Rørosuka: Vi oppsummerer ukas lokale nyheter

Mye skjer i løpet av sju dager. Vi har plukket frem noen av sakene som har preget Rørosnytt den siste uka.

Aktiviteten treningssenter AS ansetter ny daglig leder, styrker laget, øker sin kompetanse, og utvider både på eiersiden og med flere ansatte. Teamet har store planer, og satser friskt mot fremtiden.

Anette er ny daglig leder for Aktiviteten

Christer setter drømmen ut i livet og starter Christerfikser, hvor han tilbyr reparering og istandsetting av litt av hvert.

Christer fikser og reparerer

Musikkteateret Elden og Toyota Slettum Bil har blitt sertifisert som miljøfyrtårn, og mottok tirsdag plaketter for sin innsats for klima og miljøet på rådhuset.

Fikk plaketter for sin innsats som miljøfyrtårn

Selv om bare et utvalg foreløpig er spurt, har 33 firmaer vist interesse for et medlemskap i Visit Savalen Tynset.

Klare til å stifte nytt reiselivsselskap  – 33 er med

Så langt har Vinterfestspill i Bergstaden 2023 solgt over en million kroner.

Har solgt billetter for over en million

8.trinn ved Røros skole er i full gang med forberedelsene til årets juleavslutning i Storstuggu, hvor de skal fremføre forestillingen “Julestemning”.

Planlegger forestilling til juleavslutninga 

Tidligere folketingsmedlem Christina Egelund (Moderaterne) blir ny utdannings og forskningsminister i Danmark.

Feragsing er ny utdannings og forskningsminister i Danmark

Etter en orientering fra kommunedirektør Kjersti Forbord Jensås om innføringen av Helseplattformen, løftet tidligere fastleger Per Arne Gjelsvik (V) og Hilde Fjorden (Ap) sterke bekymringer.

Veldig bekymret for Helseplattformen

Ordfører Isak Busch ber til kulturdepartementet og statssekretær Odin Bohmann om å se på de ekstraordinære kostnadene Røros kommune har. Han nevner spesielt brannsikring av vernet bebyggelse, ansvar for Bergstaden Ziir og at Røros har blitt samisk forvaltningskommune, som koster oppunder ni millioner kroner i året samlet sett.

Busch ber til kulturdepartementet

Ole Bjarne er bekymret over utviklingen av det offentlige ordskiftet, og håper at norsk offentlighet ikke blir like polarisert og usunn som den amerikanske.

Frykter amerikanske tilstander

Gratis rådgivning for gründere og næringsdrivende i Røros

Næringsdrivende og nyetablerere får de fire første timene med rådgivning gratis hos Rørosregionen Næringshage. Dette betales av Røros kommune, som ønsker å støtte utviklingen av solide og fremtidsrettede bedrifter.

Dersom man ønsker bistand fra næringshagen ut over dette, må man inngå en egen avtale med Rørosregionen Næringshage og betale for dette selv.

Rørosregionen Næringshage er kommunens 1.-linjetjeneste for næring, og dersom du ønsker å benytte deg av denne tjenesten, tar du først kontakt med næringskoordinatoren i Røros kommune. Næringskoordinatoren sender deg videre til riktig person hos næringshagen.

Både etablerte bedrifter og nyetablerere i Røros finner alltid en åpen dør hos kommunens 1.-linjetjeneste for næring – uansett hvilket tema du har behov for å diskutere.

Dagpenger under etablering? Næringsfaglig vurdering

Når du har fått innvilget dagpenger fra NAV, kan du søke om å få beholde dagpengene mens du jobber med etablering av en egen bedrift. Skal du søke om dagpenger under etablering må du legge ved en såkalt “næringsfaglig vurdering”. 1.-linjetjenesten hjelper deg med dette. Ta først kontakt med næringskoordinatoren i kommunen.

Aktuelle tema du som næringsdrivende kan ta opp

  • Vurdering av forretningsidé
  • Vurdering av markeder og målgrupper
  • Formaliteter og lovmessige krav
  • Finansieringsmuligheter
  • Utvikling av forretningsplan
  • Budsjettering og kalkyler
  • Nettverksbygging
  • Synlighet og markedsføring
  • Spørsmål knyttet til bærekraft
  • næringsfaglig vurdering for søknad om dagpenger under etablering

Ingen middagsproduksjon på Øverhagaen

Stein Petter Haugen (Sp) foreslo flytte middagsproduksjonen til beboerne på Øverhagaen fra Røros Sykehus til kjøkkenet på Øverhagaen, men ble nedstemt i kommunestyret.

– Vi kan alle tenke oss hva lukt av nylaget middag gjør med appetitten og trivselen hos våre eldre og pleietrengende. Vi vet også at mange eldre i Norge sliter med underernæring og det med matlukt vil kunne være en faktor for å øke matlysten til de eldre, sa Haugen i sin interpellasjon.

På kommunestyremøtet 15.12 stilte Stein Petter Haugen følgende spørsmål til kommunestyret.

1 Er det mulig og flytte middagsproduksjonen til beboerne fra Røros Sykehus ned til kjøkkenet på Øverhagaen?

2 Hva vil dette koste Røros Kommune?

3 Er dette mulig å få til uten at det går utover avtalen med St Olavs i anbudet.

Deretter fremmet Haugen følgende forslag. 

Røros kommunestyre ber om å få en sak tilbake fra administrasjonen med kostnadsoversikt og om dette kan gjennomføres i tråd med anbudet. Saken legges frem for kommunestyret i løpet av våren 2023.»

Forslaget til vedtak falt mot to stemmer.

Ordfører Isak V. Busch sitt svar på de konkrete spørsmålene var som følger:

1 Er det mulig og flytte middagsproduksjonen til beboerne fra Røros Sykehus ned til kjøkkenet på Øverhagaen?

– Det er ikke mulig slik kjøkkenet på Øverhagaen er utformet i dag. Kjøkkenet er i all hovedsak et anretningskjøkken og må oppgraderes/ utvides vesentlig om en skal ha middagsproduksjon der. Det er et stort ønske om å skape puls og aktivitet i huset rundt kafeområdet, noe som var bakgrunnen for kafédriften. Det er også viktig å presisere at det ikke er en «ansattekantine», men en enkel kafé for alle som til enhver tid befinner seg på huset.

Vi kan alle tenke oss hva lukt av nylaget middag gjør med appetitten og trivselen hos våre eldre og pleietrengende. Det er lett å se for seg. Men middagsproduksjon på kjøkkenet på Øverhagaen vil ikke ha denne effekten. God ventilasjon i et nytt bygg hindrer at middagslukt spres rundt på huset. På en annen side har alle avdelinger kjøkken, der det er mulig å varme opp mat ved behov. Der er man nærmere pasientene, som vil få en bedre nærhet til mat og lukt når en benytter seg av de mulighetene.

2 Hva vil dette koste Røros Kommune?

Det er veldig vanskelig å anslå, men det er grunn til å tro at det dreier seg om betydelige kostnader, siden det innebærer en omfattende ombygging.

3 Er dette mulig å få til uten at det går utover avtalen med St Olavs i anbudet.

Avtalen med St. Olavs inneholder flere momenter. I tillegg til rene matleveranser regulerer den samarbeid mellom kommunen og sykehuset i arbeidet med å bygge enda bedre kompetanse rundt bruk av mat, måltider og ernæring som en del av pleie- og omsorgstilbudet. Altså hvordan mat, hva maten består av, og serveringen av maten kan gi bedre livskvalitet og utbytte av tjenester for brukerne av pleie- og omsorgstjenester.

I tillegg kommer produksjon, distribusjon og servering/salg av måltider. Avtalen er fleksibel, men samtidig sier den noe om at produksjonen hovedsakelig skjer på St. Olavs med dertil ressurser knyttet opp mot dette. Skal en flytte middagsproduksjonen til Øverhagaen må dette drøftes på nytt i henhold til avtale, da dette vil være utenfor avtalen slik den er i dag.

Gatenavn på Røros: Bull Aakranns vei

Bak hvert gatenavn skjuler det seg en historie. I denne serien kan du bli med Rørosnytt gjennom historiens kronglete gatenett og utforske bakgrunnen for velkjente gatenavn.

Kilder: Bergstaden.org, og «Gatenavn på sta’a», utgitt av Røros Museums- og historielag på Fjellheimen forlag i 2005. Store norske leksikon

Veien har avkjørsel fra Johan Falkbergets vei og ble laget i forbindelse med boligbyggingen i området fra 1949.

Sykehuset pleide å føde opp griser for å utnytte matavfallet, og hadde et grisehus som lå like nedenfor veien. Derfor ble veien ofte kalt Grishusveien.

Veien er oppkalt advokaten Gunnar Bull Aakrann fra Elverum som var bosatt på Røros, og som ble henrettet som ett av ti sonofre under unntakstilstanden i Midt-Norge den 7.oktober 1942.

Akrann hadde sin egen sakførerpraksis på Røros, hvor han ble overrettssakfører.

Okkupasjonsmakten ble oppmerksom på advokaten etter at lokale medlemmer av Nasjonal Samling mente å møte sterke negative holdninger hos ham. Senere kom det for lyset at Bull Aakrann hadde deltatt i illegal kurervirksommhet og flyktningtransport i distriktet. Han ble arrestert den 6. oktober 1942, da tyskerne ventet på han etter at han kom tilbake fra et sakføreroppdrag. Derfra ble han brakt til  Gestapo-hovedkvarteret i Misjonsgotellet i Trondheim, og derfra til Falstad fangeleir, hvor han ble henrettet.

Minnestein til minne Gunnar Bull Aakrann (1899 – 1942). Foto: Tove Østby.

Tegneserieklubben anmelder julehefter #5

Bergstaden Tegneserieklubb har gått igjennom årets julehefter og gitt dem poeng på en skala fra en til ti bergmenn.

Kollektivet #21 (Gyldendal)

Torbjørn Lien treffer dessverre ikke med årets julehefte. Hovedhistorien «Gjestebud i sort» som fyller hele bladet er langt unna nivået til en seiersrekke av kollektivet-julehefter fra få år tilbake. Det virker nesten som om han har røyka sokkene sine for å skape en historie basert på et nærmende totalfravær av vettug inspirasjon.

4 ½ bergmann

Jens von Bustenskjold #55 (Bladkompaniet)

Styrken er for oss åpningshistorien «Isfesten». Flott tegna av A. Bjørgaard under krigsårene og dette er absolutt en god historie. Fortsettelsen trekker en god del ned fordi den ikke hverken stemning eller strukturmessig klarer følge opp. Novelledelen med illustrasjoner kan fremstå som noe man heller skulle brukt som føljetong i avis. Det er også underlig hvorfor det ikke brukes kopi av ekte papir som bakgrunn på novella. «Navarhaugparet på tur» virker malplassert årstidsmessig og den har fravær av kvalitetene til første historie.

7 av 10 bergmenn

Tuss og Troll #77 (Egmont)

Et harmonisk julehefte. Her møter vi rett og slett 3.generasjoner av tegneserietegnere og manusforfattere i samme hefte. Det skal kunne blidgjøre yngre og eldre tegneserielesere.
De vide mulighetene i tuss og troll universet skaper vakker tegneseriemagi.

9 bergmenn

Carl Barks jul (Egmont) #18

Etter gjennomgangen av alle Disney- juleheftene i år, så er det denne vi med størst trygghet kan anbefale. Både i Carl Barks’ jul og (norsk) Donald markeres onkel Skrues 75 års jubileum. I Carl Barks’ jul markeres dette med den første onkel Skrue opptredenen som treffende omhandler jula «jul på Bjørnefjell» fra 47. Småhistoriene er også gode, men det er helt klart jul på Bjørnefjell som gir den beste julestemninga. En god kandidat til å være blant de beste Barks julefortellingene noensinne.

9 bergmenn

Bergstaden tegneserieklubbs guide for julehefteanmeldelser

Julehefter skal ikke straffes for fraværende juleinnhold i seg selv. Derimot kan de likevel straffes for å ha fraværende preg av «tradisjonell» stemning leseren forbinder med jul. Dette vil med andre ord være subjektivt.

Her er karakterskalaen særlig anvendelig på julehefter. (Halve bergmenn kan brukes fra laveste karakter ½ Bergmann (0.5) til nest beste karakter på 9 ½ Bergmann)

9-10 Blant de beste juleheftene jeg har lest. Lite å utsette. Eventuelt småpirk.
8-9 Solid. Noe småpirk. God stemning, godt manus og et godt tegna julehefte.
7-8 En del å utsette på stemning og pirk, men fremdeles et fullt leseverdig julehefte(nok så solid).
6-7 Mye rusk. Redusert stemning. Smått underholdende.
5-6 Middelmådig. Helt på det jevne. På veg mot det lett forglemmelige.
4-5 Dårlig. Svakt manus, lite stemning og/eller svakt utført arbeid.
3-4 Misliker juleheftet. Kunne fint vært foruten. Passer kanskje på utedoen.
2-3 «Forhåpentligvis» et usedvanlig svakt julehefte. Skulle ikke vært gitt ut. Mye å trekke for det aller meste.
1-2 Miserabel leseopplevelse. Følte lite eller ingenting for heftet. Ekstremt mye å utsette.
0.5 Å brenne juleheftet på bål gir mening. Leseren har dyp forakt for dette juleheftet. I kategorien blant de svakeste juleheftene anmelderen noen gang har lest.