Foreldre gir barn alkohol

Ung Data-undersøkelsen viser at foreldre på Røros langer alkohol til side barn. 16% av barna svarer at de har fått med seg alkohol fra foreldrene sine på fest. Dette har vært slik i alle undersøkelser som er gjennomført. Tendensen i den nyeste undersøkelsen er at andelen foreldrelangere øker. Avdelingsleder/Helsesykepleier Bjørg Todalshaug ser en negativ trend, men er usikker på konsekvensene av foreldrelanging.

Barn og unge på Røros sover for lite

Undersøkelsen Ung Data viser at mange barn og unge i Røros kommune har fine dager. Sammenlignet med andre kommuner er det mindre mobbing og problemer med psykisk helse. På et område skiller Røros seg negativt ut. Barn og unge på Røros sover for lite. En del av årsaken er at barn og unge ligger og ser på mobilen langt utover natta. Barn og unge på Røros har vesentlig mer skjermtid enn landsgjennomsnittet.

Helsesykepleier i Røros kommune Elisabeth Undhjem er bekymret for langtidsvirkningene av for lite søvn.

Sterkt kritisk til ny inntaksordning i videregående skole

Debattinnlegg fra ordførene i Røros, Holtålen, Midtre Gauldal og Melhus:

Det blågrønne flertallet i Trøndelag fylkeskommune legger i disse dager opp til den største
endringen for de videregående skolene i Trøndelag på flere år. Det gjør de ved å innføre
karakterbasert inntak i 5 inntaksregioner: Trøndelag sør, Fosen, Innherred-Værnes, Namdal og Trondheim. Våre kommuner vil være er del av regionen Trøndelag sør sammen med kommunene Frøya, Hitra, Heim, Rindal, Orkland, Skaun, Rennebu og Oppdal. Dette er en inntaksordning som svært få ønsker – fylkesadministrasjonen anbefaler det ikke, Elevorganisasjonen, Ungdommens fylkesutvalg, lærlingerådet og utdanningsforbundet i Trøndelag og det store flertallet av skolene ønsker det ikke. Det samme gjelder for våre kommuner. Vi ønsker alle å beholde dagens inntaksordning med nærskoleprinsippet.

Fram til nå har inntaksordningen til de videregående skolene vært nærskoleprinsippet hvor
søkere til videregående opplæring har fått plass på linjevalget sitt på nærskolen sin. Nå blir det ren karakterbasert konkurranse om skoleplassene, uten at det tas hensyn til avstand til skolen. Det betyr at en ungdom fra Røros som ønsker å gå på bygg- og anleggsteknikk, men ikke kommer inn på Røros, kan få tilbud om plass på Kyrksæterøra videregåendeskole i Heim kommune i stedet.

Vi er svært bekymret for følgene av innføring av karakterbasert inntak i videregående skole. For det første er vi bekymret for de mest utsatte av våre ungdommer. De som kanskje har det best med å gå på en skole i nærområdet, med familie, venner og nettverk rundt seg, fremfor å måtte flytte på hybel for å gå på skole langt unna. For nærskoleprinsippet gir mulighet for et forutsigbart samarbeid og informasjonsflyt mellom ungdomsskoler som sokner til de ulike videregåendeskolene og mellom de videregåendeskolene og kommunenes tjenester rettet mot barn og unge. Med en ny inntaksordning reduseres denne forutsigbarheten og samarbeidet. Videre gir også nærskoleprinsippet forutsigbarhet for lokalt næringsliv og arbeidsliv i våre kommuner. Ungdommen vår går i dag på videregående skole i nærområdet, tar utdanningen og blir lærlinger hos lokale bedrifter eller kommune og blir fremtidig arbeidskraft for disse. På den måten kan de bli boende i kommunene våre.
Vi kan ikke se at det er gode argumenter for å avvikle nærskoleprinsippet og innføre et
karakterbasert inntak i videregåendeskole i Trøndelag. Men det er ikke for sent å snu. Vi håper at de partiene som tidligere har vært garantister for nærskoleprinsippet i Trøndelag lytter til de innspillene som kommer inn og velger å snu i denne saken.

Isak Veierud Busch, ordfører i Røros kommune, Jan Arild Sivertsgård, ordfører i Holtålen
kommune, Trude Solem Heggdal, ordfører i Midtre Gauldal kommune og Einar Gimse-Syrstad,
ordfører i Melhus kommune

Over all forventning

2 millioner i tilskudd fra staten vil være redningen for Rørosmartnan. Det populære arrangementet kom opp i et skikkelig uføre etter pandemien, og hele arrangementet hang i en tynn tråd.

Martnasgeneral Lillian Sandnes øynet håp om noe fra statsbudsjettet, etter positive signaler i en møte med statsminister Jonas Gahr Støre tidligere i år. I revideringen av Statsbudsjettet kom det en million kroner til Rørosmartnan i 2024. Nå kommer det dobbelt så mye i statsbudsjettet for 2025.

Lillian Sandnes intervjuet av Tore Østby