Tog, appeller, musikk og samvær

Vanligvis holdes 1.mai-appellene på Nilsenhjørnet, men i år foregikk seansen på Malmplassen før toget satte kursen mot eldresenteret.

1.mai-markeringen på Røros ble arrangert av Røros SV, Røros Arbeiderparti og LO Røros og Holtålen.

Med paroler som “Politisk kontroll over norske strømpriser”, “Styrk velferdsstaten” og “Bolig til alle”, gikk 1.mai-toget fra Malmplassen, gjennom gata og til Eldresenteret, hvor det var flere taler, kaffe, kaker og god stemning. 

Andreas Sandnes og Røros Janitsjarorkester sto for musikken. Foto: Svend Agne Strømmevold.
Nestleder i SV Marian Hussein og varaordfører Christian Elgaaen. Foto: Svend Agne Strømmevold.
Politisk kontroll over krafta: – Vi trenger forutsigbare kraftpriser for kraftkrevende industri, næringsliv og innbyggere i en krevende tid, der både renteøkning, prisstigning og økte levekostnader fører til økte forskjeller i samfunnet, sa LO-leder for Røros og Holtålen, Astrid Reistad i sin appell. Foto: Svend Agne Strømmevold.
– kamerater, vi må lære av våre internasjonale kameraters ulykke og den tunge blodprisen de har betalt. Vi må ikke la oss splitte, og samlet må vi kjempe mot snikinnføring av klasseskiller som privat helsevesen, mikrohus og oppstykkede skolesystemer. La oss heller kjempe for et stolt norsk helsevesen, retten til et anstendig hjem, og en skole hvor alle kan lykkes. La oss ikke etterlate en verre verden enn den vi ble gitt. Foto: Svend Agne Strømmevold.
Foto: Svend Agne Strømmevold.
Foto: Svend Agne Strømmevold.
Foto: Svend Agne Strømmevold.
Toget marsjerte til eldresenteret, hvor det var flere appeller, underholdningsnummer fra Røros Kulturskole, kaffe og kaker og sosialt samvær. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Nestleder i SV om forholdet til Røros 

Nestleder i SV, Marian Hussein, var årets hovedtaler under 1. mai-markeringen på Røros. Hun kom til Norge fra Somalia da hun var ti år gammel i 1997 og har siden da hatt en spesiell tilknytning til Røros.

Hussein forteller at hun har gledet seg mye til å komme til Røros.

Noen ganger får man litt tid til å reflektere over milepæler i livet. Jeg ble nylig valgt som nestleder, og det å da komme hit og holde tale på det stedet man først kom til i Norge, setter ting litt i perspektiv, sier Hussein.

For den nyvalgte nestlederen har allerede et forhold til både Røros og regionen rundt, og har hatt det helt siden hun først kom til norge som flyktning.

– Jeg kom til Norge i 1997, og da landet vi på flyplassen på Røros, før vi bosatte oss på Os. Da kjørte vi til og fra Røros i et og et halvt år hver gang familien skulle handle eller gjøre andre ting. Så jeg har en tilknytning til regionen ved å ha vært osing en periode i livet., forklarer Marian.

Marian Hussein og varaordfører i Røros kommune, Christian Elgaaen under 1.mai-markeringen på Malmplassen. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Endelig 1. mai

Dette er et leserinnlegg av Christian Elgaaen.

Endelig skal vi nok en gang feire og markere 1. mai, arbeidernes internasjonale kampdag. Denne dagen bør vi bruke til å takke alle dem som har gått foran og kjempet for rettigheter og et godt samfunn for alle, mens det samtidig er viktig å rette blikket framover mot nye utfordringer og muligheter.

En sterk fagbevegelse og et organisert arbeidsliv har vært og er helt avgjørende for arbeidstakeres trygghet og rettigheter. Det er viktig å øke organisasjonsgraden og få opp antall medlemmer i fagforeningene. Dikteren Stig Holmås slår fast i «Dikt til mine barn» at uten fagforeningene hadde vi ingenting. 

De siste årene har vært både uoversiktlige og krevende, for de fleste av oss, på ulike måter. Krig i Ukraina, pandemi, klima- og naturkrise og dyrtid med økte priser og kostnader har gjort seg gjeldende.

Sammen må vi skape en ny og forsterket tro på framtida. Dette er en oppgave for politikere, fagbevegelsen og hele sivilsamfunnet. Det er mulig å løse de små og store utfordringene vi har, lokalt, nasjonalt og globalt. Det krever fellesskap, solidaritet, samhold og politiske løsninger som er inkluderende og rettferdige.

Gratulerer med dagen!

Christian Elgaaen, varaordfører (SV), Røros

Trondheim blir vertskapsby for Norwegian Travel Workshop 2024

Det er nå 10 år siden NTW ble arrangert på Røros, som ble omtalt som tidenes beste arrangement den gangen. Neste års store reiselivsarrangement finner sted i Trondheim, som har ventet på å ønske velkommen i flere år.

I en pressemelding skriver Visit Trondheim og Visit Norway at de er stolte over å kunne annonsere at reiselivsarrangementet Norwegian Travel Workshop finner sted i Trondheim neste år.

– Dette er stor prestisje for Trondheim og Trøndelag, og vi er glade for å kunne være vertskap for en av de største og viktigste begivenhetene i norsk reiseliv, sier reiselivssjef og leder i Visit Trondheim, Kirsten Schultz.

Lokalmat fra hele regionen
Norwegian Travel Workshop er den største årlige samlingen av norske reiselivsbedrifter, og tiltrekker seg deltakere fra hele verden. Å være vertskap for en så viktig begivenhet for norsk reiseliv vil gi Trondheim og regionen en unik mulighet til å presentere seg for en global reiselivsbransje.

– Som vertskap vil vi sammen med regionen ha muligheten til å vise frem sin mangfoldige kultur, historie og natur. De siste årene har også Trondheim og Trøndelag ikke minst blitt en turistdestinasjon for kulinariske opplevelser basert på lokalmat, ledet an av restaurantene i Trondheim og blant annet matprodusenter på kysten, Den Gyldne Omvei og Røros, sier Schultz.

– Arrangementet gir regionen en mulighet til å tiltrekke oss flere internasjonale turister og øke synligheten til regionen som attraktiv opplevelsesregion.

Neste år blir spesielt godt planlagt
Arrangementet er alltid godt planlagt av flinke nasjonale og lokale arrangører, men akkurat 2024 blir spesielt godt planlagt. Trondheim sto nemlig klare med fullt arrangement i mars 2020, men bare et par uker før åpningsseremonien skulle finne sted kom Covid-19 innover landegrensene og satte en stopper for både sosiale samlinger og internasjonalt samarbeid.

– Vi har gledet oss siden før pandemien til å få vise fram alt hva Trondheim og vår region har å by på, sier Schultz.

– Og de siste årene har det kommet mange nye muligheter til byen og regionen.

Svært viktig for norsk reiseliv
Årets workshop fant sted i Oslo og tiltrakk seg over 350 internasjonale turoperatører.

– Arrangementet er svært viktig for norsk reiseliv, og gir tilbydere fra hele Norge muligheten til å snakke med reiselivsoperatører fra hele verden. Vi ser at interessen for Norge som turistdestinasjon bare øker og øker, så arrangementet blir også neste år en veldig viktig møteplass for reiselivsnæringen, sier Innovasjon Norges reiselivsdirektør Aase Marthe Horrigmo.

NTW er en årlig begivenhet organisert av Innovasjon Norge og en eller flere lokale destinasjonsselskaper, og arrangementet fungerer som en salgs- og nettverksplattform for reiselivsbransjen. Den inkluderer forhåndsbookede en-til-en møter mellom norske turismebedrifter og turoperatører fra hele verden. 

1. mai – arbeidernes dag

Mens jeg går på jobb sitter jenter og kvinner i Afghanistan hjemme uten de grunnleggende menneskerettighetene, skriver Hans Oddvar Stuenes i dette leserinnlegget.

En viktig dag som har vært markert i godt over hundre år. 

Det har blitt en lovfestet fridag og høytidsdag der det norske flagget vaier høyt. Fagorganisasjonene har over tid kjempet fram 8-timersdag, søndagsfri, overtidsbetaling, oppsigelsesvern og andre velferdsgoder. 

Vi har streikerett for å oppnå disse godene. For ikke lenge siden kunne man lese at årets storstreik avblåses og at det var et historisk godt resultat ifølge LO 

I Norge kan alle kjønn jobbe! Slik er det ikke i alle land 

Amnesty står i solidaritet med befolkningen i Afghanistan, særlig med jenter og kvinner. Utdanning og arbeid er menneskerett. Denne retten er krenket av Taliban. Kvinner blir systematisk diskriminert og ekskludert fra samfunnet. De nektes både jobb og utdanning. 

Jenter over sjette klasse får ikke lov gå på skole. Universitetsdørene er stengt for kvinner og de nektes arbeid. 

I desember 2022 beordret Taliban internasjonale organisasjoner å ikke la kvinner komme på jobb. I tillegg mistet kvinner i Afghanistan retten til fri bevegelse. Kvinner får ikke lov til å være med på treningssentrene eller oppholde seg i parker. Støtteinstitusjoner og krisesentrene har blitt stengt. 

De som protesterer mot disse restriksjonene blir torturert, undertrykt, fengslet og drept. FNs siste rapport om Afghanistan viser at den humanitære situasjonen i Afghanistan har blitt verre siden Taliban tok kontroll i Afghanistan. 

Over 24 millioner mennesker trenger humanitær nødhjelp og kvinner er den mest sårbare gruppen. 

Nesten 3 millioner har blitt registrert som flyktninger. 

Over 4,3 millioner er internt fordrevne i Afghanistan 

Kvinner som tidligere jobbet i både privat og offentlige sektor, drev handel og jobbet i flere bransjer, sitter nå hjemme. 

Jenter som har begynt på grunnskole, får ikke lenger lov til å fortsette skolegang. Jenter som var i sitt siste semester på videregående skole og på siste semester på universitetet, sitter nå hjemme og kjenner på håpløsheten. 

Mens jeg går på jobb sitter jenter og kvinner i Afghanistan hjemme uten de grunnleggende menneskerettighetene. 

Både Amnesty International og aktivister fra store deler av verden støtter jenters og kvinners rettigheter, inkludert rett til utdanning og arbeid. 

Vi må stå sammen, vise solidaritet og kreve at Taliban umiddelbart gjenåpner skoler, universiteter og la kvinner komme tilbake på jobb. 

Du kan vise din støtte ved å signere vår aksjon. 

Signer aksjonen for jenter og kvinners rett til utdanning og arbeid på amnesty.no. God 1. mai alle sammen! 

Hilsen Hans Oddvar Stuenes/ Amnesty Røros