Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport – et grunnlag for oppgjør med fornorsking

– Fortsatt opplever folk urett og negative virkninger som har sine røtter i den lange historien med fornorskingspolitikk. Nå er det tid for et oppgjør med nasjonens urett overfor samer, kvener/norskfinner og skogfinner, sier kommisjonsleder Dagfinn Høybråten.

– Fortsatt opplever folk urett og negative virkninger som har sine røtter i den lange historien med fornorskingspolitikk. Nå er det tid for et oppgjør med nasjonens urett overfor samer, kvener/norskfinner og skogfinner, sier kommisjonsleder Dagfinn Høybråten i en pressemelding fra Sannhets- og forsoningskommisjonen.

Kommisjonens omfattende rapport er et grunnlag for et oppgjør med fornorskingspolitikk og urett, og kommisjonen foreslår tiltak på sentrale området i dette oppgjøret. Et mer forsonet samfunn bør være preget av språklig, kulturell og identitetsmessig likeverd, og for å få til dette trengs en bred mobilisering i hele sivilsamfunnet. 

Fornorskingspolitikk og urett har dyptgående negative konsekvenser for gruppenes kultur, språk, helse og tradisjonelle næringer. Sannhets- og forsoningskommisjonens gransking viser at fornorskingen har rammet mye bredere, og vært mer inngripende på flere samfunnsområder enn tidligere kjent. Særlig barn og unge har blitt rammet av fornorskingstiltak gjennom hele fornorskingshistorien. 

De samlede konsekvensene av fornorskingen påvirker muligheten til å fortsatt eksistere som etniske grupper. Tap av språk og kultur er både en konsekvens av fornorskingspolitikk og mangel på positive tiltak i nyere tid. Et eksempel på urett er manglende gjennomføring av vedtatt politikk i nyere tid myntet på å styrke minoriteters kultur. Dette er så utbredt at kommisjonen kaller det et implementeringsgap. Selv om fornorskingspolitikken offisielt har opphørt i Norge, viser granskningen at samfunnsprosesser som fører til fornorsking ikke har stoppet opp. 

Personer som har delt sine historier med kommisjonen forteller at de opplever hyppige hatytringer og diskriminering. 

– De lever med konflikter som svekker fellesskapsbånd mellom mennesker. Dette er et samfunnsproblem som det må gripes fatt i. Konfliktforebygging er grunnleggende i og for forsoning, presiserer kommisjonslederen. 

Positive tiltak for å styrke gruppenes språk og kultur er avgjørende for å bøte på konsekvensene av fornorskingspolitikken, og for å skape kulturelt likeverd i Norge. Kommisjonen ser også at kunnskap om skogfinner, samer og kvener/norskfinner er mangelfull. Det er behov for å øke kunnskapen i befolkningen om dette. 

– Kommisjonen foreslår en bred satsing på formidling da kunnskap er en forutsetning for en erkjennelse av at fornorskningspolitikk og urett har funnet sted, og at konsekvensene har betydning helt inn i vår egen tid. Store deler av den norske befolkningen har gått glipp av den rikdommen minoritetskulturene i landet bringer med seg, sier kommisjonsleder Dagfinn Høybråten.

Kommisjonens arkiv med grunnlagsmaterialet for granskingen, som blant annet inkluderer over 760 personlige historier, skal overleveres Arkivverket. Kommisjonen har gjort tilgjengelig åtte eksterne utredninger som har blitt utarbeidet for kommisjonen. Stortinget mottar 13 kunstverk knyttet til formidling av fornorsking og forsoning som blir stilt ut på Stortinget i forbindelse med overlevering av kommisjonens rapport.

Thu Sandbakken ny finansdirektør i Ren Røros

Thu Sandbakken er ansatt som finansdirektør i Ren Røros. Hun kommer fra tilsvarende stilling i Røros Metall. Hun vil tiltre senest 1. september.

– Jeg ser fram til å begynne i et spennende selskap med variert virksomhet, men med vekt på produksjon og distribusjon av fornybar energi. Det er mange dyktige medarbeidere i selskapet som jeg gleder meg til å jobbe med og bli bedre kjent med, skriver Sandbakken i en pressemelding fra Ren Røros.

Thu Sandbakken kjenner selskapet godt, blant annet som styremedlem i Ren Røros Digital.

Ser muligheter

Administrerende direktør Kristian Holm er svært fornøyd med at Sandbakken har sagt ja til stillingen.

– Vi har fått en lokal finansdirektør med den rette erfaringen. Hun er løsningsorientert og ser mulighetene i et selskap som er viktig for hele fjellregionen.

Erfaring

Sandbakken kommer fra stillingen som økonomisjef i Røros Metall. Der har hun vært siden 2015. Før det har Sandbakken erfaring som controller i Røros Hotell- gruppen og finansrådgiver i det som nå er Danske Bank Røros. Utenom styret i Ren Røros Digital, sitter hun også i styret i Stensaas Reinsdyrslakteri.

Se hvem som tar over etter Jo Bjørner 

Det ble nylig kjent at Jo Bjørner Haugom ikke deltar på årets Elden, hvor han skulle spille rollen som Pär Åke Lind. Nå er både den og flere andre roller besatt. Se hvem som skal spille her. 

Ida Sofie Engan Holden (13) skal ha rollen som Rakel.

Ida Sofie er fra Røros og debuterte i Elden i fjor som samisk jente. Hun driver aktivt med turn og har også spilt Josefine i skoleoppsetning Bør Børson.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ida Sofie Engan Holden. Foto: Privat.

Kari Cecilie Aftret er Elden-debutant og skal spille Enkefru Hiort.

Kari Cecilie er debutant Elden-sammenheng. Hun vokste opp med sang og teater i Selbu. Siden 2008 har hun vært med på en rekke revyer gjennom ungdomslaget Ungbjørka. I 2010 spilte hun Turte i Peder Morset folkehøgskoles oppsetning av Jul i Blåfjell. Hun har også vært med som sanger i flere konserter arrangert av Selbu teaterforum. I 2020 ble hun medlem i Saksvik teaterlag, og har gjennom teaterlaget deltatt på en musikalsk forestilling og revyfestival. I august 2023 er hun å se i blant annet Musikalfabrikkens oppsetning av Peter Pan i rollen som Fru Darling.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kari Cecilie Aftret. Foto: Privat.

Jonatan Filip (1982) spiller rollen som Pär Åke.

Filip er uteksaminert ved Statens Teaterhøgskole (KHiO) 2005, og har siden den gang vært i produksjoner på mange av Norges Teaterscener. De siste 10 årene har han imidlertid vært fast ansatt ved DNS i Bergen, hvor han har gjort mange store roller. Senest i vår var han Biff Loman i «En Handelsreisendes Død». Har også gjort TV-roller i bl.a. «Side om Side» som Rubba.

Filip han også vise til spel-erfaring fra Spelet om Grunnloven (Spydeberg) Marispelet (Rjukan) og Veslefrikk-Spelet (Bø i Telemark).

-Få ting rører meg mer enn å møte felleskapet og det genuine engasjementet til alle de som er frivillige med på Spel. Å kunne dele av min erfaring og gi av meg selv inn i slike gledesprosjekter gir et annet perspektiv på det å være utdannet og utøvende kunstner, sier Jonatan Filip i en pressemelding. 

Jonatan Filip. foto:DNS

Kvart million til Elden

Sparebank 1 SMN går går inn og støtter Elden med en kvart million: – Jeg er ikke sikker på at vi hadde klart å gjennomføre Elden hvis vi ikke hadde fått denne støtten.

Banksjef ved Sparebank 1 SMN, Eivind Langseth, sier at var en enkel avgjørelse å støtte Elden.

– Elden betyr mye for mange. Det er en god merkevare, et godt prosjekt, og det har stor oppslutning blant frivillige, sier Langseth, – Rørosinger gleder seg til å delta, til å se på og til å ta imot besøk og vise frem Elden, så det er  noe som rørosingene er stolt over. Jeg klarer ikke å se en eneste grunn til å ikke støtte det. 

Daglig leder i Elden, Siri Gellein er strålende fornøyd med støtten.

– Elden er i en ganske vanskelig økonomisk situasjon. Den har faktisk aldri vært mer prekær i Eldens historie, noe som skyldes høyere kostnader, sier daglig leder for Elden, Siri Gellein, og legger til:

– Når vi ser på det trange budsjettet som vi har hatt i år, så er jeg jammen ikke sikker på at vi hadde klart å gjennomføre Elden hvis vi ikke hadde fått støtten fra Sparebank 1 SMN.

Se hvem som vil være nattevakt

Fire personer har søkt på stilling som nattevakt på Øverhagaen bo,- helse- og velferdssenter.

1 Mia Delic 23 bor i Røros og jobber som tilkallingsvikar 

2 Jugoslava Veslinovic 48 bor i Bærum og jobber som helsefagarbeider 

3 Hanna Gren 42 bor i Härjedalens kommun og jobber som undersköterska

4 Kerstin Karlström 23 bor i Bergs kommun

Vi vil ha gratis røykeslutt til alle 

Det er hundre ganger dyrere å behandle en som har fått lungekreft, enn å hjelpe en som røyker å slutte. Vi vil spare liv og penger hvis vi tilbyr gratis røykeslutt i hele landet. 

Leserinnlegg av Tom Anders Stenbro, distriktsleder i Kreftforeningen . Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Over 3500 nordmenn får lungekreft hvert år. Det er en tredobling i løpet av de siste tjueårene. Dette er først og fremst et resultat av nordmenns røykevaner over flere år. De neste årene vil dessverre enda flere nordmenn få lungekreft, men det er ikke for sent å snu utviklingen. 

Røykerne vi snakker med forteller at de blir mobbet, det er et stigma og det er lite hjelp å få. I en spørreundersøkelse sier 60 prosent av røykerne at de ønsker å slutte, men de synes det er vanskelig. Tidligere fantes det flere ulike røykesluttilbud. Røkesluttelefonen er borte, og de nasjonale kampanjene har forsvunnet. 

Røyking er den viktigste risikofaktoren for kreft og hovedårsaken til lungekreft. Lungekreft er den kreftformen som tar flest liv i Norge. Røyking er også en hovedårsak til sosiale helseforskjeller, og den viktigste enkeltårsak til sykdom og tidlig død. Røyking forårsaker 5000 dødsfall årlig i Norge.

Det koster samfunnet en halv million i året per lungekreftpasient. Til sammenligning ligger Helsedirektoratets røykesluttpilotprosjekt i Vestre Viken på 5-6000 kroner per deltager.

Siden 2020 har Vestre Viken hatt stor suksess med et røykesluttprosjekt som ble betalt av Helsedirektoratet. Deltakerne i prosjektet fikk gratis røkesluttmedisin og forpliktet seg til å delta på kurs og individuell veiledning av helsepersonell. 

Folkehelseinstituttet har evaluert røykesluttprosjektet og omtaler resultatene som «uvanlig godt». Men når prosjektet blir avsluttet til høsten, forsvinner finansieringen. Hvis du ønsker å slutte å røyke i dag, er det ditt eget ansvar.

Gjennom WHOs tobakkskonvensjon forplikter vi oss til å gjennomføre effektive røykeslutt tiltak og behandle de som er avhengige av tobakk. Nylig skrev regjeringen i den nye Folkehelsemeldingen at de ønsker å innføre et nasjonalt program for røykeslutt. Vi forventer at politikerne finner penger i statsbudsjettet slik at røykere kan få hjelp så raskt som mulig!  

Helst skulle vi sett at det var tobakksnæringen, og ikke skattebetalerne, som skulle tatt regningen for røykesluttprogrammet. Vi i Kreftforeningen mener det er på tide at de som står bak skade på helse og miljø, tar ansvar og rydder opp etter seg.

Røykeslutt burde være gratis. Bare Bosnia er dårligere enn oss på røykeslutt, ifølge en ny europeisk undersøkelse. Vi vil ha gratis røykesluttilbud til alle som ønsker det nå!