Ny kiropraktor kommer til Røros

En ny kiropraktor etablerer seg på Røros. Eilen Aamo fra Dalsbygda skal jobbe sammen med Kerstin Ulrich i Kiropraktorklinikken – Bevegelse i sentrum. Ulrich har i mer enn 30 år drevet klinikk på Røros og hatt 35 nyutdannede kiropraktorer i praksis. Det var hos Ulrich Eilen Aamo fikk inspirasjon om til å bli kiropraktor. Hun har også utdannet seg ved den samme skolen som Ulrich, Bournemouth i England.

Gøy å arrangere barnefestival

Årets Røros Barnefestival er godt i gang. Til årets festival venter arrangøren ca 1000 små og store deltakere. I ettermiddag var det allerede 500 personer inne på festivalen.

– Det er ganske bra leven og trøkk. Kjempeartig, sier festivalsjef Wenche Sundt Bendixvold-Ryjord.

Årets barnefestival er den tredje i rekken. Nytt av året er et stort uteområde på parkeringsplassen til Storstuggu. Der skal det være aktiviteter i regi av samarbeidspartnerene til Røros Barnefestival. Det blir også solgt mat og drikke og det er sittemuligheter i telt.

Dørene åpnet klokken 16 i ettermiddag, og først på programmet var silent Disco i Falkbergetsalen og postapokalyptisk Gjenbruksverksted i Sextus. I ettermiddag og kveld er det også kinoforestillinger, og konsert med Tigergutt01.

I morgen, lørdag kommer Bjørnis. BlimE-dansen skal danses med Ailo Thomassen. Det blir også konsert med RAVI. I tillegg er det mye annet spennende som skjer for barna.

– Det blir enda flere aktiviteter. Full fres hele dagen, sier Wenche Sundt Bendixvold-Ryjord.

Det er en bra blanding av lokale og tilreisende som besøker Røros Barnefestival. Det er besøkende fra nesten alle kommunene i Trøndelag, men også fra Hedemark, Oslo og Skien.

Wenche synes det er veldig gøy å arrangere barnefestival. Det er veldig mange fornøyde barn.

– De gir ærlig respons og det er veldig bra om den er god eller dårlig, sier Wenche Sundt Bendixvold-Ryjord.

Det blir full fart frem til festivalen avsluttes lørdag ettermiddag. Allerede en time etter at festivalen startet var det høy temperatur.

Silent Disco. Foto: Tove Østby

Vi må slutte å snu oss bort

I sin appell på Nilsenhjørnet på første mai tok Charlotte Hicks Prestjord et oppgjør med tendensen til å snu seg bort, når urett skjer. Hun viste til folkemordet i Gaza og krevde at det norske oljefondet må trekke seg ut av Israel. I appellen hun har skrevet sammen med Emira Svalstad satte hun også fokus på kvinneundertrykkelse i Iran.

Under kan du lese Charlotte Hicks Prestjords appell.

Vi i Amnesty står sammen i solidaritet med kvinner i Iran. I 2022 døde Jina Masha Amini i varetekt etter brutalt mishandling av det Iranske politiet for å ikke ha dekket til håret sitt. Folket i Iran tok til gatene og ropte ‘Kvinne, liv,frihet’ og de Iranske myndighetene svarte med å stramme inn grepet ytterligere . I åra som har fulgt har hundrevis av mennesker blitt drept i demonstrasjoner, blitt arrestert og torturert, barn inkludert. Flere har blitt dømt til døden ved henging for å stå imot  diskrimineringen og undertrykkelsen som har blitt enda større mot kvinner i Iran. Amnesty jobber målrettet for at de Iranske lederne kan holdes internasjonalt strafferettslig ansvarlig, og viser solidaritet også med kvinner og jenter i Iran.

Og mens vi er i midtøsten
Bombene hagler fortsatt over Gaza.
Et langt langt mareritt fortsette for over 2 millioner mennesker på Gazastripen, der halvparten er barn(!). 
Mens vi står her i dag blir uskyldige Palestinere torturert og drept. Gaza blir fremdeles bomba og pulverisert, av Israel med USA og vestens økonomiske støtte. Våre penger. Vårt oljefond. Norsk produserte våpen.
Vi snur oss bort. 
Verden snur seg bort. 
Også Amnesty International har funnet tilstrekkelig med bevis på at Israel begår folkemord, og når en av verdens største organisasjoner som jobber for menneskerettigheter bekrefter dette er det for meg helt ubegripelig at Israel får fortsette uten at vi grip inn.
Israel har null respekt for palestinske liv.  Null respekt for internasjonal lov. De har krysset alle grenser gang på gang.
Humanitær hjelp som mat og medisin, står klar i tonnevis ved portene, men blir blokkert av Israel for å komme inn i Gaza, og blir fordervet der det står mens 2 millioner mennesker, barn, kvinner, fedre, besteforeldre, vanlige folk som meg og deg, dør av overlagt menneskelagd sult og mangel på medisinsk hjelp. En blokkade av alt man treng for å leve – i  åpenbar strid med folkeretten.
Over 50 000 mennesker har blitt brutalt drept, hele familier utslettet – og med mørketall så mye større da det ligg tusenvis av mennesker begravd inne i ruinene av sine egne hjem, skoler og sykehus. Når man snakke om så høye tall er det for oss som ikke har opplevd krig eller massakre helt uvirkelig å forholde oss til, men tenk  50.000 mennesker – det tilsvarer hvert eneste menneske på Røros, Holtålen, Tynset, Tydal, Engerdal, Os, Alvdal, Oppdal, Rennebu, Gauldal, Selbu og Melhus -alle DØD, 
der nesten halvparten er barn under 18 år -DREPT! 
Hvorfor er det ikke flere som roper ut at nok er nok? Hvorfor er det ikke flere land som stiller seg bak alle de rapportene  som deriblant Amnesty har laget som viser at dette er en altfor mørk flekk i menneskehetens historie?
En person alene kan ikke gjøre alt, men vi alle kan gjøre  noe. Og sammen kan vi gjøre viktige og riktige forskjeller i verden.
Gjør noe! Gjør det du kan.
Bær et skjerf. Signer underskriftsaksjoner. Si ifra til dem som sitt med makta. KREV at oljefondet vårt trekke seg ut av Israel. KREV stans av levering av norske våpen som kan havne på Gaza og KREV annerkjennelse for at vi står overfor et pågående folkemord av Palestinere. Vis hvor du står på sosiale medier. 
Jo mer vi dele, jo mer vet vi. 
Jo mer vi vet, jo mindre kan vi se bort.

Og tilslutt vil vi sende en stor takk til alle dokk som er med oss i kampen for en bedre verden.

Kvinne, liv, frihet!
Fritt Palestina!

Skrevet av: 
Charlotte Hicks Prestjord og Emira Svalstad