Foto: Kirsti Mandal

Soppens dag på Røros: Aha-opplevelser og lokalt artsmangfold

Søndag 4. september feires Soppens dag på Røros.

Det er fjerde gang at Trondheim sopp- og nyttevekstforening(TSNF) feirer soppens dag på Røros, og i år skal de holde til på torget mellom Reiselivets Hus og Ungdommens Hus. Det vil blant annet være en utstilling av sopp som er funnet i regionen, utdeling av brosjyrer og muligheter for å få kontrollert soppen man har plukket.

Kan bli noen aha-opplevelser

Kirsti Mandal, leder ved Trondheim sopp- og nyttevekstforening, forteller at det pleier å bli noen aha-opplevelser.

– Vi opplever ofte at folk sier at det her har vi aldri sett før, og vi visste ikke at noe sånt fantes. Det er masse sopp i naturen som man ikke ser før man begynner å kikke etter det. Det kan bli noen aha-opplevelser, og det er veldig rikt på Røros, med mange flere forekomster enn jeg er vant til, forteller Kirsti.

Kirsti forteller at i Norge har det ikke vært noen sterk tradisjon for bruk av sopp i mat sammenlignet med mange andre land, og at det er stort u-utnyttet potensial for bruk av sopp i matsammenheng.

Det er virkelig en matressurs, og det er massevis av matsopp i rørosregionen, og det er jo delikatesser, og det som er så rart er at vi i Norge har lite kultur og tradisjon for bruk av sopp i mat. På Røros har dere så mange flinke lokalmatprodusenter, og da hører soppen med, sier Mandal.

Trygghet og kunnskap.

Hensikten med dagen er å sette fokus på en gruppe organismer som for det meste lever i det skjulte. I Norge finnes rundt 7.000 arter av storsopper, som alle spiller en viktig rolle i naturen. I tillegg gir soppen mat på bordet, men alt er ikke spiselig. Norges sopp- og nyttevekstforbund får offentlig støtte for å drive opplysning og soppkontroll.

– Det har med trygghet og for å unngå forgiftning å gjøre. Det er vårt bidrag til å få lært folk hva de skal holde seg unna, forklarer Mandal.