Per Arne Gjelsvik.

Veldig bekymret for Helseplattformen

RS Servicenter

Etter en orientering fra kommunedirektør Kjersti Forbord Jensås om innføringen av Helseplattformen, løftet tidligere fastleger Per Arne Gjelsvik (V) og Hilde Fjorden (Ap) sterke bekymringer.

På kommunestyremøtet den 15.12, var det flere som løftet bekymringer rundt innføringen av Helseplattformen.

– Når Helseplattformen ble kjøpt så ble det oppfattet som et ferdig system. Det er først etter en har kjøpt det at det viser seg at det på langt nær er ferdig. Det Røros kommune har kjøpt er en avtale om å være med å utvikle et system, sa Gjelsvik

Gjelsvik fortalte at han  var bekymret for både  pasientene og  de ansatte som jobber med plattformen.

– Systemet er nå innført i en kommune hvor vi vet at de ansatte som har jobba med er tungt underfinansiert . Det er cirka 30 prosent underfinansiering i forhold til landsgjennomsnittet når det gjelder kvalitet på tjenestene til pasientene i eldreomsorgen, også vet vi at det er rundt 14 prosent sykmeldingersa Gjelsvik, og la til:

– I motsetning til på St.Olavs så kan en ikke kjøpe tjenester hos private når ansatte er på kurs og opplæring, og en kan heller ikke utsette operasjoner og andre ting i helsevesenet for alt her går sin gang her hele tiden.

Har gått fra pasientene

Gjelsvik forklarte at i motsetning til på St.Olavs så kan en ikke på Røros kjøpe tjenester hos private når ansatte er på kurs og opplæring. 

– En kan heller ikke utsette operasjoner og andre ting i helsevesenet, for alt her går sin gang her hele tiden, så når over 300 har vært på kurs, og 48 har blitt superbrukere, så betyr det at de har gått fra pasientene. Noen få ganger finnes det vikarer, men det er unntaket, fastslo Gjelsvik.

– Jeg er veldig bekymret for hvordan pasientene i pleie og omsorgssektoren på Røros har hatt det og har det i den tida her, fortsatte han.

Vet ikke om fastlegen får beskjed.

Gjelsvik fortsatte å forklare at det hviler mye usikkerhet rundt hvordan plattformen fungerer i praksis.

– Det som rammer oss i tillegg til at ansatte strever fælt med Helseplattformen i Røros kommune, er jo selvsagt problemene på St.Olav. I dag vet vi ikke sikkert om en rørosing med alvorlig sykdom, at fastlegen har fått beskjed om det, for det har kommet bort så mye av både røntgen og annen informasjon, sa Gjelsvik.

Gjelsvik løftet også en bekymring om hva som vil skje dersom noen fra en kommune som har innført Helseplattformen tenger helsehjelp i en kommune som ikke har det. 

– Tynset sykehus får ikke hjulpet pasientene forsvarlig, fordi de mangler all mulig informasjon når pasientene kommer fra St.Olav, sa Gjelsvik.

Tidligere fastlege Hilde Fjorden var også svært bekymret. 

– Jeg skal stille et hypotetisk spørsmål. Tatt i betraktning at en stor andel av de ansatte på St.Olavs nå er svært skeptisk og nesten stiller krav til at man skal gå tilbake til det gamle systemet. Hva gjør vi hvis St.Olav velger å skrote Helseplattformen? spurte Fjorden.