Marie Skuland og Berit Sevatdal. Foto: Svend Agne Strømmevold

Givende språkkafé

Hver mandag arrangeres det språkkafé på Frelsesarmeen for å gi flyktninger og andre nyankomne en mulighet til å være sosial og bli kjent med folk. 

Språkkaféen er et samarbeid mellom Frelsesarmeen, Frivilligsentralen og voksenopplæringa. Det er enkel servering, spill, sosialt samvær, og alle er velkommen.

Handler om sosialt fellesskap

Offiser i Frelsesarmeen, Marie Skuland, arrangerte språkkafé da hun var stasjonert i Mo i Rana.

– Når jeg hørte at det skulle komme flyktninger til Røros så tenkte jeg at vi også burde prøve å få til noe lignende her, siden jeg hadde litt erfaring med det fra før, forteller Skuland.

Skuland sier at det er et godt benyttet tilbud, og at mange setter pris på å kunne komme dit et par timer i uka for å slå av en prat og få seg en matbit.

– Det handler mye om sosialt fellesskap, at de kan få et sted hvor de faktisk har muligheten til å snakke norsk. Vi pleier også å legge ut noen snakkespill rundt på bordene, som kan få samtalen i gang, sier Marie. 

Stemning med Toro-suppe og en vaffel

Daglig leder ved Røros Frivilligsentral, Berit Sevatdal, forteller at språkkaféen er en suksess, og at det er noe de kommer til å fortsette med. 

– Vi kommer til å fortsette med språkkafé så lenge det er folk som vil komme og behovet er tilstede, og jeg tror ikke det blir noe mindre, for det kommer nye flyktninger hver uke enda, sier Berit. 

Marie sier at de har fått mange gode tilbakemeldinger på språkkaféen.

– Her får de jo bare en enkel servering, men når en av damene sier at det er den beste maten hun får gjennom uka, så tror jeg det må ha noe med det sosiale å gjøre, ler Skuland. 

– Da er det nok stemninga, sier Berit, – for det er jo snakk om en Toro-suppe og en vaffel.

Får like mye som du gir

Berit forteller at det er opp til ti frivillige som pleier å dukke opp for å bidra på kaféen, og at det oppleves som veldig givende å være med på for alle parter.

– Det er nok en plass der en kan lære hverandre å kjenne på en god måte, sier Berit, og forklarer at hun får mye ut av å være med på frivillig arbeid:

– Du får like mye som du gir, fastslår hun.