Tar vare på tradisjoner

I løpet av høsten skal det starte opp flere tilbud ved Røros kulturskole. Noen av tilbudene er en del av et større prosjekt som kulturskolen nå holder på å sette i gang. Dels nye tiltak, men også ting som de har holdt på med før som det nå er satt en litt annen tekst på. Det nye i dette er at skolen begynner å aktivisere det som er en del av det store håndverksløftet som er et nasjonalt prosjekt som Røros kulturskole deltar i. Skolen sin innsats i forhold til det handler om å rette søkelyset mot den samiske kulturen. Det har skolen gjort tidligere også gjennom at de har hatt duedtie i kulturskolen, og et familieprosjekt i Brekken i fjor. Det er disse to prosjektene som blir videreutviklet nå.

“Rïeseldidh” – Ornamentikk på smykker og bruksgjenstander

Familieprosjektet i Brekken heter «Rïeseldidh», og har tema ornamentikk på smykker og bruksgjenstander. Dette er et familieprosjekt som både store og små kan delta på. Det er veldig lavterskel. Det er tre timers bolker over seks uker.

– Det er veldig trivelig og flott. Stor tilstrømming til det i fjor. Så det gleder vi oss til å sette igang på nytt igjen, sier avdelingsleder for kulturskolen, Nils Graftås.

Kreativ med naturmaterialer

Kreativ med naturmaterialer vætna / duedtie er samisk kunsthåndverk som kulturskolen har holdt på med i noen år. Nils minner om at de viderefører det tilbudet.

Det store håndverksløftet går også inn i grunnskolen. Der er det noen prosjekt som er i gang allerede på 4. trinn, som tar del i prosjektet.

Dette er to tilbud som kulturskolen setter i gang nå som de har utlyst og som ligger på hjemmesiden til kommunen, på hjemmesiden til kulturskolen og på facebook. På Kreativ med naturmaterialer var det påmeldingsfrist før helga, men det tas imot søknader denne uken og neste også. Nils håper at det kommer mange som har lyst til å være med på det videre. Tilbudene starter opp i uke 43 og 44.

Håndverksløftet

Håndverksløftet er gjennom Norsk kulturskoleråd og Sparebank Stiftelsen som har satt igang et stort nasjonalt prosjekt som handler om å styrke de gamle håndverkene. Røros kulturskole har satt fokus på det samiske. Men den samiske kulturen og den samiske tilnærmingen til både kultur, kunst og kultur er veldig fin å bruke som en døråpner for å ta vare på de andre gamle tradisjonenene som vi har i rikelig monn i Røros-regionen. Det gjelder både musikk og håndverk. Kulturskolen har knyttet til seg Rørosmuseet med bygningsvernavdelingen der. Kulturskolen er i tett kontakt med Rørosmuseet og Aajege som ressursenter i forhold til å være med å videreutvikle dette prosjektet. Det er i bunn og grunn et litt større prosjekt som både går i kulturskolen og grunnskolen.

Bli med og dans!

Tilbudet Bli med og dans er et nytt tilbud ved Røros kulturskole. Dette er også en del av et større prosjekt. Men for kulturskolen handler det om å sette igang tilbud innenfor folkedansområdet. Det kan være ringdans, pardans og sosialdans. Dette er et gratis tilbud fordi Røros kulturskole har fått midler fra Norsk senter for folkedans- og folkemusikk til å videre utvikle en sammenheng mellom det de gjør i kulturskolen, i det offentlige Røros og det som foregår i fritids kulturlivet. Kulturskolen samarbeider med folkedanslaget, spellmannslagene, skolen og ressurspersoner i miljøet som det er mange av.

Det skal danses på kulturskolen og etter hvert i Sangerhuset. Ett av målene som er satt er å være med på martnasåpningen. Og at ungdommene har mulighet til å være med på middagsdansen i Sangerhuset.

Høstsamling

Det tyvstartes med Høstsamling på Røros første helga etter høstferien. Dette blir ei stor helg stor helg, som er åpen for alle med både dans, spell, kurs og mye morro. Det kommer barn, unge og voksne fra hele fylket til Røros, som skal kurse og danse seg gjennom hele helga.

Høstsamlingen er i sterkt samarbeid med kulturskolen i Skaun, som har et godt juniorspellmannslag i kulturskolen sin. De har også dratt med seg en del andre kulturskoler og juniorspellmannslag rundt om i fylket som kommer til Røros den helga. Nils regner med et par hundre påmeldte. Høstsamlingen skal være på kulturskolen og i Sangerhuset. Fra fredag til søndag blir det liv og røre.

– Det med å ta vare på tradisjonene er veldig sterk til stede både i Håndverksløftet, og i Folkrekrutt, som er et samarbeidsprosjekt for å samordne folkemusikk og folkedans området i hele regionen, sier Nils. Røros kulturskole har også på gang et juniorspellmannslag.

Rekorddeltakelse i Femundløpet

Det blir kamp om VM-titlene i langdistanse. Interessen for Femundløpet og VM 2025 er svært stor, noe som også gjenspeiler seg i antall påmeldte. Da den første fristen gikk ut var det påmeldt 207 deltagere. Antallet kommer til å øke i tiden som kommer, og rekorden på 211 hundespann står for fall.

Dermed blir det kamp om VM-titlene i langdistanse. I de historiske tallene for påmelding til Femundløpet, har det aldri vært større påmelding så lenge før løpet. Blant de påmeldte er det en god blanding av erfarne og relativt nyetablerte hundekjørere.

Klassen F200 (ikke VM-klasse) ble fulltegnet med 60 deltakere i løpet av  24 timer. Her ser vi at det er både kjente og ukjente deltakere. I juniorklassen er det 6 påmeldte så langt.

Kongen av Femundløpet, Robert Sørlie, vil kjøre sitt 35 løp og konkurrere om VM-tittelen. Sørlie har deltatt på alle Femundløp siden løpet ble etablert i 1991. I klassen F450 er det hele 110 påmeldte, en helt klar rekord. Det er påmeldt deltagere fra 15 nasjoner; Tyskland, Spania, Sverige, Finland, Estland, Danmark, Frankrike, Sveits, Tsjekkia, Nederland, Italia, Østerrike, Polen, Belgia og Norge.

Jon Anders Kokkvoll intervjuet av Tore Østby.