Rørosuka: Vi oppsummerer ukas lokale nyheter

Mye skjer i løpet av sju dager. Vi har plukket frem noen av sakene som har preget Rørosnytt den siste uka.

Krister Trondsen er født og oppvokst på Røros, og selv om han har bodd lengre i Trondheim enn han har på Røros, kaller han fortsatt Røros “hjemme” og flagger fødestedet med stolthet. 

Torsdag besøkte statssekretær i kultur- og likestillingsdepartementet, Odin Adelsten Bohmann Røros for å bli orientert om Røros kommunes merkostnader ved å ha ansvar for nasjonal kulturarv: – Det er helt åpenbart at Røros har både utfordringer og muligheter som ligger langt utenfor en tradisjonell kommunes oppgaveportefølje.

Trøndelag fylkeskommune har mottatt mange henvendelser om trafikksikkerheten forbi nybygde Coop Extra. Nå har de sendt en henvendelse til Statens vegvesen, der de ber om et vedtak på endret fartsgrense, skilt og oppmerking.

Røros kommune har opprettet et innbyggerpanel som skal fremme innbyggerdialog og innhente innbyggernes synspunkter i utvalgte saker. 12 av 18 representanter dukket opp på oppstartsmøtet.

Røros kommune har undersøkt hvordan brukerne av psykisk- helse og rustjenestene opplever tilbudet, og hva de synes fungerer bra og hva som ikke fungerer så bra. 

Vil ta opp skjenketidene under Rørosmartnan

Ordføreren har bedt om sak om endring av tidspunktet for skjenkestart under Rørosmartnan. Kommunedirektøren anbefaler at et eventuelt forslag til endring av alkoholforskriften legges ut på høring i fire uker, og sendes direkte til bevillingshaverne, politiet og NAV. Saken skal opp i formannskapet den 20.04.

Siden dagens alkoholforskrift ble vedtatt i kommunestyret i sammenheng med behandling av rusmiddelpolitisk handlingsplan 2020-2024, har den aktuelle regelenunder martnan vært at skjenkestart er klokken 13.00. Vanligvis starter skjenking klokkken 11.00.

Flere aktører i utelivet reagerte på de innskrenkede skjenketidene etter årets martna, og hevdet at det førte til lavere omsetning. 

Kommunedirektøren foreslår at saken skal opp til høring i fire uker. En slik høringsperiode vil gi tilstrekkelig tid for høringsinstanser til å uttale seg og få saken godt belyst. Samtidig vil det være mulig for saksbehandler til å sammenfatte høringsinnspillene til en eventuell endelig behandling i siste kommunestyremøte før sommerferien. 

Hvis det skal gjøres en endring av tidspunktet for skjenkestart under Rørosmartnan i kommunens forskrift om alkohol, anbefaler kommunedirektøren at et eventuelt vedtak formuleres slik: 

Skjenketider for arrangementet Rørosmartnan: 
Skjenkestart og skjenkeslutt følger ordinær skjenketid, foruten natt til fredag, hvor det innvilges utvidet skjenketid til kl. 02.00. Forslaget til endring av Røros kommune sin forskrift for alkohol legges ut på høring på kommunens nettside og sendes bevillingshaverne, politiet og NAV. Høringsperiode i 4 uker fra 28.04.2023

Ny løsning for å søke tilskuddsordninger 

Dersom du har planer om å søke tilskudd til arrangement, større kulturprosjekter, idrettsformål eller til den frivillige organisasjonen du er med i, skal du nå gjøre det digitalt. 

Søknadsfristen er 1. mai.

Tilskudd til kultur- og idrettsformål

Disse tilskuddsordningene har søknadsfrist 1. mai:

  • Arrangementsstøtte
  • Tilskudd til fritidskulturlivet
  • Prosjektstøtte
  • Tilskudd til idrettsformål

Retningslinjene er ikke endret. Søknader sendt inn før den digitale løsningen kom på plass behandles på lik linje som de digitale søknadene. Søknadsskjema og mer informasjon om hver ordning finner du under Kultur, idrett og fritid på Røros kommune sine hjemmesider, eller ved å følge lenken under:

Tilskudd kultur og idrettsformål

FAU: seminar om å bygge relasjoner til barn

Mandag 17. april arrangerer FAU ved Røros ved Røros skole til foredrag om hvordan foreldre kan bygge relasjoner med barn. 

Seminaret avholdes på Øverhagaen bo-, helse- og velferdssenter. 

– Trygghet i relasjoner er det nye grunnlaget for barneoppdragelse, ikke fravær av goder. Barn og tenåringer trenger ikke straff og belønning, de trenger nære og trygge voksne, skriver FAU i invitasjonen.

I dette foredraget får vi verktøy som hjelper oss foreldre, eller ansatte på skolen, til en  roligere og bedre hverdag gjennom fokus på samspillet med barna og ungdommene våre, står det videre.  

Om foredragsholderne: 
Cecilie Flo Jahreie: 

Cecilie har jobbet på Universitetet i Oslo i 13 år og har en doktorgrad i pedagogikk, der  avhandlingen var om lærerutdanningen. Cecilie er utdannet coach, med en spesialisering fra  USA som «professional trainer for parents to complex kids» og har drevet firmaet ADHD veilederen i 7 år. Cecilie brenner for at barn skal bli møtt og forstått på sine premisser, og å  gi konkrete verktøy til lærere og foreldre i hverdagen. 

Tone Løwe: 

Tone har jobbet som ungdomsskolelærer og har 12 års erfaring som politiker. Hun har kjent  utfordringene skolen og lærerne møter på kroppen. Hun er levende opptatt av hvordan  kommunikasjon er grunnlaget for de gode relasjonene og er en entusiastisk og engasjert  formidler som gir konkrete verktøy vi kan ta med oss og bruke etter foredraget. Hun har også 13 års erfaring som coach.