Gatene i Røros sentrum er i gang med et nytt sceneskifte. Det har vært sceneskifte på sceneskifte, siden gatene ble pyntet til Jul i november. Etter jul var det nettflixjul til gatene ble VM-arena. Hundene har forlatt Røros for denne gang, og nysnøen har dekket til alle spor.
Martnasgeneral Lillian Sandnes og hennes folk har årets travleste dag.
VM i hundesport på Røros i 2025 var det første i sitt slag i historien, og det ble et svært vellykket arrangement. Nesten 1.400 frivillige var med å sørge for at alt gikk knirkefritt for seg.
Årets frivilligpris gikk til Medvandrerne. Femundløpet har i flere år hatt medvandrerne med seg, og gjennom det blitt en fantastisk arena for mestring og rehabilitering. I år deltok 65 medvandrere på forskjellige sjekkpunkt. Medvandrere fikk ansvar, og tok ansvar.
Daglig leder i Medvandrerne Roger Wangberg, grunnlegger av Medvandrerne Are Lerstein, og medvandrere Didrik Sørli og Ivar Brecke Nygaard mottok prisen under ei jubileumsmarkering i festsalen på Røros Hotell.
Daglig leder i Medvandrerne Roger Wangberg setter stor pris på frivillighetsprisen.
Riksantikvaren har sendt ut pressemelding om bevilgningene fra staten til verdensarvområdene, som viser at i 2025 går det 12,2 millioner kroner til Røros Bergstad og Circumferensen. Det er også bevilget 200.000,- til Planforum Røros. Det er også knyttet kostnader til forvaltningen av verdensarven, og de er langt høyere enn det statlige tilskuddet. Verdensarv i seg selv er ikke direkte lønnsomt for kommunen.
– De norske verdensarvområdene er blant verdens mest verdifulle kultur- og naturområder. Disse må vi ta vare på. Tilskuddene til blant annet Bryggen i Bergen og Røros bergstad og Circumferensen bidrar til å sikre menneskeheten felles arv, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap).
Åtte områder i Norge er skrevet inn på Unescos liste over verdens natur- og kulturarv: Bergkunsten i Alta, Bryggen i Bergen, Rjukan-Notodden industriarv, Røros bergstad og Circumferensen, fire punkter på Struves meridianbue, Urnes stavkirke, Vegaøyan og Vestnorsk fjordlandskap (Geirangerfjorden og Nærøyfjorden). Verdensarvlisten består av natur- og kulturarv med fremragende, universell verdi for menneskeheten.
– Norge har et stort og viktig ansvar for å sikre verdensarven vår for ettertiden. Hver dag bidrar folk i verdensarvområdene til å ta vare på disse verdiene for fremtidens generasjoner, sier riksantikvar Hanna Geiran.