Norsk Folkehjelp oppfordrer påsketuristene til å være forberedt på uhell og skiftende vær under årets påskeferie. Norsk Folkehjelps frivillige redningsmannskaper har de siste årene opplevd en økning i folk som skader seg på tur.
– En vellykket tur handler i stor grad om gode forberedelser. Det er meldt til dels dårlig og skiftende vær i påska, og da er det ekstra viktig å sjekke værmeldinga før man legger ut på tur, sier seksjonsleder for førstehjelp og redningstjeneste i Norsk Folkehjelp, Ola Lislien.
– Husk at uhell kan skje, selv på korte turer. Med et shelter som gir ly for vær og vind, et liggeunderlag, tørre klær og gjerne også ekstra isolerende klær, kan man gjøre en stor forskjell til hjelpen kommer, sier han.
I tillegg kan teknologi være til god hjelp dersom man går seg bort:
– En fulladet telefon, og gjerne en batteribank i reserve, gjør det lettere for letemannskaper å finne deg om du er uheldig og går deg bort i påskefjellet. Ny teknologi kan effektivt spore din telefon når du er i nød, selv i områder uten telefondekning. En forutsetning er imidlertid at den er påskrudd, og ikke i flymodus.
Varsle raskt
Norsk Folkehjelp har 2000 frivillige som er i beredskap gjennom påska. Fredag ble den tradisjonsrike påskeberedskapen offisielt åpnet av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.
Ministeren fikk se hvordan de frivillige jobber for å hjelpe skadde pasienter i terrenget. Selv med økende oppdragsmengde, oppfordrer Norsk Folkehjelp folk å varsle raskt hvis det skjer en ulykke.
– Vi er her for å hjelpe, så ikke vær redd for å varsle hvis dere er uheldig på tur. Å varsle tidlig er det viktigste man gjør for å unngå at en situasjon blir mer alvorlig enn nødvendig, sier Ola Lislien.
Skredfare i nord
De fleste stedene går mot en snøfattig påske – unntaket er Nord-Norge der det fortsatt er mye snø og betydelig skredfare.
– Vi håper folk tar hensyn til forholdene og at vi slipper alvorlige skredulykker i påska, sier seksjonsleder for førstehjelp og redningstjeneste i Norsk Folkehjelp, Ola Lislien.