Rørosuka: Vi oppsummerer ukas lokale nyheter

Mye skjer i løpet av sju dager. Vi har plukket frem noen av sakene som har preget Rørosnytt den siste uka.

Elon Røros har stabilisert seg på driftsinntekter på 18 millioner kroner de siste to årene, og leverer millionoverskudd for andre år på rad.

Millionoverskudd hos Elon

Visit Røros og Østerdalen er navnet på det nye samvirkeforetaket som skal opprettes etter Destinasjon Røros legges ned. Navnevalget har fått en blandet mottakelse.

Svarer på kritikken

Etter restaurering av Bergmannsgata ble gjort for snart ti år siden, så har det vært midlertidig trapp av paller i Finnegården.

Endelig ble det ny trapp i Finnegården

Hver mandag arrangeres det språkkafé på Frelsesarmeen for å gi flyktninger og andre nyankomne en mulighet til å være sosial og bli kjent med folk.

Givende språkkafé

Ren Røros Frontal er fusjonert inn i morselskapet Ren Røros AS. Tjenester knyttet til nettsidene føres videre gjennom Ren Røros Digital og selskapet Pikselpusher.

Frontal avvikles som selvstendig selskap

Inntil nylig har hun vært daglig leder for Lanullva hvor hun har jobbet i fem år. Nå har hun kommet seg litt lengre opp i den samme gata, og starter som butikkleder for Ny norsk design.

Marit Mesteig er ny butikkleder for Ny norsk design

Mange aktører fra kulturminneforvaltningen møtes på Røros denne uka for å delta på Riksantikvarens høstmøte.

Riksantikvarens høstmøte: Krig, frivillighet og internasjonalt samarbeid

På torsdag åpnet Jordbærpikene på Domus.

I dag åpnet Jordbærpikene – forandring fryder

Andreas er ansatt som ny butikksjef ved Extra Røros.

Ny butikksjef ved Extra Røros

Ida Marie Devle (27) har jobbet som dyrepleier på Røros Dyreklinikk siden 2018. Nå tar hun over som daglig leder.

Ida Marie er ny daglig leder på Røros Dyreklinikk

I høst har Proletarteateret i Hommelvik øvd og spilt musikalen om An-Magritt, av Henning Sommero og Edvard Normann Rønning, basert på Johan Falkbergets fortelling.

Med kåppår i blodet

Stifter nytt selskap på tirsdag

På tirsdag har Destinasjon Røros et ekstraordinært årsmøte hvor planen er at selskapet avvikles og erstattes med samvirkeforetaket Visit Røros og Østerdalen.

Destinasjonsselskapet vil fornye seg og jobbe tettere med hele regionen, noe som den nasjonale reiselivsstrategien legger opp til. Det er også en internasjonal trend at destinasjonsselskaper tenker større og bredere. Etter en lang omstillingsprosess skal det nå stiftes et nytt selskap på Bergstadens Hotel på tirsdag.

Styreleder i Destinasjon Røros, Hans Wintervold, gleder seg til å endelig komme i land.

– Det er kjempespennende å være med å skape noe nytt som jeg har veldig tru på, også har det vært mye jobb, så det blir veldig godt å prøve å få landet det her, sier Wintervold.

Reiselivsleder Tove Martens understreker den nye strategiens potensial til å favne bredere, og sier at med det nye samvirkeforetaket vil gi reiselivet flere bein å stå på. Det å fortsette som før ville blitt som å løpe litt fortere med tyngre vekt, forklarer Martens.

– Vi har kommet fram til en ny forretningsmodell, samvirkeforetak, og da blir det en tydeligere forventningsavklaring med medlemmene våre. Den nasjonale reiselivsplanen peker på en del ting som vi har tatt med oss inn i dette arbeidet, forklarer Martens, og fortsetter: – Blant annet at reiselivet ikke er en egen gren som driver med noe helt for seg selv.

Videre forklarer Martens at dette innebærer å knytte seg tettere opp mot bedrifter og aktører som ikke har direkte med reiseliv å gjøre men som tjener godt på at det kommer folk til regionen.

Holder malekurs i Brekken

Helga 12. – 13. november holder Christer T. Tronsmed malerkurs på Brekken skole.

Christer T. Tronsmed er en kunstner som maler i den figurative tradisjonen. Tronsmed jobber hovedsakelig med olje og akvarell samt grafiske teknikker som litografi og tresnitt. Mye av produksjonen er sentrert rundt motiver fra Røros, men den tidligere Nerdrum-eleven jobber også i andre sjangere.

Kurset er åpent for hvem som helst, og man trenger ikke å ha noen erfaring med maling eller tegning for å delta.

Christer forteller at det er et kurs som tar for seg det mest grunnleggende.

– Tanken er at det er en innføring til hvordan man skal tenke for å lage bilder. Poenget er å få en forståelse for grunnleggende prinsippene som ligger bak, sier Tronsmed, og fortsetter:

– Man kan sammenligne det med vektløfting. Når du tar et introduksjonskurs i vektløfting så starter du ikke nødvendigvis med tunge vekter, men du starter med å forstå hvordan man skal løfte, hvordan man bruker utstyret og hvordan man skal tenke, forklarer Christer.

Kursforløp:

Dag 1

– Den første dagen får deltakerne innføring i prinsipper for tegning, valører og gråskalaen, lysets betydning og skyggene som skaper liv i et bilde, sier Christer, og forklarer at på den første dagen brukes blyant og papir for å danne grunnlaget for dag to, hvor de skal ta for seg maling.

Dag 2

– Dagen starter med en gjennomgang av gårsdagen før paletten plukkes fram. Denne dagen fordyper vi oss i kunnskapen rundt maleri og går fra blyant til å bruke maling, forklarer Tronsmed, – Vi maler i svart-hvitt, fordi da lærer man de grunnleggende prinsippene raskere. 

Trening for seks millioner kroner

De to treningssenterene på Røros hadde samlet sett driftsinntekter på seks millioner kroner i 2021. Begge går i pluss, men storebror er størst også på overskudd.

Aktiviteten treningssenter as endte i fjor på driftsinntekter på 4,3 millioner kroner, en oppgang på 800.000 kroner. Dermed er bedriften tilbake på 2019-nivå omsetningsmessig. Overskuddet endte på 257.000 kroner og pløyes inn i egenkapitalen, som nå har rundet 900.000 kroner.

Rørosgym as er lillebror og ferskest i gamet, og ender på driftsinntekter på 1,6 millioner kroner i 2021. Også Rørosgym øker fra året før, men er ennå ikke tilbake på 2019-nivå, da driftsinntektene bikket over 1,8 millioner. Etter et solid minus i 2020 leverer Røros gym igjen overskudd i 2021, med 54.000 kroner.