Prinsessebesøk og bokbingo

I løpet av vårsommeren står varierte kulturopplevelser i kø på Røros. I hele juni blir det bokbingo på Røros Folkebibliotek og 12. juni kommer Kronprinsesse Mette Marit på besøk med Litteraturtoget. Teater og konserter blir det også.

Femte juni viser 7. trinn ved Glåmos og Røros Skole Dyrene i Hakkebakkeskogen i Falkbergetsalen på Storstuggu. Denne vårforestillingen er etablert som en god tradisjon. Dette kan bli den siste forestillingen der Glåmos skole er med.

Sjuende juni fyller konserten Leve forskjellen Storstuggu med lyd. Dette er noe så sjeldent som et helaftens verk for blandakor og brassband. Tekstene er skrevet av Heidi Tronsmo og musikken av Glenn Erik Haugland. Dette verket blir en sammensmelting av to av de største amatørkulturbevegelsene i Norge: Kor- og korpsbevegelsen. Deltagere er Hetlevik Musikklag fra Askøy, Bjørgvin Vokal fra Bergen, samt Tylldalen og Tynset Blandakor fra Tynset.

To konserter før ferien

Snart tar Ungdommens Hus Røros ferie, men før det blir det to store konserter på rappen. Torsdag 30. mai blir det konsert med Ida Jenshus med band, og lørdag 1. juni blir det konsert med STORM + Centrum.

Leder for Ungdommens Hus Røros Ove Testad. Foto: Tove Østby

Vi gleder oss til å vise fram konsertscena vår og disse fantastiske artistene for alle aldre som liker gode konsertopplevelser og dyktige musikere på scena! Gratis for alle under 18 år er det også. En kul funfact  er det også at Ida Jenshus og STORM valgte seg Ungdommens Hus Røros som sted for preproduksjon/planlegging for kommende konserter/turne. Det vil f.eks si at låter velges ut, det blir tekniske prøver og øving på materialet som skal fremføres. Dette blir en perfekt konsertuke! Vi håper mange blir med på musikkmoroa! Dette er vi stolte av å få til! Dette er et samarbeid mellom Ungdommens Hus Røros og Ungdomsrådet i Røros kommune, sier Ove Testad ved Ungdommens Hus Røros.

Turnèstart på Fjøsakademiet

4. juni blir det turnèstart for Fylkesmusikerne i Quintus på Føsakademiet. Dette blir starten på en rekke konserter over hele Trøndelag. Gruppa lover lekne toner fra New Orleans med vokalist Tricia Boutté. Konserten de reiser rundt men har fått tittelen ”En kveld i New Orleans”. I over 30 år har fylkesmusikerne hatt som oppgave å utjevne tilgangen på profesjonell musikk.

Vokalist Tricia Boutté fra New Orleans, har sunget på scener rundt om i hele verden.

– Oppvokst i jazzbyen kjenner Tricia Boutteé livet på Bourbon street og soulfood på samme naturlige vis som trønderne kjenner martna og sodd. Med sin kraftige og lekne stemme gjør hun jazz, blues og gospel med sitt helt eget preg. Sammen med Quintus blir det en uslåelig kombo, sier teamleder for fylkesmusikerne, Jan Inge Yri.

Turnéen starter 4. juni på Fjøsakademiet i Røros, videre til Valsøya i Heim og Li-Verten i Lierne. Totalt får 16 steder i fylket oppleve ”En kveld i New Orleans”.

Solid resultat for Ren Røros

Ren Røros hadde i 2023 en omsetning på 282,5 millioner kroner. Driftsresultatet endte på 50,8 millioner kroner, og resultat før skatt ble 47,9 millioner kroner. Alle selskapene i konsernet hadde et positivt resultat.

Konsernsjef Kristian Holm sier at resultatet er preget av fortsatt høye strømpriser, men likevel langt unna prisnivået i 2022. For første gang på mange år har alle datterselskapene et resultat i pluss.

– Jeg er svært glad for at det er gjort en god jobb i hele konsernet, men jeg vil spesielt framheve El-service. De har i løpet av fjoråret kommet seg på rett side av streken, og utviklingen er positiv. Likevel er det fortsatt slik at det er Ren Røros Strøm som sikrer et solid resultat, sier konsernsjef Kristian Holm.

Ren Røros Strøm hadde i 2023 driftsinntekter på 122,4 millioner kroner og et driftsresultat på 38,3 millioner. 2023 var nok et år med relativt høye kraftpriser. Gjennomsnittlig nettopris i prisområde NO1 (Østlandet) ble 76,3 øre kilowattimen (kWh) – mot 194 øre i 2022. I 2023 ble det produsert 85,7 Gigawattimer (GWh) som er 1,4 prosent under normalproduksjonen på 87 GWh.

Strøm Aursunden

Helt fra starten har Ren Røros produsert og distribuert fornybar energi. Det er fortsatt fundamentet i vår virksomhet. Foto: Ren Røros.

Ren Røros. Foto: Tom Gustavsen

Vi har de samme ambisjonene som grunnleggerne om å skape arbeidsplasser og vekst i regionen. Foto: Tom Gustavsen.

Overskudd

Ren Røros El-service fikk et positivt driftsresultat på 1,4 millioner kroner etter en omsetning på 33,6 millioner kroner. El-service hadde flere store installasjoner for boliger og fritidsboliger i 2023. Den største kontrakten var det nye respons- og beredskapssenteret til Røros kommune. Andre store oppgaver har vært bygg på Røros videregående skole, og biblioteket på Nilsenhjørnet.

Tett samarbeid. Cato Bye Spånberg Ren Røros El-service, Inger Lise Bekkos Dahl daglig leder Ren Røros El-service , Mona Østgårdstrøen fra Kjellmark og Thomas Bredesen fra Energima Fjellregionen har arbeidet tett sammen på det nye bioblioteket. I bakgrunnen skimtes det gamle biblioteket i Krog-bygget.Foto: Torgeir Anda/Ren Røros

Tett samarbeid. Cato Bye Spånberg Ren Røros El-service, Inger Lise Bekkos Dahl daglig leder Ren Røros El-service , Mona Østgårdstrøen fra Kjellmark og Thomas Bredesen fra Energima Fjellregionen har arbeidet tett sammen på det nye bioblioteket. I bakgrunnen skimtes det gamle biblioteket i Krog-bygget. Foto: Torgeir Anda/Ren Røros.

Solsatsing: Cato Bye Spånberg og Tobias Greni arbeider raskt og sikkert for å få sol på taket til en fornøyd kunde på Stjørdal. Foto: Ren Røros

Solsatsing: Cato Bye Spånberg og Tobias Greni arbeider raskt og sikkert for å få sol på taket til en fornøyd kunde på Stjørdal. Foto: Ren Røros.

Mer fiber

Ren Røros Digital har i løpet av 2023 lagt fiber til flere områder i regionen som Brekken øst, Galåen og i Os kommune. Digital vant anbudskonkurranse om utbygging i nye områder med 500 husstander. Det er områdene Feragen, Aursunden nord og Hådalen. Der starter gravearbeidet før sommeren. Digital fikk et driftsresultat på 2,3 millioner kroner, med en omsetning på 75 millioner kroner. Det er svakere enn resultatet de siste årene.

Stadig flere i regionen vår får fiberbredbånd. Foto: Tom Gustavsen

Alle våre kunder i Røros sentrum har nå fått fiber. Foto: Tom Gustavsen.

Ren digitalisering. Foto: Tom Gustavsen.

Det er vekstmuligheter både lokalt og nasjonalt – ikke minst i områdene datalagring og informasjonssikkerhet. Foto: Tom Gustavsen.

Robotisering

For Ren Røros Intelligent Automation (RRIA) var 2023 et år der det ble lagt vekt på utvikling av nye tjenester, med betydelig kompetansebygging rundt kunstig intelligens. Investeringer i ny kompetanse i 2023 vil gi gode resultater allerede i 2024. Regnskapet for 2023 viser en omsetning på 13,4 millioner kroner, opp fra 11,9 millioner kroner året før. Selskapet leverte et nullresultat, mot et driftsresultat på 2,1 millioner kroner i 2022.

Stålsatt: De fire studentene fra NTNU: Lars Ivar Skårset, Lukas Dalhaug, Magnus Vesterøy Bryne og Viktor Tingstad vil vite mer om robotisering (RPA). Vår fremste ekspert, Peter Lacken, ledet det tre dagers kurset i Stålgården. Foto: Ren Røros.

Studentene fra NTNU: Lars Ivar Skårset, Lukas Dalhaug, Magnus Vesterøy Bryne og Viktor Tingstad vil vite mer om robotisering (RPA). Vår fremste ekspert, Peter Lacken, ledet et tre dagers-kurs i Stålgården. Foto: Ren Røros.

Samarbeid: Det er tett samarbeid mellom Trude Reppe i Newsec Basale og Johan Royson i Ren Røros Intelligent Automation. Foto: Newsec Basale

Bransjen er stor, og behovet for å utveksle informasjon mellom ulike aktører er betydelig. Her illustrert gjennom tett samarbeid mellom Trude Reppe i Newsec Basale og Johan Royson i Ren Røros Intelligent Automation. Foto: Torgeir Anda/Ren Røros.

Solid

For Røros E-Verk Nett var 2023 var et stabilt driftsår. Den største risikoen i driften er fortsatt nettutfall sørfra; Dette selv etter ombygging til 132 kV og oppgradering av komponenter mellom Tynset og Røros. Den nye modellen for nettleie ble innført den 1. juli 2023. Dette er bestemt av nasjonale myndigheter. Formålet med endringen er å bruke strømmen smartere, og bruke strømnettet vi har mer effektivt. Nettselskapet er et av de mest effektive selskapene i landet. Nettselskapet hadde en omsetning på 60,4 millioner og et driftsresultat på 23,7 millioner kroner.

Røros E-verk Nett. Foto: Røros E-verk Nett

Nettvirksomheten har kabler, linjer og nettstasjoner i Røros kommune og et lite område i Os kommune. Foto: Ren Røros.

Lars Hofstad. Foto: Ren Røros Frontal / Kurt Näslund

Nettsjef Lars Hofstad foran linjen som dobler kapasiteten sørfra. Her er linjen på grensen mellom Trøndelag og Innlandet, mellom Røros og Os. Foto: Ren Røros.

Omsetning og årsresultat

Verdiskaping

Konsernsjef Kristian Holm, som overtok som konsernsjef 1. mai 2023, sier at Ren Røros skal fortsette arbeidet med å bedre lønnsomheten i konsernet som helhet. Egenkapitalandelen i konsernet er 39,80 prosent, en styrking fra 29,61 prosent ved utgangen av 2022. Holm legger vekt på behovet for ny fornybar energi, og fortsatt utbygging av bredbånd. Han tror også det ligger store utviklingsmuligheter innenfor et tettere samarbeid med IT-delen av Digital og robotselskapet RRIA.

– Vår oppgave er å skape verdier som kan styrke Røros og fjellregionen som helhet. Vi må alltid se framover for å se på de mulighetene vi har for videre utvikling. Det er tatt mange gode grep de siste årene som har bidratt til det. Det arbeidet må vi fortsette med, sier Holm.

Martin tar over etter Hilde

Martin Løvø blir ny rektor ved Røros videregående skole.

Løvø overtar som rektor ved Røros videregående skole etter Hilde Knutsen, og starter i jobben 27. august. Martin Løvø kommer fra stillingen som oppvekstsjef i Os kommune. Løvø har lang ledererfaring og har vært i ulike lederstillinger siden 2004.

Løvø er utdannet allmennlærer og har solid videreutdanning innenfor ledelse.

– Vi får en ny rektor som kjenner fjellregionen godt. Martin Løvø har en allsidig og bred erfaring innen oppvekstsektoren. Jeg er trygg på at Røros videregående skole vil få god nytte av Martin sin kompetanse i årene framover, sier Maria Tanem Møller, seksjonsleder for skoleutvikling i Trøndelag fylkeskommune.

I dag starter kommunestyret budsjettarbeidet

Tradisjonen tro starter en serie med dialogmøter i Røros kommune, som skal ende med utnytt kommunebudsjett. Dialogmøte 1 foregår i Storstuggu i dag. Utarbeidelsen av budsjettet for 2025 er ventet å bli preget av ROBEK-spøkelset som henger over kommunen, og en jakt på steder å kutte i budsjettet.

I dialogkonferanse 1 deltar kommunestyrerepresentantene, virksomhetsledere og hovedtillitsvalgte. Konferansen skal gi innblikk i de store linjene i et framtidsperspektiv, som beskriver både utfordringer og muligheter og der ulike temaer og områder løftes fram.

Konferansen inneholder normalt også gruppearbeid og dialog omkring mulige prioriteringer som i neste omgang behandles i kommunestyrets juni-møte. Disse prioriteringene skal gi føringer for kommunedirektøren i den videre prosessen med budsjett og handlings- og økonomiplan fram mot politisk behandling før jul.

I innkallingen til møtet signaliserer kommunedirektøren at årets samling blir lagt opp noe annerledes enn tidligere år. Det vil bli innlegg fra Statsforvalteren om ROBEKlisten og konsekvenser av innmelding i dette registeret. Det vil også være et innlegg fra KS Konsulent om det økonomiske utfordringsbildet for norske kommuner i dag og årene fremover.