlie. Premien skulle gå til den kjøreren med lavest plassiffer til sammen i 2018 og 2019. Sørlie vant løpet i fjor.

Årets løp har vært en duell mellom to erfarne hundekjørere. Wærner har ikke bare vært i norgestoppen i langdistanse de siste årene, med blant annet seier Finnmarksløpet i 2013, men har også en fortid som sprintkjører på toppnivå i hundekjøringens fødested, Alaska. Robert Sørlie har foruten sine 12 tidligere seire i Femundløpet også vunnet verdens største og mest prestisjetunge hundeløp, Iditarod i Alaska, to ganger. Han har også vunnet Finnmarksløpet.

Det var en kamp mellom to ulike strategier. Thomas Wærner tok tidlig initiativet i løpet sammen med Lars Monsen, og hvilte kun tre timer til sammen på de to første sjekkpunktene. Han skaffet seg en god ledelse allerede ut fra sjekkpunkt Drevsjø etter kun 13 mil av løpet. Sørlie kjørte i grove trekk med samme strategi som han også gjorde i fjor da han vant. Han har hvilt tre timer på hvert sjekkpunkt med unntak av de sjekkpunktene der det har vært seks timer obligatorisk hvile. Slik har han klart å holde en jevnt, høy hastighet hele løpet.

– Jeg synes det er greit å hvile litt hele veien. Jeg synes det er mest moro å kjøre hundene slik at de beholder overskuddet, fortale Robert Sørlie mens han stelte hundene sine under den siste obligatoriske hvilen.

Også Wærner har kjørt fort med tanke på at han droppa hvile tidlig i løpet.

– Ja det var jo en risiko jeg tok når jeg kutta hvile, men jeg hadde som mål å lede inn til Orkelbogen, og det klarte jeg. Jeg kan klare å holde unna, men samtidig vet jeg hvor bra trøkk Robert kan få i spannet sitt, det blir spennende, uttalte Wærner rett før han klargjorde hundene sine på sjekkpunkt Orkelbogen før avreise i går kveld.

+ Werner holdt unna

Thomas Werner avgjorde duellen mot Robert Sørlie, og har nettopp kjørt inn til seier og kongepokal i Femund 650. Robert Sørlie har enda litt igjen, før han svinger inn på Øra stadion.

Lars Monsen er på vei inn til en tredjeplass lengre bak i løypa. Hvor han er, fremgår ikke av trackingen, siden Monsens sender har sluttet å virke. Det er også årsaken til at han står med en rest på hviletid. Monsen har tatt ut obligatorisk hviletid slik han skal.

Sivert Kjøsnes kjørte ut fra Tolga for en time siden, og ser ut til å være i ferd med å sikre seg en fjerdeplass. Niklas Rogne har også nådd fram til Tolga, og leder nå kampen om femteplassen. Det er usikkert hvor langt etter Barbara Inauen følger, siden det heller ikke er forbindelse med hennes tracker.

Elektronikken har ikke spilt 100% på lag med arrangørene under årets løp. I følge resultatlistene kjører Sivert Kjøsnes nå med 0 hunder. Det er grunn til å anta at det reelle tallet er noe høyere.

Klokken 08.03 kjørte Robert Sørlie inn til andreplass, 27 minutter bak vinneren. Underveis på siste etappe fra Tolga til Røros, var avstanden nede i litt i overkant av 10 minutter.

+ Innstilt for 12. gang

Morgenflyet fra Røros til Oslo er innstilt også i dag tidlig. Det skjer som en følge av at kveldsflyet i går ikke kom til Røros. Dermed har det vært 12 innstillinger hittil i år. Den mest vanlige begrunnelsen for innstilt fly har vært tekniske problemer.

Etter det Rørosnytt kjenner til, vil kveldsflyet til Røros komme senere på kvelden. Ruteendringen er ikke opplyst spesielt fra Widerøe, men fremgår om man går inn på nettsiden for å bestille billett etter 31. mars. Da kommer kveldsflyet 21.10 torsdag, fredag og søndag.