Kundene er mest fornøyde med SJ Norge

Norske togpassasjerer gir SJ Norge høyest score blant samtlige av de norske togselskapene i Jernbanedirektoratets siste kundetilfredshetsundersøkelse. Rørosbanen kommer svært godt ut på kundetilfredshetsindeksen.

Hvert kvartal gjennomfører Jernbanedirektoratet via Epinion en kundeundersøkelse blant togpassasjerer hos SJ Norge, Vy og Go-Ahead. Nå er resultatene fra årets første undersøkelse klare, og tilbakemeldingene fra 6000 kunder viser at de er mest fornøyde med reiseopplevelsen på SJ Norges strekninger.

– For en anerkjennelse! Vi jobber hardt for å løfte togtilbudet langs strekningene våre, og yte den beste kundeservicen til enhver tid. Resultater som dette gir ekstra motivasjon, sier administrerende direktør i SJ Norge, Rikke Lind i en pressemelding.

I undersøkelsen scorer SJ Norge totalt 83 poeng av 100 mulige, og var det eneste togselskapet som hadde en bedring i kundetilfredsheten siden sist undersøkelse. Snittet på andre togselskap var 76 poeng. Særlig SJs medarbeidere om bord togene får gode tilbakemeldinger.

– Dette er en seier for hele selskapet, men først og fremst mine fantastiske kolleger om bord. De møter kundene hver dag og setter dem først i alt de gjør, og gis en svært høy score på utrolige 93 poeng, sier Lind, som også mener konkurranse i norsk jernbane spiller en rolle i at strekningene SJ kjører leverer så godt.

– Vi har jobbet målrettet med å gi et bedre tilbud til kundene våre, og tar stadig nye grep for å få flere til å velge toget. Til høsten setter vi for eksempel inn fire nye Premium Pluss-vogner med hvilestoler på Dovrebanen og Nordlandsbanen. Det gleder vi oss til.

Gode resultater på flere områder
I tillegg til god service fra togpersonalet er kundene svært fornøyde med renhold og informasjonen om bord i togene. Men til tross for det gode resultatet, lover Lind at SJ Norge ikke skal senke skuldrene.

– Denne undersøkelsen gir oss svært verdifull innsikt i hvor vi kan utvikle oss videre. Det er viktig kunnskap som vi tar med oss i vårt videre forbedringsarbeid. Togtilbudet skal bare bli bedre fremover, sier Lind.

Undersøkelsen viser blant annet at SJ Norge, i likhet med de andre togselskapene, kan gi bedre informasjon til kundene ved avvik. Dette er et område SJ Norge jobber med å forbedre, sammen med andre aktører som Bane NOR og Entur.

En score på over 80 poeng ansees som et svært godt resultat og undersøkelsen viser at SJ Norges strekninger ligger over 80 poeng, med spesielt høye resultater på Dovrebanen med 84 poeng og Raumabanen på 87 poeng. 

Oversikt over SJ Norges overordnede KTI-resultater per strekning høsten 2022, samt denne undersøkelsen i 2023:

Siste KTI 2022Første KTI 2023
Totalt8183
Dovrebanen  8484
Nordlandsbanen8080
Raumabanen8987
Rørosbanen Trondheim -Røros7880
Rørosbanen Røros – Hamar 8382
Saltenpendelen 8582
Trønderbanen 7882

< 80 svært godt resultat

75– 79 meget godt resultat

  1. godt resultat

60-69 middels resultat

< 60 svakt resultat

Har ansvaret for det trådløse nettet på The Gathering

Til daglig jobber Martin og Daniel som systemkonsulenter for Ren Røros, og nå skal de jobbe med teknisk support på landets største datatreff.

Under årets The Gathering har Martin Grytbak ansvar for det trådløse nettverket. Sammen med Daniel Grøttan jobber han i Tech:support-teamet.

The Gathering er landets største datatreff, som har blitt arrangert hver påske siden 1996. Tusenvis av datainteresserte samler seg i Vikingskipet hvert år for fem dager med kreativitet, mangfold og utfoldelse innen digital kultur og skaperglede.

Et høydepunkt i året
Martin og Daniel var med på TG sist det ble arrangert i 2019. Martin engasjert seg i TG siden 2015 og har vært sjef for Tech:support siden 2019. I dag er han også med i styret for KANDU (Kreativ Aktiv Norsk DataUngdom), som arrangerer datatreffet. 

Konfigurasjoner, kabler, utstyr, service og teknikk er bare noe av det de tekniske teamene på TG må sørge for at går på skinner for at datafestivalen skal gjennomføres.

Både Daniel og Martin beskriver TG som et høydepunkt i året. Ved siden av jobben i Ren Røros, engasjerer de seg begge også i KlubbLAN på Røros.

– For min del handler det mest om det sosiale, og det å møte og bli kjent med folk, sier Daniel.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hvert år gjøres Vikingskipet klart for hundrevis av deltakere. Foto: Martin Grytbak.

Flere gamere enn fotballspillere
Martin forklarer at det var interessen for det tekniske som gjorde at han først involverte seg, men at det i stor grad også for han handler om det sosiale rundt arrangementet. Grytbak forteller at arrangementer som The Gathering og KlubbLan er viktig i den tiden vi er inne i. 

– I dag så er det flere som sitter hjemme og gamer enn som spiller fotball, og det å kunne skape arenaer hvor man kan ha en fysisk møteplass rundt den kulturen er litt viktig for at det skal bli mer enn å bare sitte for seg selv og spille. Men du kan gjøre noe sosialt, og da er arrangementer som TG og KlubbLAN en av mulighetene man har for å gjøre det. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mye må forberedes og gjøres klart for å få det tekniske til å gå på skinner. Foto: Martin Grytbak.

Daniel og Martin forklarer at det er mye som skal gjøres for å få arrangementet til å gå rundt. Martin har ansvaret for det trådløse nettverket, og allerede i august i fjor begynte planleggingen av hvilket utstyr som skulle brukes under årets datatreff. Mye skal gjøres, planlegges, og 15 kilometer med kabel skal kobles opp.

– Vi har mange utfordringer, men det er det som er litt gøy med deg også, å klare å finne løsninger på det som dukker opp av utfordringer, sier Martin.

Daniel var med på The Gathering i 2019, men arrangementet ble avlyst i 2020 da han skulle melde seg på igjen.

– Da jobbet jeg med support, mye med kabler, med å hjelpe deltakere med problemer, og med å sørge for at nettet var oppe på nattestid og litt av hvert, sier Daniel, som gleder seg til å jobbe under årets arrangement.  

Stort underskudd for fotballgruppa

Fotballgruppa i Røros idrettslag opplevde et svart år i 2022. Et underskudd på 705.000 kroner på grunn av skyhøye anleggskostnader og et samarbeid med hovedlaget som beskrives som utfordrende. – Hovedlaget har satt fotballgruppa i en svært vanskelig situasjon.

Fotballgruppa (Rilfo) hadde budsjettert med 140.000 kroner i underskudd for 2022, men endte altså på 705.000 kroner i minus. Det kommer fram i årsberetningen til gruppa. Totalt gikk RILFOs prosjekter; RILFO Hovedlag, RILFO-bussen, Artut Hele Juli, Bergstadcupen og dugnadene med 618.000 i underskudd, mot budsjettert overskudd på 254.000 kroner.

Samarbeidet med Hovedlaget har vanskeliggjort driften og sørget for at gruppa har mistet midler, kommer det fram i årsberetningen.

– I store drag er det anleggskostnadene som har dratt i vei i år. Vi har forsøkt å tilpasse drift ved å nedskalere det vi kan, men nødvendige oppgraderinger har måtte blitt gjennomført. I budsjettet for 2022 var det lagt inn sponsorinntekter som ble nektet fra Hovedlaget da de jobbet med en større sponsorplan. Lovnadene om at det skulle komme midler fra dette viste seg å falle i fisk, så dermed mistet vi både mulighet til å jobbe med mulige samarbeidspartnere på egen hånd, skriver fotballgruppas leder Anita Galåen i årsberetningen.

Bergstadcupen fikk et mindre overskudd enn forventet og vesentlig lavere enn 2019, noe som skyldes færre lag og mindre lønnsomhet på normal drift. 

– Samarbeidet med Hovedlaget har vært utfordrende, både grunnet manglende kapasitet som følge av manglende daglig leder og i forhold til styringsinformasjon. Som følge av manglende informasjon, ikke vedtaksfestede vedtak og uvarslede store endringer i rammevilkår midt i året ved at store kostnader har blitt omfordelt fra Hovedlaget til RILFO uten tilhørende inntekter har medført store merkostnader, heter det videre i årsmeldingen.

Effekten av endringene skal skrive seg til flere hundre tusen kroner, kan man lese videre i årsberetningen. 

– Manglende innsending fra Hovedlaget på for eksempel koronakompensasjon for julecup og martnasparkering, strømstøtte og andre tilskuddssøknader har satt fotballgruppa i en svært vanskelig situasjon, skrives det.

– Tidligere oppstarte midler har i løpet av året blitt kraftig redusert og inntil samarbeidet med Hovedlaget er avklart må vi ta nødvendige grep for å unngå at ytterligere kraftig underskudd. For 2023 har vi inntil videre budsjettert med at vi må stå på egne ben ala 2022. Mange tiltak er allerede iverksatt og forventes å gi god effekt over året, heter det avslutningsvis.

Barnas Femundløp 2023

Lørdag arrangerer Femund Trekkhundklubb Barnas Femundløp.

Her kan alle barn kose prøve på å kjøre hundeslede eller bare kose seg med hundene.

Barna vil få sitte på slede i en sløyfe ved Osloveien 16 b ved Gjettjønna, skriver Femund Trekkhundklubb i en pressemelding. 

Ren Røros sanderer mat og drikke til alle barn.

Hunder og hundekjørere er på plassen fra klokka 12.00 til 15.00.

Rekordøkning for Rørosbanken

Rørosbanken økte sitt årsresultat fra 59 millioner kroner i 2021 til rekordhøye 84 millioner kroner i 2022. Veksten i utlån for markedsområde Viken 2022 ligger over snittet for banknæringen.

Banken har hatt en meget positiv utvikling i andel breddekunder over tid, altså kunder som har de fleste bank- og forsikringsbehov dekket hos Rørosbanken. Veksten i kreditt på personmarked er i 2022 langt høyere enn veksten i markedet. 

– Vi lykkes med å være tett på kundene i viktige faser i livet gjennom å se hele kundens behov, påpeker banken i en pressemelding.

Kundeinnskuddene økte med 345 millioner kroner til 5 659 millioner kroner, en vekst på 6,5 prosent, i 2021 var veksten på 19,2 prosent. Innskuddsveksten i 2022 kommer fra bedriftskundesegmentet med hele 23,8 prosent, personmarkedet har en nedgang i kundeinnskudd med 1 prosent. Innskuddsdekningen er på 83,7 prosent, en nedgang fra 2021 hvor den var på 86,3 prosent. Bankens minstemål er på 75 prosent.

Driftskostnadene i 2022 var på i alt 96,2 mill. kroner, en økning med 13,9 millioner kroner fra året før, herav økte personalkostnader med 4 millioner kroner.

Rørosbanken setter av om lag 8 millioner kroner til utbytte til eierne og 2,3 millioner kroner til gaver. 1,5 millioner kroner av sistnevnte går til Rørosbankens næringsfond. 74,4 millioner kroner overføres til Rørosbanken fond.

RørosBankens styre mener banken er godt posisjonert for å få et godt resultat i 2023. Banken har en solid posisjon i våre nærmarkeder og et godt innarbeidet kundegrunnlag i andre deler av landet. Dette er med på å sikre god vekst og herunder god risikospredning, heter det videre i pressemeldinga.

Fem stipender til håndverkere

Uthusprosjektet og Rørosmuseet utlyser et stipend for å gi flere lokale håndverkere eller håndverksfirmaer mulighet til å delta på årets Handverksdager på Røros. Over 40.000 kroner skal fordeles.

Rørosmuseet arrangerer for 23. gang handverksdager på Røros i perioden 23. – 27. august. Kursene er særlig rettet mot handverkere, handverkslærere og museumshandverkere, men er også for oss “vanlige folk” som ønsker mer kunnskaper om tradisjonelle handverksteknikker.

Formålet med kurset og arbeidet er å øke kompetansen om tradisjonelle håndverksteknikker for dermed å kunne ivareta kulturminnene innenfor verdensarvområdet Røros bergstad og Cirkumferensen på en god måte.

– I år ønsker vi derfor å lyse ut et stipend på kr. 8 500,- til håndverkere eller håndverksbedrifter som har sitt virkeområde innenfor verdensarvområdet, med andre ord kommunene Røros, Holtålen, Os, Tolga og Engerdal, skriver kommunen i sin utlysning. Det er en forutsetning at de melder seg på og gjennomfører et av kursene på årets Handverksdager.

I år fokusers det blant annet på skiferarbeid, overflatebehandling med limfarge, finsmedenes smi-taknikker og tradisjonelle reise konstruksjoner.

Det er satt et tak på fem stipend med prinsippet «førstemann til mølla», så sjøl om søknadsfristen er 1. mai kan det lønne seg å kaste seg rundt om man er interessert. Søknader sendes til Røros kommune ved Uthusprosjektet.