Etter å ha drevet Aktiviteten treningssenter sammen med mannen sin i over 20 år, gikk Carina inn i helsevesenet og begynte på Unicare.
Carina Øglænd er utdannet bioingeniør og har hatt flere jobber innen helsesektoren. Hun har jobbet på Unicare før, men har nå hatt stillingen avdelingsleder rehabilitering ved Unicare Røros siden juni.
Livskvalitet og mestringsfølelse
Unicare tilbyr tverrfaglig rehabilitering for folk som er hjerte,- lunge,- kreftsyk,- eller har nevrologisk sykdom som MS og parkinson.
– Rehabilitering handler om å gi folk mestringsfølelse og bedre livskvalitet ut fra de forutsetningene de har, forklarer Carina.
Rehabilitering på Unicare har som regel en varighet på tre til fire uker, og da er det lagt opp til at pasientene blir møtt på sine egne premisser.
– Vi jobber med gruppebasert rehabilitering, men det er individfokus likevel sånn at alle skal få det de trenger. Vi har undervisning og trening i grupper, men så har pasienten også time hos lege, time til blodprøver, time hos sosionom eller ernæringsfysiolog, sånn at man får shoppet litt innenfor huset på det man trenger, forteller Øglænd.
Veien videre
Carina forteller at de som kommer til Unicare møter et tverrfaglig team som vil ha fokus på å møte pasienten med de individuelle behovene vedkommende har, og at pasienter kommer med ulike forutsetninger og er på forskjellige steder i sykdomsforløpet. Fortsatt handler mye også om grunnleggende livskvalitet og livsstil.
– Jeg tror at for veldig mange så handler det om å møte likesinnede. Likemannsprinsippet er en veldig viktig del av rehabiliteringsprosessen, for da får man møte folk som er i samme situasjon og som kjenner på noen av de samme utfordringene. I tillegg er det dette med trygghet; Hvis du har hatt et hjerteinfarkt og du har vært på sykehuset, også skal lære deg å stole på hjertet ditt igjen, så kan det kanskje føles tryggere å gjøre det her enn andre steder, sier Carina.
Med en vektlegging av mestringsfølelse og trygghet, blir en del av rehabiliteringsprosessen orientert mot det å finne sin plass i hverdagslivet.
– Under rehabiliteringa er det fokus på det vi kaller veien videre. Det er litt av oppgaven underveis å være klar for livet som venter hjemme. Selv om det er et pusterom for noen å være her, så handler det også om læring, mestring og trygghet du kan ta med deg hjem, forklarer Carina.