I hele vinter har barn fra Ysterhagaen barnehage fått være med å besøke forskjellige lokale historiske steder. På mandag var de i Finnegården.
Ungene har fått en real innføring i historie og har fått besøke kirka, lekt gammeldagse leker, dramatisert martnan og lest en fortelling av Johan Falkberget.
Hvordan “storingene” levde
Barna hadde allerede besøkt husene i Sleggveien der de fikk se hvordan de fattige levde, og fikk nå muligheten til å se hvordan “storingene” hadde bodd.
Finnegården er opprinnelig fra 1700-tallet og er et godt bevart eksempel på bygninger etter “storingene”. Gården er et av få gårdsanlegg som fortsatt har tilnærmet opprinnelig gårdsstruktur. Gården ble fredet av riksantikvaren i 2018.
Artikkelen fortsetter under bildet.
På sin historiske vandring fikk gjengen fra Ysterhagaen besøke 2. etasjen i hovedbygningen.
Madam Leighs hårlokker
2. etasjen består av en gang med finstuer hvor dørene ligger på linje så man kan se gjennom hele huset i lengden.
Barna ble ledet gjennom stuene av Christine Sophie Juul Elven, som ga en omvisning hvor hun gjorde barna oppmerksom på på det enestående interiøret, historien til bygningen og andre interessante historiske detaljer. Nysgjerrige var de fra første stund, og spurte om det ene og det andre.
Først samlet de seg rundt bildet av den historiske forretningskvinnen Madam Leigh, hvor hennes hårlokker fortsatt henger fra maleriet, som er til høyre for speilet i bildet under.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Et dukkehjem
I den innerste stuen fikk ungene servert boller og saft, og ble sittende eller stående og kose seg en stund mens Juul Elven fortalte om at i 1973 hadde scener fra Et dukkehjem med Jane Fonda blitt spilt inn i akkurat denne stua.
– Vi har lært mye tror jeg, både de voksne og ungene. Det er jo selvfølgelig litt forskjell på hvor mye en har fått med seg da, for vi har jo hatt med oss dem som er hakket mindre og. Det har vært veldig artig for meg ihvertfall, og veldig lærerikt, sier barnehagelærer Ane Bakke.