Kommunen ønsker ikke å kjøpe Trondalen

Johan Falkbergets fødested og barndomshjem på Rugldalen skal nok en gang legges ut for salg. Kommunens innstilling til kommunestyret er å ikke kjøpe hovedhuset som inneholder Falkbergets arbeidsrom.


Eiendommene Ratvolden og Trondalen ble testamentert til Røros kommune i 1988. I utgangspunktet stod det i testamentet at staten skulle overta dem. Imidlertid takke de nei til dette, og dermed var det Røros kommune som ble eier av eiendommene med all bebyggelse. 

Unntaket var hovedhuset på Trondalen som ble testamentert til Berit Elise Engøy. I hovedhuset på gården ligger Falkbergets gamle arbeidsrom. I testamentet står det at dette skal disponeres og tilhøre museet for Ratvolden, slik at det kan fremvises urørt for spesielt interesserte. Dette er tydeliggjort gjennom en tilleggsavtale som er tinglyst som heftelse på eiendommen.

Hva som vil smerte minst

I 2013 ble Trondalen solgt for første gang ut av familien Falkberget og Røros kommune hadde også den gangen forkjøpsrett til hovedhuset, men kommunestyret valgte å takke nei, og Bjørn Remen kjøpte eiendommen. Nå ønsker Remen å selge Trondalen og Røros kommune har nok en gang blitt forespurt om de ønsker å kjøpe hovedhuset på eiendommen. Innstillingen til kommunestyret er at kommunen velger å avstå fra å kjøpe det.

– Vi har i grunnen bare tre alternativ for å få løst denne saken slik den står nå. Det ene er jo å ikke kjøpe og dikterloftet blir stående slik det er i dag. Kommunen må dermed gjøre nye avtaler med de som eventuelt kjøper huset, slik vi har i dag. Avtalen må da tinglyses som heftelse på eiendommen, som både ny eier og Røros kommune må forholde seg til. Vi kan velge å kjøpe gården og tar vi jo hånd om alt som hører til. Dette vil gjøre det enklere å forvalte arbeidsrommet til Falkberget. Ser man på saksfremlegget så kommer det frem at vi også har sett på muligheten for å flytte hele rommet ut. Vi ser utfordringen ved at desto flere ganger huset bytter eier, så kan det bli vanskeligere og vanskeligere å få et forhold til dette rommet og det kan gjøre at dikterloftet vil leve mer utrygt enn det det har gjort til nå. Men jeg skjønner godt de som ikke ønsker at vi skal flytte rommet og at vi med det flytter rommet ut av konteksten. Dette blir en avveining av hva som vil smerte minst, sier, kultursjef i Røros kommune, Morten Tøndel.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kultursjef i Røros kommune, Morten Tøndel. Foto: Anita Sivertsgård

Salgssum på 3 350 000 kroner

I avtalen med nåværende eier står det som tidligere nevnt at Røros kommune har en forkjøpsrett av hovedhuset på Falkberget. Kjøpesummen skal da bestemmes av to uavhengige verditakster, og gjennomsnittet av disse utgjør salgssummen. Dette er gjennomført ved at huseier og Røros kommune har innhentet hver sin takst. Snittet av disse to gir en salgssum på 3 350 000,-. Det er altså det Røros kommune må betale dersom de velger å benytte seg av forkjøpsretten. I tillegg til dette kommer også framtidig vedlikehold av eiendommen.

– Det er økonomiske grunner til at vi nå kommer med den innstillingen som vi nå gjør. For Røros kommune så har ikke dette vært noen enkel sak å konkludere i, overhode ikke. Det har blitt gjort avveininger på hva som er den beste farbare veien fremover, så derfor har vi kommet frem til den innstillingen vi tror er den beste.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dikterloftet på Trondalen. Bildet er tatt i 2005. Foto: Åse Juveli Berg.

Flytting av dikterloftet

Som nevnt ligger Johan Falkbergets arbeidsrom i dette private huset. Røros kommune har aldri eid huset selv, og har alltid forholdt seg til at andre har eid et hus der kommunen altså disponerer et rom. 

– Hele tiden har avtalene kommunen har gjort med eiere av huset fungert helt perfekt. Det har ikke vært noe slags form for problemer med samarbeidet. Vi må jo kontakte huseier for å komme inn til rommet, og det gjør jo til at det ikke er så tilgjengelig som vi skulle ha ønsket at det var, forklarer Tøndel.

Hvis dikterloftet blir flyttes vil formidlingen av Falkberget bli svekket eller styrket?

– Ettersom vi har innstilt som vi har gjort så mener vi at det ikke vil bli svekket. Det at rommet eventuelt vil bli flyttet og knyttet det til det øvrige liv, forfatterskap og samfunnsengasjement Falkberget hadde. Jeg skjønner de som mener at dikterloftet da vil bli flyttet ut av konteksten. Det har vi ingen problemer med å se. Så det er ei vanskelig vurdering som nå må gjøres. Vi vil nok sikre det best ved å flytte det ut for vi leve litt på godt samarbeid med fremtidige huseiere.

Ikke undersøkt andre alternativer

Mange har engasjert seg i saken om salget av Trondalen. Det har kommet forslag om både kronerulling eventuelt at det kan være andre stiftelser, lag og foreninger som kunne kjøpe eiendommen, men også forslag om kommunesamarbeid mellom Røros og Holtålen har blitt nevnt i diskusjonen på sosiale medier. Røros kommune har så langt i saken ikke undersøkt om det kan være aktuelt om det er noen andre som kunne ha overtatt huset, og ivaretatt dikterloftet slik det fremstår i dag.

– Det har ikke vært en problemstilling for vår del. Vi har ikke gjort noe annet enn å forholdt oss til de avtalene som finnes. Både testamentet og avtalen som er gjort med Bjørn Remen. Vi har ikke undersøkt noen alternativ om det er noen andre som kan gå inn å kjøpe huset, eller kronerulling som noen har foreslått. Det ville ha tatt tid å gjøre noe slikt og vi vet at dagens eier har et ønske om en avgjørelse på dette så raskt som mulig og vi har lovet han ei tilbakemelding på dette nå etter kommunestyremøtet på torsdag, sier kultursjef, Morten Tøndel. 

Falkberget må være i det offentliges eie

I dette leserinnlegget fra, Falkberget-entusiast, Eirin Folde, setter hun spørsmålstegn ved at det innstilles å ikke kjøpe Johan Falkbergets barndomshjem og skriver at dette er trist å være vitne til.

Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Falkbergets barndomshjem skal selges. Det har vært i privat eie. Kommunen går nå for andre gang inn for å ikke benytte seg av forkjøpsretten. Dette behandles i kommunestyremøtet 16.juni. Prisen er på litt over 3 millioner. Det vurderes sågar å få tatt ut og fraktet Falkbergets arbeidsrom til det nye biblioteket på Røros.

Jeg undrer meg, og synes dette er trist å være vitne til.

Her burde Røros kommune, gjerne sammen med Holtålen kommune legge en strategi sammen hurtig. Falkbergets diktning berører hele circumferensen og har nasjonal og internasjonal betydning. Johan Falkberget hadde statens forfatterlønn, statens æreslønn og var nominert til Nobelprisen i litteratur. Det er i hele nasjonens interesse at Falkbergets barndomshjem med hans arbeidsrom ikke eies av private.

Hvor er fylket og staten? Hvilke initiativ er tatt fra kommunens side? Det er Nordland fylkeskommune som eier Hamsunsentret. Bjærkebek (Undsets hjem) eies av Staten ved Kulturdepartementet, og driftsansvaret ble overført til Maihaugen, fra 2011 Lillehammer museum. Aukrustsenteret er eid av Alvdal Kommune og Aukruststiftelsen i fellesskap. På Alstahaug har vi Petter Dass museet, og utviklingen og utbyggingen ble gjennomført i regi av Alstahaug kommune. Driftsmessig er Petter Dass-museet en avdeling av Helgeland Museum.

Det er naturlig at Røros kommune, eller kommunene (Røros og Holtålen) sammen vurderer å kjøpe Falkberget.

Det burde også vært laget en strategi for å få fylke og stat på banen i forhold til å bygge et senter knyttet til Falkbergets diktning. Et rom på et bibliotek på Røros er alt for lite på mange vis – og å flytte arbeidsværelset hans til biblioteket har sikkert i utgangspunktet hatt en god tanke bak seg, men oppfattes heller som en kulturrasering, og er museumsfaglig ikke å anbefale. Det er uverdig å behandle arven etter Falkberget slik.

Kommunen har selv noen ideer om at det kunne vært en kunstnerbolig på Falkberget, og dette er fint nok. Men hvor er samarbeidet, ideene og kreativiteten ut over dette? Falkbergets diktning og budskap har rekkevidde langt utenfor landets grenser. Jeg vet det finnes positive og sterke krefter i lokalsamfunnene i distriktet som kunne tenke seg å skape noe verdig, spennende og langsiktig knyttet til arven etter Falkberget, og gjerne sammen med kommunen. For å forstå fremtiden, må vi kjenne fortiden. Her kan man sette sammen et panel av dyktige og engasjerte folk på tvers av lokalsamfunn, fagfolk, stat og fylke.

Jeg forstår det slik at nåværende eier har pusset opp og satt i stand en del av huset. Vedkommende kjøpte det for 2,3 millioner kroner (kommunen fikk et tilbud på ca.1.9) – og taksten i dag er 1 million over dette igjen. Prisen øker dess mer kommunen venter.

Som Falkberget skrev sjøl: «Det er etter de gode ord det vokser og gror, ikke etter småskårenhet og pirkeri. Det har ennå ikke flyttet verden et lusefjed fremover.»

Falkberget har både direkte og indirekte stor ære for å ha satt vår historie og kultur på kartet.

Falkberget må være i det offentliges eie.

150.000 til kultur: se hvem som får støtte

Røros kommune har bevilget 150.000 kroner til kulturelle arrangement og prosjekter.

På torsdag under formannskapsmøtet bevilget kommunen 150.500 til arrangementer, fritidskultur og prosjekter. 

Støtte til arrangementer

88.000 kroner ble bevilget til arrangementer.

Røros Folk Festival: 15.000 kroner.

Røros sangforening – sangerstevne: 4.500 kroner.

HEG IL – bueskytterstevner: 4.500 kroner.

Christianus Sextus – Eli Sjursdotter: 15.000 kroner.

Visit Røros – Julemarked: 7.500 kroner.

Røros Pride: 15.000 kroner.

NVIO Røros – Familieuke: 2.500 kroner.

Røros IL – Artut hele juli: 4.500 kroner.

Røros IL – Rørosbanken yngres cup: 4.500 kroner.

Litteraturfest Røros: 15.000 kroner.

Støtte til fritidskultur

34.500 kroner ble bevilget til fritidskulturmidler.

Nord-Østerdal symfoniorkester: 3.000 kroner.

Bergstaden tegneserieklubb: 4.000 kroner.

Aursunden Ungdomslag: 5.000 kroner.

Røros folkedanslag: 10.000 kroner.

Mat-helse-miljø-alliansen: 5.000 kroner.

Elensetra hestbeitelag: 0 kroner.

Støtte til prosjekter

28.000 kroner ble bevilget til prosjektstøtte.

Alf Wilhelm Lundberg, Akustiske landskap 2022: 4.000 kroner.

Agnieszka Foltyn og Per Stian Monsås, utstilling av tegninger og grafikk: 4.000 kroner.

Kunst og Kaos, kunstformidling for barn under utstillingen Slagg: 5.000 kroner.

Oda Isabella Smit Ødegaard, Komme hjem – en julekonsert: 5.000 kroner.

Rørosmuseet, Blanke ark – Rørosmuseets markering av Skeivt kulturår 2022: 5.000 kroner.

Rørosmuseet, verksted for barn og unge: 5.000 kroner.

Nasjonalparkstyret for Skarvan, Roltdalen og Sylan. Besøkssenter for verneområdene knyttet til forvaltningsknutepunktet ved 705-senteret i Tydal: 0 kroner.

Okse fra Røros på elitelisten

I mai ble NRF-eliteokser for perioden mai til oktober 2022 valgt ut. Av 21 okser er seks av dem fra oppdrettere i Trøndelag, og en fra Røros.

21 eliteokser av rasen Norsk Rødt Fe(NRF) har blitt utvalgt og kommer fra åtte fylker. Trøndelag var sterkest representers\t med seks okser, Vestland med fire okser, Nordland med tre okser, Møre og Romsdal, Rogaland og Viken med to okser hver og Innlandet og Vestfold og Telemark med en okse hver.

Fra Røros har 12226 NR Feragen fra oppdretter Trond K. Langen blitt valgt ut.

NRF-Eliteoksene fra Trøndelag er:

12179 Brennmaal fra oppdretter Brennmål Melk Da, 7608 Levang

12192 NR Flenstad fra oppdretter Lisbeth Botnan, Torgeir og Jørn Flenstad, 7170 Åfjord

12199 NR Okstad-PP-ET fra oppdretter Ole H. Okstad, 7075 Tiller

12205 NR Husaasen-P-ET fra oppdretter Jo Ivar Husås, 7760 Snåsa

12224 NR Oevergard-P fra oppdretter Tone Withbro og Chris Ervik, 7160 Bjugn

12226 NR Feragen fra oppdretter Trond K. Langen, 7374 Røros

Korsang fylte Bergstaden

I helga har Bergstaden vært fyllt med korsang. Sangerstevnet “Klang i Bergstaden” ble åpnet med åpningsseremoni i Røros kirke på lørdag, og ble avsluttet med Kor-stafett i Bergmannsgata på søndag. Nesten 500 sangere var å høre på Røros i helga. 

Endelig kunne Røros Sangforening ønske velkommen til Klang i Bergstaden. To år på overtid var sangforeningen mer enn klar til å arrangere sangerstevne. Historiens lengst-sittende arrangementskomite har de siste månedene jobbet intenst for at gjeste-korene skulle få en hyggelig og minnerik opplevelse på Røros. 

Glad

Leder i hovedkomiteen for Klang i Bergstaden, sangerstevne på Røros i 2022, Nils Martin Tidemann var glad for at det endelig ble sangerstevne på Røros. 

-Dette har vi holdt på å jobbet med i tre år faktisk. Vi skulle jo ha det i 2020. Da ble det avlyst på grunn av en pandemi. Og vi kunne heller ikke arrangere i 2021. Men nå endelig er vi i gang, sa Nils Martin Tidemann rett etter åpningsseremonien. 

Til åpningsseremonien var 481 korsangere samlet i Røros kirke. Seremonien startet med felespillerne Tron Westberg, Mads Kuraas og Olav Luksengård Mjelva. Det ble delt ut hedersbevisninger til de som fortjente det i hele kretsen. Ungdomskoret Fjellklang deltok med tre sanger, før åpningsseremonien ble avsluttet med et fellesnummer der alle sangerne sang Vitae Lux, dirigert av Thomas Capli. 

Korene som deltok på sangerstevnet kom fra flere steder i Norge. Det var to gjestekor fra Ålesund, og et gjestekor fra Molde, i tillegg var det kor fra blant annet Østerdalen, Ilseng, Våler, Trysil og Rendalen.

Røros kirke

Klang i Bergstaden foregikk i et svært konsentrert område, med Røros kirke som hjerte i stevnet. Etter to år med pandemi ville arrangøren være mest mulig sammen, og helst ikke gå glipp av en tone fra de andre korene. Derfor ble det én stor konsert på lørdag der korene sang to – tre nummer hver. 

Stevnekontoret var i Sangerhuset. Lørdag bød Røros Sangforening på festmiddag og Tyrolerfest i Verket Røros. 

Stafett

I går var det Kor-stafett ned Bergmannsgata. Stafetten startet øverst i gata med to kor som sang hver sin sang, de gikk ned til de neste to korene som sang hver sin sang. Stafetten endte opp nederst i Bergmannsgata med Slavekoret av Verdi som fellesnummer. Dirigert av Sindre Hagen og akkompagnert av Røros Janitsjarorkester. Sangen var tilegnet Ukraina. 

Felespillerne Olav Luksengård Mjelva, Mads Kuraas og Tron Westberg. Foto: Tove Østby
Leder for hovedkomiteen for Klang i Bergstaden, Nils Martin Tidemann var konferansier på åpningsseremonien. Foto: Tove Østby
Ungdomskoret Fjellklang sang blant annet Til ungdommen. Foto: Tove Østby
Åpningsseremonien. Foto: Tove Østby