Stadig flere kvinner trekkes til sjåføryrket i en tradisjonelt mannsdominert bransje. På Galåen Transport jobber det nå ni kvinnelige sjåfører.
Marianne Tverå Galåen ved Galåen Transport forteller at det har vært en økning av kvinnelige sjåfører de siste årene.
– Vi synes at det er veldig positivt at det er kvinner som kjører både varebil og lastebil. Det har mye å si for arbeidsmiljøet å ha ei god blanding av begge kjønn på arbeidsplassen. Vi ser jo at det fungerer veldig bra, og de er absolutt like flinke og tøffe som guttene, så der er det ingen forskjell, fastslår Tverå Galåen.
Emilie
Emilie Tverå Petersen er 28 år og har jobbet som sjåfør siden hun var 20. På de årene mener hun å ha sett en utvikling mot at det nå har blitt vanligere med kvinnelige sjåfører.
– Det blir flere og flere kvinnelige sjåfører, for når jeg startet så var det nesten ingen, og nå har det blitt en del, sier Emilie, – Jeg synes det er bra at det kommer flere damer både til varebil og lastebil.
– Hva synes mennene om at det blir flere kvinnelige sjåfører da?
– Jeg tror de trenger oss litt, sier Emilie, – Dem som har kjørt i x antall år er jo vant til at det er menn som kjører, men jeg tror ikke de har vondt av at damene kommer inn i yrket nei. Også er vi kanskje litt flinkere til å kjøre da, litt mer forsiktig og ødelegger kanskje litt mindre.
Emilie trives i jobben og ser for seg å være der i mange år framover. På årene hun har jobbet for Galåen Transport, har hun sett en utvikling i bransjen.
– Det er typisk trucker med ullsokker i tresko og baconpølse og cola, men jeg tenker at nå har det blitt litt mer klasse og stil over det, og da tror jeg kanskje flere kvinner trekkes til yrket og synes det er greit å komme inn. Du trenger ikke å ha hockeysveis og tresko for å jobbe som sjåfør, oppsummerer Tverå Petersen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ingrid
Ingrid Hanem er fra Nordmøre, er 28 år og har kjørt for Galåen transport i tre år. I jobben som sjåfør trives hun godt, og har ingen planer om å gi seg.
– Planen er å kjøre opp for lastebil på nyåret. Galåen er flink til å legge til rette og satse på de ansatte, og det setter jeg stor pris på, sier Hanem.
Ingrid begynte tidlig å kjøre bil, og kjører nå varebil på Røros, i Ålen og Haltdalen.
– Jeg ser oftere og oftere kvinnelige sjåfører på veien, sier Hanem, – Det er overtall med menn enda, men kvinnfolket fikser det de og.
– Var det med kjønn noe du tenkte på når du gikk inn i yrket?
– Nei, det er ikke noe å bry seg om. Jeg har vokst opp med tre brødre så jeg er vant til litt sånn gutteting eller hva man skal kalle det, sier Ingrid, som forsikrer om at hun har fått god trening hjemmefra.
Ingrid får lastebil/henger-sertifikat med en prislapp på 130.000 støttet av Galåen Transport.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Eirin
Eirin Pettersen er 18 år, bor i Orkdal og jobber som varebilsjåfør for Galåen transport.
Eirin forteller at blant de som er i bransjen er det tydelig at det har blitt flere og flere kvinnelige sjåfører.
– Jeg tror nok det er mest de som jobber i yrket som legger merke til at det er fler og fler kvinnelige sjåfører. Jeg har snakket med enkelte som har sagt at det begynner å bli så mange av dem, og det er artig å høre at folk legger merke til det.
Bilinteressen fikk hun fra faren sin, som jobber som også jobber som sjåfør. Pettersen forteller at hun trives godt på arbeidsplassen.
– Jeg stortrives. Det er en herlig gjeng å være med. Det er så godt arbeidsmiljø og de ordner opp. Det er rett og slett kjempefint å jobbe for Galåen, fastslår Pettersen.
-Har du møtt noen fordommer som kvinnelig sjåfør?
– Nei, egentlig ikke, men jeg har iblant møtt den holdningen at siden jeg er jente så er det ikke sikkert at jeg klarer alt det guttene klarer, men jeg har alltid vært en sånn jente som klarer alt selv, sier Eirin, og legger til:
– Det er litt dumt at det fortsatt er sånn da, for det er unge gutter som har den innstillingen at jenter ikke kan holde på i et sånt yrke, og det er litt synd, men det er bare å bite tennene sammen og vise hva man kan.
Eirin kjører varebil for Galåen Transport til og med desember, og i januar skal hun til Stjørdal for å kjøre opp til lastebil med henger, og blir da lærling i selskapet.