Leserinnlegg, svar til Arbeiderpartiet:
Inntaksmodellen i videregående skole er et hett og aktuelt tema med mange meninger. Mange er svært kritiske og det hevdes at distriktsskolene vil bli rammet hardt. Elever må flytte langt og bo på hybel, og det påstås at skolestrukturen i Trøndelag er usikker. La en ting være sikkert; Skolestrukturen i Trøndelag fylke ligger fast, ferdig snakka. I Stiklestaderklæringen slår vi fast at skolestrukturen ikke skal røres. Senterpartiet har klokketro på alle skoler i hele Trøndelag, det er vi garantisten for videre også. Det virker det ikke som Arbeiderpartiet er lenger.
Så litt mer om nærskoleprinsippet. Nærskoleprinsippet er en god inntaksmodell og fungerer godt når det er en god balanse mellom antallet elever, antallet skoler og en tilstrekkelig mengde studietilbud (disse tre henger sammen). Men når det blir ubalanse fungerer ikke dette bra. For mange elever fører til sterk konkurranse og for få elever fører bare til nedlagte tilbud. I Senterpartiet ser vi at vi må gjøre noe med videregående skole. Et godt eksempel på dette er at det er nesten 1.000 færre elever (mennesker i aldersgruppen 16-20 år i Trøndelag fylke (Kilde: www.ssb.no) i 2024 enn det det var for 10 år siden. Dette tilsvarer over 30 klasser med studiespesialisering eller ca 60 klasser med yrkesfag. Til sammenligning er det ca 200 elever ved Røros vg skole. Alle skjønner at dette er ganske mange klasser! Vi kan ikke fortsette å ha det samme linjetilbudet med færre elever.
I Senterpartiet er vi opptatte av å finne løsninger. Demografien utfordrer oss, vil ble flere eldre og færre yngre. Dette virker inn på fylkeskommunens tjenestetilbud. Vi må tilpasse oss den tida vi lever i. Selv om den nye inntaksordningen legger til rette for at elevene kan velge mellom flere skoler og linjetilbud, har vi enda til gode å høre om elever som ønsker seg vekk fra sin nærmeste videregående skole, det virker å være motsatt i Arbeiderpartiet. De aller, aller fleste elever i Trøndelag trives og vil gå på sin nærmeste skole, men nå legger vi også til rette for at elevene kan søke seg til skoler innenfor geografiske regioner nært der de bor. Det er vektlagt tungt fra Senterpartiet at elevene skal kunne bo hjemme når de går på videregående i Trøndelag, det tror vi også de kommer til å gjøre. Forskning og undersøkelser i andre fylker viser at over 90% av elevene velger sin nærmeste skole når de skal begynne på videregående skole. Trondheim hadde fritt skolevalg nå ved siste opptak og nesten alle elevene fikk innfridd sitt førstevalg. Første år med fritt skolevalg som inntaksmodell gikk veldig bra.
Senterpartiet kjenner de lokale forholdene i Trøndelag! Vi har tro på elevene og skolene våre. Når elevtallet går drastisk ned må vi tilpasse oss og tenke nytt. Dette er ikke alltid populært, men hvis vi ikke tilpasser oss kan konsekvenser bli store for distriktsskolene våre. Senterpartiet vil ha gode distriktsskoler i hele fylket, derfor tar vi nå sats og gjennomfører endringer for å sikre skoler som gjenspeiler lokalsamfunnet og arbeidskraft som lokalsamfunnet etterspør, vi vil at flere skal kunne bo og arbeide på Røros, i Holtålen, Midtre Gauldal, Melhus, Selbu, Tydal, ja HELE Trøndelag.
Guri Heggem, fylkestingspolitiker (Sp)
Lars Myhr Sandlund, fylkestingspolitiker (Sp)