Frode Bukkvoll. Foto: Svend Agne Strømmevold

Store utfordringer ved Røros legesenter

Det har vært og er et problem å få bemannet fastlegestillinger ved Røros legesenter. Nå har Røros kommune ansatt en ny turnuslege i fast stilling. 

Turnuslege Martin Møen tiltrer stillingen som fastlege fra og med 1. september, men det er fortsatt nødvendig å ansette to til for å dekke behovet. 

Utfordringer med bemanning

Konstituert virksomhetsleder for helse Frode Bukkvoll forteller om utfordringene ved å bemanne legesenteret:

– Vi hadde jo en utlysning rundt årsskiftet og da klarte vi å rekruttere en, men så var det den eneste søkeren vi hadde og. Det har vært lite pågang egentlig, men nå har vi endelig fått ansatt en, også har vi akkurat lyst ut en fast stilling på 100 prosent og et vikariat på 80.

Det er et nasjonalt problem. Flere kommuner sliter med å få ansatt fastleger, og har valgt ulike måter å takle utfordringen på.

– Vi har sett litt på alternative løsninger, for det mest ønskelige er jo at en lege kommer og jobber som vanlig, og at han er til stede hele tida. Samtidig ser vi jo at vi kanskje må tenke litt nytt, siden det er så lite interesse og så vanskelig å få tak i folk. Derfor har vi i utlysningsteksten vært mer åpne for at vi kan se på mer fleksible arbeidstidsordninger, for eksempel at man kan jobbe en del på Røros selv om man bor et annet sted, forklarer Bukkvoll.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Røros legekontor. Foto: Svend Agne Strømmevold

Fungerer ikke i lengden

– Har dere vurdert å friste med høyere lønn?

– Nei, vi har prøvd å holde oss ganske hard der, for det der er en galopp som drar i vei altså. Vi prøver å holde det på et noenlunde folkelig nivå. Det er jo litt i forhold til de andre ansatte også, sier Bukkvoll og fortsetter.

– Det beste hadde vært å få ansatt noen i faste stillinger, for vi ser jo at om man bruker vikarbyrå går pengene veldig fort, og da er det ikke bare lønn det er snakk om, men boliger, bil og dekning av reise. Da baller det på seg.

Med redusert kapasitet blir det mye ekstra jobbing og overtid på de ansatte.

– Selv om de fleste kanskje kan stå i det ei stund, går det ikke i lengden. Da er det større sjanse for at vi mister de gode, veletablerte som vi har. Derfor er det absolutt et mål at vi må få det her i boks med fullt lag snart, fastslår Bukkvoll

Ikke optimalt tilbud

Kommunen har oppfordret innbyggere som vil bestille time uten at det foreligger noen plager eller en tilstand som krever kontroll, til å avvente til situasjonen på legesenteret har bedret seg.

– Kan en sånn oppfordring ha negative konsekvenser, som at folk lar være å gå til legen selv om de egentlig har behov for det?

– Vi ser jo at det kan slå ut litt sånn og, men hovedtanken vår med det her budskapet var å gi litt info til folket om at vi ikke har et optimalt tilbud akkurat nå, også vet vi at når folk er forberedt på ting så kan det bli litt lettere mottatt. Det var ment som en slags forklaring på situasjonen og hvorfor vi ikke klarer å levere optimale tilbud akkurat per i dag – for det blir jo lang ventetid for en del. 

– Er det noen tidsramme på hvor lenge man kan forvente at det tar før situasjonen på legesenteret har bedret seg?

– Det kan skje ganske snart. Nå arbeider vi med å få tak i vikarer, men det er et hardt marked der og. En positiv ting er at fra høsten har vi to turnuskandidater på plass, vanligvis har vi en, og dermed får vi styrka opp staben litt mer. Vi ser at det er vanskelig å få tak i folk, ikke bare fastleger men sykepleiere og helsefagarbeidere. Samtidig ser vi at det blir flere folk å ta seg av om noen år når eldrebølgen kommer, så det kan bli utfordrende, og da må vi være åpen for kreative løsninger for å tiltrekke oss kompetansen vi trenger, avslutter Frode Bukkvoll