The Psycho Motions/Fancy

Sommeren `69 er nøye tolket av Bryan Adams, amerikaneren Neil Armstrong satte sin fot på månen, men minst like viktig for flere var at i Vonheim på Røros var et nytt band i emning!

Bildet viser detn spede begynnelse av noe som skulle gi bandhistoria stor interesse, ikke minst for dem som havnet i “bluesbåten”.

Den ordentlige debuten foregikk i Os Samfunnshus samme høsten. En talentkonkurranse, der en av klassene favnet “moderne dansemusikk”, gikk av stabelen lørdag 22. november, og året var som nevnt 1969.

For anledningen kunne de kvalifiserte bytte ut øvingsradioen, de fikk sjansen til å spille på Hagstrøm forsterkeranlegg – stort i seg selv. Lokalavisa strevde med å stave bandnavnet i sine omtaler, men med ekte bluesrytmer fikk bandet strålende omtale av kvalifiserte dommere. Bandet Outside, oogså fra Røros – havnet på pallen. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

I mars 1971 var bandet utvidet. Bildet er rfra Blåsalen i Sangerhuset. Fra V.: Bård Hasz, Stein-Eirik Johnsen, Anne-Karin Tønset, Terje Forsberg, Steinar Moe og Pelle (Per Arve) Kristiansen.

Onsdag, fredag og lørdag, en gjennomsnitts uke viste tre opptatte kvelder og netter for Rørosorkesteret FANCY.

Det er besnærende å gjøre et tilbakeblikk på aktiviteter på Røros på 70-tallet. Bård Hasz viste vei såvel i Fancy, slik han tidligere gjorde i The Psycho Motions. Trofaste medmusikere ellers, (fra trio til sekstett) hang godt med, og et imponerende antall opptredner og tilbakelagte mil forteller om et band med kvaliteter og popularitet.

I 1973 spilte bandet fast på den populære onsdagsdansen på Bergstadens Tuisthotell.

Artikkelen fortsetter under bildet.

På havet, underveis til Frøya i 1975. Fra V.: Tore, Terje og Bård.
Bak fra V.: Tore Bjerkestrand, Bård Hasz. Foran fra V.: Terje Forsberg og Pelle Kristiansen.

Rock og pop har påvirket samfunnet, og motsatt. Alt nytt kan virke litt skummelt, men tiden som går hjelper betraktelig! Historien og historiene blir stående, og duoen Forsberg/Hasz har vel egentlig et eget bilde- og tekstleksikon som vedrører kulturen i og rundt Bergstaden.

Det har ofte vært bøyger og terskler å passere for ivrige musikere. Her er et sitat fra avisa Fjell-Ljom, torsdag 20/12-1973:

“Popgruppa Fancy ved Bård Guldahl Hasz har søkt skolestyre om å leie et av tilfluktsrommene i Røros ungdomsskole til lagring av utstyr og til øvelser. Både skolestyrer og skolesjefen går imot at søknaden innvilges. Tidligere erfaringer viser at lyden forpålanter seg gjennom ventilasjonsannlegget og til hele nyfløyen. Foreldremøter er blitt forstyrret på denne måten. Popgruppen mener at de kan drive øvelser på søndager eller lørdager. Dette går skolesjefen imot fordi vaktmesteren da har fri så man må engasjere ekstra tilsyn. Skolesjefen mener også at bruk av skolen på søndager kun må skje i unntakstilfeller. Popgruppen Fancy sier i sin søknad at de er i en fortvilet situasjon. De har ikke øvingsrom eller egnede lagringslokaler for sitt elektroniske utstyr.”

Terje Forsberg glemmer ikke sitt første intrument, en høfner til kr 150, – kjøpt i nabolandet. Bård Hasz ble tidlig i karrieren oppslukt av sine gitarer av fabrikantene Gibson, Epiphone og Fender, det var slik det skulle være, og een Maarshall ble hans faste følgesvenn.

Det dukker opp minner som at trommesettet havnet i grøfta på Vintervollveien, elelr at presenningen på hengeren blåste av og la seg over folkevogna som lå på hjul – sånt kan skje den beste.

Terje Forsberg, bass
Bård Hasz, gitar, sang
Stein-Erik Johnsen, trommer
Karin Volden, sang
Anne-Karin Tønset, sang
Steinar Moe, trommer
Pelle Kristiansen, gitar
Tore Bjerkestrand, trommer
Bård Bårdstu, tangenter
Tore Thingstad, trommer, sang, trompet

Terje Engan, saxofon

Jørn Ketil Sandbakken, trompet.

Sven Nyhus er død

Folkemusikeren og komponisten Sven Nyhus gikk bort dagen før sin 91 års dag.

Folkemusiker og komponist Sven Nyhus ble født på Røros i 1932. Lørdag gikk han ut av tiden, nesten 91 år gammel, opplyser familien til VG.

Folkemusiker, komponist og tidligere professor i folkemusikk Sven Nyhus (f. 1932) døde i Oslo lørdag, heter det i pressemeldingen, som er formidlet gjennom Jølstad begravelsesbyrå, og som er gjengitt i VG.

I fjor publiserte Rørosnytt dette intervjuet med Nyhus på hans 90-årsdag.

I løpet av sin karriere har Nyhus jobbet som musiker, komponist, forfatter, professor og programleder. Folkemusikeren har hatt stor betydning for folkemusikk og norsk musikkliv generelt, noe Johan Falkberget nesten syntes å forutse da han en gang ga den unge Nyhus en tusenlapp og ba ham om å dra ut og lage et monument over bergmannens musikk.

Småfolk: AISIKA DAISIKA

Under årets Røros Folk Festival kan du oppleve SmåFolk – AISIKA DAISIKA, med Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen i Sangerhuset 10. juni.

– En lignende begeistring for å synge og spille for barn i alle aldre slik som Tone og Hans Fredrik har, er det ikke ofte man kommer over. Under årets “SmåFolk” åpner de lokket på den musikalske skattekista si. , skriver Røros Folk Festival på sine nettsider, – Der er det mange spennende instrumenter gjemt, morsomme sanger, gamle eventyrlige historier og tullete rim og regler.

Hulbækmo og Jacobsen har vært rundt i landet og verden ellers og plukket med seg sanger om rare folk og dyr og skrevet noen sjøl også. Du får møte grisen med et tryne som er femten mil langt, matmonsen som drømmer om en karamell så høy som et fjell, og kjerringa fra Løten som drakk litt for mye av fløten. Og har du lyst blir det muligheter for å bli med å rime, telle, synge refrenger og kanskje danse litt til slutt.

Mange millioner i merforbruk

Helse og omsorgstjenestene i Røros kommune har et samlet merforbruk på cirka 13,9 millioner kroner i 2022. Av dette beløpet er 5 millioner knyttet til koronatiltak, og det kompenseres i finansområdet. Netto avvik i driftsbudsjettet for området er derfor på rundt 8,9 millioner kroner, noe som samsvarer med prognosene fra 2. tertial 2022, skriver Røros kommune i sin årsmelding for 2022.

Hovedårsaken til merforbruket er knyttet til kostnader forbundet med innleie av personell fra bemanningsbyrå for å sikre forsvarlige tjenester. Innleiekostnadene er spesielt høye innen institusjonsbaserte tjenester, men også hjemmebaserte tjenester og legesenteret har måttet benytte seg av vikarbyråtjenester i løpet av året.

– Røros kommune ønsker helst å unngå å bruke innleid personell og har gjort betydelige anstrengelser for å rekruttere fast ansatte til de ledige stillingene, står det i rapporten.

I tillegg har virksomhetene innen helse og omsorg i Røros kommune brukt ressurser på innføringen av Helseplattformen i løpet av 2022. Kostnadene knyttet til dette prosjektet er imidlertid fullt ut kompensert og belastet Sentraladministrasjonens budsjett, i tråd med vedtaket i årsbudsjettet.

Bemanningsproblemene, sammen med høye strømpriser og rentenivå, utgjør de største økonomiske utfordringene Røros kommune har stått overfor i 2022. Disse problemene vil fortsette å påvirke kommunen i 2023, og arbeidet med å sikre tilstrekkelig tilgang på arbeidskraft vil være en viktig del av arbeidet for å oppnå økonomisk stabilitet i fremtiden.

Rekruttering av leger, sykepleiere og helsefagarbeidere har vært en betydelig utfordring for virksomhetene innen helse og omsorg i 2022. Stillinger har stått ubesatte i flere måneder på grunn av mangel på kvalifiserte søkere. I tillegg har sykefravær og ferieavvikling ført til økt antall udekkede vakter. Prisene på varer har også økt i løpet av 2022, primært på grunn av høye strømpriser, mangel på råvarer og generell prisøkning innen transportsektoren.

Budsjettrammene for virksomhetene innen helse og omsorg er ikke tilstrekkelige for å dekke dagens behov, selv med riktig bemanning på plass. Dette indikerer behovet for en gjennomgang og justering av budsjettprioriteringene for å kunne opprettholde et tilfredsstillende tjenestetilbud i kommunen.