Bak fasaden: Per Amundsagården

Gården, som eies og forvaltes av Fortidsminneforeningen, var blant de første som ble fredet på Røros. Fredningen klarte imidlertid ikke å forhindre at gården ble revet og erstattet med en bensinstasjon i 1925.

Dette er del av en serie i Rørosnytt hvor vi tar med leseren på innsiden av kjente bygg.

Per Amundsagården har vært i Fortidsminneforeningens eie siden 60-tallet, noen år før gården kom tilbake til Røros og ble satt opp igjen på sin opprinnelige plass i perioden 1969-72 etter å ha stått på Norsk Folkemuseum i mange år. 

I dag eies og forvaltes eiendommen av Fortidsminneforeningen, som driver utleie av gården til foreningens medlemmer. 

Ett av de mest komplette anleggene
Gårdsannlegget i Bergmannsgata er en typisk Rørosgård fra slutten av 1700-tallet, og viser det unike gruve- og bondesamfunnet på Røros der bergmannens hovedbeskjeftigelse ble supplert med husdyrhold. Anlegget består av fem bygninger rundt et tun i bakgården, hvor overstigeren hadde kyr, hester, sau og lam. Gården ble fredet i 1923.

I dag står Per Amundsagården slik den gjorde på slutten av 1700-tallet, og er et av de mest komplette anleggene i Bergstaden.

Blant annet på grunn av eierskiftet, har gården i løpet av årene hatt mange navn: Horstgården, Per Amundsagården, Prytzgården, Amund Andersagården og Schwartzgården. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Interiøret er bevart i gammel stil. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Velutstyrt på 1700-tallet
Den første eieren av gården var overstiger(overformann for gruvene) Søfren Ibsen Aarøe, som døde i 1733. 

Dengang skal det velutstyrte gårdsanlegget ha sett slik ut: 

«Horstgården som består av en stue, deruti et bord, en schlaugskive og en kakkelovn av jern, et kjøkken, to kammers, en sal over stua, derpå et bord med benker og en kakkelovn og et sengested, et kammer med et sengested og et lite bord, et stabbur, borrestue, stall med lem over, alt taksert og vurdert til 320 riksdaler.» 

Artikkelen fortsetter under bildet.

I Per Amundsagården er det to soverom med til sammen fire sengeplasser. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Artut å sjå at di
Per Amundsagården var borte fra Røros i 45 år før den kom tilbake til sin opprinnelige plass i bybildet. På kranselaget i 1971 ble gården ønsket velkommen av «en poet» i lokalavisa Fjell-Ljom med ordene:

«Det rektut va artut å sjå att di sju, så lik di du e der du står».

Per Amundsagården leies ut til Fortidsminneforeningens medlemmer og består av en leilighet med plass for inntil fem personer. Hovedbygningen er restaurert og har fått innredet et opprinnelig sengekammer. Det er to soverom med til sammen fire sengeplasser. Det er installert dusj og toalett i tillegg til et godt utstyrt kjøkken med oppvaskmaskin. Rommene er innredet etter tradisjonen på Røros.

Gura på kjøkkenet er utstyrt med gamle redskaper, men er ikke i bruk.
Bildet er tatt fra kjøkkenet, og vi ser gjennom stua mot døra til gangen. Foto: Svend Agne Strømmevold.


Kilder: «En reise gjennom norsk byggekunst» red. Terje Forseth.
Artikkel i Fortidsvern 4/2002
https://fortidsminneforeningen.no/booking/leie-per-amundsagarden-i-roros/ https:///www.bergstaden.org
https:/// www.roros.no

Nattog på Rørosbanen

– Nattog mellom Trondheim – Oslo er et svært populært tilbud hos våre kunder. SJ Norge har derfor økt denne kapasiteten og skal i høst sette inn ytterligere Premium Pluss vogner. Nå ønsker vi å gi det samme tilbudet, men over Rørosbanen, skriver SJ Norge i en pressemelding.

SJ Norge leier tog og lokomotiv av Norske Tog, og fredag ble det sendt en forespørsel om leie av et nytt diesellokomotiv slik at det kan kjøres nattog mellom Trondheim – Oslo på Rørosbanen.

– Våre nattog mellom Trondheim – Oslo er ofte utsolgt, både sovevognene og våre nye populære Premium Pluss vogner med hvilestoler.  Og i høst skulle vi øke kapasiteten ved å sette inn enda flere nye Premium Pluss vogner. Inntil det igjen er mulig å kjøre tog på Dovrebanen, er det viktig for oss at våre kunder fortsatt har nattogtilbud mellom Trondheim og Oslo, sier informasjonssjef i SJ Norge Hilde Lyng.

Disse stiller til menighetsrådsvalg 

11. september er det kirkevalg. Det skal velges nye menighetsråd i Brekken, Glåmos, Hitterdal og Røros sokn, og nytt bispedømmeråd i Nidaros bispedømme. Se hvem som stiller til menighetsrådsvalg her.  

Røros kommune ligger i Nidaros bispedømme. I kirkevalget skal det også velges nytt bispedømmeråd. 

Alle medlemmer i Den norske kirke har stemmerett fra det året de fyller 15 år. 

Du kan forhåndsstemme i perioden 10.august-8. september – fysisk eller digitalt. Den digitale forhåndsstemmingen gjøres enkelt ved å logge deg på valgporten på kirkevalget.no

I samme periode kan du forhåndsstemme fysisk på Røros kirkekontor i kontorets åpningstider. 

Hvis du vil stemme i et annet sokn enn der du vanligvis bor, må du gjøre det før 1. september.

Menighetsrådet der du bor har ei liste med navn du kan stemme på. På den lista kan du gi tre personer en ekstra stemme og ved det flytte dem oppover lista. Vi har 4 sokn med eget menighetsråd i Røros kommune: Røros, Hitterdal, Glåmos og Brekken. Alle stiller med hver sin liste. Du stemmer i det soknet du hører til. 

Brekken menighetsråd

1Kristin Håbjørg
2Carl Georg Konow
3Kjersti Brynhildsvoll
4Lars Petter Melien
5Reidun Båtnes Sødal
6Leatella Valset
7Per Inge Sjøvold
8Arne Inge Kokkvoll
9Ole Jørgen Tamnes

Glåmos menighetsråd

1Marthe Wang
2Lene Kathrine Gullikstad
3Ruth Eva Sundt
4Trond Sjøvold
5Pål Granøien
6Liv Marie Engan
7Kjersti Skjervagen
8Rita Kulseth
9Anders Knoff Sundt

Hitterdal menighetsråd

1Inger Lise Tellebon
2Geir Arne Sakrisvoll
3Svein Arne Kjelsberg
4Eli Hånes
5Randi Feragen
6Jon Iver Nilsgård Feragen
7Mette Solli
8Hanne Westberg
9Arne Svendsen

Røros menighetsråd

1Rutt-Karin Sødahl Engzelius
2Bjørn Ingvald Eidsvåg
3Elin Nordvik
4Otto Klykken
5Pauline Tamnes
6Ingvild Aas
7Laila Elisabeth Myran
8Mona Elisabeth Dyrøy
9Knut Aasheim
10Kari Grotdal Brænd
11Wenche Aune
12Hilde Flatås Dahlen
13Bjørg Galåen
14Ann Kristin Saur
15Trine Lise Murberg Trønnes

Verning med vett

Hvis vi ønsker at folk og helst unge med barn skal bosette seg og leve i sentrum, må vi tilrettelegge for at dette skal bli mulig. Dette krever at de til dels rigide verneregler i sentrum blir håndhevet på en annet måte, skriver Atle Fæmundshytten fra Senterpartiet i dette leserinnlegget.

Dette er et leserinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ettersom jeg stiller til valg på lista til Senterpartiet , så er jeg selvfølgelig opptatt av at samfunnet er styret av godt gammeldags bondevett. I dagens samfunnsdebatt er vi alle opptatt av at bosetting i sentrum er positivt  både for Røros samfunn og et levende sentrum. Jeg er også opptatt av dette. 

Vi snakker aktivt om transformasjon om områder av Røros sentrum. Her er selvfølgelig Tollef Bredalsvei og den vestre delen av Bergstaden den som er mest på kartet. Vi har derimot et mye mer sentralt område som vi burde konsentrert oss like mye om og det er Tuftaområdet. Denne sentrale delen av Røros som burde, både vært en frilunge og et f.eks. markedsområde, blir stadig glemt. Hvis vi her kunne fjernet de siste restene fra krigens dager og samtidig har lagt til rette for næringsliv i disse områdene, kunne vi fått en liten bydel som kunne yret med kreativitet, restaurant, leiligheter og handel.

Overskriften verning med vett er også ment som en kritikk mot våre verne betingelser, eller tolkingen av disse. Med tanker om en styrking av dagens boplikt bør vi gjør oss noen tanker. Hvis vi ønsker at folk og helst unge med barn skal bosette seg og leve/overleve i sentrum, må vi tilrettelegge for at dette skal bli mulig. Dette krever at de til dels rigide verneregler i sentrum blir håndhevet på en annet måte. Dagens energipriser krever faktisk at etterisolering og skiftning til mere energieffektive vinduer er nødvendig. Dette vil være en forbedring for miljøa og klima. Jeg mener at vi på Røros må være mer opptatt av og beholde et synlig bomiljø med folk og troverdige bygninger istedenfor et dødt museumsområde. Jeg er sterkt opptatt av at Røros skal vernes og beholde sin status som Verdensarv, men jeg tror det beste vernet av hus oppnås ved at husene er i bruk, og dette krever litt tilpassing.

Senterpartiets politikk er uttrykket «vern gjennom bruk».  Kulturarven tas best vare på gjennom riktig bruk og aktiv forvaltning. Samfunnet må legge bedre til rette for at det må være mulig/gjennomførbart, både praktisk og økonomisk, å bo i gamle hus. 

Atle Fæmundshytten

Senterpartiet.

Røros kommune på 166. plass i utslippskutt

Framtiden i våre hender har laget en rangering over hvilke kommuner som har kuttet mest klimagassutslipp. Av totalt 356 kommuner er Røros på 166. plass og har kuttet sine utslipp med 7.5 prosent mellom 2009 og 2021. 

Jordbruk er den største utrslipssektoren i kommunen.

Totalt har Røros et utslipp på 22 123 tonn CO2-e i året. Det tilsvarer 4,0 tonn per innbygger.

Tallene ovenfor viser bare utslipp som skjer innen Røros´ grenser. Tallet vil derfor blant annet påvirkes av tung industri, men ikke alle flyturene innbyggerne tar ut av landet. 

Om vi heller ser på utslippene fra livsstilen til innbyggerne, så ligger de i gjennomsnitt på 13,6 tonn CO2-e.

Landsgjennomsnittet ligger på 12,1 tonn.

Framtiden i våre hender har også laget en liste over 10 grep lokalpolitikere kan ta for å kutte klimagasser og stanse naturinngrep. 

– Kommuneoversikten er basert på utslippstall fra Miljødirektoratet. Kommunene er plassert etter prosentvis endring av utslipp i årene 2009 til 2021. Plasseringen er altså bestemt av hvor stor andel av utslippene kommunene har klart å kutte, og ikke antall tonn klimagasser som er kuttet, skriver Framtiden i våre hender i en pressemelding. 

Utslippene er målt i CO2-ekvivalenter, som vil si at man omregner ulike drivhusgasser teil hvor mye CO2 de tilsvarer, slik at man enklere kan samle og sammenligne klimagassutslipp.

Oversikten skal gi en indikasjon på klimaarbeidet i kommunen. Samtidig er det viktig å minne om at oversikten ikke gir et fullstendig bilde av klimapolitikken i kommunen. Det kan for eksempel være store utslippskilder i kommunen som politikerne lokalt ikke har noe særlig kontroll på. Det er også tilfeldigheter som kan gi utslag. Eksempelvis kan en kommune se ut som den har gjort store kutt hvis en fabrikk var midlertidig stoppet i 2021.