I Interneringsmøtet i Tingretten, der Nagga Hailemichael ble dømt til fire ukers interneringpå Trandum, ble det varslet at en delegasjon fra Etiopia skulle komme til Norge for å avgjøre Nagga Hailemichael og andre asylsøkeres identitet. Etter det Rørosnytt kjenner til, er delegasjonen på plass i Norge nå. Flere etiopiske asylsøkere er pågrepet, og det er sterk uro i fra Etiopiske miljøer.
I en mail Rørosnytt har fått innsyn i stiller seniorrådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Jon Ole Martinsen flere spørsmål knyttet til rettssikkerheten.
Rørosnytt gjengir brevet fra Martinsen.
Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS)
« Korrespondansen bekrefter at de internerte på utlendingsinternatet pålegges samtaler med utenlandske delegasjer for å gjennomføre ID-avklaring/verifisering, uten at norsk politi, tolk eller advokat er til stede. Tilsynsrådet anser praksisen som problematisk og ulovlig»
«I PUs brev er det angitt at det fra deres side er ønskelig å være til stede under samtalene, men at det er en del land som ikke ønsker dette, noe «politiet må forholde seg til all den tid samtalen skjer som ledd i utenlandske myndigheters vurdering av utstedelse av reisedokument». Uttalelsen er oppsiktsvekkende ettersom den viser at norsk politi på norsk institusjon, som også inneholder frihetsberøvelse, anser seg overlatt til hva utenlandske myndigheter måtte «ønske». Det er lite sannsynlig at de skriftlige avtalene inneholder forutsetninger om at norsk politi ikke skal være til stede under avhørene.
Det er ikke grunnlag for PUs lovtolkning. Trandum er ingen «utenriksstasjon». Forarbeidene som PU viser til underbygger ikke at den aktuelle bestemmelsen kan benyttes analogisk. PU har heller ikke svart på om lovtolkningen som er påberopt har kommet tidligere til skriftlig uttrykk, før rådets henvendelser. Rådet legger til grunn at dette må besvares avkreftende
De internertes rettsikkerhet er tilnærmet ikke-eksisterende under de aktuelle samtalene. Som nevnt er norsk politi fraværende etter ønske fra den fremmede makt, og det er heller ikke gitt rett til advokat eller tolk. Det foreligger heller ikke tilstrekkelig notoritet om hva som er blitt sagt under samtalene.
«Tilsynsrådet ber om at Politidirektoratet besørger at den aktuelle praksisen opphører. Rådet ber også at POD avklarer nærmere i hvor mange år praksisen har funnet sted.»
Det er dramatisk kritikk! Forsøker å få saken på i media og håper det kan følges opp.
Med vennlig hilsen,
Jon Ole Martinsen
Seniorrådgiver
Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS)