– Det er det største tullet jeg har hørt i hele mitt liv

Mikael Forselius er skeptisk til den nye strategien til Destinasjon Røros, og mener at det foreslåtte navnebyttet vil utvanne merkevaren Røros.

Det har gått seks år siden Mikael Forselius sluttet i jobben som administrerende direktør for Røros Hotell og begynte som direktør for Britannia Hotel i Trondheim. Siden da har han fulgt med på nyhetsbildet på Røros. Nå reagerer han på den nye strategien til Destinasjon Røros, som innebærer at selskapet bytter navn til noe som inkluderer Østerdalen.

De foreslåtte navnene er: Visit Røros – Østerdalen & Rørosregionen, Visit Røros & Østerdalen og Visit Region Røros.

I dag er alt merkevare

– En gang i tiden var det sånn at om du drev industri, produksjon, gruvedrift eller hva det var, så var det uavhengig av hva bygda het, mens i dagens samfunn så er alt image og merkevare, forklarer Forselius, og utdyper, – Lager du pledd, yoghurt eller rømme så er det merkevaren Røros som er styrken, og som skiller det fra alt det andre.

Blir som å gå 30 år tilbake i tid

Mikael forteller at merkevaren Røros forbindes med kvalitet, og at merkevarebyggingen har blitt arbeidet med og har blitt bygget opp over mange år. Nå er man imidlertid i ferd med å kaste det man har jobbet for over bord.

– Nå foregår det en prosess med å bytte navn på Destinasjon Røros for at Østerdalen skal med i navnet. For meg er det å gå 30 år tilbake i tid. For 15 år siden jobbet vi med fyrtårnstrategien, og med det at merkevaren for hele regionen må være Røros, siden det er det som er kjent, det er det som er opprinnelsen, og det er der infrastrukturen er, fastslår Mikael.

Det største tullet jeg har hørt

Da Mikael jobbet på Røros Hotell, involverte han seg i merkevarebyggingen av Røros, og sier at han blir oppgitt over å følge med på den lokale debatten rundt det foreslåtte navnebyttet til Destinasjon Røros.

– Det er det største tullet jeg har hørt i hele mitt liv, konstaterer Forselius, – Nå skal de begynne å gå tilbake i tid og vanne ut kraften i hubben. Det går mot alle strategier knyttet til å bygge en merkevare og en destinasjon. Hubben er her, det er her flyplassen er, og det er her historien og verdensarven er, og da må man selvsagt gjøre alt man kan for å dyrke den merkevaren, sier Forselius, og legger til:

– At det skal hete “og Østerdalen” er bare utvanning, og da fremstår det som at man ikke tror på produktet eller merkevaren.

Se også:

Destinasjon Røros er snart historie – nytt selskap og nytt navn

Artut med frivillighet

I anledning Frivillighetens år blir programmet på årets Artut-festival viet frivilligheten.

Artut ble arrangert for første gang i 2018. Med en begrenset versjon i 2020, og et år uten i 2021, er Artut nå tilbake igjen for full guffe og avholdes uka, 7.-13. november. 

Inkluderer frivilligheten

Kulturkonsulent, Ane Linn Haagaas, forteller litt om bakgrunnen for Artut.

– I anledning Frivillighetens år har vi valgt å kalle det Artut med frivillighet, og vi har arrangementer som er samarbeid med frivilligheten, blant annet den store konserten på søndagen, som er Bergstadkoret, Røros Soul Children, Kulturskolen og Frode Fjellheim, sier Ane Linn.

Det var under NATO-øvelsen i 2018, når NATO benyttet Storstuggu, at ideen til Artut ble født. Da var ideen å holde kulturelle arrangementer på andre steder enn kulturhuset.

– Da fant vi ut at vi heller skulle ha arrangementene på utradisjonelle arenaer, go det ble konserter og danseforestillinger satt opp i stuene til folk som stilte husene sine til disposisjon, og det var veldig gøy, sier Haagaas.

Åpent hus, og gratis leie

Frivilligsentralen har åpent hus hver dag i Artut-uka, med vaffel, quiz og kaffe. 

– Litt av poenget er at det skal være lavterskel, sier Ane Linn.

Under årets program blir det blant annet konserter, åpne øvinger, opptog, dans, fagseminar og film, for å nevne noe. I tillegg er det ønskelig at folk stiller opp med arrangementer og aktiviteter til festivalen.

Bli med!

Har du/dere et arrangement, en øving eller aktivitet som kan være en del av Artutprogrammet 7.-13. november? Ikke noe er for stort eller for lite. Send inn til artut@roros.kommune.no før 26. oktober, eller ta kontakt med Ane Linn Haagaas ved Røros kulturkontor.

E-post: alh@roros.kommune.no

Telefon: 924 31 207

Gratis husleie for frivilligheten

Lag og foreninger får gratis husleie på Storstuggu hele Artut-uka. Ved behov for teknikk, må dette leies og betales utenom. Ta kontakt med Jo Hage eller Saara Kunelius ved Storstuggu for booking.

Jo.hage@roros.kommune.no

Saara.kunelius@roros.kommune.no

Endelig er reinsbukken reparert

I sommer ble hornet til statuen av reinsbukken brutt av ved et uhell. Nå har den endelig blitt reparert.

For å sveise hornet på igjen, kom smedene Jens Strassegger og Odd Inge Holmberget fra Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider.

Ikke uvanlig

Jens Strassegger forteller om hva som hadde gått feil.

– Hornet knakk en plass som det har blitt sveiset før. Det er ikke nødvendigvis uvanlig, og det kan ofte være litt undersveiset i produksjonen. Det viser seg at inne i hornet har det vært en forsterkende stålstang inni, som har vært knekt, sier Strassegger. 

Fraråder folk å klatre på reinsbukken

Jens vil fraråde folk å klatre på bukken, og forteller at alle han snakket med meens han var på Røros, innrømmer å ha klatret på reinsbukken på et eller annet tidspunkt. 

– Det har vært spor på ei side av hornet på sveiseskjøtet at det har korrodert fra før. Det har vært en liten sprekk der over lengre tid, før stykket knakk. Det er nok ikke bare en person som er ansvarlig, og det er nok slitasje over tid som har svekket hornet, sier Strassegger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Reinsbukken ble laget av kunstner Skule Waksvik i 1966, og sjenket Røros kommune i gave fra Røros sparebank i 1967. Den har vært et yndet fotoobjekt og besøkspunkt for besøkende og innbyggere. Den har nok også vært et populært klatrestativ for både små og store opp igjennom årenes løp.

7,5 tonn brøytestikker blir nye stoler

2800 HÅG Capisco Puls-stoler er snart klare for markedet, produsert av kasserte brøytestikker.

HÅG Capisco Puls produseres på Røros, og stolen er designet av den velkjente norske designeren Peter Opsvik. Etter en suksessfull test for å utforske hittil uutnyttede avfallsprodukter til nye produkter, har Flokk nå startet produksjon av kontorstoler laget av resirkulerte brøytestikker.

Dette er resultatet av et prosjekt i samarbeid med SINTEF der man ønsket å utforske nye, bærekraftige og lokale måter å bruke resirkulerte materialer i møbelproduksjon. Etter en vellykket test har Flokk nå utarbeidet et samarbeid med Våler Vekst, som er Norges største produsent av brøytestikker.

Det siste året har dette samarbeidet sikret Flokk en første innsamling av 7.5 tonn råmaterialer, noe som gir 2800 HÅG Capisco Puls stoler. Disse stolene skal være klar for markedet i løpet av 2023.

Gjør klart for lokalmat-festival

28. og 29. oktober arrangerer Coop Mega lokalmat-festival utenfor Domus-senteret.

Det blir et marked bestående av lokale og regionale leverandører og bedrifter, som tilbyr smaksprøver og salg av et stort utvalg varer. 

Litt følelse av Martnan

Butikksjef i Coop Mega Røros, Arve Strid, gleder seg til markedet. 

– Akkurat sånn som vi har det inne nå så er det her perfekt, og så er det litt trivelig å få en helg med litt følelse av Martnan på senhøsten, sier Arve, som i disse dager er i gang med en omfattende fornying og oppgradering av butikken.

Stort utvalg produsenter

Både lokale og regionale lokalmat-produsenter vil besøke markedet. .

– Det kommer folk fra Inderøy, Nordli og Klæbu. Det blir kjempebra, og folk er hjertelig velkommen til å både smake og kjøpe litt lokalt og regionalt, sier Strid.

Programmet for helgen inkluderer stort skalldyrutvalg, grilling av laks med smaksprøver, lykkehjul der man kan vinne kaffeposer, sjokolade og andre overraskelser. Det blir leker og popkorn for barn i senteret på lørdag, varm solbærsaft serveres ute, og det blir salg og grilling av burgere.

Lokalmatprodusenter som deltar:

Bjørka, Eggen Gardsysteri, Galåvolden Gård, Garnvik, Gangstad, Dolmøy Seafood, Kalsa Gårdsbakeri, Klæbu håndtverksbakeri, Inderøy Slakteri, Lykkemat, Nordli Gård, Primar, Mikkelhaug, Meråkerkjøtt, Røros Bryggeri, Rørosbakern, Røroskjøtt, Rørosmeieriet, Røra, Rørosrein, Solsiden honning, Surf kombucha, Sagamat, Stensaas Reinsdyrslakteri.